בית פורומים פורטל הנפש

סמכות הורית ... וכשאיננה - גם אלימות ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-3/6/2012 19:53 לינק ישיר 
סמכות הורית ... וכשאיננה - גם אלימות ?

באחד מאתרי החדשות . - פתחו את הנושא לכל כיוון שנראה לכם .

בשבועות  האחרונים מהדהדת בראשינו שאלה אחת, איך זה קורה? איך נער בן 17, 17, 18 מסוגל לשלוף סכין ולרצוח? רשימה ארוכה של סיבות הפכה את הנוער הישראלי לאלים בצורה קיצונית במהלך השנים. תקצר היריעה מלדון בכולן, אנחנו בחרו להתמקד באחת. זו שאולי הכי פחות נוחה לאוזנינו - אנחנו, ההורים.

"יצאתי עם חברים למועדון, ופשוט היה עוד ריב עם שכונה אחרת", מתאר שמואל מירושלים. יש לו שני תיקים במשטרה, לא עמד למשפט. "אני לא זוכר בדיוק על מה אבל אני זוכר שהחבר הכי טוב שלי אז רב מכות עם אחד מהם ואני בדיוק יצאתי מהמועדון וסיפרו לי מה קרה, אז ישר הוצאתי סכין מהכיס והתחלתי להתקדם לעברם בשביל לריב איתם. והשוטרים ראו את זה, היו שם שלוש ניידות ופשוט קיפלו אותי ולקחו אותי לתחנה. כשהוצאתי את הסכין חשבתי לדקור אותם".

"עבר לי בראש שאני צריך להוכיח את עצמי", הוא מסביר. "זה מה שאני חושב שזה היה. להראות שאני לא פראייר, שאני יכול להתמודד, לא משנה מי זה, לא משנה מה זה. יכול להתמודד עם כולם בעזרת הכוח שלי. זה הכול עניין של כבוד. רוב הרחוב זה עניין של כבוד".

שמוליק היה בן 13 וחצי כששוטרים עצרו אותו רגע לפני שדקר מישהו. שנתיים אחר כך, במקום אחר ובלי משטרה באזור, הוא דוקר במפתח נער אחר בשבעה מקומות בגופו. איש לא נשאר לבדוק אם הנער חי או מת. שמואל בילה את ארבע השנים האחרונות ב"בית הצייר" בירושלים, בית ספר ופנימייה לנוער אלים. לכאן מגיעים ילדים ונערים שמערכת החינוך נואשה מהם. אם תשאלו את מנהל בית הספר הזה מה גורם לאלימות בני הנוער לעלות בשנים האחרונות, התשובה שלו חד משמעית.

"כשילד אומר לאמא: 'אני רוצה סוכריה על מקל' והיא אומרת לו 'לא'. הוא מתחיל לצרוח ולצרוח והיא אומרת: 'אוקיי, בוא חמודי, אני אקנה לך כדי שתהיה שקט', זו התחלה של שבירה של גבול ראשון ואם נשברת הסמכות ההורית בבית, אז כל הסמכויות האחרות נשברות אחת אחרי השנייה", אומר יהודה בן יוסף, מנהל "בית הצייר".

"אפשר לטפל בילדים האלה"

מי שמטיפה בשער כבר שנים על אובדן הסמכות ההורית ותוצאותיה ההרסניות, היא הד"ר שולמית בלנק, פסיכיאטרית ואשת חינוך שמנהלת ביד רמה, יש שיגידו יד קשה מדי, את "בני ארזים", פנימייה לנוער אלים במיוחד. מבחינתה, הכתובת נמצאת על הקיר כבר מזמן, זה אנחנו שמסרבים להבין.

"הילד גדל כנסיך. אסור לתסכל אותו, הוא צריך לקבל כל מה שהוא רוצה, מתי שהוא רוצה, איך שהוא רוצה, כמה שהוא רוצה", טוענת ד"ר שולמית בלנק. "כשהם מגיעים למקום שיש בו חברה נסיכים מתנגשים בנסיכים, יש מין מלחמת דיאדוכים".

"אני רוצה להגיד משהו חשוב, שיצא גם מאוד ברור במחקרים", היא מוסיפה. "ילד יכול לסבול כמעט כל דבר. אגרסיה של הורה, מצבים אדברסריים קשים מאוד, הוא לא יכול לסבול דבר אחד: חולשה של הורה. כי ההורה אמור להגן עליו ואם ההורה שאמור להגן עליו חלש, העולם שלו מתמוטט ואז הוא עושה כל מני דברים או שאם הוא אלים ואגרסיבי וחזק, הוא יפנה לאלימות ולעבריינות, אם הוא חלש, אז הוא יהיה קורבן והוא יפתח מחלות נפש, מחלות אחרות ודיכאון".

אבל, טוענת ד"ר בלנק, המצב לא אבוד. "אפשר לטפל בילדים האלה אם מתייחסים אליהם בצורה שהם רוצים שיתייחסו אליהם. החזקה מאוד מאוד איתנה, גבולות מאוד מאוד ברורים. יד קשה, אבל יד אוהבת. יד חמה וקשה".

זה כמעט בלתי נתפס, אבל אחרי ארבע שנים שמואל הוא אדם אחר. מסיים בגרות בהצטיינות וחולם ללמוד רפואה באוניברסיטה. "בזכות הגבולות שהציבו לי, הבנתי מה צריך להיות, מה אני צריך לצבא, מה אני צריך ללימודים ומה אני צריך לכל שאר החיים שלי והתחלתי לחשוב על העתיד", מספר שמואל בגאווה.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2012 20:05 לינק ישיר 

"אפשר לטפל בילדים האלה"

מי שמטיפה בשער כבר שנים על אובדן הסמכות ההורית ותוצאותיה ההרסניות, היא הד"ר שולמית בלנק, פסיכיאטרית ואשת חינוך שמנהלת ביד רמה, יש שיגידו יד קשה מדי, את "בני ארזים", פנימייה לנוער אלים במיוחד. מבחינתה, הכתובת נמצאת על הקיר כבר מזמן, זה אנחנו שמסרבים להבין.

"הילד גדל כנסיך. אסור לתסכל אותו, הוא צריך לקבל כל מה שהוא רוצה, מתי שהוא רוצה, איך שהוא רוצה, כמה שהוא רוצה", טוענת ד"ר שולמית בלנק. "כשהם מגיעים למקום שיש בו חברה נסיכים מתנגשים בנסיכים, יש מין מלחמת דיאדוכים".

"אני רוצה להגיד משהו חשוב, שיצא גם מאוד ברור במחקרים", היא מוסיפה. "ילד יכול לסבול כמעט כל דבר. אגרסיה של הורה, מצבים אדברסריים קשים מאוד, הוא לא יכול לסבול דבר אחד: חולשה של הורה. כי ההורה אמור להגן עליו ואם ההורה שאמור להגן עליו חלש, העולם שלו מתמוטט ואז הוא עושה כל מני דברים או שאם הוא אלים ואגרסיבי וחזק, הוא יפנה לאלימות ולעבריינות, אם הוא חלש, אז הוא יהיה קורבן והוא יפתח מחלות נפש, מחלות אחרות ודיכאון".

אבל, טוענת ד"ר בלנק, המצב לא אבוד. "אפשר לטפל בילדים האלה אם מתייחסים אליהם בצורה שהם רוצים שיתייחסו אליהם. החזקה מאוד מאוד איתנה, גבולות מאוד מאוד ברורים. יד קשה, אבל יד אוהבת. יד חמה וקשה".

זה כמעט בלתי נתפס, אבל אחרי ארבע שנים שמואל הוא אדם אחר. מסיים בגרות בהצטיינות וחולם ללמוד רפואה באוניברסיטה. "בזכות הגבולות שהציבו לי, הבנתי מה צריך להיות, מה אני צריך לצבא, מה אני צריך ללימודים ומה אני צריך לכל שאר החיים שלי והתחלתי לחשוב על העתיד", מספר שמואל בגאווה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/6/2012 22:04 לינק ישיר 

מבהיל.
מה את אומרת, רונית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2012 18:46 לינק ישיר 

סמכות הורית היא קריטית להתפתחות תקינה אצל ילדים. אני לא בטוחה שהיא הגורם הבלבדי לאלימות קשה אך אין ספק שהיא מרכיב מרכזי.
הורים רבים חוששים הגיד 'לא' לילד מסיבות שונות אולם הם לא תמיד מבינים ש'לא' זה לא רק הגבלה או מניעה אלא זהו הקו המפריד בין עולם פנימי לחצוני , בין האני לאחר , בין אשליה לדימיון- למעשה 'לא' מכניס את הילד לעולם בטוח, לעולם שבו יש מבוגר דואג , לעול שבו יש גבולות גם במובן של סדר, ארגון ובטחון אחרת התחושה הפנימית והסובבת היא של אנדרלמוסיה ובמצב כזה יש כאוס, יש התפרקות .
אשתדל  להרחיב בהמשך

ד"ר רונית לזר - עו"ס קלינית
מטפלת במבוגרים, נוער וילדים 
אלעד, ירושלים 
0526346334
[email protected] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/6/2012 20:05 לינק ישיר 

כלומר ברגע שיש מחשבה בראשנו של 'לא ' לילד  ,לאמר ולעמד על כך , בלי לשמע את דעתו של הילד שמנסה לשנות את רוע הגזירה ? ואם יש מצבים שה'לא' נאמר בחפזון ויש מקום לשנות את הדעה  , איך עושים זאת בלי לערער את עולמו הפנימי של הילד ?
ואיך לא מגיעים למצב הקיצוני  -של הרבה 'לא'  זה עלול ליצר מחסום קשה מדי לנפש -לא? 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2012 11:13 לינק ישיר 

מנסה לענות...... אולי מלכתחילה לא להתרגל לענות "לא", אלא "תן לי שניה לחשוב על זה"......כך ראיתי אצל אישה שהערכתי מאד, שהיא עונה לילדיה, כמעט על כל בקשה. באופן זה היא משאירה לעצמה מקום לשקול מילים, ולהם- להתחנן על נפשם לפני ה"לא" ;)

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/6/2012 13:45 לינק ישיר 

רונית תודה רבה על הדברים החכמים והמועילים

בעקבות הדברים רציתי לשתף עוד כמה מחשבות בדברים ידועים

ילדינו זקוקים שנהיה הורים, שנהיה חזקים בעבורם, ובדברים עקרוניים ומשמעותיים נחליט בשבילם. גם אם מצד אחד הם לא מסכימים, פעמים רבות זהו הצורך של הילד למשש את הגבולות המרגיעים ומשרי הבטחון ולבדוק שאכן הם קיימים ועדיין שם, ויש לנו לספק להם את העולם המגן והמגונן של כן ולא ברורים (נראה שמומלץ לשתף אותם בתהליך ההחלטה והקביעה, גם אם לא לשאול אותם, מאשר להנחית גזירות מבחוץ שתכונתם לעורר את המרדנות והדווקאיות). לכן חשוב שה"לא" יבטא כוח משרה בטחון, הדרך שה"לא" נאמר היא חשובה, היא תועיל יותר כשהדברים ייאמרו מיוזמת ההורה ברוגע בסמכותיות ובבטחון, לא "לא" שתמיד מגיע רק כתגובה מבוהלת וחסרת אונים, מתפרצת או כועסת, למשהו שכבר קורה עכשיו. וודאי שלא לחפש לומר את ה"לא" כדי להראות מי בעל הבית, כל "לא" שנאמר אם הוא מוצדק ומעוגן במציאות, גם אם הילד לא מבין, הוא טובת הילד, והוא מרגיש בשלימות שלנו מאחורי האמירה, וגם יהיה הרבה יותר קל להורה להיות עקבי איתו, בכל פעם שהסיטואציה תצריך ההצדקה שלו תתעורר מחדש. כמו שסינדרלה כתבה, חשוב לא להתרגל לומר לא, שהילד לא יזהה אוטומטית את ההורה כ"לא" ספונטני, שאולי יש סיכוי ואולי אין סיכוי לרצות אותו, ומה שנשאר הוא לנסות לשכנע ולשנות, זה מתסכל ומביא לתפוס את ההורה כאטום ולא כמי שמשרה בטחון ומציב גבולות ויציבות. האשה החכמה שסיפרת עליה נותנת לעצמה זמן ומקום לחשוב אם ה"לא" באמת חשוב ונצרך, לשמוע את הילדים ולהקשיב לעוד צדדים שאולי לא נראו לפני כן, איך לומר את הלא בצורה שתהיה הכי קלה לעיכול, וגם להעביר את התחושה שהשימוש בכוחה ובסמכותה הוא מחושב זהיר ומכוון לתועלת, ולא סתם התעקשות וניצול כוח.

כל ילד ונפשו, אבל יש גילאים שהם מתאימים בדרך כלל לשלבים מסויימים בהתפתחות הנפשית, ומגיע השלב בו הילד נלחם באמירת ה"לא" לא כמשאלה כמוסה שההורה אכן יעמוד מאחורי ה"לא" ולא יוותר, אלא  כביטוי אמיתי לצורך הדוחק לראות בעצמו בוגר ואחראי מספיק ושיתנו בו את האמון שהוא מסוגל כבר ושהגיע הזמן. איך אפשר לזהות ולהכיר שהילד הגיע לשלב בו הוא יכול ולכך גם צריך להתחיל להתנסות בלקחת אחריות על עצמו לבדו, להכיר וללמוד את עצמאותו, להתמודד איתה במקום להיאבד בעולם של כאוס, ואז יש להרפות בהדרגה ולתת לילד המתבגר להתנסות בעצמאותו, לתת לו לדעת שגם מצידנו יש לו הרשות והכוח לבחון מחדש ולהחליט לבדו מה הוא חושב על מה שהיה ברור עד היום, שאנו יכולים רק לתמוך ולעודד אבל כבר לא לקבוע ולהחליט, ואפילו אם החלטתו תהיה החלטה שאנו מאד לא מסכימים אנו יכולים רק להמליץ ותו לא? הבירור נעשה מתוך שיחה על כך, ואז העברת סמכות? ניסוי וטעייה? אפשר להניח שראוי שהעברת הסמכות מצידנו תיעשה בשלבים ובהדרגה, להתחיל בדברים קלים ופחות עקרוניים ולראות איך הילד מצליח להתמודד עם החלטותיו, ובהתאמה להעביר עוד ועוד תחומים לאחריותו. אשמח להחכים..

מה עם ה"לא" הדומם והמאיים שבא מצד החברה, המוסכמות, שאדם נכנע להם בשקט, האם הן תורמות לבנין הנפש וליציבותה, נותנות את המסגרת והתחומים ואת היציבות שבעולם ברור, או מחניקות ומתסכלות וללא הרבה תועלת ותרומתן היא יותר ליציבות החברה להגדרתה העצמית ולשמירה על צביונה? וכמובן אני לא מדבר על מה שנכלל ב"אילולי מוראה של מלכות איש את רעהו חיים בלעו".
כנראה כמו תמיד האמת אי שם באמצע

תוקן על ידי נשמה_תועה ב- 05/06/2012 13:56:37

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2012 13:50 לינק ישיר 

סמכות הורית כוללת בתוכה  נוכחות הורית. כלומר , אנו צריכים לשאול את עצמינו האם ילדינו חווים נוכחות של הורה . נוכחות הרית אינה באה לביטוי רק עם 'לא' אלא ואולי אף יותר עם 'כן'.
לא פעם אני מציעה להורים שכשם שהם אומרים 'לא' כן יאמרו 'כן'. כשילד בא ומבקש משהו יש הורים שנוטים לשלול בקול תקיף ובחדות וכאשר הם נענים לבקשה תגובתם רפה וחלשה כאילו הכריחו אותם להיענות.

לדוג' הילדה מבקשת לצאת לשחק עם חברתה -

הורה בעל סמכות הורית ישקול לפני תשובתו ואם יחליט לסרב יוכל בקול שקט ויציב לסרב לבקשה , ובמידה ומחליט להיענות יעשה זאת בשמחה או לפחות במתן לגיטימציה לפי העניין.
הורה שיש לו קושי בנושא של סמכות הורית עשוי לשלול באופן אימפולסיבי וחרד או להסכים בקול ענות חלושה.

הורה בעל סמכות הורית אינו חרד לשקול מחדש ולחזור בו אם ענה בתחילה לא וכן להיפך לפי הצורך.

ילדים לומדים רבות וצומחים מגישה גמישה וסלחנית ולא מגישה נוקשה עריצית או חלשה וחסרת אונים.

בברכה

אלעד, ירושלים 
0526346334
[email protected] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2012 14:18 לינק ישיר 

זו הבחנה מעניינת.....היכן תסווגי הורים שלא מסוגלים לומר לא, ממש כמעט בשום נושא, אבל לאחר שהילד פועל כרצונו הם משדרים לו את אכזבתם ולעיתים אף את רתיעתם מהתנהגותו? בתור ילדה צעירה התגאתי בכך שבביתנו ישנה אוטונומיה אך היום במבט לאחור זו דרך מחלישה במקום לחזק....האם אלה הורים חלשים? או שזו איזו שיטת חינוך, גם אם שגויה?? והיכן באמת נמצא האיזון בין הכוונה והדרכה לבין כפיה? (אצל ילדים מעט גדולים יותר, כמובן)

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/6/2012 16:22 לינק ישיר 

אוטונומיה לכשעצמה היא חיובית. אוטונומיה אינה מחלישה אדרבא מעצימה. אולם,  יתכן שפעמים הורים חוששים מלהטיל סמכות, להציב גבולות ברורים , להעניק הכוונה ומאפשרים מרחב עם גבולות רעועים כאשר הם מאמינים שזו אוטונומיה . 

השאלות שלכם מצויינות אולם אלו העוסקות בכמה ואיך קשורות  יותר לפרקטיקה . אפשר להעלות פה קווים כלליים אך  כדי לענות ספציפי יותר אני מאמינה בכלל שכל מקרה לגופו.
כשאני עובדת עם משפחה אני בודקת לא רק מה השאיפה, מה הכיוון שאליו רוצים להגיע אלא מי נמצא מולי, מהם הכוחות של ההורים, אופיים, נטיותיהם, סגנונם, תנאי הבית ועוד כמו כן מי הילדים. 
כלומר, בכל בית אנו רוצים לשאוף לסמכות הורית, נוכחות הורית, אוטונומיה ועוד רכיבים טובים ובריאים אך איך הם יתפתחו, יבואו לידי ביטוי, ויתגבשו זה תלוי בכל משפחה ומשפחה.

מקווה שעניתי במקצת
בברכה

אלעד, ירושלים 
0526346334
[email protected] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2012 21:14 לינק ישיר 

נשמה- נגעת בנק' רגישה ה"לא' של החברה. ישר כח גדול  על הרחבת הנושא מכל צדדיו
רונית- את מרתקת ועמוקה כרגיל. מפעים לשמוע אותך
תסמכו- ישר כח על היוזמות והרעיונות. שאלת באשכול הראשי  מה אומר שאת זו שפותחת הכי הרבה אשכולות? אותי מסקרן יותר מדוע את פותחת וכמעט לא משתפת. האם קשור הסיפא לרישא?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/6/2012 21:39 לינק ישיר 

איקס - תשאל שם ואשתדל לענות . (האשכול מושקע , כדאי לשמר עליו . ואני שמחה על הגיעך לכאן )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/6/2012 08:43 לינק ישיר 

http://www.kikarhashabat.co.il/צרכנות-נבונה-כך-תחנכו-את-הילדי.html

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > קבוצות תמיכה > פורטל הנפש > סמכות הורית ... וכשאיננה - גם אלימות ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext