כיצד נרגיש טוב? ואיך הגרפולוגיה עוזרת לכך...
בשנים האחרונות, קיימת מגמה חדשה בפסיכולוגיה הקרויה: פסיכולוגיה חיובית. מטרתה המוצהרת היא, לסייע לאנשים להרגיש טוב יותר עם עצמם.
השאלה היא, מה יגרום לנו לחוש יותר שמחה.
מפתחי השיטה, מדברים על תחושת סיפוק. הם מבחינים - בצדק - בין הנאה רגעית לבין הנאה לטווח ארוך. אולם לשיטתם, בכדי להנות, יש להגביר את יכולת החוויה, על ידי מתח חיים שקט ורגוע יותר, על ידי הקשבה לצרכי הקיום וכדו'.
האם הם צודקים?
בהחלט. אין ספק כי הריצה המטורפת ללחום את מלחמת הקיום, אינה מוסיפה לשמחה שלנו.
מאידך, אנו מאמינים כי באדם יש דבר ייחודי, המבדיל בינו לבין יתר הברואים עלי אדמה. דבר זה נקרא לו - לצורך העניין: "אני". במקביל יש באדם גם: "אגו". היינו: כלים שנועדו בכדי לשרוד במלחמת הקיום. האגו אינו "שייך" לאדם ואינו חלק אינטגרלי מאישיותו. ההוכחה היא, שהנה ניתן להעצים תכונות אלו או לצמצמן, על ידי עבודת המידות.
לעומת זאת, ב"אני" - לא ניתן לפגום.
גם ה"אני" וגם ה"אגו" - זקוקים לתחושת סיפוק. הקב"ה עשה חסד עם בריותיו, וגרם לכך שגם האגו עשוי לבא לידי סיפוק ולטעת באדם תחושה טובה.
ישנם סוגים שונים ורמות שונות של שימוש באגו. למשל: שטיפת הכלים שבכיור. כשהכיור מלא על גדותיו וטרחת ושטפת הכל, יש לך הרגשה טובה. וזה משום שהאגו קיבל סיפוק. להבדיל, גם כשאדם למד "דף יומי" - הוא חש בטוב בגלל האגו. שכן, זהו לימוד טכני שאינו מאפשר ביטוי אישי ל"אני" שבך.
אולם, יש עוצמות שונות ל"אני". יש אדם בעל אישיות קטנה, היינו: אישיות בעלת "אני" קטן, ויש בעלי "אני" גדול.
ככל שעוצמת ה"אני" גדולה יותר, כך הסיפוק ל"אגו", לא יגרום להנאה ולתחושה הרצויה.
לא יהיה די בזה שהאדם מאט את קצב החיים שלו. בכדי לשמוח - עליו לתת מענה לצרכים של ה"אני" שלו.
השאלה היא, כיצד נדע מהם הצרכים של ה"אני".
לשם כך יש את הגרפולוגיה...
 |
|
|