| נשלח ב-8/6/2014 09:30 |
|
| |
טיפול פסיכולוגי וזוגיות
מה קורה כאשר אחד מבני הזוג הולך לטיפול פסיכולוגי, שוקע בעצמו ובעברו, ולבן הזוג נשאר רק מעט מקום אם בכלל? מה קורה כשאחד מבני הזוג עובר חוויות מפעימות עם הפסיכולוג ובן הזוג מודחק הצידה הצידה?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2014 19:22 |
|
| |
טיפול פסיכולוגי הוא מרחב מאד פרטי ואינטימי שמתרחשים בו תהליכים עוצמתיים פסיכולוגיים ואכן לא פעם החוויה הן של המטופל ולא רק של בן הזוג שהאחרון נמצא מחוץ לזירה זו. הזירה הטיפולית היא מציאות פסיכולוגית ולא המציאות שבה האדם חי.
כאשר אדם נכנס לטיפול פסיכולוגי עמוק ישנם שלבים שבו הוא זקוק להתכנסות להתייחדות עם עצמו (ועם המטפל שהוא חלק מהדרמה הזו) וכך באופן טבעי הסובבים מרגישים מחוץ לתמונה. אולי יקל להבין יחסים אלו כשמנסים להשוותם לזמנים וארועים מאד מיוחדים בחיי האדם שבו הוא מרגיש שהוא צריך את הפרטיות שלו. כך למשל, אישה יולדת שמרגישה שהיא צריכה את הזמן האינטימי שלה ושל תינוקה או להבדיל אדם שנמצא באבל ןהוא מתכנס בתוך עצמו וזקוק להתייחד עם עצמו ועם האובדן שלו. בדומה לכך אפשר לראות את הזירה הפסיכולוגית של הטיפול כמקום מאד פרטי. בשני הארועים האלו כך גם בטיפול לאט לאט המטופל נפתח חזרה לסובב אותו ומשתלב חזרה עם התהליך הנפשי שעבר.
בכל זוגיות טובה ,יש מרחבים בהם יש יותר שיתוף ויש שטחים יותר פרטיים . יש רובד של מחשבות, רגשות, חלומות והרהורים שלגיטימי שישארו בפרטיות האחד שלא תמיד משתפים את השני בהם. זוגיות טובה נמדדת לא רק בכמה אנו ביחד אלא גם בכמה אני מאפשר לשני מרחב אישי ופרטי משלו.
מעניין הוא שלא פעם לאחר שהמטופל עובר תהליך משמעותי בטיפול , באופן מודע וגם בתהליכים לא מודעים מתרחשים שינויים אצל הבן זוג וכך שניהם יכולים אף לצאת נשכרים יותר מטיפולו של האחד.
במצב שתיארת אני מציעה, על אף שזה לא תמיד זה קל ולא מתאים בכל שלב, זה לפתוח ולשוחח על הדברים . לפעמים רצוי להיעזר באיש מקצוע שמכיר בחשיבותו של הטיפול האישי שעובר אחד מבני הזוג אך גם מומחה לתקשורת וזוגיות וכך מסייע להם לאפשר את התהליך האישי של האחד , להתחשב ברגשות השני, ולבסס את הזוגיות שלהם בצורה מתאימה
בברכה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2014 22:14 |
|
| |
שלום רונית היקרה ביחס למה שכתבת "אולי יקל להבין יחסים אלו כשמנסים להשוותם לזמנים וארועים מאד מיוחדים בחיי האדם שבו הוא מרגיש שהוא צריך את הפרטיות שלו... או להבדיל אדם שנמצא באבל והוא מתכנס בתוך עצמו וזקוק להתייחד עם עצמו ועם האובדן שלו".
אני מבין שמדובר לא רק על אבל על פטירת אדם קרוב, אלא גם על אבל ואובדן במובן הרחב יותר
כאשר אחד מבני הזוג שקוע באבל מתמשך והוא לא פנוי רגשית לקשר חברתי בכלל, ולקשר הזוגי בפרט (קשר שמטבעו קרוב ועמוק יותר ומצריך התמסרות גם בחלקים הפנימיים והאישיים יותר), המרחבים שלו תפוסים על ידי עצמו ואיזור הנוחות שלו הוא עצמו בתוך עצמו. בנסיונות הגישוש אחרי דרכים לשפר את מצב היחסים, האם אפשרי להצביע על כך ולהתמקד בזה כסיבה המשמעותית המכריעה המתאימה להבנת שורש הריחוק בין בני הזוג, יותר מאשר התנגשויות בין הבדלי אישיות והתנהגות, פערים מנטליים ותקשורת לקויה וכו'. ומה קורה בעצם כשהתנהגות שבמציאות נורמלית אמורה להיות תגובה ששמורה לזמנים ואירועים מיוחדים ונדירים בחיי האדם, הופכת להתנהגות שבשגרה ולמציאות קבועה ומועדפת? האם ישנם דרכים נכונות ומועילות בהם אפשר "למשוך" מישהו מהעולם הפנימי הפרטי שלו אל העולם הגדול של יחסים של שיתוף עם בן זוג משפחה וחברה? תודה רבה
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2014 09:54 |
|
| |
שלום לך נשמה הבנת נכון והסברת את דבריי ביתר בהירות. עם זאת, צריך לזכור שלרוב הבן זוג לא מכיר את הזירה הפסיכולוגית ועל כן יקשה עליו להבין תהליכים נפשיים אלו של אבדן ,השקעה נפשית ופניות רגשית. לכן, אני מציעה שאת מוקד העניין כפי שהדגשת יש להסביר זאת ולהקביל לתחומים אחרים מציאותיים שקרובים יותר לעולמו של הבן הזוג בהם קיימת השקעה אינטנסיבית. כך למשל, אפשר לדמות למצב שבו אחד מבני הזוג רוצה לפתוח עסק עצמאי , ולהצלחת העסק לפעמים כל הבית נדרש להתגייס לפרויקט זה. חלק מההתגייסות היא ההכרה והידיעה שבתקופה מסוימת האדם יהיה מושקע כולו בעסק מבחינה טכנית ורגשית ולא יוכל להתפנות לענייני הבית עד שהעסק יתחיל לרוץ ולקבל יציבות עסקית ורק אז לחזור למעורבות בחיי המשפחה בשילוב חיי העסק.
לשאלתך, אני חושבת שהתשובה טמונה בניסוח השאלה ואני מציעה לא לראות זאת כאחריות של הסביבה 'למשוך' החוצה את המטופל, אלא זו אחריות של שני בני הזוג . כלומר, כאשר אחד מבני הזוג נכנס לטיפול חשוב ליצור שיח פתוח בנושא. לשוחח על המשמעות , ההשלכות הצפויות, ההתארגנות לקראת, הצרכים של כל אחד, המחיר, ההקרבה, המסירות, הוויתור. על אף ששוב ששיח זה יתקיים לפני תחילת הטיפול לרוב זה קורה רק עם המפגש עם הדברים בשטח. אך מה שחשוב שמתישהו יש לשוחח על העניינים ולא לצבור מטענים. יתכן, שיהיה שלב שבו המטופל לא יהיה מסוגל להתפנות אף לשיח כזה אך שניהם יודעים שבמוקדם או במאוחר שיחה כזו תתרחש והיא חשובה. במצב שבו תיארת שהמצב נהפך לכרוני אז שוב חשוב ליצור שיח , לא ממקום של להתקיף את המטופל ואת הזירה שלו ולא ממקום של להתקיף את הבן זוג שלא מבין ולא תומך אלא ממקום של ביטוי הצרכים אישיים ומשפחתיים ובמחשבות על הדרכים בהם ניתן לשקם או להחיות את הזוגיות לצד הטיפול האישי.
לסיכום, אומנם מוקד הריחוק בין בני הזוג הוא תוצאה טבעית של משאבים מוגבלים בשל ההשקעה האינטנסיבית הנדרשת למטופל בעצמו ובתהליך האובדן ובתהליך החיות המחודש שהוא עובר בטיפול. אך הפתרון הוא באחריות של שני בני הזוג ובנקודה זו לא תמיד מספיקה ההבנה לשורש הריחוק אלא העבודה בין בני הזוג בזמן נכון ובשל.
מה דעתך? בברכה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-9/6/2014 20:18 |
|
| |
תודה רבה, נתת לי חומר למחשבה וכלים לעבודה
בעקבות דברייך הרהרתי על כך שיצירת שיח בזמן בו אחד מבני הזוג במצב של התכנסות בתוך עולם פרטי, בנוסף לתועלת שבדיבור על הבעיות וחיפוש דרכים לשיפור, עצם השיח כבר תורם לפתרון, בכך שהוא מכוון וממוקד מהותית לעצם הבעיה, עצם השיח שהוא מטבעו הדדי משותף ומשתף כבר מוציא במדה מסויימת את המכונס מהסתגרותו
|
|
|
|
| נשלח ב-11/6/2014 20:33 |
|
| |
תודה רונית, תודה נשמה. אני חושבת שבעצם זה שבן הזוג לא מוותר ומתלונן - יש בכך הזדמנות גדולה ו - קשה, למצוא בתוכנו חלקים נוספים חוץ מאלו שבטיפול. לחשוף ולעודד את החלקים הבריאים לצאת לידי ביטוי. משהו מחייב.
|
|
|
|
|