| נשלח ב-16/12/2005 04:05 |
|
| |
"כל שורה בגמ' כמה שינוים" בלעדית לקולמוס
לאחרונה עדים אנו למאמרים שמפרסם חכם בשם א.ס. אשר על פניהם נראים כתמימים תורנים וקונבציונלים לחלוטין, אבל לדעתי מכל מאמר ומאמר - ולא משנה כותרתו - מבצבץ קלקול ולתא דמינות. כותב זה ניחון גם ברהבתנות ולעיתים אף בעם הארצות מגוחכת.
רק כאשר תכונות אלו כולם חוברות יחדיו, ניתן להוציא ולחרוץ משפט מעוות שכזה, וכדלקמן:
הדברים הבאים נכתבו על ידו במאמרו שבירחון קולמוס האחרון. (מוסף תורני של עיתון משפחה היו"ל במסגרת חדשית)
"כיום ידוע שכמעט אין שורה אחת בתלמוד שאין בה כמה וכמה שינויים בין כתבי היד, וכמובן גם בין הנוסחים של הדפוסים הישנים. שינויים אלו נובעים מחוסר דיוק בהעתקה, מהגהות שנרשמו בגליונות ונכנסו בהעתקה אל תוך הטקסט, ומסיבות נוספות. חשוב לציין שכמעט כל נוסח שנמצא בכתבי היד (בממוצע כ7-8 כתבי יד ודפוסים קדומים ושלימים לכל מסכת) אנו מוצאים אותו גם בספרי הגאונים והראשונים"
כמה דברי הבל יש באוסף הבדותות הזה !
כל שורה בגמרא כמה וכמה שינויים? (ומסוף דבריו משמע שיש 7-8 נוסחאות לכל שורה בגמ'..)
כל שינוי שנמצא בכתבי היד מוצאים לו מקור בגאונים וראשונים?
עסקתי רבות בעניני נוסח של הגמ', ולפיכך יודעני כמה מן הגיחוך יש בדבריו. אך כיום א"צ להיות מומחה גדול, הדברים ניתנים לבדיקה מהירה בתקליטור המכון לחקר התלמוד ע"ש שאול ליברמן של פרופ' שמא פרידמן המכיל את כל עדי הנוסח החשובים (כת"י ודפוסים קדומים) לכל המסכתות.
אפילו אם נכניס בכלל שינויים כתיב מלא וחסר וכיו"ב (שבודאי אינם נכללים בהגדרת נוסח, ואין הם אלא צורת כתיבה של הסופר ומקומו) עדין לא נתקרב לדברים המופרכים הנ"ל.
והיה אם תשאלוני על מה יצא הקצף?
לענ"ד (ואולי אני פרנואיד) יש כאן איזה מגמה של להציג את כל המסורת כמשהו שברירי ותלוי בשערה, שהרי אם אכן לכל שורה בתלמוד יש שמונה נוסחאות איזה מסירה וקבלה יש לנו על התלמוד בבלי? ואיך ניתן להסיק מסקנות הלכתיות ואמוניות מתוכו?
חוששני שאני מקצר במקום שאמרו להאריך, אך לפי שעה אין ברוחי ניבים נוספים בכדי להבהיר דברי יותר, ואסמוך על בינתם של הקוראים כאן.
[אוסיף משל קטן: ידוע שתחביבו של גרשם שלום היה לדוג בחכתו חכמים ורבנים ולהוכיח כי היו הם שבתאים במידה זו או אחרת (ופעמים רבות מחו ליה מאה עוכלא בעוכלא על שיבושיו המדאיבים ואכמ"ל). מגמתו היתה שקופה: להציג כי הממסד הרבני וחוסנו, כח ביקורו ושיפוטו, קרסו בפני ההזיות השבתאיות. מה שמלמד על שבריריותו. את מצג זה הוא בנה בריבוי החכמים שהאמינו בש"ץ, וככל שהם גדולים יותר כך המבוכה מאידך והשחוק למשבתינו מאידך גיסא, גדולים יותר].
הצד השוה שרבוי ההשתבשויות מקליש את כחה של המסורת!
אקוה כי המשל תרם להבנת דברי.
תוקן על ידי - נחית_דרגא - 16/12/2005 4:41:29
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2005 05:18 |
|
| |
נסיתי לשנות את סיום דברי, אך ראיתי שאיחרתי את המועד וההודעה בלתי ניתנת לעריכה. (הפרשי השעות כאן בארה"ב הטעוני...)
אז הנה הסיום ביתר בהירות.
הצד השוה: כי דבר שנפלו בו שיבושים רבים הרי שכוחו והאותנטיות שלו מתקלשים, ולפיכך יצירת מצג מוטעה שכזה, לדעתי היא חמורה ולעיתים אף מגמתית.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2005 09:01 |
|
| |
אישית, הנושא הזה מאוד מטריד אותי...
אולי הוא הגזים, אבל הבעיה קיימת.
אני מקווה שבקרוב יגיעו למצב שיוכלו לשחזר את הנוסח המקורי (בקירוב) וישיממו סוף לכל הנוסחאות והגרסאות האלה !!!
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2005 09:21 |
|
| |
שלום,
קראתי את הודעתך, ואינני מבין מה הודעה זו עושה בפורום הזה. הפורום פה מדבר על ספרים, לא על ביקורת מאמרים. אם אתה רוצה להאשים מישהו בנדנודי כפירה, תעשה את זה במקום אחר, בבקשה. פה זה בטח לא יועיל.
לעצם העניין, אני חושד שתגובותיך היו מוגזמות במידה רבה. ברור מעיון קצר בדקדוקי סופרים וממשיכיו, כי אכן יש כמעט -בכל שורה שינוי נוסח, גם אם לא 8-9. אומנם רובם המכריע אכן חסרי משמעות (שמיי מול שמאי, צולין מול צולים, כתיב מלא וחסר, אי תימא מול איתימא וכדו'), אך זהו שינויי נוסח שכנראה נספר ע"י המחבר א.ס. (אגב, אולי עדיף היה לומר מה שמו).
אם נשווה לספרי-התורה, ששם יש נוסח מוסכם ואחיד (מלבד 9 אותיות הבדל בין נוסח אשכנז לתימן ואכמ"ל), הרי שיש לנו בעיה שאכן צריך להתייחס אליה, ולא לבטלה אוטומטית.
התלמוד עצמו מלא במקרים של "לישנא אחרינא", "איכא דאמרי" וכו', שמראים שגם תוך יצירת התלמוד היו סוגיות שלא נתברר לחלוטין נוסחן, או מי אמרן. אין בכך כדי לפגום במסורת, ואולי אדרבא, עצם זה שהתלמוד לא מסתיר את ספקותיו האם מימרא זו בשם רב או בשם שמואל וכדו' מראה על היחס הרציני שיש למסורת. אולי בשל כך, אנו עדים להשקעה העצומה של הראשונים בבירור הנוסח האמיתי. יש שינויי נוסחאות שיהיה ניתן לבררם כטעות של מעתיק או מדפיס, אבל חלקם יישארו לנצח בספק, כי מי יוכל להכריע בין הנוסח שהיה בידי הרי"ף לזה שהיה בידי רש"י? בזה אני נאלץ לייאש במקצת את הבבא_תור שליט"א, ולטעון שנוסח "מושלם" לא יימצא עד תחיית המתים במהרה בימינו.
שוב, אני לא חושב שזה המקום לדיון זה, ובוודאי שלא המקום להתקפות אישיות, אומנם ענייניות, כלפי עלומי שם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2005 09:36 |
|
| |
הבאבא תור. התגובה שלך קצת "ירוקה" מידי, איך בדיוק ימצאו את הנוסח האמיתי? ימצאו כת"י של מר בר רב אשי? ובאיזה הבדלים עצומים נתקלת בין כתבי היד של התלמוד שמטרידים אותך.
יש משל נמרץ מהח"ח על טרדות מסויומות של אנשים, אך חוששני שתפגע...
דיגטל. תלמוד בבלי אינו ספר שראוי לדיון כאן?
גם אם הזכרתי את ענין הכתיב החסר והמלא, ברור שאין לנו עסק עם הבדלי כתיבה שכאלו שהם דומים להבדלים של צורת האותיות וסוג הנייר...
כאמור עסקתי רבות בענין שינויי נוסחאות בתלמוד, אין ספק שקימים שינויים רבים ומשמעותיים, ודקדוקי ספרים של רנ"נ רבינוביץ ושל יד הרב הרצוג יוכיחו. אבל מכאן עד ההפרזה שבדברי הכותב הנ"ל רחוק הדרך מאד.
אכן שמו של כותב המאמר הוא שולי לדיון ומוטב היה לו לא היתי מזכירו כלל.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2005 10:10 |
|
| |
נו ברצינות, למה הפריע לבן אדם לחלום ?
אני יודע שהתלמוד עבר בע"פ תקופה מסוימת וחלק מהשינויים מקורם בהעברה הזאת, ככה שלא נראה שהתלמוד יצא ערוך בנוסח אחד.
אבל בכל זאת, מה שהתכוונתי זה אילו היינו מוצאים כתב יד מרבינו חננאל למשל, אחד כזה שאתה יכול לומר עליו זה כתב יד בר סמכא, שאפשר להדפיס את התלמוד לפיו מחדש.
עיין פה
http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topicarc.asp?topic_id=414800
אדרבא, תביא את המשל לא אכפת לי, דווקא אני חושב שאם זה הטרדות שלי אז המצב שלי טוב...
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2005 10:27 |
|
| |
ברור שהתלמוד הוא נושא לגיטימי בפורום. מה שהפריע לי היה זה שהבאת את הדיון בסגנון של התקפה על מאמר, במקום לציין את התזה, לחלוק עליה, וזהו. אגב, אז הוא הגזים במספרים, אז מה? עצם זה שיש כמעט על כל שורה שינויי נוסחאות בדק"ס וכד' מספיק בשביל לעורר את הבעיה, שהיא עצמה לגיטימית, ולא חייבים לצרף למחבר כוונות נסתרות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2005 11:11 |
|
| |
שוב אני עומד להשיב לשניכם. וסליחה אבל אתם מדברים ממש לא לענין.
בבא תור. גם אם נמצא כת"י של התלמוד שיצא מהר"ח זה עדין לא סוף פסוק, מציאותן של מסורות שונות בנוסחאות התלמוד ידועה זה מכבר. ואף העסיקה את הראשונים אשר משתמשים בדיונים רבים בחילופי המסורות. דוגמת הרמב"ן אשר מזכיר פעמים רבות את ספרי ספרד וסומך עליהם בכל כחו.
רק אם נמצא את כת"י של מסדרי הגמרא, וגם אז זה לא סוף פסוק שהרי רב אשי עשה מהדורה בתרא כמבואר בגמ' בבב"ב. (וידוע מה שמיחסים לחזו"א ואף אם לא אמר כן, דבר נאה הוא, ששמא כתב יד מינכן הוא מהדו"ק דרב אשי).וכ"ז הוא הרי פטומי מילי בעלמא.
ועכשיו דיגטל. אני הרי מודע לחילופי נוסחאות רבים שיש בש"ס. אבל המרחק בין זה לבין לחרוץ משפט שבכל שורה מהתלמוד יש שמונה נוסחאות הוא כמו המרחק בין שינוי נוסח לבין שינוי סגנון כתיבת כשמאי וכשמי וכאדם ואדן. (ומשום מה אתה מתעקש להמשיך לקרוא לזה שינוי נוסח).
במטותא ממכם, השתדלו להגיב לענין.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2005 11:39 |
|
| |
אם המנהל לא ימחוק את דברי אני ימשיך ואכתוב. (קולמוס זה גם ספר) כל חודש יוצא הירחון קולמוס בכותרת נועזת חדשה.
כגון:
"האם הסידור שבידינו מקורי?" ושאר סנסציות שכאלו.
כשאתה פותח את המאמר אתה מוצא קמחא טחינא של פגעי צנזורה שהורקו מכלי לכלי ממאמר למאמר.
אני לא דואג כאן לרמה הנחותה של קולמוס. אבל הכותרות האלו ממש מעצבנות.
מה דעתכם על כותרת שכזו:
"האם אנחנו יהודים?"
בתוך המאמר אני יביא קצת סיפורים על עוללות הקוזקים וחילי נאפאליון ומעשיהם במקומות כיבושן. קצת מדעת "החוקרים" שאשכנזים הם כוזרים. והנה לכם מאמר מרתק.
ברור לכולם שהכותרת היא חסרת פרופרוציה לעומת הכתבה עצמה ושהיא דוחה פסולה על הסף.
הוא הדין כאן!
חברה תרגעו, ותפסיקו עם הסנסציות הצהובות והזולות הללו.
(וסליחה שאני בקטע של אסוציאציות).
תוקן על ידי - נחית_דרגא - 16/12/2005 11:43:26
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2005 11:54 |
|
| |
הבנתי שיש לך טרוניה קשה על מוסף "קולמוס" של במשפחה.
אני עדיין חושב שפה אינה הכתובת לביקורת זו. רוב הגולשים אינם קוראים של "במשפחה", כולל הח"מ, ואני בספק אם א.ס., העורך שלו, או נציג אחר של "במשפחה" גולש בפורום זה, ואם כן אשמח מאוד לשמוע מה יש להם להגיב בנושא [ראו הזמנה זו כאישית].
לא הייתה לי בעיה אם היית פותח הודעה בכותרת: "קולמוס - מוסף בעייתי" או נוסח מקורב, שבו היית מציג את הסתייגויותיך מהמוסף (אני מניח שיש שם גם דברים שראויים לדפוס), ומציע לגולשים אחרים לא לקנותו, או לחלופין לקרוא אותו קריאה ביקורתית.
אני ממליץ לך לשלוח את תלונותיך לעורכי העיתון והמוסף, לועדה הרוחנית (אם ישנה), לא.ס. עצמו וכד'. תלונות לשם ודאי שיועילו יותר מאשר כותרת בומבסטית: ' "כל שורה בגמ' כמה שינוים" בלעדית לקולמוס '.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2005 13:23 |
|
| |
גם לי צרמו כמה פעמים כותרות קולמוס.
לא יודע אם זה מכוון.
העורך שם כנראה אינו ישיבתי.
ומה שנקרא "קצת מחפס כותרות".
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2005 20:27 |
|
| |
זה פרקים מתוך ספר בית ועד, קראתי אותו בעבר.
הדהים אותי לראות שהכותב שאני ציטטתי העתיק משם הכל אות באות תיבה בתיבה. וא"כ לא עלליו תלונתי ועמו הסליחה.
יתר על כן הכותב בבית הועד הינו בר סמכא שקשה לבטל דבריו במחי יד.
|
|
|
|
|