בית פורומים גרפולוגיה בחינוך וזוגיות

מהו: אושר? למה כולנו מייחלים כל כך

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/4/2010 22:37 לינק ישיר 
מהו: אושר? למה כולנו מייחלים כל כך

הציעו את תשובותיכם המחכימות.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/4/2010 00:30 לינק ישיר 

כי אני חושב שטוב להיות עשיר צעיר ובריא, מאשר עני זקן וחולה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/4/2010 08:39 לינק ישיר 

רואים שכתבת זאת בשעה מאוחרת בלילה.
וכי לכך אתה מייחל? בזה מסתכמות ציפיותיך?
לא נראה לי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/4/2010 09:01 לינק ישיר 

אושר הוא משהו חמקמק, ולכן:
א. לא אדע להגדירו
ב. כל האנשים חותרים אליו. אם הוא היה משהו מאד מוגדר- אולי יש אנשים שהיו טוענים שאינו מתאים להם.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-29/4/2010 10:45 לינק ישיר 

אושר הוא מלאות נפשית (חבל שא"א לנקד).

-----------
אם נתקדם לדיון האמיתי, אליו כנראה מתכוון בעל האשכול, אז האושר איננו בנמצא:

א. מכיוון ש"הנפש לא תימלא", גם כשהכל 'מושלם'.

ב. לרוב, יש גורם המחסר (שוב חבל שא"א לנקד) מאותה מלאות. כי אין מצב 'מושלם' מכל צדדיו.  

ואידך - פירושא הוא.

תוקן על ידי בחגוויהסל ב- 29/04/2010 10:51:54

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/4/2010 11:05 לינק ישיר 

הספה"ק מגדירים עונג ואושר כהשגות רוחניות. הדוגמה הכי מוכרת היא ההקדמה למסילת ישרים, בה כותב הרמח"ל שהאדם לא נברא, רק להתענג על ה' ולהנות מזיו שכינתו.

בחובות הלבבות מובא, כי הנפש שהיא מהעליונים, מתקשה להלחם בגוף הארצי שנמצא בסביבתו הטבעית. היא כל הזמן שואפת למעלה, אל מקורה. לכן אדם אף פעם לא יהיה מסופק.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-29/4/2010 11:38 לינק ישיר 

כמו שאמרתי:  ואידך - פירושא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/4/2010 17:40 לינק ישיר 

אושר הוא בהחלט דבר נפשי ,
האם שייך להשיגו ?
התשובה תלויה רק באישיות האדם..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/4/2010 21:17 לינק ישיר 

הגדרתו של בחגווי קולעת, לדעתי.

דבריה של מקווה (בהודעה הראשונה באות ב') מענינים.

אנסה להגדיר במילים שלי: אושר זהו ביטוי והגדרה למצב בו האדם נטול דאגה ומשולל טרדה, זוהי דרגה מעל דרגת השמחה, בעוד השמחה מבטאת תחושה של 'הנאה', האושר מבטא מצב של 'שובע'.

קל יותר להגדיר בשלילה, לכן אפתח בדרך זו, המאושר אינו נתון לדאגה, לחץ, כאב (נפשי), מיטרד, אינו מחפש דרכים אל... כיון שכבר יש לו, מחשבתו רגועה, נפשו שלוה וכולו מיושב, טוב לו עם מה שיש לו או עם מה שהוא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/4/2010 23:18 לינק ישיר 

ראו כמה קשה להגדיר את מה שלכאורה אנו כולנו מייחלים לו.
החשיבות שבהעלאת הנושא היא, שכשהמטרה איננה מוגדרת, השאיפה פוחטת בהתאם. על כן אני שמח על הגדרותיכם המחכימות. ממש תודה לכולכם.
אנסה להציע את הצעתי:

1. כל אדם רוצה שיהיה לו טוב. "טוב" - פירושו סיפוק. אך גם מילה זו יש להגדיר. מהו סיפוק?
2. סיפוק, זו תחושה שיש צידוק לקיום שלי. לא נולדתי סתם. יש לי תפקיד בעולם.
3. האדם מורכב מ"אני" ומ"אגו". האני הוא הצד המייחד את אישיותי, להבדיל מן האגו, אשר ביסודו הוא משותף לכלל האנושות. גם מרכיבי הנפש שבאדם, הקשורים ליצר הקיום שלו, שייכים ל"אגו" ולא ל"אני".
לדוגמה: תאווה. עצמת התאווה שונה מאיש לרעהו. אעפ"כ זה לא חלק מן ה"אני", משום שהעובדה שבעל התאווה יכול לחזק - חלילה - את תאוותו, או לעבוד על מידותיו ולמזער את עוצמתה, דבר זה מוכיח כי זה לא חלק אינטגרלי מאישיותו, מן ה"אני" שלו, אלא רק נספח טפיל לאישיותו.
4. גם ה"אני" וגם ה"אגו", זקוקים לתחושת סיפוק, וחסד עשה הבורא עם בריותיו, שגם כשה"אגו" מקבל סיפוק, זה מסב תחושה טובה לאדם.
5. יש אנשים שאישיותם היא קטנה ויש שיש להם אישיות גדולה. ככל שהאישיות גדולה יותר, כך עוצמת האני גדולה יותר. וכגודל עוצמת האני, כן גם גודל הצורך בסיפוק לאני.
אדם בעל אישיות גדולה, לא יוכל לבא על סיפוקו כשרק האגו שלו מסופק.

חז"ל לימדו אותנו, שהבטלה מביאה לידי שיעמום והשיעמום לידי חטא.
כשאני שואל אנשים, מהו שעמום, התשובה המתקבלת בדרך כלל היא, חוסר מעש.
אך תשובה זו איננה נכונה. כתוב שהבטלה מביאה לידי שעמום. בטלה היא חוסר מעש. השעמום זה כבר משהו אחר.
בכדי להבין זאת, נאמר כך:
החיים של האדם נעים כל הזמן בין שני מצבים: א. יצירתיות. ב. שימור עצמי.
המצב האידיאלי - לכאורה, הוא המצב בו האדם הוא יצירתי. אז הוא שוכח מכל העולם ושקוע במה שהוא עושה.
אולם, מנין אתה יודע כי אתה עסוק בדבר הנכון, שמא עליך לעסוק בתחום אחר? וכן: מנין אתה יודע כי אתה פועל בצורה נכונה?
בכדי שהאדם יוכל להתקדם בחיים, קיים מצב בו האדם שרוי לעיתים במצב של: שימור עצמי.
במצב זה, האדם בוחן את מעשיו בפרספקטיבה רחוקה, הוא שקוע אז בעצמו ולא ביצירה.
המצב הזה הוא חיוני לשם בדיקה, חשיבה מחדש וכו'.
(אגב, אם כבר דיברנו באשכול אחר על אומנות, אז כאן המקום לומר, כי ביצירה אמיתית, ניכר המתח הזה בין השקיעה במציאות לבין היציאה וההתבוננות מרחוק).
החיסרון של ההימצאות במצב של שימור עצמי הוא, שהשהיה בו מעבר לזמן הנדרש היא מסוכנת.
היא נועדה רק בכדי לשמש קרש קפיצה לעליה ושיפור היצירה, או לשם עיסוק חילופי- במקרה וכך נדרש.

הבטלה היא חוסר תעסוקה. והבטלה, היינו: חוסר העשייה, מביאה לידי שיעמום.
שעמום הוא: עיסוק בשימור עצמי.
והשעמום, היינו: העיסוק בשימור עצמי מעבר לנדרש, עשוי להביא את האדם לידי חטא.
חז"ל לימדו אותנו כי: אין אדם חוטא אא"כ נכנסה בו רוח שטות.
חטא - אם כן הוא: רוח שטות. העיסוק של האדם בעצמו, כשהאדם אינו יוצר ואינו מפרנס את ה"אני" שלו, ובמקום זה הוא עסוק בעצמו, מצב זה מביא את האדם למצב של עוות נפשי, שזהו למעשה ההגדרה של חטא.

את העושר חש האדם רק בשעה שהוא יצירתי. כשה"אני" שלו בא לידי ביטוי וקיימת אצלו תחושה כי יש לו תפקיד בעולם.

הקושי הוא, לדעת מהו תפקידי. כיצד אפרנס את ה"אני" שלי. התשובה לשאלה זו היא מהות עבודת ה' בעולם.
כי גם כשלאדם יש תשובה לשאלה זו, בשלב כל-שהו בחיו, עדיין אין זה מבטיח כי התשובה שמצא, הולמת את תפקידו עד אחרית ימיו.

יהי רצון:
1. שדברי בהירים דיים.
2. שבכלל קידמתי משהו בביאור העניין.
3. שנזכה כולנו יחד עם כל ישראל, לחוש תחושת סיפוק, היינו: תחושה של צידוק אמיתי לחיינו.

בברכת שבת שלום-
ישי ליפשיץ

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > רוחניות > גרפולוגיה בחינוך וזוגיות > מהו: אושר? למה כולנו מייחלים כל כך
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext