ניקולא פיובאני הוא מלחין של מוסיקה לסרטים. אולי זה לא מספיק אנין טעם לכמה מיושבי הפורום - אך לדעתי באחד הסרטים שהלחין הוא התעלה לדרגת מלחין גדול של ממש. כוונתי לסרט 'קאוס' של האחים טביאני, המבוסס על סיפורים של לואיג'י פירנדלו. הסיפורים מתרחשים בכפרי סיציליה, והמוסיקה היא שילוב מדהים של סגנונות עממיים, רומנטיים ואימפרסיוניסטיים. אני מביא כאן רק את קטע הפתיחה, העומד בסטנדרטים חרדיים. יש בו מלבד המוסיקה גם תמונות נוף מהממות. אבל מעל לכל אני חושב שהסגנון המוסיקלי פשוט ייחודי. אינני מכיר מלחין שכתב מוסיקה כזאת.
אם כבר סטייה. אסטה עוד קצת... לאחרונה מצאתי הסרטה ביוטיוב הסרטות שלו אך אינני יודע אם אפשר לשמוע את המוזיקה שלו. או שיש בזה משום חשש עבודה זרה? ראו את התנועות בכף ידו שהוא עושה וגם בראשו...
תשובה מספקת לא ממש קיבלתי! אם נחזור לכיוון של הפורום. השאלה שלי הינה. הרי האמנים הקלאסיים הלחינו מוזיקה פולחנית. אז מה מתיר אותם לשמיעה? האם בגלל שזה לא מושמע בכנסייה אלא באולם קונצרטים? או בגלל שזה לא בביצוע המלחין אלא ביצוע מאוחר מתוך דפי תווים? או אולי אין בכלל בעיה לשמוע מוזיקה חילונית המנוגנת בכנסייה שלא בשעת הפולחן? או שאפשר לומר שאין בעיה לשמוע ביצוע (אולפני ולא בחי) אך לא לצפות...
בליקוטי מוהר"ן כתוב: "מי ששומע נגינה ממנגן רשע קשה לו לעבודת הבורא. וכששומע ממנגן כשר והגון אזי טוב לו."
לפיכך, לדעתו, כשרות המוסיקה תלויה במי שמבצעה. ומסקנה מדבריו שלא טוב לשמוע מנגנים עובדי ע"ז גם אם המוסיקה איננה מתנגת במקום ע"ז או אפילו אם המוסיקה כשרה למהדרין.
לענ"ד יש גם חשיבות ל-מה ששומעים, ורצוי לא להאזין למוסיקה שחיברו אותה רשעים או למוסיקה גרועה, אפילו אם מנגנים אותה נגנים כשרים והגונים.
כככלל, נראה לי שלפני שאלות על קדושת המוסיקה מבחינה יהודית, יש שאלות על טהרת המוסיקה מבחינה כלל אנושית.
נשלח ב-27/3/2017 20:29
מם80 כתב:
שאלות טובות.
בליקוטי מוהר"ן כתוב: "מי ששומע נגינה ממנגן רשע קשה לו לעבודת הבורא. וכששומע ממנגן כשר והגון אזי טוב לו."
לפיכך, לדעתו, כשרות המוסיקה תלויה במי שמבצעה. ומסקנה מדבריו שלא טוב לשמוע מנגנים עובדי ע"ז גם אם המוסיקה איננה מתנגת במקום ע"ז או אפילו אם המוסיקה כשרה למהדרין.
לענ"ד יש גם חשיבות ל-מה ששומעים, ורצוי לא להאזין למוסיקה שחיברו אותה רשעים או למוסיקה גרועה, אפילו אם מנגנים אותה נגנים כשרים והגונים.
כככלל, נראה לי שלפני שאלות על קדושת המוסיקה מבחינה יהודית, יש שאלות על טהרת המוסיקה מבחינה כלל אנושית.
אך אם זו הקלטה ולא בחי!?! אחרת מי היה שומע מוזיקה קלאסית שרוב יוצריה לא שמרו בשר בחלב...
אם כבר סטייה. אסטה עוד קצת... לאחרונה מצאתי הסרטה ביוטיוב הסרטות שלו אך אינני יודע אם אפשר לשמוע את המוזיקה שלו. או שיש בזה משום חשש עבודה זרה? ראו את התנועות בכף ידו שהוא עושה וגם בראשו...
מהדקה ה4:07 כאן יש כזה כמו קריאה כזו שאקווה שהיא לא בעייתית!
שלום ניוטרל,למיטב ידיעתי כל הפוסקים תמימי דעים לאסור מוסיקה כנסייתית מחשש ע"ז, אבל יש מתירים לשמוע למטרות לימוד. באופן אישי (לא להפצה) אומר לך כי כאשר למדתי גמרא עבודה זרה מצאתי כמה וכמה צדדים חזקים להקל בעניין זה (לענ"ד), ואני סומך עליהם לעצמי. כמובן אין בכך כל הוראה לאחרים ולא אביא כאן גם את הנימוקים כדי לא להיראות כחולק על הפוסקים. אני רוצה להדגיש כי בעיקרון אני פוזיטיביסט בענייני הלכה, ומקבל את סמכות הפוסקים בין שהכרעתם נראית לי ובין אם לאו (לא ניכנס כרגע לשאלה מיהם 'הפוסקים'), למעט כמה חריגים, המצריכים כמה תנאים מצטברים. זה אחד המקרים החריגים הללו.