| נשלח ב-7/4/2013 16:33 |
|
| |
יום הזכרון לשואה ולגבורה
יש דבר שאני לא מסוגל להבין, וכנראה לא אבין לעולם איך אפשר לעבור את המחנות, את הזוועות הכי איומות והכי נוראיות, שכל המילים שבעולם אין בכוחם להתחיל להתקרב ולתאר, לאבד את היקרים מכל, ולחיות יום אחד נוסף? כמובן שהניצולים לא יצאו שלמים, והם ישאו את הסבל הנורא עד היום האחרון ובכל זאת איך רבים רבים מניצולי השואה הצליחו איכשהו בכל זאת לשרוד במובן הבסיסי ביותר של להמשיך לחיות, להקים משפחות חדשות, לחייך? זו באמת גבורה שאין דומה לה, תעצומות נפש שאינם בנמצא כשאני חושב על הבעיות שאני ובני דורי מתמודדים איתם, אני מרגיש בושה, אני נזכר בפסוק "ושם ראינו את הנפילים, בני ענק מן הנפילים, ונהי בעינינו כחגבים" ואולי גם "וכן היינו בעיניהם"
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2013 01:32 |
|
| |
ואני דווקא מרגיש שכל מה שההורים שלי חסמו ולא נתנו לעצמם להרגיש, ולו בכדי לשרוד, את הכל הם הורישו לי, ואני מרגיש את הכל במקומם, ואני באמת לא שורד.
איך שמעתי פעם ממישהו חכם, ההבדל בין ניצולי שואה לדור השני, זה שהם ניצולים ואנחנו לא.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2013 10:56 |
|
| |
הכאב שלך קורע את הלב
אין קץ לפשעי הנאצים ולחורבן שהם הביאו על עמנו
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2013 20:13 |
|
| |
מרגיש רע - איזה כאב!!!! וכל כך עוצמתיות ומחייבות המילים שלך. טלטלת אותי. מוכן לפרט?
ונשמה - באמת, כשאני קוראת ספרות שואה, נכנסת לנעליים שלהם ומדמיינת. זה באמת כאב שאי אפשר להכיל אותו. מחפשת המון המון מה כן נתן להם כוחות, למי ניתנו כוחות. ולו כדי להבין, את השואה שעוברת על אנשים מסויימים שאני מכירה כאן ועכשיו. אולי נשמע מזעזע ונורא, ואולי באמת אסור להשוות ושום כאב לא מגיע לכדי כאב אחר, וכל כאב הוא - קודש, ואני חולצת נעלי לידם. אבל כשמישהי מספרת לי על התעללות נוראית של אמא שלה בה. כשאבות חומסים ורוצחים את הלידים שלהם. כשילד נתקף בטראומות מהוריו שמנסים לשחוט אותו... ואלו הם ההורים. וזהו הבסיס של החיים. וילד שהוריו נוטשים אותו ולא רוצים לגדל אותו? אז אני חושבת לי שלניצולי שואה היתה לפחות משפחה. סליחה. אני יודעת שוב, שזה נוראי. שאין כאב ככאבם, ושוב - שאין כאב נוגע בכאב. אבל מול ילדים של היום שמצליחים לשרוד סיפורי זוועה, עברה וזעם, אני גם מרכינה את ראשי, ורוצה לתת להם את כל כולי. ושוב, כמו אצל ניצולי השואה, ה"מותר לאהוב" שלהם רחוק רחוק.... ואולי, ואולי האמונה הגדולה וחיפוש התכלית והידיעה הבהירה שהקל הטוב חפץ להיטיב, מביאה נוחם ומתווה דרך.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2013 20:25 |
|
| |
רעות- כ"כ מזדהה עם המילים שלך. הן כ"כ נכונות!!!
מרגיש רע- רוצה לפרט?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2013 22:50 |
|
| |
צודקת, כנראה אין שום דרך להשוות, ובעיקר זה מיותר ואין בזה שום טעם ותועלת. כאב הוא כאב, כאב אחד לא בא על חשבון כאב אחר, וזו לא תחרות. והשוואה היא חיצונית, במיוחד בגלל שהחוויה של סבל וכאב אחרי הכל היא סובייקטיבית. מעבר לנורמות, אם ישנם כאלו, יש אדם יותר חזק, ויש מי שיותר רגיש ואפילו דבר "קטן" בכוחו להחריב עליו את עולמו. יש מי שנכווה בפושרין ויש מי שלא נזהר כ"כ גם עם הרותחין. רק הקב"ה יכול להבין את העומק של הכאב, את התהומות, ומהו לב נשבר. התחושה של הבושה שדיברתי עליה מקודם היא לא במקום, ובכלל הייתי צריך להרגיש יותר חרדת קודש
בכל זאת, אצלי הרבה פעמים ההשוואה קופצת ומכה, לטוב ולמוטב, ולפעמים דוקא אפשר להוציא מזה משהו טוב. יש שאני שקוע ושוקע במרמור קטן, או זכרון רע, שעם כל הכבוד אליו הוא לא סוף העולם, ואעפ"כ אני רואה רק אותו, ורואה אותו גדול. לצאת מעצמי ולראות רחב יותר, יש בכוחו להוציא הרבה מהעוקץ. להכניס מבחוץ אל הפנים מבט אחר, פרופורציה, לא בהכרח שהמובן הוא להכחיש ולאטום את עצמי מול הכאב של עצמי (וכל שכן לא של הזולת, אני לא יכול לדבר על אחרים), אלא יש מקום למובן שנוצרה הזדמנות להסתייע בזה ככלי עזר להסתכל על דברים בפרופרציה שונה, מין תזכורת שצריכים אותה מידי פעם, להפנות מבט גם אל חצי או רבע כוס המלאה, כי כשאתה ממוקד במה שכן יש, ויש ב"ה, מעריך את זה ושמח בזה ואפילו רק באותו הרגע, אז באותו הזמן המבט הפנימי לא מרוכז בכאב, ולכאב יש פחות נגישות. ושוב בלי להתכחש לכאב שגם הוא קיים, ונכון, הכאב דורש את שלו, את ההכרה וההתייחסות אליו, הוא זקוק לטיפול, טיפול שורש, לתשומת לב ולנחמה, אבל הכאב מכריח לראות את הכל דרכו. אם אדם מבחין בכך, יתכן שיתעורר אצלו רצון עצמי להסיח את הדעת, ואפילו אם זה מצריך לפעול לכך באופן "מלאכותי". זו לא "בגידה" בכאב, לצערנו הכאב לא בורח לשום מקום, הוא ממתין שם.
אני כותב את כל זה לעצמי ולהבהיר את עצמי, לא חלילה איזו הטפה לזולתי שהמשתמע ממנה אני חולק על הכאב או על המקום שנותנים לו. רק תיאור של משהו שיתכן ולפעמים קורה ממילא, ואפשר לנצל ולהשתמש בזה ככלי להתעלות מעל אותו רגע מיוסר, מתוך התבוננות פנימית, ולא איזה צו חיצוני מנוכר ששולל את התחושות שקיימות
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2013 22:51 |
|
| |
מבקשים שאפרט, אך זה לא הולך ככה, זה מצריך כוחות נפש לא מעטים
אך לבינתיים אני מביא פה שיר (קינה) מניק בשם yrmi שכתבו בבחדרי חרדים בשנת 2005 מיותר לציין שאני מזדהה עם כל מילה
הירהורים נוגים של דור השני בצל יום השואה
בבית של ניצולי שואה,
זה לגדול בכאב בסיסי חד קבוע וחודר,
ששום שמחה מאורע חג או חגיגה
אינם מסוגלים להשכיח.
לגדול בבית של ניצולי שואה
זה לגדול עם שתיקה רועמת קבועה ומעיקה,
עם הרבה לאווים ואיסורים,
כשהאיסור הכי גדול זה לשאול,
ולהתייחס להורים בצמר גפן,
כדי לא להכאיב להם חלילה.
לגדול בבית של ניצולי שואה,
זה להיוולד בבת אחת כמבוגר ובוגר,
להיות "האמא של אמא",
ולהיות "האבא של אבא"
ולהיות "הם" כל שעות היממה.
לגדול בבית של ניצולי שואה...
זה להיות ניצול בעצמך,
וכלל לא בטוח שניצלת.....
בבית של ניצולי שואה,
זה לחיות בבית ללא קירות וללא תקרה,
להיות כולך חשוף,
וכל מה שיש זה רק עננה הרובצת ממעל,
עננה שחורה העלולה להתפרק על ראשך כל רגע.
זה לגדול עם הורים בוכים ללא קול ביום,
ולשמוע ייללת ליל קורעת לב בוקעת ועולה
מתוך חדר השינה,
ולתהות האם חזרו אחיי הגדולים מן התופת?,
האם חזרו סבא וסבתא והדודים אף הם?
זה לשמוע בלילות מתוך שינה
שמות ילדים עליהם שמעת ביום,
ולתהות האם חזרו אחיי הגדולים מן התופת?,
האם חזרו סבא וסבתא והדודים אף הם?
או שמא חלום חלמתי.
זה להיות מודע מקטנות למושג צריבה,
ולא צריבה במחשב וסי די מפלסטיק,
אלא מספר צרוב על בן אדם בשר ודם,
מספר שמלווה אותך כל הימים על אף שהם צרובים על זרוע הוריך,
והמספר הצרוב על זרועם בוער בלבך וצרוב במוחך ונשמתך.
בבית של ניצולי שואה
אין סבא ואין סבתא
יש רק בני משפחה ספורים מקירבה ראשונה,
סבים וסבתות יש רק אצל חברים ושכנים,
לנו יש רק סיפורים,
לסבים ולסבתות שלנו מהסיפורים,
אין יארצייט ואף קבר אין,
וזאת תחושת כאב צער והחמצה תמידית
במילים שלא ניתן לתאר.
זה לראות הורים דואבים וכואבים
בעיניים דומעות מבלתי מצוא מנוח ומזור,
זולת בילדיהם –בי באחיי ואחיותי--
והסבל קשה להבין אותו,
למרות הניסיון המתמיד להסתיר את הלב הגועש
ולשוות כלפי חוץ אורח חיים רגיל.
זה לחיות עם הנאצים כל שעות היממה, בשינה כבהקיץ,
וכל פעולה שרק נעשית
נגזר אך ורק בגלל הרצון להוכיח – לנאצים –שהתנחלו בתוכינו- שהם "ימח שמם וזיכרם"
וכי "הם" לא הצליחו וכשלו בביצוע זממם.
זה אחריות כבדה מעין כמוה,
בשילוב עם תחושת שליחות,
המניעים ויוצרים כח אנרגיה אדיר מוטיבציה ורצון תמידי
להוכיח להורים שלא תאכזב אותם, ותמלא את כל מאוויהם
וכי לא כשלו בהישרדותם,
ואתה הוא זה שתעביר ותספר לדור הבא את קורותיהם.
לגדול בבית של הורים ניצולי שואה
זה להתבגר באיבחה אחת,
ללא תהליכים טבעיים ומוכרים.
בבית של ניצולי שואה
אף אחד לא מעלה בדעתו למדוד את קצה הגבול,
זה בית שאסור להכאיב או למרוד חס וחלילה,
כי לאכזב הורים ניצולים הרי זה להוסיף מכה וחבורה על נפשם הדואבת והפצועה.
בן של ניצולי שואה
תמיד חייב להיות המצוין והכי טוב שבמצטיינים,
-להוכיח- הרי אמרנו,
אין זה מתקבל שאינך בין המובחרים שבישיבה,
הרי צריך להוכיח "להם"
אין כזה מושג ללכת בטל ולא לעבוד,
הרי צריך -להוכיח-"להם"
זה להיות כנוע מרצון לאובססיית הרעפת אהבה של הוריך,
להתמודד עם רצון יומי של ניסיון לפצותך ולהיטיב עמך עד כדי זרה,
לקבל חום בהרבה מעל הנדרש ולנצרך,
בוודאי ביחס לחבריך שכניך.
צאצא לניצולי שואה נושא עליו משא, עול כבד ומעמסה אדירה
כדי לספר לדורות הבאים את אשר עוללו לנו בני העם המתורבת עלי אדמות,
ויחד עם זאת להישאר צלול ושפוי בדעת,
ולהאמין שכל זה בא לנו מאיתו יתברך שמו
מבלי יכולת להבין מעבר לכך כלום.
אכן, להיוולד בבית של ניצולי שואה זה להיות ניצול בעצמך.
י מ ח ש מ ם ו ש ם ז כ ר ם
והנה הלינק לאשכול המקורי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/4/2013 23:21 |
|
| |
תודה, מרגיש רע. המילים עמוקות עמוקות, ולוואי ותרגיש טוב. נשמה יקר, לרגע לא חשתי בדבריך הטפה. מה שכל כך נזהרתי בלשוני הוא כדי שאני לא אשמע גסה, ליד המילים הרכות שלך. הרגישות ועוצמות הנפש שלך ועמקותן, תמיד מעודנות כל כך. ומה שכתבת כ ל כך נכון, מכניס לפרופורציות ואמיתי, תודה.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/4/2013 14:13 |
|
| |
רעות תודה רבה, זה מחמם את הלב מרגיש, הקינה נוראה ומצמררת, תודה שהבאת, זה נותן קצת צל צלו של מושג מה אנו לא מבינים
|
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2013 20:57 |
|
| |
היי, בעניין השואה, רציתי לשתף משהו ממני ולשמוע תגובות, אני רוצה לקחת את הנושא למקום קצת שונה [שאולי ראוי לאשכול בפני עצמו],
אני כבן למשפחה שעברה את המלחמה, נחשפתי הרבה למאורעות השואה. מאז ילדותי קראתי המוווון על השואה, ולא ספרים מצונזרים. מאז שהתבגרתי, יש לי רושם אותו אין לי כלים לבדוק, שהחשיפה לכל המאורעות הנוראות, עשו לי לא טוב, חוסר האונים האנושי מול מפלצת המלחמה האכזרית והדורסנית, מוביל אותי לכעס שמחולל במוחי שטניות שיש בה מעט מן המעט שבשטניות הדור ההוא בשני עברי המלחמה, [הנאצים ימ"ש ומנגד הקומניסטים שחוללו שואה לא קטנה באכזריותה]. עד היום כשאני נחשף שוב לכל מיני סיפורים, אני צריך לחזור ולהתאפס, ואכן אני משתדל לא להיחשף או לחשוב על איימי התקופה.
מעולם לא שמעתי על תגובות שכאלו אצל אנשים, לכן רציתי לשמוע האם זה אכן נראה לכם סביר, או שזה נשמע חריג. ואולי זו אכן הסיבה שבמערכת החינוך החרדי לא מלמדים הרבה על השואה, כמו שלא מדווחים על כל מיני דברי אלימות בעיתונות החרדית, כיון שלפעמים החשיפה גורמת לבני אנוש להיהפך לחייתו אדם.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/4/2013 22:28 |
|
| |
מכירה משפחה שלמה, כמה וכמה אחים, דור שני, שכולם כולם ללא יוצא מן הכלל מגיבים בדיוק כמוך... (זה ככ אותן המילים, שאני תוהה אם אינך אחד מהם....) נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
|