| נשלח ב-18/11/2009 13:00 |
|
| |
בן 11 מפחד שהבנין יתמוטט
נשמע הזוי אבל בני, שהוא כליל המעלות, עוד לא הביא הביתה ציון מתחת לעשר, טוב לב, נחמד, חכם, ורציני.
בכל ליל שבת בין המרק להבשר, הוא מתחיל לפחד שהבניין יתמוטט, לא עוזר תחנונים שהבניין מספיק חזק ובאיזרנו עוד לא היה רעידת אדמה מאז בריאת העולם וכפי הנראה לא יהיה, אנחנו (אני ואשתי) מדברים לקיר, שלחנו אותו לפסיכולוג, וחוץ מזה שאני משלם על כל טיפול המון, אני לא מרגיש שינוי, הילד בעצמו יודע שזה לא נורמלי, אבל הוא לא יכול להתגבר על זה, נסינו לברר איך זה התחיל, האם הוא קרה איזה סיפור מפחיד, או שמישהו הפחיד אותו, אבל כלום. הוא לא זוכר משהו שיכול לגרום את זה פשוט מפחד כל שבת וזהו, למרות שזה בעי' נפשית אבל כשהפחד מתחיל כל הגוף שלו רועד, והנשימה שלו מתמהר, ועד שאנחנו מרגיעים אותו אנחנו פוחדים שלא יקרה לו נזק, שבת שעברה חשבנו כבר להזמין הצלה.
בקיצור סיוט אמיתי.
אודה לך אם תתנו לנו כיוון חשיבה אחרת או עצה.
רב תודות
עפרון
|
|
|
|
| נשלח ב-18/11/2009 19:17 |
|
| |
דווקא בין המרק לבשר ?
אולי הוא מתוח מסיבה כלשהי סמויה ?
אתם גורמים לו לחוש צורך להראות את עצמו מושלם בכל מצב ?
כי מתחים סמויים מוצאים את פורקנן בדרכים לא סבירות...
|
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2009 07:18 |
|
| |
בס"ד
עפרון שלום,
נשמע שהילד שלך סובל מ"התקף פאניקה" מה שהופך לסיוט ומכניס את כולכם למעגל חרדה.
התמודדות עם התקף פאניקה מתחילה בהבנת ההפרעה (ידע=כח). פאניקה למעשה היא פחד מהפחד! אומנם ההתקף עשוי להתחיל (אך לא בהכרח) בפחד מגורם חיצוני לא הגיוני (התמוטטות הבניין) אך הפחד מועצם על ידי התופעות הגופניות שמתלוות לפחד: דופק מהיר, נשימה מאומצת, הזעה, רעידות, בחילות וסחרחורת העשויות להתפרש על ידי הילד והסביבה כאילו הוא הולך למות או לקבל התקף לב עד כדי מחשבה לקרוא ל"הצלה"
פחד למעשה הוא רגש טבעי כתגובה לתחושת סכנה. הקב"ה ברא בנו מנגנון הישרדותי המעורר את הגוף לפעילות מאומצת שנדרשת כשמגיבים מול סכנה. בפאניקה התגובה היא "נורמלית" אך למקור שאין בו למעשה סכנה.
התקף הפאניקה מגיע לשיאו לרוב לאחר 10 דק' ולאחר מכן יורד עד שנעלם כשם שבא.
אם הבנתי נכון, זו לא פעם ראשונה שילדכם עובר את ההתקף אלא מידי שבת, כך שכולכם כבר מכירים את הסינדרום שחוזר על עצמו עד שהוא נרגע.
אם כן, אני ממליצה מספר דברים:
א. שלא בזמן ההתקף ובהזדמנות נינוחה:
- הסברה- להסביר לילד מהו פחד ועל המנגנון הטבעי שד' ברא בנו, להסביר לו מהי פאניקה והתגובה שלו היא מאד נורמלית ודווקא מעידה שהגוף מגיב כמו שצריך, אלא שכמו שהוא יודע ומבין אין גורם לסכנה. עם זאת, צריך לזכור שההתקף יש לו נקודת התחלה ונקודת סוף! הוא לא נמשך כל הזמן אלא מוגבל- אפילו לשרטט לו על נייר צורה של גרף התפלגות (פעמון) להראות את ההתחלה, השיא ואת הסוף.
- פרשנות- יש לשנות את הפרשנות אצל הילד ואצלכם לא רק לגבי מקור הסכנה שכבר מובן לכם שלא קיים, אלא גם לגבי התסמינים הגופניים. למרות ההרגשה, למעשה תסמינים אלו הם בטווח הנורמה והם לא גורמים לבעיה פיזית אקוטית (אפשר ללכת לרופא ילדים שיסביר לילד ולכם)
- האשמה -ילדים כאלה הם לרוב מצפוניים ונוטים לקחת על עצמם את האשמה, חשוב להדגיש כי הוא לא אשם וזוהי תופעה מוכרת וזה יכול לקרות לכל אחד בעולם, הכי חכם והכי מוצלח שיש, שאנו לא יודעים עדיין את הסיבה ואולי בטיפול הפסיכולוגי לאט לאט יובן יותר ויותר. אתם עושים ככל הניתן להתמודד איתה.
- שיח על רגשות- באופן כללי לעודד בבית לדבר על רגשות ולתת לגיטימציה להם ועל יחסים עם אחרים
- הרגעה- לחשוב יחד איתו (לא בשעת ההתקף) מה יכול לעזור לו כשההתקף מגיע. למשל, להחליט קודם לשבת שאחרי המרק משחקים משחק משפחתי.
- אקלים משפחתי- כדאי שאתה ואשתך תחשבו יחד אם יש צורך להפחית מתחים אחרים בבית ולהוות דוגמא להתמודדות עם לחצים בצורה רגועה יותר
ב. המלצות לרגע ההתקף:
- שליטה על הפאניקה- חשוב שלא תאבדו שליטה ולא להיכנס להיסטריה גם אם זה נראה נורא וסיוט, נסו להיות רגועים ככל שניתן ותעבירו לו רוגע ובטחון עד שההתקף יחלוף. אפשר לחבק אותו כדי להפחית את הרעד ולעודד אותו שעוד מעט ההתקף יחלוף.
- טקטיקה אסטרטגית- אם אכן ההתקף מופיע כל ערב שבת בין מרק לבשר, אז אולי אפשר להודיע מראש שאחרי המרק יקבלו כדור/אצבע גלידה, על מנת 'לשבור' את המבנה החזרתי. משהו בסגנון "ונתחכמה לו".
ילד הסובל מפאניקה טוב שיהיה בטיפול פסיכולוגי- הגורמים לפחד יכולים להיות סמויים ומותקים (מועברים) מפחד פנימי לא מודע לפחד חיצוני. למשל ילד יכול להיות חרד באופן לא מודע שהוריו מתגרשים והמשפחה תתפרק (גם אם אין סיבה אמיתית לכך) ולהתיק זאת להתמוטטות של בניין.
שוחחו עם הפסיכולוג הכירו את שיטת טיפולו ובדקו אם הוא יכול להדריך אתכם לעזור לילד.
לפעמים יש צורך להוסיף לטיפול הפסיכולוגי טיפול תרופתי אנטי-חרדתי.
אני מקווה שדבריי יהיו לעזר
בהצלחה
רונית
|
|
|
| נשלח ב-19/11/2009 13:12 |
|
| |
תודה לכל אלו שמגיבים כאן ובאישי, ובמיוחד למנהלת הפורום רונית לזר, על ההתייחסות ולזמן שהיקדשה למעני.
אנסה ליישם את ה"תפריט" ומקווה שבקרוב אוכל לבשר על שינוי חיובי.
תודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2009 09:00 |
|
| |
אכן,אני בעד לא להגיש מרק , בשר
או לשנות את הסדר למשל: כבדים ולא בשר רגיל ואחר כך מרק
המון הצלחה וסיעתא דשמיא
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2009 13:10 |
|
| |
תודה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2009 20:27 |
|
| |
נשמע הזוי אבל בני, שהוא כליל המעלות, עוד לא הביא הביתה ציון מתחת לעשר, טוב לב, נחמד, חכם, ורציני.
מדוע לדעתך היה חשוב לציין את הפרטים האלה .
|
|
|
|
| נשלח ב-25/11/2009 22:58 |
|
| |
שאם לא יהיה מה לענות, להגיד "עין הרע".
וגם לא לחפש קצה חוט בכיוונים לא נכונים. (כמו, "מיסתם חסר לו בורג", ו"חוץ מהסיפור הזה יש עוד אלף סיפורים שלא סיפרת"...)
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2009 22:29 |
|
| |
שלום לכולם לדעתי הוא לא צריך ללכת לפסיכולוג אלא לפסיכיאטר שיתן לו את התרופות הנכונות כדי לאזן אותו, אני לא איש מקצוע אבל כך זה מריח לי.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/12/2009 23:24 |
|
| |
לא ציינת כמה זמן קורית התופעה הזאת כתבת שהבן שלך הוא כליל השלמות וכנראה לא סתם כתבת זאת שמעתי כי אצל חרדים הילדים מראים את ידיעותיהם ואת שלמדו בארוחות ליל שבת האם יתכן כי הוא חושש מכך, האם הסיטואציה מלחיצה אותו האם יתכן כי באותו זמן שחוזר על עצמו בכל שבוע קורה משהו מיוחד אצלכם בינך ובין אשתך או בין שאר הילדים?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2009 23:12 |
|
| |
אולי נעשה עליו CBT? כנראה שמנהלת הפורום הנכבדה לא מסכימה איתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2009 13:43 |
|
| |
סליחה על הבורות אבל מה זה CBT ?
ולתמי, נכון שבארוחת שבת הילדים אומרים דברי תורה, אבל לא בוחנים אותם על חומר הנלמד באמצע הסעודה, אם יש להם מה לספר על הפרשה הם מספרים, ואם לא הם רק מספרים על חוויותיהם שהם עברו במשך השבוע וזה לא משהו שמלחיץ.
השלום בית אצלנו תקין ב''ה ואם קורה שיש מתחים, הילדים אינם עדים לזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2009 12:55 |
|
| |
נראה לי משום מה שמדובר במתיחה. בכל מקרה, אישית הייתי לוקחת את הוד מעלתו לסיבוב בין הדגים לבשר, שזהו הזמן המיועד לפורענות הקריסה. מי יודע, אולי מרוב כישוריו מדובר בנביא ממשי?
|
|
|
|
| נשלח ב-6/12/2009 17:02 |
|
| |
מתיחה ? הלוואי.
|
|
|
|