לא יכול בלי: גמילה מטכנולוגיה - כמו מאלכהול
מחקר חדש בבריטניה מראה שאנשים שניסו לבלות יום ללא טכנולוגיה חוו תסמינים הדומים לתסמיני גמילה מאלכוהול וסיגריות • וגם: מרוץ מכוניות על טהרת אנרגיית השמש באוסטרליה ועב"מ על קרקעית האוקיינוס בין פינלנד לשוודיה. השבוע במדע
נענע 10
השבוע במדע | עודכן 08:07 01/08/2011
אסא וולפסון
שלום לכל עוברי האורח המקוונים. כבר דשנו במדור זה לא פעם על צלה האפל של הקדמה - הצורה שבה התקדמות טכנולוגית היא למעשה תנועה דו כיוונית, קדימה ואחורה. ממציאי התרופות האנטיביוטיות יגלו למשל שהחיידק שבו הם נלחמים רק הולך להתחזק עם השנים, ממציאי הטלוויזיה והמחשב כבר הבינו שילדיהם בוהים במשך שעות במסך בלא תזוזה, ובכלל - בניית מציאות חדשה לאו דווקא מעידה על יכולת לחיות בה בתבונה. האם אנחנו משתמשים בה או שמא משתעבדים אליה?
האורגניזם שלנו מגיב בכל מיני צורות לסביבה שלו והוא לא בהכרח מתוכנת לעשות שימוש מיטבי במה שיש בה. במיוחד כאשר היא משתנה מידי רגע ורגע - כמו בעידן שבו אנחנו מוצאים את עצמנו כעת. אין כמעט זמן הסתגלות. ונניח שהייתם רוצים להרגיש איך זה חיים ללא טכנולוגיה לזמן מה, האם היה קל לכם להתנתק? האם הייתם מסוגלים לתת לקריז לעבור, אם היה בא כזה?
ובכן, במחקר בריטי חדש שפורסם השבוע גילו חוקרים כי אנשים שניסו לעשות זאת - אפילו לזמן קצר - חוו תסמיני גמילה כמו אלה שחווה אדם שמונע מעצמו עישון או צריכת אלכוהול. יותר מחצי מהאנשים שהשתתפו במחקר דיווחו על מצב רוח קודר ו-40% מהם הרגישו "בדידות", כשמנעו מעצמם אינטרנט, טלפון וטלוויזיה.
המחקר נערך בקרב יותר מ-1,000 מבוגרים בגילאי 65-18 וכלל תשאול על חייהם הדיגיטליים והימנעות מטכנולוגיה של 24 שעות. משתתף אחד דיווח כי הרגיש "כאילו שכרתו לי יד", אחר דיווח על הניסוי כעל "הסיוט הכי גדול שלי". מספר גדול של אנשים רימו והדליקו את הטלוויזיה או את הרדיו, ואמרו שהם אינם מחשיבים אותם "טכנולוגיה". אחרים שמו את הסלולארי שלהם על שקט, והודיעו שלהתנתק לחלוטין, אפילו ליום אחד, זה דבר שלא יעלה על הדעת.
אנשים צעירים נטו לדווח על מצוקה גדולה יותר, וקושי גדול יותר להתנתק. מטבע הדברים, אנשים מבוגרים יותר - מעל 40 - התמודדו באופן כללי יותר בקלות עם האתגר. רק מיעוט של אנשים - כ-23% - התייחסו בחיוב לרעיון של החיים ללא חיבור לאינטרנט. ואיך אתם בקטע הזה? מסוגלים לעבור 24 שעות בלי טכנולוגיה?
נשלח מהאנדרואיד שלי