| נשלח ב-12/3/2013 16:05 |
|
| |
אשמה
אני חושב הרבה על איך מתמודדים בצורה בריאה ומועילה עם רגשות אשמה? להשערתי, אין רע מהותי בלהרגיש אשמה על מה שראוי להרגיש אשמה, כי היא נועדה לשמש אותנו, ואפשר לזהות בקלות את התועלות שיש באשמה, להתנהג באחריות לשמור על המוסריות ועל השליטה העצמית, וגם עוזרת לתקן את דרכינו ולקחת אחריות על מעשינו. אולי היא גם ממלאת תפקיד בכך שהיא יוצרת סביבה פנימית בעלת יכולת להכיל ולמצוא מסגרת לחרדה שתוקפת בעקבות מעשה לא ראוי, מעין עונש מעין פיצוי. לא אמורה להיות בעיה לחיות בשלום עם רגשות אשמה ולקבל אותם כחלק מחיי הנפש, להודות שעשיתי משהו לא טוב לא נכון ולא ראוי, ואפילו אני כועס על עצמי, ושאני מוכן להשתדל לתקן.
כל זה כשהאשמה אינה חורגת מגבולותיה ואינה פורצת לתחומים שאינה שייכת אליהם, עניינית ופרופורציונלית. הבעיתיות מתעוררת כשהאשמה פולשת לתחומים לא לה, או כשהמשמעות שאנו מייחסים לה היא הרבה מעבר למה שהיא אמורה להיות באמת, מעבר למשמעותה האמיתית. אם במציאות הפנימית קיימים שנאה עצמית, ביקורת עצמית הרסנית, דימוי שלילי, דה לגיטימציה, פרפקציוניזם, אז כשמתעורר רגש אשמה ראוי על רקע מציאות מעוותת, הוא משפיע בעוצמה שאינה לפי כוחו האמיתי, הוא מעורר את הכוחות השליליים ומקצין ומחריף אותם. אם זה נכון, אז מתאפשר להבחין בין אשמה שמשמעה לקיחת אחריות לבין שאר כוחות הרסניים וללמוד להפריד ביניהם, להתייחס אל האשמה כאשמה בלבד ולא להעמיס עליה מטען של תפיסות שליליות שיש לאדם על עצמו. אני אשם אין משמעו להעביר איקס על אישיותי או זכות הקיום שלי, כלומר אין בעיה עם רגשות אשמה אלא יש בעיה עם הדימוי העצמי השלילי שלי, ולשם צריך למקד את הרצון והפעולה לשינוי, אדרבה להתכחש למה שאני כן אשם ולאשמה בכלל מרחיק מהדרך שמקרבת לשינוי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/3/2013 21:03 |
|
| |
מילותיך מחכימות, אם נפשט את העניין נאמר כך: אשמה OUT חרטה IN רגשי חרטה המביאים את האדם לשינוי, ברוכים יהיו. לעומת זאת רגשי אשמה, ע"פ רוב יביאו אדם לשקוע בתוך עצמו.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/3/2013 14:39 |
|
| |
"אשמנו, בגדנו..הטלנו דופי - ועל כולם..סלח לנו מחל לנו כפר לנו"
אנו צריכים להכיר, להתוודות, ולהתוודע וגם לחוש אשמה . אך לשם כך אנו נזקקים לשני תנאים בסיסיים:
1. היכולת להכיל- מנגנון או פונקציה נפשית פנימית שיכולה להתבונן, לחשוב, להרגיש, לחוות ולעבד
2. אמונה שהדברים ניתנים לתיקון ולמחילה
כשקיימים שני התנאים גם יחד , ניתן לחוות אשמה מבלי להיהרס טוטאלית.
על אף שהתנאי השני יותר מוכר לנו כאנשי מאמינים ( לא בהכרח קיים) שניהם וביחוד התנאי הראשון הוא עיקר העבודה הטיפולית וההתפתחותית.
בברכה,
0526346334
[email protected]
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2013 09:12 |
|
| |
תודה
האמת שמה שמציק לי הוא בעיקר תחושת אשמה כללית, ללא קשר למעשה כזה או אחר. כשאני בא לפרוט את התחושה לפרוטות, אני לא מוצא סיבה שתצדיק לחיות כשתחושה כזו מלווה ומתעוררת בקלות רבה מדאי. מכאן הקושי לספוג בקורת אפילו כשהיא נכונה ונאמרת באכפתיות ומתוך רצון טוב וכנה.
אפילו לתלות את מקור התחושה הזו בהדים תוצרת של קולות ישנים ורעים, אני חש חוסר נוחות, אני מרגיש שלהגיב כך זה להטיל את האשמה על אחרים, בגלל חוסר היכולת להכיל אשמה ולשאת את הרעיון שיתכן וגם אני אשם, באמירה לעצמי "מי שלא יכול לשאת אשמה נוטה להאשים אחרים", וזה אוטומטית גורם שוב להרגיש אשמה, מעגל שמופעל בקלות על מי שנוטה לחוש אשם ללא כל סיבה נראית לעין (זו בעצם מהות הבעיה, להיות מנוהל על ידי אשמה, זו הטרמינולוגיה ואלו המושגים הדומיננטיים בשיח הפנימי, "אני לא אשם זה הוא אשם", "אם הוא לא אשם אני אשם" "מי האשם?" "אני אשם?", "אני אשם" "נס, לא אני האשם", כאילו יש צורך קריטי בהטלת ונשיאת אשמה, ובלעדיה המציאות הפנימית מאבדת מזהותה ואינה מחוורת). וגם שכשתולים דברים בכח טבע חיצוני זה מתכונת בדוקה להנצחת הבעיה, בעיקר אצל מי שאצלו האשמה היא מניע חשוב, כאילו זו גזירת הכתוב לשכב שם כמו קדוש מעונה עם ארשת "נצחון" על הפנים. זה לא מאפשר, ולא נותן הזדמנות לשאלה המתבקשת אוקיי מה הלאה? מה אני עושה עם זה?
כחלק מתהליך השינוי של השיח הפנימי, חשוב לי ללמוד להבחין מהי אשמה, מהי אומרת בעצם ומהי היא אומרת עלי ולי, לשים לב ולראות גם את התועלת ולא רק את האיום, לנסות יותר לקבל ופחות להדוף, וגם אם לא אצליח להשתנות במאה אחוז, לא נורא זו לא אשמתי...
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2013 19:25 |
|
| |
נשמע מעגל כואב של הלקאות... אולי... אולי צריך לבדוק מה מסתתר מאחרורי האשמה. יש לי תחושה, כאילו היא מחפה על משהו אחר - אולי על כאב גדול, אולי על אובדן חלום ומשאלה. לפעמים האשמה נותנת תחושה של שליטה, בעוד שהכאב גדול מידי. והאשמה יכולה לקבל סליחה, אחרי הכאב והכעס. הן ההאשמה העצמית, הן ההאשמה לאחרים. משום מה - ואולי אני טועה, נשמע לי שלא היא הסיפור כאן, אלא מה שתחתיה, והריכוך, והקשב, והמקום להכיל ולקבל את מה שמתחת, יוכל להביא מרפא. אולי. איחולי.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/3/2013 23:32 |
|
| |
אשמה שאינה תלויית נסיבות היא אשמה ראשיתית והיא קשה להתרה היות והיא קשורה בחרדות ראשוניות (כמו כיליון עצמי , אובדן אובייקט משמעותי) . זה סוג אחר מתחושת אשמה על מעשים ספציפיים.
לילה טוב,
0526346334
[email protected]
|
|
|
|
|