בית פורומים פורטל הנפש

מכירים פסיכולוג?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/4/2011 20:14 לינק ישיר 
מכירים פסיכולוג?

שלום לחברי הפורום הנכבדים.

זה זמן רב שאני צופה בפורום והתרשמתי מאוד מרמת הדיונים הגבוהה ומההשקעה של ד"ר רונית ושל אחרים.

כעת יש לי הזדמנות לכתוב סוף סוף בפורום ואני מקוה להמשך פורה.

אבקש מהחברים המלצה על פסיכולוג דתי פתוח/חילוני שמתמחה בנושאים כמו: ביטחון עצמי, חרדות, חוסר יציבות, פחד ממחוייבות, דימוי עצמי,רגשי קנאה ונחיתות וכדומה, והקשר בין אלו לזוגיות ומין.

אשמח גם לקבל חוות דעתכם על סוג הטיפול הדרוש, וכן על בחירתי במכוון ללכת לפסיכולוג לא חרדי למרות היותי חרדי.

אפשר להשאיר הודעות גם בתיבה האישית.

תודה רבה רבה!

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/4/2011 11:36 לינק ישיר 

מדוע באמת בחרת ללכת ללא חרדי?
נתקשה להביע דעה אם לא נדע את המניעים לבחירה ובכלל- את מהות הבעיה בגינה אתה פונה.
אולי תשתף אותנו? כולנו נשמח, אתה מוזמן!

תרגיש טוב!

"בְּטַח בַּה'. וַעֲשֵׂה טוֹב. שְׁכָן אֶרֶץ. וּרְעֵה אֱמוּנָה".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/4/2011 08:01 לינק ישיר 

שלום לך וברוך הבא לפורום

בקשר לבקשתך הקונקרטית על מטפל ספציפי אתה מוזמן לפנות אלי למייל האישי הרשום למטה.

בנוגע לשאלתך  הרעיונית לגבי בחירתך במטפל שלא חרדי כפי שאמר יפנפש קשה לחוות דעת על העניין ללא הבנה של המניעים שלך.
לפיכך, אתה מוזמן לפתוח את הנושא לדיון פה ביתר הרחבה ולהעלות את מחשבותיך, מניעיך ושיקולך בעניין ואני מאמינה שהחברים יצטרפו לדיון.

בברכה

ד"ר רונית לזר - עו"ס קלינית
טיפול במבוגרים, נוער וילדים
אלעד, ירושלים
 נייד 052-6346334
< type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/4/2011 14:57 לינק ישיר 

תודה למגיבים

אני מצטער על הדיליי בתגובות. האתר אינו זמין לי וגם אין עיתותי בידי.

אני מחפש מטפל שלא נעול על אמונה ופתוח גם להשקפות אחרות, כי נראה לי שאדם שמאמין במאה אחוז וכזה שלא (ואני לא) - לא משדרים על אותו גל.

הייתי רוצה גם לשמוע על היבטים מסוימים של החיים החילוניים מנקודת מבט חילונית דווקא (לענין זה יתכן שמספיק בעל תשובה).

שבת שלום

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2011 00:12 לינק ישיר 

שלום לך קורע את העיר (הבחירה של השם יש בה כדי ללמד משהו או יותר?)

כעיקרון אדם צריך להיות בריא ללא קשר לדת. הדת היא השקפה ודרך חיים לאנשים בריאים. מה שכן יתכן שדווקא ההתמודדות הלא פשוטה מול שאלת הדת היא שיכולה ובהחלט מובן שהיא תגרום לחוסר איזון נפשי

בפרט אם אתה בא מבית חרדי כפי שניתן להניח, ואיך שאתה מצהיר על כך שאתה לא מאמין במאה אחוז, היה כדאי לבדוק אולי אתה בורח מהשאלה שמעיקה עליך יותר מכל, הזהות האמונית שלך
.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/4/2011 16:46 לינק ישיר 

קורע- אני מאוד מבינה את הרצון לדבר עם מישהו ששותף לאמונתך, או לפחות מקבל אותה. אבל נראה לי שהרצון לשמוע על החיים החילונים לא ימומש בטיפול. זה לא התפקיד שלו. עם זאת, לא אמורה להיות לך בעיה למצוא חילונים שידברו איתך על חייהם. נראה לי שחשוב להבהיר שבניגוד למשתמע מהתקשורת החרדית, אין דבר כזה "חיים חילוניים". כל אחד בוחר את חייו ומעצב אותם כרצונו. ההבדלים בין חילוני אחד לחברו יכולים להיות אפילו יותר גדולים מההבדלים בין המחבלים לשונאים... דרך אגב- נראה לי שבעלי תשובה הם המקור הכי גרוע, בדיוק כמו שחרדל"שים הם המקור הכי גרוע למידע על העולם החרדי. אנשים נוטים לצבוע בשחור גם דברים שלא היו באמת שחורים (או לחלופין, לצבוע בורוד גם דברים שלא היו ורודים- לפי הצורך הנפשי).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/5/2011 19:48 לינק ישיר 

קורע, הסיבות שלך לא ללכת למטפל חרדי הן מספקות כשלעצמן. אבל יש סיבות נוספות שבגללן לא הייתי דורך בקליניקה של מטפל חרדי.

א, סיפור אישי, כשהייתי כבן 14 נזקקתי לטיפול פסיכולוגי בגלל אירוע טראומטי שעברתי. והמטפל שנחשב למטפל מהשורה הראשונה במגזר החרדי סיפר את הסיפור שלי לכמה אנשים שמכירים את משפחתי. לאחרונה אחרי שעברו למעלה מ11 שנים מהאירוע אני קיבלתי עוד ד"ש ממישהו ששמע את הסיפור ממנו. זה אולי לא מאפיין את כל המטפלים בציבור החרדי, אבל התרבות של "מקווה נייעס" נפוצה יותר אצל מטפלים חרדים.

ב, לעולם אין לדעת מי מחזיק בתואר רשמי של פסיכולוג/פסיכיאטר כשמדובר במטפלים חרדים.  מישהו המליץ לי לאחרונה על מטפל חרדי שמציג את עצמו כדוקטור, מה שבאמת נכון רק שהמטפל הוא דוקטור לרפואת ילדים, ולצערי אין לי עוד ילדים ולשמחתי הם לא חולים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2011 00:01 לינק ישיר 

האם אתה יכול להסביר לנו יותר מהו הלינקייג' שאתה עורך בין הדת לבין הנושאים שהעלית אשר עליהם אתה חפץ להתייעץ?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2011 00:13 לינק ישיר 

גונדולה, הדת תמיד נמצאת בבסיסו של כל דבר, דע לך!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2011 14:06 לינק ישיר 

תגובה ברפרוף
אני חושב שכל מטפל מקצועי ואפילו הוא חרדי לא אמור להכניס את הקטע של אמונה בטיפול. אמונה זה משהו שתלוי במטופל, ואם המטופל רוצה הוא מוזמן ללכת לרב ולא למטפל. מטפל אמור לטפל בבעיה הנפשית וזהו.
אבל, מאד יכול להיות שבגלל חוסר מקצועיות המטפל אכן יכניס את הנושא האמוני, וחבל שבגלל זה מטופלים חרדיים בפוטנציה צריכים לחפש מטפל חילוני.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/5/2011 20:14 לינק ישיר 

צפור. אבל אי אפשר לתלות בה את כל הבעיות

תוקן על ידי גונדולה ב- 23/05/2011 20:34:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 00:27 לינק ישיר 

מנסיוני, מקצוען הוא מקצוען, ויש לא מעט אנשי מקצוע דתיים מעולים שלא יערבו את הדת בעניין. מה שכן, הם מבינים יותר טוב את הרקע המאפיין ציבור דתי לגווניו, ולכן לדעתי יכולים להיות יותר יעילים. אמר לי פעם קב"ן שהוא נוכח לדעת שהבנת הרקע חשיבות מכרעת ויש לאנשי המקצוע הדתיים יתרון כאמור. אכן, כל זאת בהנחה שהמטפל הוא מקצוען עם הוכחות. זה קל לברר בימינו. אני משוכנע שתקבל המלצות טובות ממנהלת הפורום.

זכור, לא דת כשלעצמה גורמת בעיות, כמו שלא עבודה או מזון. הבעיה היא בנו!! אם איננו בריאים נפשית, אזי דת או עבודה או כל דבר אחר הופך לקשה ולעיתים כמעט בלתי אפשרי. אנו לא אשמים כמובן, אך זהו האתגר שלנו, ועלינו להתמודד ולמצוא עזרה.

חזק ואמץ ומצא בעזרת ה' מזור לנפשך
בהצלחה!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 12:50 לינק ישיר 

תוקן על ידי תמניא_אפי ב- 24/05/2011 12:52:07

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 12:52 לינק ישיר 

הרב פוירשטיין לרבנים: הרפו מטיפולים נפשיים

מאת: מוטי לוי, צילום: עומר מירון, מערכת וואלה! חדשות
יום שלישי, 24 במאי 2011, 10:26

רב שיח של וואלה! חדשות מארח את הרב רפי פוירשטיין, ממייסדי ארגון רבני צוהר לשיחה על דת, חינוך, פסיכולוגיה ומה שביניהם, ומזהיר: רבנים מזיקים כאשר הם פולשים לתחומים הנפשיים של

שיח הרבנים של וואלה! חדשות מארח השבוע את הרב רפי פוירשטיין לשיחה על דת ופסיכולוגיה. הרב פוירשטיין הוא ממייסדי ארגון רבני צוהר, שימש כיו"ר הראשון של הארגון, וכיום חבר ההנהלה שלו. הרב פוירשטיין נולד ב-1959 בירושלים. אביו הוא חתן פרס ישראל, הפסיכולוג פרופ' ראובן פוירשטיין. את השכלתו התורנית רכש בישיבות "נתיב מאיר" ו"מרכז הרב" של הציונות הדתית, ובמקביל רכש תואר ראשון בפסיכולוגיה ופילוסופיה באוניברסיטה העברית, ובימים אלה שוקד על דוקטורט בתחום.

פוירשטיין עוסק רבות בכתיבת מאמרים בנושאי דת ופסיכולוגיה ובחיבור שביניהם, ובפיתוח תוכניות לקידום והערכה של יכולות חשיבה ולמידה במסגרת מכון פוירשטיין שהוא עומד בראשו. אל העיסוק הפסיכולוגי הגיע בסוף שנות ה-80, בעקבות לידת בנו, אלחנן, שאובחן בתסמונת דאון. כיום אלחנן כבר בן 22, ובזכות התוכניות הטיפוליות של המכון הוא יסיים השנה כיתה י"ב עם זכאות לבגרות, לצד הישגים תורניים מרשימים של לימוד כל המשניות 24 פעמים, ולימוד כל התנ"ך פעמיים.

כשהרב פוירשטיין מדבר בגאווה על בנו הוא לא יכול שלא להצר על החסמים שמציבה החברה הדתית והחרדית בישראל בפני השתלבותם של אנשים עם צרכים מיוחדים. "אני שומע על מקומות שבהם לא מצרפים ילדים ברגע שהם קצת חריגים למניין. יש אנשים שנראים קצת אחרת אבל הם יודעים מה זה שבת ומה זה תפילה ופעמים רבות גם לקרוא. זאת 'צדקות' שהיא רשעות. היא פוגעת באדם עצמו, ביכולת שלו להשתלב ולהשתקם, ובמשפחתו". לפי תפיסתו הטיפולית של הרב, יש לשלב ילדים עם צרכים מיוחדים בכיתות הרגילות. "כל אחד מאיתנו יהיה פעם עם צרכים מיוחדים, ילך ויחשוב קצת פחות טוב. מי שלא יֵלַמֵד את ילדיו להכיל ולקבל אנשים עם צרכים מיוחדים, כשהוא יהיה עם צרכים מיוחדים אל יתפלא שיסגרו אותו באיזה כלוב מזהב".

הציבור הדתי והחרדי מנותקים במידת מה מהפסיכולוגיה ומפסיכולוגים. מדוע?

"יש נתק מדאיג ומסוכן בין רבני קהילות לפסיכולוגים. אין נתינת לגיטימציה הדדית, אין אהבה גדולה, ובוודאי שאין שיתוף פעולה. הקורבנות הראשונים לנתק המסוכן הם הציבור הרחב. אחת המשימות הגדולות שלקחתי על עצמי בשבתי בצוהר, זה להתחיל להגדיר מה תפקידו של הרב ומה תפקידו של הפסיכולוג. איפה נגמרת המומחיות של האחד ומתחילה המומחיות של האחר. זה נושא לא מוגדר. אין כללים שאומרים לרב – 'עצור זה לא בשבילך, זה מורכב, לא למדת את זה. גם אם למדת 30 שנים בישיבה, אתה אמנם גדול הדור אבל לא עסקת בבריאות הנפש'.

הסיבוך הזה הוא מיוחד לחיבור בין פסיכולוגיה ורבנות בגלל התפיסה שאומרת שהתורה עוסקת בנפש. על סמך זה הרב אומר לעצמו מה פתאום שנכניס פנימה תורות שנשענות על הנחות ויסודות כפרניים. זאת טעות, כי ודאי שהתורה עוסקת ברבדים מסוימים של הנפש, אבל יש גם צדדים תשתיתיים שבהם עוסקת הפסיכולוגיה ולא התורה. ועד שהרב ואיש בריאות הנפש לא ידעו איפה כוחותיהם ואיפה מגבלותיהם, איכות חייו של בן הקהילה שנמצא בין שתי הרשויות האלה תיפגם".

האם קיים מצב בו רבנים מזיקים לבני קהילותיהם בכך שהם פולשים לתחומים נפשיים שלא בהכשרתם?

"כן. אם אתה נכנס למערכת יחסים בין בני הזוג ונותן להם עצות כשאתה לא מומחה בתחום המשפחה - אתה עשוי ליצור נזק. אם אתה מנסה לעודד מישהו שנמצא בדיכאון קליני באמצעים נאיביים בלי שאתה מבין בזה - אתה עשוי לגרום לו נזק. אם אתה לא מצוי בתחום הזה, הרף ידך ממנו ודע שזה לכבודך, בדיוק כפי שאתה מפנה אדם לרופא בתחום מסוים. הרב צריך לדעת איזה תחומים קיימים מעבר לתחום ההשכלה התורנית הרבנית שלו, ולהיות מסוגל להפנות אדם למומחה לתחום הנפש".

האם אתה מוצא סתירות בין פסיכולוגיה ליהדות?

"יש בהחלט תחומי סתירה מסוימים. לכן אני חושב שהמטפל צריך לכבד ולשמור על גבולות הגזרה של אמונתו של המטופל. לדוגמה, יכול להיווצר מצב שבו הפסיכולוג משוכנע שההורה הסמכותי של המטופל מזיק לו, ויעודד את המטופל להתנתק מההורה באופן שעשוי לפגום בהלכות כיבוד אב ואם. אם היה שיח בין איש בריאות הנפש והרב, במטרה למצוא את הפיתרון הטוב ביותר, מתוך התחשבות בגדרי הלכה, אני חושב שהמטופל שאמון על ההלכות הללו לא היה חי בסתירה. המטפל לא מודע לפעמים שלמטופל שלו יש עולם עשיר של הלכות ודעות שהוא מעוניין בהם. לכן דו שיח בין הרב למטפל ולהפך היה מועיל בכדי לייצר אמירה הרבה יותר הרמונית לעולמו של המטופל".

פרויד טען שדת היא אשליה ונוירוזה, האם אתה מסכים עם האמירות האלה?

"ודאי שלא. מה השאלה בכלל. זה כאילו אתה שואל אותי אם אני מצהיר על עצמי כמופרע נפשית או כנוירוטי. אני לא: אני רב בישראל. ברגע שאדם איננו מאמין הוא מתחיל לשאול את עצמו מה זו העוצמה הדתית הזאת, מה זאת החוויה וההשתעבדות לכל מיני חוקים, הוא הרי בא מנקודת מבט שאין שם משהו אמיתי, אז הוא מתחיל לחפש מכניזמים נפשיים".

האם הדת, על כל מה שנגזר ממנה, יכולה להוות זרז למחלות נפשיות?

"הרמב"ם כותב ש'תלמיד שאינו הגון' אסור ללמד אותו תורה, כי לפני שמלמדים מישהו צריך לבחון את מידותיו ואת התחום הנפשי שלו שלא יעוות את הדברים. לא כל אחד יכול להיכנס וללמוד הכל. חוסר בשלות נפשית יכול לגרום לעיוות. אדם בעל הפרעה נפשית מסוימת צריך לחשוב טוב איך ללמד אותו ואיך לפסוק לו הלכה".

האם אדם דתי צריך לחשוש מטיפול אצל פסיכולוג חילוני?

"התשובה היא כן. המילה לחשוש היא חריפה מדי, הוא צריך להיות זהיר. כמו שאדם לא הולך סתם לרופא בלי שהוא בדק כמה אופציות, הוא גם לא הולך לאדם שמחטט בנפש בלי שבדק כמה אופציות. חשוב לבחור מטפל שיבין ויכבד את העולם שבו נמצא המטופל שלו. הרבה פסיכולוגים טוענים, בצדק, שהם לא אומרים למטופל מה לעשות אלא רק עוזרים לו לממש את עצמו. אבל זה סיפור מורכב, כי בתוך זה יש חלקים של מימוש עצמי שאני כרב הייתי קורא להם 'יצר הרע'. פה יכולה להיות סתירה בין התורה - שאומרת לאדם תתגבר, תתאפק ותכבוש את יצרך - לבין הגישה שאומרת: הפוך, זה מה שאתה רוצה? אז תהיה מה שאתה, כי אם לא, תהיה אדם נכה. האדם המאמין נמצא כל הזמן בקונפליקט, אבל לא הייתי רוצה שמישהו יפרק את מערכת הערכים שלי בשם בריאותי הנפשית. הייתי רוצה שהוא ילמד אותי לחיות חיים של בריאות נפשית עם המערכת שאני מחויב לה ומאמין בה".

כמי שעוסק רבות בתחום הלמידה, כיצד אתה מסביר את ההישגים הנמוכים של תלמידי ישראל במבחנים בינלאומיים?

"זה טמון בנקודה מהותית אחת, מערכת החינוך הישראלית לא השכילה ללמד את התלמידים שלה ללמוד ולחשוב. היא מניחה שהתלמיד מגיע לכיתה עם איי-קיו ויכולות נתונות ולכן אין זה מתפקידו של המורה לקדם את יכולותיו בתחומים האלה. במקצועות הליבה התחום של חשיבה ולמידה לא קיים. זה לא תואם את האווירה שקיימת בעולם הרחב בו 'לחשוב מדע' חשוב יותר מאשר 'לדעת מדע'. המדע משתנה כל הזמן, הידע שהתלמיד רוכש היום לא יהיה רלוונטי מחר, אבל אם הוא ילמד לחשוב הוא ידע לרוץ אחרי המדע המתפתח. זו גם אחת הבעיות של עולם הישיבות. יש קושי בקרב תלמידים צעירים ומבוגרים להתמודד עם התלמוד, כי זה מקצוע קשה, מופשט ובשפה זרה, ומי כמוני יודע כמה אנשים נפלטים מהמערכת כי הם לא מצוידים באסטרטגיות החשיבה".

האם בבתי ספר דתיים וחרדיים ישנם אלמנטים חינוכיים ייחודיים שפוגעים פסיכולוגית בתלמידים?

"בכל מקום שבו אידיאל פוגש את האדם יש בעיה וסכנה, כי האידיאל בא מבחוץ, הוא לא סבלן, הוא מוחלט. קיים מתח בין העולם האידיאליסטי לבין הנפש הרכה, הזורמת והתהליכית של האדם. המפגש הזה הוא מפגש טעון ובמפגש הזה צריך הרבה תבונה, חכמה, דיאלוג והכלה, כיצד לבנות אותו בצורה סבלנית ולא בצורה כוחנית. איך מחנכים לגבולות, למסגרת ולצייתנות וגם להזדהות, אהבה ואמפתיה? זה אתגר מאוד מאוד מסובך.

ההצלחה נעוצה בפילוסופיה חינוכית נכונה ובהכשרה משמעותית של המחנכים. פה אני מוטרד כי המעבר האוטומטי מספסלי ה'כולל' לחינוך הוא בעייתי. התחום החינוכי-תהליכי לא נתפס כתחום מכובד, אין מספיק הכנה, העמקה והערכה לתחום הזה, ועד שלא יחולו בכך שינויים מהותיים, עם כל הרצון הטוב, אנחנו עדיין נתמודד עם לא מעט קשיים.

זה נכון גם במישור הציבורי. אני בעד חוק הנישואין והגירושין שהוא תנאי הכרחי לשלמותו של עם ישראל. אבל יש את חוק החמץ והחזיר והשבת וחוקים נוספים, אני לא אומר שצריך לבטל אותם לגמרי, אבל כל הטרנד של שנות ה-50 וה-60 של לנסות לייהד את המדינה באמצעות החקיקה הוא לא נכון. הוא יצר משטמה, שנאה וניכור. אי אפשר לייצר זהות יהודית באמצעות חקיקה. זה צריך להיות בתהליך של חינוך, הידברות, הזדהות ודיאלוג וללא תהליכים מוכתבים וכוחניים".

מה המסר שלך לגולשי וואלה! חדשות?

"יש קו אחד שחורז את תפיסת עולמי ואת חיי. זה התחיל מהשאלות של פסיכולוגים מול רבנים, דתיים מול חילונים וחרדים, אנשים עם צרכים מיוחדים מול הסביבה הנורמטיבית, המערכת החינוכית והאידיאלים מול התלמידים, בכל צירי הקונפליקט האלה צריכה להיות התנהלות עקרונית אחת, וזה סוג של דיאלוג, וניסיון להבין את נקודת המבט של השני בלי לוותר על מערכת הערכים שלך, וביכולת לפתח אמירה מורכבת יותר שנובעת מכך שאתה נמצא במצב של דו שיח. אני חושב שהתכונה הכי מתבקשת במציאות מרובת הקונפליקטים שאנחנו חיים בתוכה זה היכולת להקשיב, לדבר ולהכיל".

קישורים:
הרב דרוקמן נגד המדינה הפלסטינית»
הרב בני לאו נגד הרבנות הראשית»
הרב אביחי רונצקי נגד הפלסטינים»

(צילומים: עומר מירון)

תוקן על ידי תמניא_אפי ב- 24/05/2011 12:55:37

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 16:41 לינק ישיר 

תודה למגיבים.

בתשובה למה ששאלו פה:
הדת גורמת להרבה קונפליקטים בחיי.
אני חושש שאדם מאמין אמיתי, במיוחד אם הוא חרדי, ינסה לתקן אותי לפי השקפת עולמו, ולא לפי כללי הפסיכולוגיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/5/2011 17:55 לינק ישיר 

תפנה אלי באישי
יש לי שם של פסיכיאטרית שהיא גם מטפלת, מעולה מאד!
היא דתית לאומית ופתוחה, חכמה מאד ומבינה עניין ברגע!
אם אתה מעוניין לנסות להפסיק לקרוע את העיר לשסעים אשמח לעזור!

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > קבוצות תמיכה > פורטל הנפש > מכירים פסיכולוג?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext