| נשלח ב-30/3/2011 00:22 |
|
| |
פרשת תזריע
אישה כי תזריע וילדה זכר...(תזריע יב, א-ב) נסמכה פרשת תזריע לפרשת שמיני, כיוון שפרשת שמיני מסתיימת בפסוק: "להבדיל בין הטמא ובין הטהור ובין החיה הנאכלת ובין החיה אשר לא תאכל", ואמרו רבותינו (יומא לט): עבירה מטמטמת לבו של אדם שנאמר "ולא תטמאו בהם ונטמתם בם" אל תיקרי "ונטמתם" אלא "ונטמטם". למדנו מדברי רבותינו שאדם שנטמא במאכלות אסורות, נסתם חלילה מוחו וליבו וקליפות קשות חופפות את נשמתו, אבל מי שלא נטמא במאכלות אסורות, נקל לו להבין את התורה, וזו הסיבה שאותם משפחות שלא שמרו על המצוות אבל לא טמאו עצמן במאכלות אסורות זכו לחזור בתשובה בקלות יותר מאשר משפחות שטימאו עצמן במאכלות אסורות. ולזה רמזה התורה: "להבדיל בין הטמא ובין הטהור ובין החיה הנאכלת ובין החיה אשר לא תאכל", דהיינו שאדם שנזהר ממאכלות אסורות, קל לו לקיים את דיני טהרת המשפחה הכתובים בפרשת תזריע, אבל אדם שלא הבדיל בין המאכלות, קשה לו להבין ולתפוס את דיני התורה ובכללם דיני טהרת המשפחה, ומכל מקום שערי תשובה לא ננעלו גם בפניו שאם יתאמץ ביתר שאת יזכה גם הוא לחזור בתשובה (בשם הרה''ג רבי ראובן אלכזה שליט"א). עוד יש לפרש את הסמיכות של פרשת תזריע לפרשת שמיני שמדברת על מאכלות אסורות על פי מה שכתב הרב "פרי עץ הגן", והוא, כי האשה בהיותה בזמן עיבורה צריכה לשמור עצמה הרבה ממאכלות אסורות משום שהם שגורמים לטמטום העובר ויהיה פגום בשכלו עכ"ל, וכבר חקרו המדענים וגילו את האמת שידועה לנו מכבר מדברי חז"ל שאף את המנגינות והדיבורים שאשה שומעת בימי עיבורה העובר קולט והם משפיעים עליו הן לטובה הן לרעה. וקל וחומר מאכלים האסורים שהאשה אוכלת בימי עיבורה יש בהם השפעה גדולה על העובר להכניס בו רוח טומאה, ולכן הסמיכה התורה ענייני מאכלות אסורות לענייני עיבור האשה. (לבוש יוסף). פשוט הדבר שלא יוכל האדם לזכות לראות כאור עליון שהוא קירבה אל השי"ת להבין התורה ומצוותיו, אם מטמא עצמו במאכלות אסורות שהם ההפך מה' יתברך שהוא אור אין סוף שכולו זך וטהור, פירש רש"י על הפסוק "ואנשי קדש תהיו אלי" אם אתם קדושים ופרושים ושקוצי נבילות וטריפות אתם שלי ואם לא אינכם שלי, וכן מובא (בספר דגל מחנה אפרים פרשת עקב) בשם הבעש"ט הקדוש, שכן ציוה הרמב"ם להשיב למדינה אחת ששאלו מהרמב"ם שיוכיח להם שתחיית המתים אמת כדרשת חז"ל, וא"ל הרמב"ם מדבריכם נראה שאתם כופרים בדברי חז"ל, א"כ לא נזהרתם מאכילת איסור ודברים טמאים, והשכל והדעת שלכם נעשים מגושמים מהדמים של טריפות ואיסורים, והשכל ודעת שלכם נמשך להכריע אל הטומאה כי ממנו נעשה. נמצאת למד שמאכלות אסורות מעבות הנפש ולא יוכל לדבר בקדושה, כי קדושתו של המקום ב"ה מסתלקת ומתרחקת ממנו. וביתר שאת ויתר עוז וכדברים כדרבנות הם דברי הזוה"ק פרשת משפטים וז"ל מי שאוכל מאכלות אסורות נסתלק מיניה צלם האנושי ומקבל פני חיה. וכ"כ הרמב"ן בסוף פרשתינו כי התורה אסרה דברים הטמאים שמולידים טבע אכזריות בגוף האדם ושכל אם קדש צריכים להיות להם מדת החסד. והרמב"ם (במורה נבוכים) כתב הטעם כי הם מזיקין וקשים לגוף כחרבות. ומולידין מזג ותכונה רעה ובחזיר לא מצא דבר וכתב (בספר יערות דבר סוף ח"ב) לכן הנמנע מחזיר שכרו כפלים ע"כ. וזאת הסיבה העיקרית שבעייני העולם איסור מאכלות חמור. ובזוה"ק פרשתינו פרשת שמיני דף מ"א נאמר שהאוכל מאכלות אסורות מתדבק לסט"א ורוח טומאה שורה עליו ועוד דברים קשים ונוראים ע"ש, ושם בסוף הפרשה מובא כי כל העונשים שאדם מקבל אחר מותו בגהנם רח"ל הם בשביל שלא שמר פיו מלטמאו במאכלות אסורות, ולא זו בלבד אלא גם אם אכל בשוגג פוגם, ולכן הביאו התוס' בכמה מקומות (שבת י"ב, חולין ו') ועוד שאין הקב"ה מביא תקלה לצדיקים במאכלות אסורות דוקא. (אמרי דניאל). על כן צריך להיזהר ולהזהיר כל יהודי שידבוק בכשרות המאכלים עד מקום שידם מגעת על כל סרך איסור כמאמר הכתוב "והתקדשתם והייתם קדושים" וכו', שהנה אחד מיסודות תורתנו הקדושה היא כשרות, ולא כל מה שאדם מתאוה והעין חומדת מותר להכניס לפיו, ואף אותם הדברים המותרים באכילה כגון בהמות, חיות, ועופות, כשרים מותרים רק לאחר שחיטה, בדיקה, ניקור ומליחה כדת על פי המבואר ביסודות ההלכה (כשרות השולחן ח"א בהקדמה). בזמנינו אין נזהרים מענינים אלו (ממאכלות אסורות) רוב הבנים יוצאים לתרבות רעה ורובם הם עזי פנים שבדור, ואין יראת ה' נוגעת בלבם, ואף אם יוכיחם על פניהם לאו בר קבולי מוסר נינהו וכו'. (פרי חדש). בירורי הלכה אצל רבנים אמיתיים חובה קדושה מוטלת על השואל, שכאשר מתעוררת אצלו שאלה בעניני כשרות (ובשאר ענינים), לגשת אך ורק לתלמיד חכם מובהק אשר בקי בהלכות, ואשר יראתו קודמת לחכמתו, ולא לגשת לרבנים שאינם בקיאים בהלכה כלל, או דרשנים בלבד ואשר אין להם ידיעה מינימלית בהלכה, (ועל אחת כמה וכמה, שאין לגשת ל"רבנים" מזוייפים שקמו לאחרונה, "פועלי ישועות" שאינם אמיתיים וריקם הם מיראת שמים ולפעמים גם מתורה וכל מטרתם אך ורק להגדיל כיסם ושמם, וגורמים לחילול השם, יש להזהיר את כולם לבל יתפתו אחר המזויפים הנ"ל כיוון שקובע כאן הוא ידיעה רחבה בהלכות ודינים ויראת שמים טהורה (הבה"י). "ההכשרים למיניהם" עדים נאמנים ראו בשר שבא מהגויים ונמכר בהכשר... ערבי ששוחט את התרנגולת ומיד אנשים מבשלים אותם, ועל החנות מתנוססת חתימה "בהכשר"...הרבה משגיחים יראי שמים עזבו את מקום עבודתם משום שלא נתנו להם להשגיח ולראות מהיכן הדברים מגיעים, או שאיימו עליהם שאם יספרו את מה שראו יפטרו אותם מעבודתם, היו שעזבו את תפקידם, אך הרבה מאוד משגיחים חסרי יראת שמים, מפחדים על פרנסתם וממשיכים לעבוד והעם שאוכל בהכשרים כאלו אוכל נבלות וטרפות. כמה משגיחים מגיעים רק לקחת את משכורתם בתוספת עוגות או שאר דברי היצור שכביכול הם משגיחים שם ובזה מבצעים את תפקידם. וכשהגיעו הדברים לממונים עליהם, אמרו הממונים תודה רבה, שלום! זה לא הענין שלך! אמר משגיח שתפקידו להשגיח על ישוב גדול מאוד הכולל בית מלון והרבה מפעלי מזון וחנויות וכו' והוא לבד אחראי על הכל. (או שהוא צריך להיות אחראי) על כל חנויות הבשר שיכשירו את הבשר וישמרו הבשר שיהיה בהקפאה טובה שלא יעברו עליו ג' ימים מעת לעת, כדי שלא יקרא פיגול ולהשגיח על כל הירקנים לעשר להם שהוא בעצמו יעשר להם את כל הסחורה המגיעה לכל החנויות כי אינם יראי שמים להשגיח על מאפיית לחם ולהשגיח על הבית מלון ושאר המטבחים שבישוב הגדול שכל הכבד שצולים יצלה כדבעי, וינפו הקמח כדבעי, ויבדקו האורז שאמר מו"ר הרה"ג ר' בן ציון אבא שאול שאסור לאכול שום אורז בשום מקום, שלא יעלה על דעתך שיבדקו טוב את האורז בכמויות כאלו גדולות. ועוד בדיקות תמידיות שלא שייך להתחיל להשגיח על כל המעצמה הזו כשרק משגיח אחד על הכל, בהתעסקות עם אנשים חסרי יראת שמים שבלי שיעמדו עליהם כל הזמן הם לא יעשו שום דבר כשר ורק יאכילו נבלות וטרפות, ו"המשגיח" הנ"ל אמר שהוא רואה איך שעוקפים אותו, כגון שבערב עבר ליד המטבח וראה משאית מלאה סחורה, ולמחרת כבר המשאית ריקה וכל התכולה שלה כבר נמצאת בשקיות החתומות "בהכשר"!!! במקום אחר יושב משגיח בתוך המשרד של המנהל ובחוץ נמצאת משאית ערבית ומפרקת סוכריות על מקל בצבע "אדום" בצורת תרנגולת, ומיד עוטפים אותם בשקיות "בהכשר"...!!!כשרצו למשגיח לאמר לו שזו סחורה מהערבים, אמר להם שהוא משגיח עד הבלטה הזו, ואסור לו לצאת מהמשרד הזה. המנהל יפטר אותו! כך והרבה יותר מזה נראים ההכשרים למיניהם. וכבר הכריז רבה של "עכו" הרב הגאון והצדיק לופס זצוק"ל שביקשו ממנו לתת הכשר למפעלי מזון שבעירו ולא היו לו משגיחים לפקח על כשרות המוצרים ו"החוק" לקח את החותמת שלו והחתים על המוצרים! לכן יתעניין האדם על כל הכשר שהוא מכניס לביתו, וישאל רב גדול שבקי בענינים אלו האם מותר לסמוך על הכשרים אלו, כי הסיפורים רבים וה' יזכנו שלא נכשל לעולם ועד. אם היתה קערת אוכל מיוחדת במינה מונחת לפני האדם, ובא יהודי שלא מכיר אותו ואומר לו שהוא ראה איך שהכניסו רעל לקערה דומה לזו, דאמליל לזו, והלה רעב מאוד, האם הוא יאכל? ואם הספק הוא לאחד מאלף קערות, האם הוא יאכל? פשוט שהוא לא יאכל. הרעל ממית את גופו של האדם מעולם גשמי שבכל מצב הוא ימות, אך מאכל אסור ממית את נשמתו של האדם לנצח!!! "ושמת סכין בלועך אם בעל נפש אתה". מאכל אסור ממית את הנשמה בעולם הבא ומשחית את מידותיו בעולם הזה (קונטרס החיים). מספר הרב שלום שבדרון הכהן זצ"ל בהיותי בפעם הראשונה בביקור באירופה, נזדמן לי לנסוע ברכבת מאנטורפן לאמסטרדם. אני ברכת ולפתע אני שומע דיבור בעברית. הטיתי מיד את אוזני, כי כולם מדברים בלגית, ופתאום אני שומע בקול הברה בעברית. התבוננתי מסביבי, ואני רואה שלא רחוק ממני יושב אדם והוא מסתכל בי. היתה לו רעמת שער גדולה, וכשהבין שאני מסתכל בו קם והתיישב לידי ואמר לי "שלום", וכששמעתי את המלה "שלום" נכנסה שמחה בלבי. כאשר התיישב לידי, הוא מסביר לי שאיננו מדבר עברית טובה, אמנם כבר ביקר ב"פלשתינה", כפי שהתבטא, פעם או פעמיים, אבל השפה העברית אינה שגורה על פיו, ועל כן הוא דיבר אלי גרמנית, הוא סיפר לי בחטף שהוא צייר וכי יש לו גלריה של תמונות מעשה ידיו באמסטרדם, ושאיננו יהודי דתי, אבל הוא אוכל רק מאכל כשר. אני אוכל כשר, הוא חוזר ואומר, לא מפני שאני יהודי דתי, אלא אינני יכול לאכול טריפות. הללו, האוכלים טריפות, נוחרים סוסים ואוכלים זוהמה ולכלוך, ונפשי נגעלת מזה. אתה הלא יהודי דתי, נוסע לאמסטרדם, ולבטח יש לך כתובת של מקום כשר, ואני מבקשך לתת גם לי את הכתובת. כמובן שנתתי לו את הכתובת, ואנחנו ממשיכים לשוחח על דא ועל הא. ולפתע, הוא מתחיל לספר לי ואומר: אני אמנם לא דתי, אבל אבי כן היה יהודי דתי, וסיפר לי מעשה שהיה אתו, מעשה מופלא שכולו הוד והדר על מסירות נפש של יהודי שלא להתגעל במאכלות אסורים ולאכול רק אוכל כשר, אפילו כאשר שירת כחייל בצבאו של ויליאם, הקיסר האחרון של גרמניה. וכך הוא סיפר לי באותה נסיעה: אבי היה חייל, כאמור, והוא התעקש לאכול רק אוכל כשר, ולכן לא באו לפיו אלא לחם ומיני ירקות בלבד. המפקד שלו שראה שהוא נעשה רזה ונחלש מיום ליום, התחיל להזהיר אותו ולאיים עליו, כי באם ימשיך לעמוד בעקשנותו ובסירובו הוא ייענש והוא ספג עונש של מכות, וגם אז לא חזר בו ועמד בעקשנותו, עד שיום אחד היכה אותו מפקדו בצורה אכזרית ביותר. אבי המוכה והנכלם, מוסיף ומספר לי איש שיחי, התיישב וכתב מכתב לקיסר ויליאם בכבודו ובעצמו: הנני חייל ומשרת בצבא הקיסר, ואני יהודי, הנני שומר על כללי כשרות לפי ההלכה היהודית, ולא די שלא נותנים לי אוכל כשר, אלא עוד מכים לי מכות נמרצות ואכזריות בגלל שאני מסרב לאכול מהאוכל הלא כשר... עברו שבועיים ימים, והנה מכריזים במחנה הצבאי על מסדר לכל החיילים שעומד להתקיים תוך זמן מועט. ומיד אצים רצים החיילים עם כלי נשקם בידיהם, ממהרים להסתדר בשורות, לפי הסדר הצבאי המדוקדק. מגיע המפקד ומודיע, כי הגיע מכתב מהקיסר, שיקרא עוד מעט בפני כל החיילים. עתה קורא המפקד בשמו של אבי ופוקד עליו לפסוע קדימה שלוש פסיעות מתוך השורה שבה הוא נמצא, לעבר רחבת המסדר. ליבו של אבי החל לרעוד ולהלום בחזקה. טקס כזה, של קריאת חייל לפסוע שלושה צעדים קדימה, פירושו הכרזה על הטלת עונש חמור, והוא הלא יודע כי כתב מכתב לקיסר, ומי יודע אם לא עומדים להעישו על העזתו להתלונן בפניו אבי מיהר, כמובן, למלא אחר הפקודה ופסע שלושה צעדים קדימה, ואז מודיע המפקד כי עומדים לקרוא את מכתב הקיסר, ולכבוד זה כל החיילים מצטווים לעבוד לעמידת דום ולדגל את נשקם, הכל לפי הטקס הצבאי המושלם. אבי עומד ורועד כולו, ובאותו רגע שולף המפקד את המכתב ומתחיל לקרוא: הואיל והחייל בעל מספר פלוני, שהוא יהודי, מתלונן כי לא נותנים לו אוכל כשר ומכים אותו אני נותן בזה פקודה שיספקו לו אוכל כשר, ואם אין אוכל כזה מצוי במחנה מוכרחים למצוא עבורו מקום שבו ניתן להשיג את האוכל הזה, ואם גם לא יימצא מקום זה חייבים לתת לו את הכסף הדרוש כדי שיוכל להסתדר ולקנות לעצמו את האוכל הדרוש לו בכוחות עצמו!... מובן מאליו, כי לאחר הטקס הזה גדל כבודו ויקרו של היהודי בעיני כל קציני וחיילי הגדוד לאין שיעור. את כל הסיפור הזה סיפר לי איש שיחי אשר ישב לידי, ולא הבחין כלל בהקשר שיש בין סיפורו זה כעת, למה שביקש ממני לתת לו את הכתובת של מסעדה כשרה באמסטרדם, כאמור למעלה, אבל אני הבנתי מיד כי במסירת נפשו של אביו לאכול כשר, זיכה את בנו ונבלע בדמו טהרת נפש אביו לבתי התגעל במאכלי טריפות, אף אם הוא לא כיוון כלל לשם מצוה, אלא שבשר טריפה היה לו לגועל נפש ותיעוב כאילו היה זה דבר טבעי!... והנה אע"פ שאמרו חז"ל (סנהדרין ק"ד א') ברא מזכה אבא, (אבל) אבא לא מזכי ברא. היינו לעוה"ב. כמ"ש בגמ' שם מהפסוק (דברים ל"ב) ואין מידי מציל אין אברהם מציל את ישמעאל, ואין יצחק מציל את עשו. אבל בעוה"ז ודאי הרבה מאד קדושה וטהרה הוריש אברהם לישמעאל, וכן יצחק לעשיו, אלא שהם קלקלו מעשיהם ונאבדו מעוה"ב. והוא הוא שלמדנו מהסיפור הנפלא הזה האיך שאביו של זה שמסר נפשו וקיבל מכות נאמנות שלא להתגעל במאכלות אסורות השפיע מקדושתו וטהרתו על בנו. אע"פ שלא היה דתי כאמור... (שאל אביך ויגדך).
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2011 00:27 |
|
| |
פרשת תזריע - החיים והמוות ביד הלשון
שתי הפרשיות של השבת עוסקות כידוע בענייני נגע הצרעת, וחז"ל מלמדים אותנו שהצרעת היא נגע חיצוני המצביע על נגע פנימי. וכך אומרת הגמרא על הפסוק: "זאת תהיה תורת המצורע"[1] - "זאת תהיה תורתו של מוציא שם רע"[2]. ומביאה הגמרא בהמשך: "אמר רבי יוסי בן זימרה כל המספר לשון הרע נגעים באים עליו", והמקור לכך זה הסמיכות בתורה:"השמר בנגע הצרעת.." ולאחר מכן: "זכור את אשר עשה ה' אלוקיך למרים בדרך בצאתכם ממצרים". מכאן למדים על הקשר בין צרעת ללשון הרע. הגמרא עוסקת בהרחבה בענין לשון הרע, ומדגישה את החומרה של עבירה זו. אנו נביא רק דברים ספורים: "אמר רבי יוחנן משום רבי יוסי בן זימרה: כל המספר לשון הרע כאילו כפר בעיקר, שנאמר: 'אשר אמרו ללשוננו נגדיר שפתינו איתנו מי אדון לנו'", ועוד יותר מכך אומרת הגמרא: "אמר רב חסדא אמר מר עוקבא: כל המספר לשון הרע אמר הקב"ה אין אני והוא יכולים לדור יחד בעולם"! ובהמשך מביאה הגמרא: "אמר ריש לקיש: כל המספר לשון הרע מגדיל עוונותיו עד השמים", וכן: "תנא דבי רבי ישמעאל כל המספר לשון הרע מגדיל עבירות כנגד שלוש עבירות: עבודה זרה וגילוי עריות ושפיכות דמים" - דברים נוראים! ובירושלמי כתוב[3]: "ארבע דברים שהם נפרעים מהאדם בעולם הזה והקרן קיימת לו לעולם הבא ואלו הם: עבודה זרה, גילוי עריות ושפיכות דמים"- עבירות נכבדות בפני עצמן, וממשיך הירושלמי: "ולשון הרע כנגד כולם"! מדוע לשון הרע זה חטא כל כך חמור? מלבד הנזק של לשון הרע, אליו לא נתייחס, ישנו דבר מהותי יותר. המיוחד שבאדם זה הדיבור, הדיבור הוא הדבר שמיחד את האדם משאר הבריאה, וכמו שמתרגם התרגום את הפסוק[4]: "ויפח באפיו נשמת חיים ויהי האדם לנפש חיה" - "והוות באדם לרוח ממללא", הדיבור הוא האדם, וכיון שכך אם יש רוע בדיבור יש רוע באדם, זה לא דבר חיצוני אלא דבר מהותי, זה קלקול במהות האדם! הלשון זה ביטוי לטוב שבאדם או לרע שבאדם. מספרים חז"ל[5]: "אמר רבי שמעון בן גמליאל לטבי עבדו: פוק זבין לי צבו טבא משוקא (צא, וקנה לי דבר טוב בשוק) נפק קני ליה לישא (יצא וקנה לו לשון), אמר ליה פוק זבין לי צבו בישא משוקא (אמר לו: צא וקנה לי דבר רע בשוק) נפק קני ליה לישא (יצא וקנה לו לשון), אמר ליה: מהו דין (מה זה)?...אמר ליה: מינה טבתא ומינה בישתא! כד הווה טב לית טבא מינה וכד ביש לית ביש מיני (ממנה טוב וממנה רע - כשהיא טובה אין טובה ממנה, וכשהיא רעה אין רעה ממנה)". מבררת הגמרא את הפסוק [6]"מוות וחיים ביד לשון"[7]: וכי יש יד ללשון? "לומר לך מה יד ממיתה כך לשון ממיתה, אם יד אינה ממיתה אלא בסמוך לה לשון אינה ממיתה אלא בסמוך לה, תלמוד לומר "חץ שחוט לשונם" הלשון היא כמו חץ, "אם החץ עד ארבעים וחמישים אמה גם לשון כך, תלמוד לומר "שטו בשמיים פיהם ולשונם תהלך בארץ". אין גבול לנזק של הלשון, וכמו שאמר מישהו שאפשר להרוג אדם בעיקום אף - "כי באפם הרגו איש"[8]. די בזה שמישהו אומר לך משהו על פלוני ואתה מעקם את האף - חיסלת אותו. מה פשר הסמיכות בין ענין מאכלות האסורים בסוף פרשת שמיני לבין פרשתנו המדברת בלשון הרע? אומרים בשם רבי ישראל מסלנט שזה מלמד שגם אדם אסור לאכול! בלשון הרע אפשר לאכול אדם. וניתן להוסיף על הסמיכות הזאת שבמאכלות אסורים צריך להיזהר מה מכניסים לפה, ובלשון הרע צריך להיזהר מה מוציאים מהפה. על פי דברים אלו הטיפול בצרעת אינו טיפול רפואי חיצוני אלא טיפול בנגע הפנימי. שואלת הגמרא[9]: "מה נשתנה מצורע שאמרה תורה: 'בדד ישב מחוץ למקום מושבו'? עונה הגמרא שהסיבה היא מידה כנגד מידה: "הוא הבדיל בין איש לאשתו, בין איש לרעהו, לפיכך אמרה תורה בדד ישב", ואפשר להוסיף הישיבה מחוץ למחנה באה להורות לאדם לעשות חשבון נפש. מה הדרך לתיקון? "אמר רב חנה בר חנינה: מה תקנתו של מדבר לשון הרע? אם תלמיד חכם הוא יעסוק בתורה, שנאמר: 'מרפא לשון עץ חיים' ואין לשון אלא לשון הרע, שנאמר:'חץ שחוט לשונם' ואין עץ אלא תורה, שנאמר: 'עץ חיים היא למחזיקים בה', ואם עם הארץ הוא - ישפיל דעתו"[10]. ישנם שתי דברים שהם בגדר תקנה: תורה ומידות טובות. וצריך לדעת שהדרך לתיקון זה גם לאחר מעשה אבל גם לפני מעשה! "רפואה מונעת, "כל המחלה אשר שמתי במצרים לא אשים עליך כי אני ה' רופאך". וכמו שאומרת הגמרא: "אמר רבא: דבעי חיים - בלישנה, דבעי מיתה - בלישנה" אומר רש"י: מי שרוצה מוות שיעסוק בדברי שטות ונבלה, מי שרוצה חיים יעסוק בתורה. מעניין להתבונן בקורבנו המיוחד של המצורע[11]: "וציווה הכהן ולקח למטהר שתי ציפורים חיות טהורות...וציווה הכהן ושחט את הציפור האחת" ואת השניה משחררים. אומרת הגמרא: "אמר רבי יהודה בן לוי: מה נשתנה מצורע שאמרה התורה שיביא שתי ציפורים לטהרתו? אמר הקב"ה: הוא עשה מעשה פתי לפיכך יביא קרבן פתי". כלומר, הוא חטא בקולו לפיכך יביא קרבן המשמיע קול "שהציפורים צועקים בכל שעה" - זה לעומת זה. וניתן להוסיף, את הציפור האחת שוחטים זה הדיבור השלילי, ואת האחת משחררים זה הדיבור החיובי, משתחרר הדיבור החיובי - דיבור של תורה, דיבור של תפילה. קישור הדיבור של האדם לתורה, שהיא מקור הטוב והטוהר, קישור זה מטהר את האדם. זו עניינה של תורה. היא באה להעלות את האדם, לגלות את צלם האלוקים שבו, את נשמת ישראל המיוחדת שבו. את הפרשה הזאת אנו קוראים לפני יום העצמאות. כתוב שבמצרים היה משועבד כח הדיבור של עם ישראל, ויציאת מצרים זה שחרור הדיבור של עם ישראל, ומתוך כך פֶ-סַח! "וכל המרבה לספר ביציאת מצרים הרי זה משובח". לעם ישראל יש תפקיד בעולם "עם זו יצרתי לי תהילתי יספרו", ישראל זה שיר א-ל, ישראל נועד לספר את תהילות ה' בעולם, וכשעם ישראל משועבד לאחרים הוא לא יכול למלא את יעודו, ורק כשהוא יוצא לחרות ולעצמאות הוא יכול למלא את יעודו, לקדש שם שמים בעולם. כותב הרב זצ"ל: "התחלנו לומר דבר גדול בינינו ובין עצמינו ובאזני כל העולם ולא גמרנוהו עדין, הננו באמצע נאומנו ולהפסיק לא נוכל", עם ישראל התחיל לומר משהו בעולם ואז הייתה הגלות והפסקנו באמצע דברנו. יש לנו עוד הרבה מה לומר! זה הערך של העצמאות שהוא הבסיס למילוי יעודנו בעולם. לכן מתאים שפרשיות אלו שעוסקות בטיפול בטהרת הדיבור של כלל ישראל, בשחרור הדיבור של עם ישראל, יוצאות לפני יום העצמאות, על מנת שנוכל למלא את יעודנו בעולם, ומציון תצא תורה ודבר ה' מירושלים!
[1] ויקרא יד, ב. [2] ערכין טו ע"ב. [3] ירושלמי פאה טו' טור ד'. [4] בראשית ב, ז. [5] ויקרא רבה לג, א. [6] משלי יח, כא. [7] ערכין טו ע"ב. [8] בראשית מט, ו. [9] ערכין טז ע"ב. [10] ערכין טו ע"ב. [11] ויקרא יד, ד.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2011 00:29 |
|
| |
הצרעת - צובעת הצבועים
עיון במקרא שעורכים חז"ל מעלה כי הצרעת אינה באה רק בשל עוון לשון הרע, אלא בשל מגוון נרחב של חטאים. תוך פיענוח המכנה המשותף של כל המקרים בהם מוזכרת הצרעת במקרא ובדרשה, ננסה להבין את מהותה ותפקידה של הצרעת כסמל הצביעות על עשרה דברים נגעים באים: ... על עבודה זרה - מישראל שהעידו עדות שקר בהקב"ה ואמרו לעגל: "אלא אלֹהיך ישראל" (שמות ל"ד, ב)... ועל גילוי עריות - מבנות ציון שנאמר: "יען כי גבהו בנות ציון [ותלכנה נטויות גרון ומשֹקרות עינים]" (ישעיה ג', טז)... ועל שפיכות דמים - מיואב... ועל חִלול ה' - מגיחזי... ועל ברכת ה' - מגָלְיָת... ועל גוזל את הרבים - משֶבנא שהיה נהנה מן ההקדשות... ועל הגוזל את שאינו שלו - מעֻזיהו... ועל גסות הרוח - דכתיב [על עֻזיהו] "וכחזקתו גבה לִבו עד להשחית" (דה"ב כ"ו, כא), ועל לשון הרע - ממרים... ועל עין הרע - שנאמר "ובא אשר לו הבית" (ויקרא י"ד, לה) - מי שיִחֵד ביתו לו ואינו רוצה להנות לאחרים. (ויקרא רבה י"ז, ג) בניגוד לגישה הרווחת הרואה בצרעת עונש על חטא לשון הרע בלבד, דרשתנו רואה בחטא זה רק אחד ממגוון חטאים שונים היכולים להביא על האדם את נגע הצרעת. עיון מקיף במקרא, כפי שעורכת גם דרשתנו, יעלה כי רק המקרה של מרים עוסק מפורשות בחטא לשון הרע, בעוד שבשאר המקרים מדובר בחטאים שונים ומגוונים. עיון מקיף שכזה, מעצים את השאלה מהו המכנה המשותף המאפיין את כל המקרים בהם אוזכרה הצרעת, שכן ברור כי לא כל אדם ננגע באופן מיידי באם הוא חוטא בכל אחד מעשרת החטאים המנויים בדרשה. דרשתנו לומדת את עשרת החטאים עליהם בא הנגע, מארבעה סיפורים מקראיים בהם מוזכר נגע הצרעת במפורש (מרים, יואב, גיחזי, ועֻזיהו - שממנו נלמדו שני חטאים), ומארבע סיפורים מקראיים בהם מצאו חז"ל רמז (שאותו לא ציטטנו מפאת קוצר היריעה), אותו ניתן לדרוש כראיה לכך שהדמויות המוזכרות בו נענשו בצרעת (חטא העגל, גָלְיָת, שבנא ובנות ציון). החטא העשירי, חטא רעות העין, אינו נלמד מסיפור מקראי מסוים, אלא נדרש מתוך פסוקי תורת צרעת הבית עצמם, כשהוא מפותח בהרחבה בדרשה הסמוכה עד לכדי סיפור מלא: "הא כיצד? אדם אומר לחברו: 'השאילִני קב חִטים' - ואמר לו: 'אין לי', 'קב שעורים' - 'אין לי', 'קב תמרים' - 'אין לי'. אשה אומרת לחברתה: 'השאילִני נפה' - היא אומרת: 'אין לי', 'השאילִני כברה' - ואומרת 'אין לי'. מה הקב"ה עושה? מגרה נגעים בתוך ביתו, ומתוך שהוא מוציא את כליו הבריות רואות ואומרות: 'לא היה אומר אין לי כלום? ראו כמה חִטים יש כאן! כמה שעורים! כמה תמרים יש כאן!' " (ויקרא רבה י"ז, ב). נראה כי דווקא בסיפור זה בו חז"ל לא היו כפופים לסיפור מקראי מסוים, הם יכלו להביע את השקפתם לגבי מהותה של הצרעת בצורה מיטבית. עיון בסיפור החז"לי מעלה כי הסיפור אינו מתאר רק את רעות וצרות עינם של בעלי הבית, אלא גם מדגיש את צביעותם הצדקנית, כשהם יוצרים אשליה אצל המשאילים כאילו הם נדיבים המעוניינים מאוד לעזור, אלא שכרגע אין בידם את שביקשו המשאילים. אשליה זו מודגשת על ידי הבקשות החוזרות והנשנות של המשאילים, שאינם מבחינים כי לפניהם בעלי בית צרי עין שכלל אינם מעוניינים להשאילם, ועל כן הם משנים את מושא בקשתם שוב ושוב, ללא הועיל. מטרתה של הצרעת, לפיכך, היא חשיפת צביעותם על ידי צביעת ביתם בנגע, צביעה החושפת את תכונתם הפנימית השלילית לעיני כל. אם נתבונן בשאר הסיפורים המקראיים המנויים בדרשה, נמצא כי חשיפת צביעות שכזו, היא היא המאפיין המהווה את המכנה המשותף של כולם. גיחזי הציג עצמו כשליחו של אלישע איש האלוקים בעוד שהוא פעל מחמדנות אישית בלבד - וצביעתו בצרעת נועדה להראות לכל את צביעותו הפנימית. יואב הציג עצמו כמי שרצח את אבנר על מנת להגן על מלכות דוד (שמ"ב ג', כה), בעוד שהמקרא מעיד עליו שעשה זאת מסיבותיו הפרטיות - "על אשר המית את עשהאל" (שם, ל), ועל כן דוד מקללו כי תחשף צביעותו - "אל יכרת מבית יואב זב ומצורע" (שם, כט). עֻזיהו שרצה להקטיר קטורת ובכך לנכס לעצמו גם את תפקידי הכהן הגדול, וודאי הציג זאת כאידיאל רוחני עליון, ההופך את ישראל ל"ממלכת כהנים" כפשוטו, אך הצרעת שפשטה על מצחו הראתה לכל כי רוממות אל בגרונו, אך גזל תפקיד שאינו שלו וגסות רוח הוא חטאו. מרים וודאי ראתה במעשיה דאגה כנה לציפורה אשת משה, אך הצרעת שפשטה בה גילתה כי חטאה בלשון הרע, וכי עליה לבדוק היטב האם לא חטאה בגאווה בכך שחשבה כי היא מצויה באותה הדרגה הרוחנית שבה שרוי משה. כך גם ניתן להבין כיצד בחרו חז"ל את הסיפורים בהם דרשו את הופעתה של הצרעת: שבנא המציג עצמו כאדם העוסק בצרכי ציבור, בעצם מהנה עצמו בקודשיהם של ישראל - עד שמופיעה הצרעת על מצחו וחושפת לעיני כל את שחיתותו הנסתרת. גָלְיָת מציג עצמו כמי שבא למנוע שפיכות דמים כללית ומציע להסתפק במלחמה ייצוגית - אך במותו לא נכנעים הפלשתים ומשעבדים עצמם לישראל, אלא משיבים במלחמה שערה. בנות ציון מוצגות מפורשות כ"משֹקרות עינים", ורק הצרעת שהכתה על קודקודן הראתה לכל כי עיכוסיהן ודרכי הילוכן היוו הזמנה מרומזת לגילוי עריות. הבעייתיות אותה מדגישה הדרשה בחטא העגל אינה עצם העבודה הזרה, אלא עדות השקר בקב"ה, כשהציגו את עבודת הגילולים שלהם כמיצגת את אל מוציאם ממצרים. הצרעת שהכתה בהם, לפי המדרש, נועדה אם כן לגלות לכל כי לא עובדי אלוקים הם, אלא צבועים הצובעים את גילוליהם באיצטלה אלוקית. עוד יש לציין, כי על פי עקרון זה ניתן גם להסביר את שאר המקרים המקראיים שבהם מוזכרים נגעי הצרעת: פרעה הכועס על אברם בצדקנות צבועה "מה זאת עשית לי? למה לא הגדת לי כי אשתך היא?!" (בראשית י"ב, יח) ננגע בנגעים גדולים, המוכיחים כי צבוע הוא ואם אברם היה מגלה זאת היה מומת ואשתו היתה נלקחת ממנו. נעמן התנהג כ"איש גדול לפני אדוניו ונשוא פנים" (מל"ב ה', א) על אף שה' הוא שנתן בו תשועה לארם (שם, בהמשך הפסוק) ואף מהתנהגותו בהמשך הסיפור זועקת צביעותו, עד שהוא מכיר בגדולת ה' ובקטנות "אמנה ופרפר נהרות דמשק". ולסיום נעיר כי גם מהפטרתנו עולה הרעיון של צביעת הצבועים בצרעת, שכן בעוד ארבעת המצורעים נהנים להציג עצמם כמי שדואגים לכלל ולא מחכים עד הבוקר אלא הולכים ישירות אל המלך לבשר בשורתם בכדי שחלילה לא ימצאהם עוון (מל"ב ז', ט), הפסוק לפני כן דואג לתאר את פועלם באופן החושף את צביעותם: "ויאכלו וישתו וישאו משם משם כסף וזהב ובגדים וילכו ויטמינו" (שם, ח) ואם בכל זאת לא די, ממשיך הפסוק בתיאורו - "וישֻבו ויבֹאו אל אהל אחר וישאו משם וילכו ויטמנו" (שם)...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2011 00:31 |
|
| |
הפטרת תזריע- מצורע
עד היום אנו מכנים אדם מנודה חברתית מצורע. מה בין המצורע של ימנו למצורע התנכ"י?
פרשות השבוע חותמות את הלכות טומאה וטהרה בספר ויקרא. מקום מרכזי יש לענייני טומאות הצרעת (הגוף, הבגד והבית שהם שלוש מעטפות האדם: העור, הבגד והבית) והדרך להיטהר מכל אחת מהן.
ההפטרה, הלקוחה מתוך ספר מלכים ב' פרק ז', מתארת אירוע בו היו מעורבים ארבעה מצורעים.
ההפטרה בהקשרה התנ"כי
ההפטרה קשורה באירוע קשה בימי אלישע הנביא. האויב הארמי הטיל מצור ממושך על שומרון, ובעיר היה רעב כבד, עד שאנשי העיר החלו לאכול חמורים ואף בשר אדם. בעת ההיא בא דבר ה' והודיע על מהפך קיצוני שיהיה למחרת: המצור יפסק ולעם יהיה שפע של אוכל, ובזול. ההפטרה מתארת כיצד התקיימו הדברים, אף שנשמעו הזויים בעת השמעתם.
מצורע הוא אדם שדבק בו נגע הצרעת. נגע זה מבטא בתנ"ך מציאות רוחנית-ניסית-הלכתית, המטופלת בכלים "רוחניים": הכהן הוא המאבחן, טומאת המצורע מסולקת בעשייה הלכתית - הזאה, גילוח, כיבוס בגדים, טבילה, קרבן. הלכות מצורע לא חלות היום למרות שקיימת מחלת עור בשם צרעת. אין בינה לבין הצרעת התנ"כית אלא שיתוף שם בלבד.
האירועים התנ"כיים בהם מצאנו אנשים שנפגעו בצרעת, קשורים בכישלונם בהתנשאות על זולתם (לשון הרע, גאווה, ביטול כבוד שמים). התנשאות היא זלזול והתרחקות מהסובבים. אחת הדרכים בהם נענש המצורע היא: דחייתו מן החברה - הוצאתו מחוץ למחנה. מידה כנגד מידה: הוא דחק אחרים החוצה, אחרים דוחקים אותו...
עד היום אנו מכנים אדם שהחברה דוחקת אותו החוצה - מצורע, גם כאשר עורו אינו נגוע כלל. מצורע הוא שם נרדף לאדם מבודד חברתית, דחוי.
מצב בהפטרה: על בידוד והתחברות
המצור ההדוק של ארם על שומרון, אותו מתארת ההפטרה, בודד את בירת ישראל החוטאת. מחוץ לעיר שהו ארבעה מצורעים, כמתחייב מהלכות מצורע. הרעב הקשה שפגע בעיר בעקבות המצור, לא פסח גם על המצורעים, והם החליטו לנסות למצוא מזון אצל הצבא הארמי שצר על העיר. (מותם מרעב בסמוך לשער העיר היה וודאי, ואילו הריגתם בידי הארמים לא היתה וודאית.)
בהתקרבם למחנה ארם, תוך חששות כבדים, הם גילו לתדהמתם מחנה נטוש. ניכר היה שהחיילים ברחו מבוהלים (מסיבה לא ברורה) בהותירם אחריהם מזון ורכוש רב. המצורעים הרעבים התנפלו על המזון, ואחר כך על הרכוש, עד שמילאו כל תאוותם.... ואז חשו שלא בנוח, על שלא שיתפו גם את אנשי העיר הרעבים בשפע המופקר.
הם שבו לעיר ודווחו לזקיפים שבשער שומרון הנצורה על המצב החדש. לאחר תהליך אימות זהיר וממושך של המהפך המדהים, הצטרפו אנשי העיר כולם לחגיגת השפע.
דווקא המצורעים, שהיו מחוץ למעגל החברה בשל מעשיהם וצרעתם, הם שגילו כי טבעת הבידוד הוסרה מעל העיר. כאשר הפסיקו לחשוב רק על עצמם ופנו לאנשי העיר כדי לצרף אותם למעגל השפע, הם תיקנו את כישלון בידודם, ובכך הביאו טובה לכלל אנשי העיר, המבודדים והרעבים.
גם אם נכשלנו אפשר לתקן. על כישלון של התרחקות ובידוד נענה בחיבור ובמעורבות. בהפטרה למדנו: ערבות ומעורבות מסלקות רעב ומובילות למציאות ערבה ונעימה.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2011 00:33 |
|
| |
מי יתן טהור מטמא
בפרשות אלו אנו עוסקים בענייני טומאה וטהרה, החל מטומאתם של המאכלות האסורות ועד לטומאת הגוף של היולדת והמצורע. כיוון שכיום אין אנו מצויים די הצורך בהלכות אלו אנו מתקשים לעיתים להבין את הסדר והחוקיות של הפרטים ופרטי הפרטים
בפרשות אלו אנו עוסקים בענייני טומאה וטהרה, החל מטומאתם של המאכלות האסורות ועד לטומאת הגוף של היולדת והמצורע. כיוון שכיום אין אנו מצויים די הצורך בהלכות אלו אנו מתקשים לעיתים להבין את הסדר והחוקיות של הפרטים ופרטי הפרטים, אולם לאמיתו של דבר סדר 'טהרות' שמקורו בפרשיות אלו קובע כללים ברורים בנוגע לסיבות הטומאה ולחומרתן של הטומאות השונות ולדרך טהרתן. ובכלל זה גם פרשת הצרעת עומדת בתוך תבנית של חוקים ברורים, שעל פיהם נקבע מהם סימני הטומאה ומהם סימני הטהרה, אילו מהם סימנים מוחלטים שקובעים את מעמדו של 'המצורע המוחלט' ואילו מהם אינם מספיקים אלא לקבוע את מעמדו של 'המצורע המוסגר'.
ולמשל, שיער לבן במקום הנגע המצטרף למראה הבהרת הלבנה הוא סימן טומאה מוחלט, ולעומת זאת שיער שחור שצמח בו הוא סימן טהרה, ויש מצבים שצירוף סימנים אלו אינו החלטי ויש צורך להסגיר את המצורע כדי לקבוע את דינו בעתיד.
ולאור זאת, יש לתת את הדעת על המצורע היוצא מכלל זה ולגביו סימני הטומאה נחשבים דווקא כסימנים לטהרה. ואם לפי הכללים שהזכרנו ריבוי מראה הלבן הוא סיבה לטומאתו, הרי שכאשר הצרעת מכסה את כל עורו של המצורע הריהו יוצא מכלל זה – "כולו הפך לבן טהור הוא" (יג, יג), וחריגה זו אומרת דרשני.
דין חריג זה מחייב להדגיש שסימני הטומאה אינם מטמאים מחמת עצמם, ועל כן אין להתפלא אם יש פער בין הסימן הניכר לעין החיצונית כמעיד על טומאה גדולה לבין דינו האמיתי שנקבע מסיבות הגלויות וידועות לפני ה', וכפי שאמר ר' יוחנן לתלמידיו "חייכם, לא המת מטמא ולא המים מטהרים אלא מי שאמר והיה העולם" (מד"ר חוקת). אך הא גופא קשיא, מהי המשמעות של סימן טהרה זה שנראה כסותר לגמרי את סימני הטומאה האחרים התלויים במראה הלובן והתפשטותו.
ניגע בשני ביאורים מנוגדים שנאמרו בדבר האחד על יד הרב והאחר על ידי התלמיד, אולם לאמיתו של דבר הם משלימים זה את זה. בעל 'העמק דבר' (שם) ביאר שטהרתו של מצורע זה נובעת מחסרונו, דהיינו שחטאו גדול עד כדי כך שתהליך הטהרה אינו יכול להועיל לו ועל כן מיותר לטמא אותו. שהרי הצרעת בכללותה לא באה אלא לעורר את האדם לתשובה, והתעוררות זו לא נועדה אלא למי שראוי לכך. לדעתו, אדם שקלונו גלוי וידוע לכל אינו בר תשובה משום שבזה התברר עד כמה אינו ראוי לקבל מוסר ותוכחה, ועל אחת כמה וכמה כאשר שב וחטא לאחר שנענש שאין מספיקין בידו לעשות תשובה. ומשום כך התורה חזרה פעמיים על דין זה, כדי לרמוז שמדובר באומר "אחטא ואשוב".
ולעומתו, הרב קוק תלמידו (מאמרי ראי"ה עמ' 99) ביאר להפך, שטהרתו של מצורע זה נובעת דווקא מגדלותו ומיכולתו להשתמש בכוחות הרוע והטומאה לעבודת ה' ולהטותם לצד הטוב והקדושה. אמנם גם הוא מודה שהשקיעה של החוטא בחומריותו הגסה אינה מותירה מקום לעורר אותו לקבלת מוסר ותוכחה בדרכים המקובלות, אך היא גופא הנותנת לטהר אותו בלא להזדקק לסדרי הטהרה כשאר המצורעים. לדעתו, מצורע זה מייצג את דורו של 'עקבתא דמשיחא' שחתירתו לעולמה של קדושה וטהרה נשגב מאיתנו, והוא עובר דרך עומק העומקים החומרי של החטא והטומאה. לתפישתו, יש להעמיק עוד יותר במהותן של הטומאה והטהרה, ולא זו בלבד שהן אינן תלויות בהכרח בסימנים החיצוניים אלא שלעיתים הטהרה מתגלה דווקא במקום הטומאה. ומשום כך יש לחזור ולשנן ש"לא המת מטמא ולא המים מטהרים אלא מי שאמר והיה העולם".
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2011 00:36 |
|
| |
פרשת תזריע
א
(יב, ב) אשה כי תזריע וילדה זכר וטמאה שבעת ימים, "לעולם יהא אדם ענוותן כהלל ואל יהא קפדן כשמאי, וכשמת אמרו עליו הי חסיד הי ענו תלמידו של עזרא". כתוב שהלל היה הענו מכל התנאים, וכך גם מתגלה אצל אברהם אבינו,שאמר - "ואנכי עפר ואפר". זאת בדיוק הנקודה שלמדנו בחסידות, שהחסד של הקדושה, תלוי במידת הענוה. אברהם אבינו הוא החסד - וחסד אמיתי הוא לתת באמת, לתת שלא על מנת לקבל, ואין לך ענוה גדולה מזו. הלל הצטיין במידת הענוה, עד כדי כך שקשה עלינו להבין אחדים מן הסיפורים עליו וכו'.
אחד מסיפורי חז"ל הקשים להבנה, הם הסיפורים על האופן בו היה הלל הזקן מגייר גרים, וזו גם נקודת קשר נוספת לעבודתו של אברהם אבינו שהיה מגייר גרים. "מעשה בנכרי אחד שבא לפני שמאי, אמר לו, כמה תורות יש לכם, אמר לו שתים, תורה שבכתב ותורה שבע"פ. אמר לו, שבכתב אני מאמינך ושבע"פ איני מאמינך - גיירני על מנת שתלמדני תורה שבכתב, גער בו והוציאו בנזיפה. (שמאי גער במקום גיר, ע במקום י, בסוד האדם ניכר בכוסו כיסו וכעסו, כיס אתכסיא וכעס אתגליא וד"ל). בא לפני הלל - גיירו. ושוב מעשה בנכרי אחד שבא לפני שמאי, אמר לו גיירני על מנת שתלמדני כל התורה כולה כשאני עומד על רגל אחת. דחפו באמת הבנין שבידו. בא לפני הלל - גיירו. שוב מעשה בנכרי אחד שבא לפני שמאי, אמר לו, גיירני על מנת - שתשימני כהן גדול, דחפו באמת הבנין שבידו. בא לפני הלל - גיירו". מצב ההשתוות אצל הלל בא משורש נשמתו, כמו שהיא מושרשת באברהם אבינו, ולכן היה מסוגל לקבל גרים יותר בקלות מאשר שמאי. על כל גוי שבכחו להיות גר, מרחפת נפש אלקית של יהודי, מרחפת מעליו ולא נכנסת בו, אלא לאחר שנתגייר. הלל הזקן, שיש לו מבט של "פשיטות והשתוות" יכול לחוש בדבר, ולהתייחס לגוי כמו למי שבכחו להיות יהודי(בבחינת העלם שאינו במציאות) - ואפילו שעדיין הגוי עוד לא התגייר.
שמאי שמתיחס רק לגילוי הפנימי (ולהעלם שישנו במציאות), רואה לפניו גוי ואינו חש בנפש היהודי המרחפת מעליו (בבחינת העלם שאינו במציאות). וכך באמת נוהג עם ישראל שאינו ממהר לגייר גויים. ושוב, מי שהוא במצב של "פשיטות והשתוות" כמו אברהם אבינו הגר הראשון, חש את הגוי שבכוחו להיות יהודי (בבחינת העלם שאינו במציאות).
"מי יתן טהור מטמא לא אחד". פסוק זה מספר איוב, נאמר על אברהם אבינו, וכך דורשים חז"ל "טהור מטמא" - אברהם מתרח. אברהם נולד לתרח שהיה עובד ע"ז, וממילא עד לאותו גיל שבו עמד אברהם על דעתו והכיר את בוראו, היה נמשך גם הוא אחרי עבודת האלילים. ואם כן אברהם הוא "טהור מטמא", טהור שעלה ובא והופיע מתוך טומאת ע"ז. ושואלים, כיצד אפשר באמת להוציא טהור מטמא, שהרי אלו שני הפכים גמורים, והתשובה בלשון הפסוק היא "לא אחד" שמשמעו רק אחד.
שתי דרשות עיקריות דורשים חז"ל על פסוק זה. "טהור מטמא" - אברהם מתרח - ונדרש גם על כל לידה. כאשר אשה יולדת היא טמאה טומאת לידה, אך הולד שיוצא ממנה - טהור. מכאן שהלידה היא לצורך הבדלה של טהור מטמא, "מי יתן טהור מטמא". הלידה הוא מצב של שיא ההתעלות, שבו מרחפת היולדת בין חיים ומות, וכאילו מקבלת על עצמה את הטומאה, כדי שהטהור יצא. לאחר זמן נטהרת היולדת, אבל ברגע הלידה ישנה התגלות של "אחד", "אחד" שיאחד שני הפכים גמורים - טומאה וטהרה.
אם חז"ל דורשים שני ענינים מאותו הפסוק, ברור לנו שיש קשר ביניהם, ולכן מציאותו של אברהם היא מציאות של לידה, אברהם אבינו הוא הגר הראשון, ועל זה כתוב "גר שנתגייר כקטן שנולד דמי". כלומר, כל גר שנתגייר זה כמו לידה - הוא נולד מחדש. אברהם בעצמו הוא גר, וכל עבודתו היא גיור גרים. ואם כן, אברהם הוא על דרך היולדת, הוא המוציא "טהור מטמא". רק מי שיש לו תפיסה של "אחד" - "אחד היה אברהם" יכול לראות את הנשמה היהודית, אפילו אצל גוי שעדיין נמצא בעבר השני. זה שייך לאברהם אבינו וגם שייך להלל, שהיה לו מידת "הפשיטות וההשתוות", ולכן יכול לקרב את הגרים, ולקחת על עצמו לגייר אותם ולא לדחותם כפי שעשה שמאי.
כאן נוכל להבין, מה שכתוב בחסידות, שלפני ביאת המשיח, צריך לגייר הרבה גרים. אע"פ שבדרך כלל היהדות אינה מקרבת גרים, כתוב "אמר רבי אסי אין בן דוד בא עד שיכלו כל הנשמות שבגוף" כוונת המאמר היא שכל מי שצריך להיולד, חייב להיולד בגשמיות, לפני ביאת המשיח. וזה הולך על לידה כפשוטה, וגם על גיור גרים. לכן יש מבצע חשוב של הרבי - "פרו ורבו" כפשוטו - צריך להרבות בילודה, וזהו אחד מן התנאים של ביאת המשיח.
כמובן שהגיור צריך להיות "גיור כהלכה", ולא גיור שאינו כהלכה "שאינו שווה כלום", גיור שאינו כהלכה אינו גיור, אלא רק מסנוור את העינים, וגורם להרבה בעיות המציקות היום לעם ישראל. הבעיה בכללותה נקראת "מי הוא יהודי" וקשורה גם עם בעיית שלמות הארץ - שלמות העם ושלמות הארץ. ושוב, היהודי, שיכול לחשוב על גוי על מנת לקרב אותו, צריך להיות בעל נקודת המבט של אברהם אבינו, מבט מנקודת ההשתוות, מבט הרואה את ה"הן ולאו שוין אצלו". כלומר, שיש יהודי - הן, ויש גוי - לאו, והוא רואה את ההן מרחף על גבי הלאו. הוא יכול לראות את האחדות בכח, ועל ידי כך לקרב את הגוי, ואזי לתת , להוציא, "טהור מטמא".
איך רואים שאשה חייבת להיות באחדות בשעת הלידה, מזה שהיא נמצאת במשבר. בלשון חז"ל נקראת האשה היולדת "יושבת על המשבר". היא מרחפת בין חיים ומוות, חציה בעולם הזה וחציה בעולם הבא, היא נמצאת באותו רגע בשני מצבים הופכיים, וזה בעצמו נקרא משבר. ברגע זה היא יושבת על המשבר, במצב של השתוות שלמעלה משני הפכים, ולכן היא מסוגלת ללדת, להוציא את הטהור מהטמא - ולהבדיל בין הטהור והטמא.
ב
(יב, ג) וביום השמיני ימול בשר ערלתו, אנחנו יודעים שבברית מילה שעם ישראל מקיים אחרי מתן תורה, יש שני שלבים עיקריים, מילה ופריעה. מילה זה חיתוך הערלה הגסה, העור הגס, ואחר כך צריך לעשות פריעה - לקרוע את הקרום השקוף, הדק. חז"ל אומרים ש"מל ולא פרע כאילו לא מל" - אם עושים רק את הפעולה הראשונה, של לחתוך, אבל לא פורעים, לא עשית שום דבר. זה באמת חידוש של אחר מתן תורה. לפני מתן תורה גם כל היהודים נימולו, אבל המצוה היתה רק של המילה ולא של הפריעה. ואילו לאחר מתן תורה יש מצוה לפרוע, וכל כך חשוב לפרוע עד ש"מל ולא פרע כאילו לא מל".
איך מסבירים בחסידות את שתי הבחינות, כתוב בתניא, שלחתוך את העור הגס, שרואים אותו בעינים, זה לבטל - לחסל את הרע הגלוי. כתוב "ומלתם את ערלת לבבכם" - צריך למול את ערלת הלב. ערלת הלב זה המדות הרעות שאני מכיר שיש לי בלב (ידע איניש בנפשיה), ועלי לחתוך ולזרוק את זה. אבל פריעה זה לקרוע ולהוריד לצדדים, ומה שיוצא זה "גילוי העטרה". בגילוי העטרה, כתוב בזהר, יש גילוי יגמה"ר. לכן יש נוהגים לומר בפריעה יגמה"ר (אפילו ג"פ). שוב, הקרום הזה הוא שקוף, ואף על פי כן הוא מסתיר - אין גילוי העטרה כל עוד יש עור זה. בנפש זה נקרא העלם הרע - הרע שלא - במודע שלי, שאיני מודע לרע הזה. לאחר מתן תורה יש כח ביהודי לפרוע, כלומר להגיע לתת מודע שלו, ולפרוע את הקרום הדק הזה. מה זה גילוי העטרה, עטרה זה כתר. על ידי הפריעה מגלים את עצם הכתר מלכות שיש לכל יהודי, בחינת ה'עצמי' שיש לכל יהודי.
ג
(יג, ג) וראה הכהן את הנגע בעור הבשר, הכהן ממשיך את קו הימין שמתחיל מן החכמה, ולכן בפרשת הנגעים חוזר בתורה הביטוי "וראה הכהן". כל טומאת ורפואת הנגעים מסורה בידי ראית הכהן, ואפילו הטומאה עצמה היא 'ירידה צורך עליה', שכן בלי שמסגיר אותו הכהן לא יכול האדם הנגוע לבוא אחר כך לידי טהרה. הכל תלוי בראית הכהן, וראיה היא המשכת חכמה. כתוב, שכל הנגע בא ממצב של בינה בלי חכמה, של אותיות ומחשבה בלא יחוד עם החכמה, והרפואה לכך היא על ידי "וראה הכהן" - המשכת החכמה בבינה.
ד
(יג, יג) כלו הפך לבן טהור הוא, גימטריא נוספת הקשורה עם ריפוי היא של המלה חולה (49). לפי הקבלה מחלה וכאב נובעים ממצב של מחסור רוחני. שלמות רוחנית שייכת למספר 50, סוד "חמשים שערי בינה", וחולה הוא מי שחסר לו השער החמשים הדרוש לבריאות טובה, ולשם ריפויו יש להשלים לו את מחסורו הרוחני.
בקבלה המושג בינה קשור גם למושג טהרה, שהיא כח הרפואה הרוחני (כמתבטא בטהרת המצורע ובטהרה מטומאות נוספות), ולמושג התשובה המביאה רפואה לעולם (יומא פו.), כבפסוק "ולבבו יבין ושב ורפא לו" (ישעיה ו, י). פסוק זה מגלה שההבנה החדשה משיבה את האדם לאורח חיים בריא ברוחניות ובגשמיות. נ שערי הבינה קשורים ל - לב נתיבות החכמה שכבר הוזכרו, וכאשר מאיר נתיב ה - לב של החכמה בשער ה - נ של הבינה נמשכת רפואה וטהרה - כלו הפך לבן טהור הוא" (ויקרא יג, ג). לתוספת לימוד על בינה וחכמה ראה לקמן פ"ז. הרמב"ן כותב בהקדמתו לפירושו על התורה, כי מט שערי בינה התחתונים הם ידיעת הטבע, ושער ה - נ הוא השגת האלקות. אם כן, במושגים דלעיל, החולה הוא זה הטובע ביון המצולה של חכמת הטבע, כאשר לא מאירה לו השגת האלקות שבטבע.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2011 04:03 |
|
| |
טבלת תהילים
טבלת תהילים
|
פרקים |
ספר ראשון |
ספר שני |
ספר שלישי |
ספר רביעי |
ספר חמישי |
ספר שישי |
ספר שביעי |
ספר שמיני |
|
|
א-י |
צבעונית |
אליהו1000 |
שרית560 |
sos10 |
י.קרויצפלד |
תופיM |
ברכה |
רבקה פ |
|
|
י-כ |
צבעונית |
אליהו1000 |
שרית560 |
sos10 |
י.קרויצפלד |
תופיM |
ברכה |
שושי מ |
|
|
כ-ל |
שושו999 |
חנון חושב |
שרית560 |
sos10 |
י.קרויצפלד |
תופיM |
ברכה |
רבקה נוי |
|
|
ל-מ |
שושו999 |
חנון חושב |
שרית560 |
sos10 |
י.קרויצפלד |
תופיM |
itscak54 |
עדנה |
|
|
מ-נ |
o0 |
שעשני כרצונו |
שרית560 |
sos10 |
י.קרויצפלד |
תופיM |
שימעלה37 |
shery2 |
|
|
נ-ס |
שרי5 |
שעשני כרצונו |
שרית560 |
sos10 |
י.קרויצפלד |
תופיM |
shery2 |
מימי ה |
|
|
ס-ע |
שנות2000 |
TOXIC2004 |
שרית560 |
sos10 |
י.קרויצפלד |
תופיM |
shery2 |
פרידי |
|
|
ע-פ |
תוצאמת |
TOXIC2004 |
שרית560 |
sos10 |
י.קרויצפלד |
תופיM |
shery2 |
פרידי |
|
|
פ-צ |
צבעונית |
תוצאמת |
שרית560 |
sos10 |
י.קרויצפלד |
תופיM |
TOXIC2004 |
shery2 |
|
|
צ-ק |
סופר אמא |
Ask_Moses |
שרית560 |
sos10 |
י.קרויצפלד |
תופיM |
אריאל |
רחל ו |
|
|
ק-קי |
תוצאמת |
POUPEE |
שרית560 |
sos10 |
י.קרויצפלד |
תופיM |
תמי 4 |
רחל דר |
|
|
קי-קיט |
mesama |
POUPEE |
שרית560 |
sos10 |
י.קרויצפלד |
תופיM |
shery2 |
רחל דר |
|
|
קיט |
שושו999 |
שושו999 |
שרית560 |
sos10 |
י.קרויצפלד |
תופיM |
shery2 |
רחל דר |
|
|
קכ-קל |
HEBROW |
בן שחר |
שרית560 |
sos10 |
י.קרויצפלד |
תופיM |
שושניתוש |
ככר הכסף |
|
|
קל-קמ |
HEBROW |
בן שחר |
שרית560 |
sos10 |
י.קרויצפלד |
תופיM |
nosn21 |
ככר הכסף |
|
|
קמ-קנ |
HEBROW |
בן שחר |
שרית560 |
sos10 |
י.קרויצפלד |
תופיM |
nosn21 |
ככר הכסף |
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2011 04:05 |
|
| |
פרקים פנויים א-קנ. מי שרוצה להשתתף במצוה חשובה זאת או במייל או באישי. [email protected]
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2022 14:31 |
|
| |
פרשת תזריע נאמר בפרשה: "והצרוע אשר נגע בו נגע צרעת, בגדיו יהיו פרומים, וראשו יהיה פרוע, ועל שפם יעטה, וטמא טמא יקרא". רבותינו מבארים, כי נגע הצרעת היה בא לאדם בעון לשון הרע וגסות הרוח. והכוונה בזה, שאם אדם ראה אצל חבירו איזו הנהגה או איזה דבר שלא מצא חן בעיניו, או אפילו ראה אותו עושה עבירה, והוא הולך ומספר זאת לכל מי שיראה, ומעביר את הדברים הלאה, וזאת בכדי לבזות את אותו אדם, זהו עון לשון הרע החמור מאד. ועון גסות הרוח, היא הגאווה הפוקדת את האדם מידי פעם, והוא מתגאה על חביריו, הן בעבודה, והן בלימודים, ואפילו בין כתלי בית המדרש אם הוא מתגאה על חבירו, הרי בזה הוא עושה איסור. וכל שכן זה המתכבד בקלון חבירו, שעונשו גדול מאד. ואפילו בדברי תורה אסור בהחלט להתכבד בקלון חבירו, וכגון מי שהוא שואל את החכם שאלה ברבים והוא יודע שהחכם לא ידע להשיב לו, ואז הוא עצמו משיב את התשובה, וכל זה בכדי להראות שהוא חכם במה שאפילו הרב אינו יודע, כל העושה כן אין לו חלק לעולם הבא. והנה אם נתבונן נראה, כי כל אלו העוונות שהאדם חוטא בהם, אין ההנאה במעשה אותה העבירה אלא לרגע קט בלבד, שבשעה שהוא מספר לשון הרע או מתגאה, יש לו מעט סיפוק ממעשיו, אבל לאחר שנגמר אותו המעשה, מיד הוא ההנאה מתפוגגת ולא נותר ממנה שום רושם. ודומה מעשה דיבור לשון הרע להכשת הנחש, שמיד לאחר שהנחש מכיש כבר אין לו שום הנאה ממה שפעל. עונש זה של נגע הצרעת הוא לתועלת נפשו של האדם לרפאות את הנפש מתחלואיה, כי על ידי הנגעים נעשה האדם מושפל ומבוזה, ונוצר בו מצב נפשי המונע ממנו להכשל שוב באותם החטאים שכבר חטא בהם. וכגון אדם שהיה נכבד ומקובל מאד בחברה, וכעת הוא נכשל בעון לשון הרע ובגסות הרוח בצורה קבועה, הרי מיד היו באים עליו נגעים של נגע צרעת, והיה מיד מושפל ומרוחק מכל הסובבים אותו, וכל החברה היתה קוראת עליו "טמא טמא", וכל זאת בגלל שטות שעשה שדיבר לשון הרע על חבירו, ובודאי כעת הוא מתבונן על מעשיו ומחרט עליהם, ומתוך כך היה כדאי לו כל מה שבא עליו, כדי לזככו להגיע שלם לעולם האמת. ומעתה מובן מה שאמרו במשנה במסכת עדיות, שאמרו לו לרבי עקיבא, חזור בך מכמה הלכות שאנו חלוקים עליך, ובתמורה נמנה אותך אב בית דין עלינו, אמר להם רבי עקיבא, מוטב לי שאקרא כל ימי שוטה, ולא אהיה רשע שעה אחת אצל המקום, שלא יאמרו בשביל שררה חזר בו. רואים אנו את ההבנה של רבי עקיבא, שטוב לו לאדם להקרא כל ימיו שוטה בעיני הבריות, ובלבד שלא יהיה רשע שעה אחת לפני ה' יתברך. והנה אם אנו מתבוננים באורח חיינו, נמצא כי חיים אנו בהיפוך גמור מהכרת אמת זו, שהרי כל אחד מאיתנו חי כפי שנוח לו וערב לו, שבוי ממש תחת ממשל המדות הרעות, ובגלל איזה פחד מאי כבוד מדומה, מוכנים בני האדם להפקיר את הנשמה הקדושה. מזלזלים בקיום המצוות בגלל רדיפת הכבוד, ומה יאמרו הבריות, ולא נעים מהחברה. ובגלל סיבות אלו ודומיהן עוזבים את התורה וקיום המצוות ושוקעים בחיי החומר. ממש הפוך ממה שצריך היה להיות. והכל בגלל רגע אחד של אי התגברות, נכנסים לחיי רשעות לכל ימי האדם ח"ו. ה' נותן לאדם כח ויכולת להלחם בצורת חיים מסולפת זו הנוגדת את חיי התורה ולתועלת האדם ושלימותו. אם אדם מתמיד להתבונן במצבו בעולם הזה כפי שהתורה הקדושה דורשת ממנו, לקיים את נפשו אשר היא חלק אלוה ממעל המתלבש בגוף ישראל למשך זמן מסויים, ולתת לה את מה שהיא רוצה להנאת הנשמה, ולא להפקיר אותה בהבלי העולם הזה, בזה הוא זוכה להתגבר על מדותיו ולעתים ברגע אחד הוא זוכה לחיי נצח ממש. וככל שהאדם מרבה להיטיב עם נשמתו ונותן לה את מה שהיא נהנית ממנו בקיום התורה והמצוות, כך ימעט להשתעבד לרצונות הגוף ולדרישותיו הגשמיות, ואז הוא יהיה שליט על כוחות נפשו וחייו יהיו חיים מלאי סיפוק ושמחה. שבת שלום נשלח מהאנדרואיד שלי
 |
|
|
|
|
|