| נשלח ב-27/3/2013 01:38 |
|
| |
גמילה
שלום רונית וכולם, אשמח לשמוע את דעתכם ועצתכם.
הילדון שלי בןשלוש וחצי, לא רוצה להיגמל. הוא פפפפפוחד מאד מהליכה לשרותים. יש לו גם עצירות שמטופלת טיבעית, אבל איכשהוא נראה לי שיש לכך קשר גדול לפחד שלו מלכלוך ומהתרוקנות.
תחילה - עזבנו אותו ולא ביקשנו ממנו ללכת לשרותים, אבל הוא כבר מתחיל להיות יוצא דופן. בסיר הוא לא מוכן לשבת.
החלטנו שברגישות ובנחישות מורידים את הטיטול. ובהתרגשות רבה ובפרסים הוא מוכן ללכת לשרותים, אבל רק לצרכים קטנים. עבור צואה - הוא רוצה שאשים לו טיטול, וממש פוחד (מזכיר לי רגעים של לידה...) לעשות אותה בשרותים. אני מאפשרת לו טיטול לצואה, אבל תוהה - עד מתי ומה עלינו לעשות.
מעניין, שגם ביתר הדברים הוא קשור מאד. לחפצים שלו, שהוא לא נפרד משום יצירה בגן, הכ ל שמור במגירה. המוצצים החמודים שלו,והחשיבה שלו - שמאופיינת בהרבה עקשנות.
טוב.... צריך ללכת לטיפול, בטח. אבל לא נעשה את זה עכשיו. מה כן?
תודה!
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2013 10:03 |
|
| |
שלום לך רעות,
ילדך כבר הגיע לגיל שרכש מיומנויות רבות לגמילה- מוטוריות, שפתיות, קוגנטיביות , אך כפי שאת מתארת קשה לו מאד רגשית. על אף הקושי הרגשי וויותר בגללו , צריך כן לעזור לילדך להיגמל ולא להשתהות יותר. במקביל , כפי שזיהית ילדך מפתח דפוסים אנאליים כמו אגירה, שמירה, הקושי לשחרר, עקשנות וכד' .
בהתאם לכך חשוב שנתייחס לא רק ספציפית לעשייה בשירותים אלא להפחתת דפוסים הללו. בהתייחס אליהם, אני מציעה למצוא הזדמנויות רבות בהם ילדך מקבל תפקיד המחלק - בשלב הראשון לא של חפציו, אלא דברים שאת רוצה לחלק לכל הילדים, למשל, מנה אחרונה או מדבקות וכד'. כמו כן, חשוב שהילד יפגש עם הרעיון של מחזוריות התמלאות-התרוקנות, התמלאות מחדש וחוזר חלילה, למשל "התפוחים נגמרו, מחר נמלא מחדש את הסל בתפוחים", וספציפית לנושא ספרו לילד על המחזוריות של מערכת העיכול ; וכן, לבקש מהילד לעזור בזריקת דברים "החלב נגמר, מוישי בוא תעזור בבקשה לאמא ותזרוק את השקית לפח"; בנוסף, כדאי שהילד ישמע שדברים נגמרים , אובדים וזה לא אסון " חבל, אבל לא נורא. אפשר להסתדר גם בלי.."
ועכשיו נפנה לגמילה ועשיית צרכים גדולים בשירותים:
האמינו במסוגלותו- ראשית, שדרו לילד שאתם מאמינים שהוא יכול ומסוגל לעמוד במשימה. הזכירו לו איך פעם כשהיה קצת יותר קטן, הוא לא יכל לעשות בשירותים (כמו אחיו הקטן , או שכן תינוק), והיום הוא כבר גדל והוא מצליח לעשות קטנים השירותים. כך גם עם הגדולים, אתם יודעים ובטוחים שהוא מסוגל לעשות אותם בשירותים
ספרו על אחרים- עזרו לו להסתכל על סביבתו, "גם אלי ורותי (האחים) עושים בשירותים, גם דודי ויוסי (חברים בגן) עושים , וגם אמא ואבא"
היו החלטיים- היו נחושים לעזור לו עד שיגמל. אפשר לעשות בהדרגה , שישב על האסלה בתחילה עם טיטול ואף יעשה בו את הגדולים, ולאחר מספר פעמים להוריד את הטיטול.
הרגיעו- אל תלחיצו "לא בריא להתאפק" או "יכאב לך יותר אם לא תעשה".
לפחדי הכאב- הרגיעו " גם אם זה יכאב טיפ טיפה, זה יעבור". "אמא פה , אוהבת ועוזרת לך"
לפחדי ההתרוקנות- "הבטן ריקה (עם טפיחה קלה על הבטן) מגדולים אבל יש בה דברים טובים ומחזקים"
לפחדים שהוא יפול - " הגדולים יורדים הופ לשירותים, אבל אתה לא תיפול".
חיזוקים חיוביים- החמיאו ועודדו , גם אם רק ישב ולא יצא. אם הצליח במשימה גלו התפעלות "כל הכבוד". אפשר להשתמש בפרסים ומבצעים.
יצירה משותפת- אפשר להציע לילד, שבזמן שהוא יושב על האסלה, תכינו חוברת 'שירותים' של הדבקות וציורים. שתיוחד ותיועד רק לזמן הישיבה בשירותים.
אני מקווה שההמלצות יעזרו , אך אם לא , אין להמתין וכן לפנות לאיש מקצוע בקהילה- טיפת חלב, קופת חולים, היחידה להתפתחות הילד וכד'. אין הכרח לפנות לטיפול פרטי אפשר לנצל וליהנות משירותי הבריאות הניתנים לכל,
בהצלחה ומועדים לשמחה,
תוקן על ידי רוניתלזר ב- 27/03/2013 19:53:45
ד"ר רונית לזר - עו"ס קלינית
מטפלת במבוגרים, נוער וילדים
אלעד, ירושלים
0526346334
[email protected]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/3/2013 22:17 |
|
| |
תודה! רונית, תשובה כל כך עשירה, עם כל כך הרבה כיוונים. נשתמש בהם בעזרת השם, ונספר... המון תודה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2013 19:14 |
|
| |
הייתה לי בעית התחברות משום מה
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2013 19:28 |
|
| |
תודה, רונית. השתמשנו במגוון העצות הרחב, עברנו שבועיים שלושה קשים, אבל - הילד נגמל ובטוב ובשמחה!!! זה היה מדהים בעייני - כל הזמן נתתי לו רוך וקשב ואמפטיה, והוא היה זקוק - לגבול ולאמון וביטחון. כששלבנו את זה, מתוך בטחון, יחד עם מה שכתבת - כמו לזרוק לפח ולקחת חדש וכו', הוא נגמל. לא בקלות, אמנם, אבל זה קרה. חשבתי אחר כך הרבה. כל כך הרבה יכולים הורים לעשות הורים לילדיהם עם גישה והכוונה נכונה! המון המון תודה לך.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/5/2013 11:03 |
|
| |
רעות- כל הכבוד!!. זה בטח לא היה קל לא לילד ולא לכם אך אני מתארת לעצמי שלכולם זה סיפוק גדול. את מאד צודקת ילדים זקוקים לא רק לרוך ולאמפתיה אלא גם לגבול , אמון ובטחון! ביחוד במצבים בהם ישנה חרדה כמו גמילה.
אני מאד מעריכה שחזרת לשתף אותנו ולהכיר לי תודה. זה מראה על נפש אצילית ומפותחת. בהקשר לכך, מעניין שההבנה הפסיכואנליטית בעשיית צרכים היא נתינת מתנה לאם (צרכים הקטנים והגדולים). לילד שעבר משלב של תלות, של לקיחה, של קבלה זהו הישג משמעותי וצמיחה אמיתית המהווה חלק מהתפתחות וגדילה נפשית הבאה לביטוי בנתינה, בהכרת הטוב ותודה .
תודה גם לך ושתמשיכי לראות רוב נחת רונית
0526346334
[email protected]
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2013 08:44 |
|
| |
עוד תודה :) זה הוביל אותי, יחד עם עוד כל מיני מפגשים בעת האחרונה, לחשוב הרבה על אימהותי - שאומנם מאפשרת המוון, נותנת מקום ואהבה ורוך, אבל כל הזמן בחרדה - האם אני מספיק. הלכנו עם ילד אחר שיש לו התפרצויות תסכול וזעם לטיפול, ולאחר אבחון מעמיק וכו' וכו', הציע המטפל אבחנה - שהילד פשוט מרוויח מהכעס והזעם שלו, ולכן עלי לנתק קצת את הקשר ההדוק איתו, לא לעזור לו להכיל את התסכול והקושי - אפילו שהם בקשר לויסות החושי המבולבל שלו, אלא בזמן שלא קשור להתפרצות, ומנגד - לתת לו הרבה זמן איכות. שוב, אותו מקום. עד כמה רחמי? עד כמה להכיל, להקשיב ולחבק, ומתי לתת גבול, בטחון ואסרטיביות? עד כמה לחשוב שלילד קשה, להבין ולנסות לרפד את הקושי, ומתי להוביל, לפרוץ, להרגע בעצמי ולהאמין בו???
|
|
|
|
| נשלח ב-2/6/2013 21:59 |
|
| |
רעות יקרה, אני מסכימה שהילד זקוק לגבולות ובטחון והייתי מדגישה דבר נוסף . ילדים שיש להם התפרצויות כעס ותסכול מאד חרדים מההתפרצויות הללו, היות והם מאיימים על היציבות הנפשית הפנימית שלהם. התפרצות זו שווה כמעט להתפרקות. לכן, רוך ואהבה לא יספיקו אלא צריך משהו חזק, יציב שישמור עליהם מפני עצמם. במילים אחרות, ילדים אלו זקוקים לגבולות ולאסרטיביות השומרים ומהווים חומת המגן מפני הדחפים הפנימיים המאיימים על יציבות נפשם. לאט לאט הם יפנימו את החומת המגן שאתם הורים מעניקים להם עד שתהפוך למגן פנימי שיווסת את הדחפים וכך יוכלו להרגיע את עצמם מתוך תחושה פנימית של חוזק ובטחון. זהו חוסן אמיתי. בהצלחה
תוקן על ידי רוניתלזר ב- 03/06/2013 16:30:35
ד"ר רונית לזר - עו"ס קלינית
מטפלת במבוגרים, נוער וילדים
אלעד, ירושלים
0526346334
[email protected]
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2013 10:00 |
|
| |
אולי לא כדאי לפסול דברים של מטפל שפגש אתכם ואת הילד. מה שרונית אומרת לא נראה לי מוכרח לסתור את הנ"ל.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/6/2013 16:41 |
|
| |
מקבלת ומסכימה עם ההערה ותיקנתי בהתאם. אכן לא היתה לי כוונה לסתור אלא להגיע לרובד נוסף. ישנם פעמים שהורים שמוכנים לספוג את ה"רווח משני" שהילד משיג ומכאן גם הם נוהגים לוותר וכו' כי הרי מקסימום הילד הרוויח עוד צומי (שהוא לכשעצמו מאד חיובי). אבל אם הם מבינים שלא מדובר רק בצומי אלא יש פה מצב של פריצה במערכת ההגנה הפנימית ולכן הצבת גבולות היא גידור ושמירה אז ההתגייסות שלהם לשינוי חזקה ויציבה יותר.
התשובות שלי הם לא רק ספיציפית לשואל אלא לכלל הקוראים. תודה
0526346334
[email protected]
|
|
|
|
|