זה מתחיל תמיד אותו דבר, וכך היה גם הפעם. "יש לי איזה 450 אלף בבנק", אמר חבר שלי, עורך דין מצליח. "שמתי אותם בכמה קרנות ופיקדונות, אבל אני לא מרוצה מהתשואה, בקושי כמה אחוזים. איפה כדאי לשים את הכסף?"
כמו תמיד במצבים האלה, מיד חבשתי את הכובע של יועץ ההשקעות ופתחתי בהרצאה מלומדת. "הבנקים והברוקרים עושקים אותך ועושים כסף קל על חשבונך", אמרתי לו וגם נתתי כמה דוגמאות. "אתה אולי לא רואה את זה, אבל אתה חשוף לסיכונים גדולים, ויש מצבים שבהם אתה עלול להפסיד חלק ניכר מהכסף", הסברתי לו. בסוף סיכמתי עם שורת המחץ: "אתה יודע, בהשקעות, הוכח שחלק גדול מהמומחים לא מצליח לנצח אפילו קוף שבוחר ניירות ערך באופן אקראי".
עד כאן, הכל כרגיל. החבר נראה כמתעניין בסיפורי הקונספירציה שהצגתי לו על עולם ההשקעות, הוא אפילו שאל כמה שאלות. אבל בסוף הנאום הוא שב לקו המחשבה המקורי שלו: "אוקי. כולם גנבים. אבל מה אני עושה עם ה-450 אלף שקל שלי?"
גם לזה יש לי כמובן תשובות מוכנות. "תראה, אתה צריך להחליט מה רמת הסיכון שאתה מעוניין לקחת על עצמך, וזה תלוי בהרבה דברים: מתי אתה צריך את הכסף בחזרה, האם אתה מוכן לאבד חלק ממנו. אבל בעיקר אתה צריך להשקיע מאמצים כדי להבין מהו מגוון האפשרויות שעומד בפניך, לדעת מהם הסיכונים, ללמוד את השווקים, להכיר כיצד עובד השוק. אם לא תעשה את זה - המקצוענים יפשטו לך את העור".
"הבנתי. ישחטו אותי", הוא ענה, ונראה לי קצת לא רגוע. "ומה אני עושה מחר בבוקר עם ה-450 אלף שקל? להשאיר בבנק או לעשות משהו אחר? שותף במשרד אמר לי שעכשיו הבורסה ביפאן מאוד חמה".
"יפאן?", עניתי לו, "אתה יודע בכמה מדד הניקיי שם כבר עלה? ואם כבר יפאן - יש לך מושג אילו מניות לבחור? וגם אם תקנה קרן נאמנות, נראה לך שבני ה-30 שעובדים בחברות ניהול הקרנות מכירים יותר טוב ממך את השוק היפאני? זה לא רציני. כך לא מקבלים החלטות כה חשובות על סכומי כסף כה משמעותיים..."
לך עם תחושות הבטן
לפתע החבר שלי, טיפוס טוב לב ושקט בדרך כלל, הרים את הקול ואמר: "שמע לי עכשיו. לי אין זמן ללכת וללמוד על שוק ההון. אני עורך דין, אני גובה מהלקוחות 250 דולר לשעה, זה מה שאני יודע לעשות ואין לי דקה נוספת לנשום. לא למדתי מינהל עסקים או מימון, אני לא מבין בהשקעות - ואין לי שום כוונה להחליף קריירה.
"ואתה יודע מה", הוא הוסיף, "כל התחום הזה של איגרות חוב, של תשואות וסיכונים, של ריביות ומניות - גם לא מעניין אותי. לא מבין בזה. משעמם אותי. לפעמים אני מתאמץ ומנסה לקרוא משהו בעיתון על השקעות - אבל אחרי כמה פסקאות אני נשבר ועובר לספורט. אני יודע שזה חשוב, אבל אין לי עצבים לזה. עכשיו, האם אתה הולך להגיד לי מה לעשות עם ה-450 אלף שקל?"
"תראה", ניסיתי להרגיע אותו. "למישהו כמוך, אולי זה בעצם לא רעיון רע לשים חלק קטן מהכסף בבורסה ביפאן. אתה צריך ללכת עם תחושות הבטן שלך. אין לך אולי במשרד איזה לקוח מהשגרירות היפאנית? מישהו שאתה יכול לדבר אתו על זה, מישהו שיסביר לך?"
"לא הבנת אותי", הוא ענה, כמעט צועק. "אני לא רוצה לדבר עם אף אחד. אני רוצה למצוא מישהו שאוכל לתת לו את ה-450 אלף שקל ושיעשה עם הכסף מה שהוא רוצה - העיקר שיעשה יפה. אני לא רוצה לשמוע ממנו, לא רוצה להתייעץ אתו, ולא רוצה שהוא יתייעץ איתי - אני רק רוצה לראות את סכומי הכסף עולים בחשבון הבנק. אני מוכן אפילו לשלם לו. העיקר שיעשה יותר מהבנק".
קח יועץ השקעות צמוד
"אוקיי", עניתי, וניסיתי לסיים את השיחה שנהפכה ללא נעימה. "אתה צודק. אתה עסוק, אין לך זמן. מה שאתה צריך זה יועץ השקעות צמוד שיעשה לך את העבודה, אולי מנהל תיקים. זה מה שמתאים לך".
"טוב שקלטת את הראש שלי", הוא אמר. "עכשיו תגיד לי, אתה מכיר יועץ או מנהל תיקים שיודע לעשות עבודה טובה עם 450 אלף שקל?"
לא היתה לי ברירה. על אף שכבר היה לי ברור ששום דבר טוב לא ייצא מזה, בכל זאת עניתי לו: "תראה, אתה לא יכול לקחת סתם אחד. אתה צריך לבדוק את האפשרויות, לפגוש כמה אנשים, לבחון את הרקורד שלהם. אתה צריך גם לנהל איתם משא ומתן על גובה העמלות שהם יגבו ממך, וגם לזכור שבעבר היו כמה כאלה שנעלמו עם הכסף..."
אלא שבשלב הזה החבר כבר הפסיק להקשיב. הוא התיישב, הביט הצדה ובאופן כללי נראה מיואש. הוא שתק דקה ארוכה, ולבסוף מילמל: "אתה בטוח שאין לך איזה רעיון איפה לשים את ה-450 אלף שקל שלי?". |