בית פורומים פורטל הנפש

קשה לי!

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/8/2013 13:12 לינק ישיר 
קשה לי!

שלום,
אני חדשה בפורום וברצוני לשתף ולשמוע תגובות- הן מקצועית מרונית והן משאר חברי הפורום.
אני נושאת איתי את הקושי שלי כבר שנים, בלי לשתף בו אף אחד. לפני חצי שנה החלטתי לעשות מעשה וללכת לטיפול פסיכולוגי, אך בינתיים אין שינוי ממשי.
הבעיה שלי היא משפחתית: אמא שלי היא אשה קשה בצורה חריגה, אשה שקשה לחיות לידה ולצאת בשלום בלי נזקים בנפש. אני כיום נשואה, אך החרדות והדימוי העצמי הנמוך מלווים אותי לכל מקום. חייתי בבית שלא הייתה לי בו טיפת פרטיות, ולא בגלל שאנחנו משפחה ברוכת ילדים. ההפך, אנו משפחה קטנה, אך אמי היא אשה חודרנית, שתלטנית, שנכנסת ומתערבת בכל פרט בחיי הקרובים אליה, ביקורתית בצורה קטלנית צינית ואיומה, וכל דבר קטן שלא מוצא חן בעיניה מיד יש התקפה על "הקרבן" התורן. אני מדברת על סבל יום-יומי, כשאין אפשרות להתנגד והיא הדמות הדומיננטית בבית. אבא שלי הוא אדם שקט ודי כנוע, ובלית ברירה נכנע לכל ה"קריזות" שלה. כלפי חוץ היא אשה נורמלית ביותר, מאורגנת, חכמה מטופחת וחברותית, איש לא יחשוד שיש בבית שלנו איזושהי בעיה, וזה חלק מהבעיה שלי: לא יכולתי לדבר על הנושא עם אף אחת מהמורות/מדריכות/חבירות, מפחד שמא "אלכלך" על המשפחה שלי, שנחשבת למשפחה מכובדת ומוצלחת.
מאוד קשה לתמצת חיים שלמים למס' שורות, אך אתן כמה דוג' שימחישו קצת את המצב:
* אם חלילה לא שטפתי כלים בשעה היעודה או השארתי ספר על הספה (אפילו שהבית כולו היה מסודר!!) או לא רוקנתי את המזוודה בדקות הקרובות לאחר שחזרתי משבת מחנה- הצרחות היו מגיעות עד בתי השכנים, וללא כל פורפורציה לסדר גודל ה"בלאגן". כן, הבנתם נכון- סדר וניקיון בצורה חולנית, ברמות קיצוניות תוך אמלול עצמה והסביבה.
* אם היה מגיע אלי מכתב, או שאמא שלי גילתה פתק שכתבתי לחברה, (ואני מדברת על גילאי הנעורים- כשכבר לא מדובר בילדה קטנה)- היא הרגישה מאוד בנוח לחטט לי ולקרוא ללא רשות, ואח"כ עוד להעיר לי הערות: "כתבת בצורה תינוקית" "הנושאים שכתבת עליהם משעממים". 
גם כשהזמנתי חברה או דיברתי עם חברה בטלפון- היא הייתה מקשיבה ואח"כ היו לה הערות על צורת הניסוח שלי, נושאי השיחה, "הצחקוקים שלך נשמעים תינוקיים". מה שגרם לי לחרדה ולביקורת עצמתי קשה אחרי כל משפט שאני אומרת!
* כל שינוי קטנטן בחדר שלי- לתלות תמונה/ מדף, לשנות את כיוון המיטה בחדר- כל דבר צריך לעבור את האישור שלה, אין טיפת עצמאות ושחרור, היא לא מוכנה להרפות את החבל משום דבר, הכל צריך להיות בשליטתה. לא מזמן היינו אצלם ורציתי להכין חביתה. מסכת ההוראות שקבלתי בדרך להכנת החביתה הוציאו ממנה את כל הטעם. בדיוק איזה כוס לקחת ואיפה המלח והשמן (כאילו שאני לא יודעת) ועל איזה להבה לשים וכמה.... אלוקים אדירים אני בת 23!! וכבר ילדה גדולה ויודעת להכין חביתה!!
וכשאמרתי לה שאני מסתדרת היא נפגעה קשות- "רק רציתי לעזור לך"... היא כלל לא שמה לב כמה שהיא נכנסת לחיי השני, היא עומדת דרוכה לכל תזוזה של מישהו מבני הבית ונכונה ל"קרב"- לתת לו אלף הוראות כדי שהכל יצא בדיוק, אבל בדיוק, כמו שהיא רוצה.
לתת הערות וביקורת היא יודעת מצוין, אבל כשחס וחלילה מישהו מעיר לה משהו קטן- הפגיעה שלה אנושה והיא מגיבה בציניות כזאת  שמוציאה אותך קטן קטן...
* יש לי אח שקצת סטה מהדרך, הוא כבר לא בישיבה ונראה בהתאם, אבל לא משהו קיצוני, ז"א הוא שומר את כל המצוות ונשאר חרדי רק הרבה יותר מודרני מהמשפחה. ההורים שלי לוקחים את זה קשה מאוד, זו פגיעה בשם הטוב של המשפחה, אבא שלי מתבייש בו, ושניהם יחד- גם אבא וגם אמא שלי- מתייחסים אליו בצורה משפילה, רומסים את כבודו לפני כל המשפחה, גם על דברים קטנים ולא עקרוניים. הוא סופג חיצי לעג וביקורת כל היום, והם עוד חושבים שבכך הם מחנכים אותו ויחזירו אותו למוטב.
אני מתביישת לספר לאיזה רמות הדברים הגיעו, אומר בקצרה שאמא שלי עושה כלפיו מעשים שלא יעשו, שאף מראים על חוסר שפיות מסוים, לדוג' לנעול עליו את הדלת בלילה כשחוזר מאוחר (ולהשאירו בחוץ למשך הלילה), מחביאה לו חפצים שימושיים כדי ללמדו "לקח" על משהו שעשה שלא כרצונה, ועוד. היא מסוגלת לא לדבר איתו שבוע, ואז לדבר שוב כאילו לא קרה כלום. בעלי ואני משוחחים רבות על העניין ובעלי טוען שברור לו שיש לאמא שלי בעיה די רצינית עם עצמה, (הוא קרא באינטרנט על בעיה שנקראת OCPD שנתוניה נשמעו דומים מאוד לתופעות שתיארתי). אוסיף שלאמי יש מצבי רוח מתחליפים בצורה קיצונית, אין לה אף חברה קרובה (היא נמנעת מליצור קשרי חברות יציבים), היא מלאת חרדות ותמיד תחשוב "מה יכול להשתבש בדרך", מלחיצה את עצמה להיות יעילה ולעמוד בהספקים כל הזמן- זה מה שנותן לה "דלק" ומרץ. אני חושבת שלה עצמה יש דימוי עצמי נמוך שהיא מחפה עליו בעזרת השתלטנות והביקורת הבלתי פוסקת.
אני טיפוס רגיש ופגיע מאוד, וכפי שכתבתי בהתחלה- סובלת מדימוי עצמי נמוך, ביקורת עצמית גבוהה, יש בי פחד ליצור קשר קרוב עם אנשים מחשש שיגלו כמה אני לא טובה/ מעניינת או שיגלו את הסוד "האפל" של משפחתי. המחשבות שלי נעות רוב היום סביב הציר הזה וזה מקשה עלי מאוד. אני כמהה מאוד לחום משפחתי ולסביבה תומכת אבל אין לי את זה וכנראה שלעולם גם לא יהיה. (בעז"ה יהיה במשפחה הפרטית שלי- אבל זה עוד המון זמן, עדיין אין לי ילדים).
 כשניסיתי לדבר עם אמא שלי על הקושי שלי אתה- זה לא הולך, היא לא נכונה לשמוע ולקבל. כרגע המצב הוא שאני אתה ביחסים קרים מאוד- לא משתפת אותה כמעט בכלום מחיי, משתדלת להמנע ממפגש אתה ומקצרת מאוד בשיחות איתה. היא פגועה ממני ולא מבינה בדיוק על מה.
מקווה שהצלחתי להבהיר את עצמי, מחכה מאוד לשמוע תגובות.
תודה רבה, צילי.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2013 20:48 לינק ישיר 

צילי, אני כל כך מזדהה איתך. בא לי לחבק אותך ולבכות ביחד... אני באה מרקע דומה., התיאורים שלך נוגעים עמוק בלב.... טוב שאת בטיפול, זה בטח יעזור. את אצל מישהו מקצועי עם תעודה אני מקווה. אני נשואה 6 שנים ומנסה להרים את הערך העצמי שלי מהאשפתות אליהם נזרק במשך 20 שנות ילדותי... זה לא פשוט אבל מתקדמים! מה שמתסכל זה שהקשר עם כזו אמא אף פעם לא נהיה אידיאלי כמו בחלומות, נורא קשה להשלים עם זה שכמה שמנסים לדבר, להסביר, זה לא הולך, קשה שלוותר על החלום להיות ילדה של אמא.... אבל לפחות על עצמינו אנחנו יכולים לעבוד, ולהתקדם, נראה שיש לך בעל טוב ותומך וזה המון!! שולחת חיבוק של התמודדות משותפת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2013 22:47 לינק ישיר 

יקרות, וגיבורות. לי בא לשתוק לא משום שאין לי מילים אלא כי כל מילה לא תביע כאן. צילי, כמה היטבת להבין ולחוש ולחוות, וסוניסוני...
גם אני כולי תקווה שטיפול יעזור ויושיע וייטיב, בסייעתא דשמייא. מאמינה באישיות המטפל יותר מבתעודה שלו, ובחיבור שנוצר. הלוואי ותיפתח לך דלת לשינוי אמיתי ומבורך, הלוואי ותיפתח לנו ולכולם דלת כזו. ובינתיים - תהיי איתנו כאן. יש הרבה רגעים שאפשר למצוא פה נוחם.
היום קראתי משפט שאומר "סליחחה היא המוכנות לוותר על עבר טוב יותר" לקח לי הרבה זמן להבין, כי המשמעות שלו הייתה כאובה בעייני. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2013 01:51 לינק ישיר 

רעות, לא הבנתי את המשפט המצוטט שלך.

צילי וסוני, אני רק מנסה לחשוב קצת ולדמיין מעט ממה שעברתן ואני מתפחלצת... איך אפשר?

עצם זה שנשארתן שפויות מראה על העוצמה והכח שלכן.

כמו שאמרה סוני, קשר עם אמא כזו זה בחיים לא יהיה אדיאל כמו בחלומות..  אבל אני חושבת שעצם הסליחה או המוכנות לסלוח (מה שיגיע אולי לאחר הרבה מפגשים עם המטפלת), וזה קשה, אני יודעת, יתן קצת את הנוחם שכ"כ חזר כאן..

ולפחות אתן לא תהיו כאלה אימהות. ב"ה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/8/2013 16:08 לינק ישיר 

צילי100,
נשמע שיש לאמא הפרעת אישיות גבולית.
מה היית רוצה לעצמך בעת זו? עם אילו משאלות פנית לטיפול?

עו"ס אברהם ביטקין, B.S.W 

פסיכותרפיה חזותית, קוגניטיבית-התנהגותית.
מתאם תכניות שיקום פסיכיאטרי ב'סל שיקום' (משרד הבריאות). 
אבחון, טיפול וייעוץ להורים. 

טל': 052-7741770 
bitkin770 @gmail.com

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/8/2013 17:29 לינק ישיר 

בלי להיות מומחה גדול 
נראה שהדבר הטוב ביותר הוא לתפוס ממנה מרחק לכמה שנים
אחרת היא תהרוס לך גם את הבית החדש שהקמת

מאחל לך הצלחה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2013 19:53 לינק ישיר 

צילי יקרה,
נשמע שעברת מסכת חיים קשה ומתישה שהשפעותיה מאיימים עד היום על הדימוי והערך העצמי שלך וכן על הרווחה הנפשית שלך.
עם זאת,  נשמע שאת יודעת מה טוב ונכון לך עכשיו . היום את מחוץ לבית, נשואה לבעל תומך, בונה את הקן המשפחתי שלך, נמצאת בטיפול פסיכולוגי ואף הגדרת מחדש את היחסים שלך עם אמא.

החיים בצל אמא תובענית וחודרנית כפי שאת מתארת גוזלים כל אפשרות למרחב אישי כאדם מובחן ממנה. לכן, מה שאני מציעה שתתני לעצמך את הזמן ואת המרחב שאת כה זקוקה להם כדי לבנות את עצמך . אל תצפי לשינוי מהיר בטיפול  , אדרבא  חשוב יותר שבטיפול תגלי את הקצב שלך ואת המרחב האישי הנפשי שלך , כדי לאפשר לעצמך לצמוח מחדש בבטחה.

בהצלחה
רונית
.  

ד"ר רונית לזר - עו"ס קלינית
מטפלת במבוגרים, נוער וילדים 
אלעד, ירושלים 
0526346334
[email protected] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2013 12:15 לינק ישיר 

רונית, תוכלי בבקשה להרחיב על המובחנות?
כלומר - מהו אדם מובחן? אם אני מזהה שחלקים שלי מתערבבים מידי עם הורי/בעלי וכדומה, איך יוצרים את המובחנות הזו?
תורת חיים שלימה אני מתארת לעצמי, ובכל זאת, כמה על קצה המזלג, אשמח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/8/2013 07:57 לינק ישיר 

אדם מובחן זהו אדם שמזהה עצמו נפרד מהשני, בעל אוטונומיה משלו, חוויה אישית שלו,  יחודיות  עצמית שלו עם צרכים, משאלות, חששות וכו' הסובייקטיביים לו השונים מן השני. עם זאת, קיימים כמובן דברים משותפים לכל בני האנוש (ואף לטבע הבריאה) וככל שאנו קרובים לשני מטבע הדברים נמצא יותר מכנה משותף, יותר הזדהויות, חוויות של נפש תאומה  אך העצמי שלנו יישאר תמיד מובחן, נפרד, מלוכד ואוטונימי. 
לחיות עם הורה בעל מובחנות נמוכה שאינו מסוגל להכיר ולשאת את האוטונומיה של ילדו , חודרני לטריטוריה הנפשית של ילדו, מטשטש את הגבולות הנדרשים עשוי להותיר כאוס פנימי של בלבול בזהות ובחוויית העצמי.   
מה עושים? זיהוי החלקים כמו שאמרת מה שלי ומה שלו, מה אני אוהב ומה לא וכד' הוא וודאי חלק מהתהליך. הבעיה נהיית מורכבת יותר היות ואותה מובחנות אומרת במילים אחרות הכרה באובדן ההורה ונפשינו הלא מודעת אינה מוכנה בנקל לוותר על ההורה ויותר זה שהופנם.
לכן טיפול הוא לעולם לא רק מודעות אלא תהליך נפשי של חיבורים ואובדנים ...
שבת שלום, 

טיפול אישי, זוגי והדרכת הורים
אלעד, ירושלים 
0526346334
 [email protected] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/8/2013 20:03 לינק ישיר 

תודה, רונית, חשבתי הרבה על המשמעות של המובחנות. זה לא פשוט בכלל. זה מדהים אותי ולו מהכוון של תפקידי כאמא, אבל גם כתפקידי כבת. אני עובדת המון על המובחנות הזו מהורי, וזו עבודה יפיפיה ומתישה לגמרי.  ואחרי האובדן? האם אז יש לקשור מחדש את הקשר? למצוא מחדש שורשים? האם בסופו של תהליך - וסליחה שאני חייבת לדעת אותו מראש, האם הבריאות האמיתית היא להחיות את ההורה מחדש?
המילים שלי לא ברורות מספיק כי הרעיון לא ברור בי מספיק. אבל אשמח לכווני מחשבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/8/2013 08:11 לינק ישיר 

רעות, התהליך הוא לא כזה לינארי או שלבי שקודם יש א' ואחר כך ב' אלא תהליך רב- רבדי .  אובדן קשור תמיד למציאת טוב . רע אנו לא מאבדים אלא פולטים, מקיאים,מוקיעים ןכד'. לכן, כדי שנהיה מסוגלים לאבד אנו צריכים להיות מסוגלים למצוא את הטוב ולחוות אותו כטוב (לא פעם אנו מזהים  גם את הטוב כרע ואז גם אותו פולטים ונשארים מרוקנים).  אובדן של הטוב אינו מוביל בהכרח לבור שחור אלא דווקא מוביל להפנמתו או להתמרתו  באופן סימבולי בחיי נפשינו. למשל, אם נזכרים ברגעים שאמא היתה חמה או נרגשת , כואב לנו שזה לא היה להרבה זמן או שזה לא הופנה אלינו אלא לדמות אחרת. הכאב יכול להיות מאד עמוק ותהומי כי  אנו גם מבינים שמה שהיה חלף ולא ישוב וכו'. בתהליך זה אם אנו מסוגלים לשאת את הכאב , את האובדן ולהתאבל עליו (שזה לא פשוט כלל), אנו נצליח להזדהות עם אותם רגעי חום, ולהמשיך אותם הלאה, למשל לילדים שלנו, או נבטא זאת באופנים יצירתיים אחרים בחיינו,  ובאופן זה אנו מחיים מחדש את אותם יצוגים טובים. זהו תיאור פשטני וצר לתהליך נפשי דינמי מנטלי ורגשי .
בברכה

אלעד, ירושלים 
0526346334
 [email protected] 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/8/2013 11:15 לינק ישיר 

רונית, זה מדהים, ועבורי כל כך לא פשטני, אלא מטלטל, מוביל ומסביר בתוכי תהליכים ענקיים. על כל מילה שלך אפשר להתעקב, אבל מה שהכי תופס אותי כרגע הוא שכל אובדן כרוך במציאת טוב. כלומר, כל עוד שלא חוויתי בפנים את הטוב עוד לא איבדתי. אז למה קשה לי עד אימה לחוות את הטוב? כי  קשה לי לאבד את דמות ההורה שהפנמתי, ככולה מושחתת ורעה? 
מוצאת את עצמי (ואולי בכלל נכון יותר לפתוח על זה אשכול נפרד) מוכרחה לאבד בתוכי קשרים טובים ופנימיים עם אנשים, אולי כי זו הדרך שלי להתחבר לטוב שלהם? למשל, עם אבא שלי היו לי קשרים עמוקים מאד של אהבה, אבל סגורים מאד מאד. הייתי חולמת  בהקיץ שהוא נפטר, כדי לחוות את האבל המתוק של האהבה, זה מטורף???

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2013 00:33 לינק ישיר 

רוניתלזר כתב:
 רע אנו לא מאבדים אלא פולטים, מקיאים, מוקיעים וכד'. לכן, כדי שנהיה מסוגלים לאבד אנו צריכים להיות מסוגלים למצוא את הטוב ולחוות אותו כטוב (לא פעם אנו מזהים  גם את הטוב כרע ואז גם אותו פולטים ונשארים מרוקנים).

ולאידך גיסא, נראה לי שגם הרע (בעיקר באופן שהוא מתגלה דרך ההשפעות שלו על מי שחווה את הרוע) לא מוחלט ויש בו בדיעבד מן ה"טוב". אמנם הוא אינו נחווה כטוב וכמייצר חוויה נעימה, אך ברור שיש בו אלמנטים שמשרתים צרכים פנימיים, שנותנים מענה ופתרון כלשהו להפרעה/מצוקה היוצרת אותו והזקוקה לו. ולפיכך אפשר לקרוא לו טוב, טוב - במובן של תועלתי, שימושי, גם אם יש לו עלות והוא דורש לפרוע את המחיר. הסימפטום או ההפרעה הינם סוג של פתרון לא הכי מוצלח לעומת האיום שכנגדו הוא משמש כפתרון.
יש לעיתים והרע מכונן ומגדיר את המציאות הפנימית, מלווה כמו צל, ומאד לא מאפשר לזנוח אותו, ובאותה רמה ובאותם המקומות בו הוא "נדבק", שם הוא מונע מלהגיע בכלל אל היכולת ליצור תהליך של מובחנות.
אחרת איני מוצא הסבר מניח את הדעת לעובדת ההתבוססות בבוץ המריר, ולפעמים הממש משיכה לשוב ולשוב אל השכשוך בתוצאות של הרע, בכאב בכעס ובעוול באשמה וכו'. יש קושי רב לפלוט להקיא ולהתפטר ממנו, בהחלט לא קל "לאבד" אותו. אפשר להקיא במשך שנים, ועדיין להיות מלא

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2013 11:20 לינק ישיר 

זה נכון שרוב החוויות הן מהולות ב'טוב' ו'רע'. דיברתי על מנגנון נפשי ראשוני ולא על השאיפה או המטרה. זה נכון גם שכשמקיאים לרוב מתמלאים מחדש ולכן לא טוב רק לפרוק ולפרוק("רע לי, החיים קשים..).כי מתבוססים בבוץ (ותשאלו כל ילד כמה כיף זה בבוץ).
ההתמודדות עם הטוב והרע היא באמצעות עיבוד מנטלי working-through. אך כמו שאמרתי שדרך זו מובילה אותנו לחוויית אובדן כואבת והכלה אינטגרטיבית של טוב ורע שהיא מורכבת מהכחשת האובדן או ריקון הרע הפנימי. 
בדוגמאות בהן ציינתם ל"אבד" נשמע לי מקביל ללישכוח, להכחיש, להתעלם ולרוקן ולא לאובדן שהתכוונתי שמתרחש בתהליך האבל. אני לא מכירה אותך רעות, אבל יתכן שהחלום בהקיץ על פטירת אבא מגנה עליך מפני התמודדות עם אבדן האהבה, עם הכאב הזועק שבסגירות  ועם הכעס שיכול להתעורר כי הרי 'על מתים לא כועסים'... 
הכיוון ה'מטורף' כלשונך שהעלית נכון שיברר בשעה הטיפולית שלך...
אני שמחה לשמוע שהדברים פגשו במעמקי הנפש
תודה על השיתוף,

אלעד, ירושלים 
0526346334
 [email protected] 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > קבוצות תמיכה > פורטל הנפש > קשה לי!
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext