ראשית, ברצוני למסור וידוי אישי, לפני מספר שבועות פגשתי בידיד ותיק חובב חזנות מזה עשרות שנים, בביהכנ"ס הגדול בירושלים ושכנעתי אותו להצטרף לכתיבה בפורום הנכבד. ידידי זה הזהירני מראש שהוא ביקורתי, אך בכ"ז שכנעתי אותו להצטרף לפורום זה. ידיד זה אכן החל לכתוב תחת הניק "אחדבוי" ובתחילה אף שידעתי על דעותיו הביקורתיות זועזעתי מעוצמת הביקורת. אומנם, אינני חושב שצריך לחסום ביקורת, ולכל אחד הזכות להשמיע את דעתו, ולדעתי הצופים מספיק נבונים כדי להחליט מה לקבל ומה לא לקבל. אך לפעמים הדברים מגיעים לידי שפיכות דמים, וחושבני ידידי "אחדבוי" שעליך ליתן על כך את הדעת. שנית, בקשר לחזן שטרן כמובן שאני מסכים איתך בכל מילה שכתבת. בקשר לביקורת על החזן רנד אומר את דעתי (ובזה נמשיך את הויכוח שהתחלנו בבית הכנסת הגדול בת"א) אומנם, אני מאוד מסכים איתך באופן כללי על כך שיש חזנים ואף מקהלות איטיים שמושכים את הזמן והדבר "מרדים" את המתפללים, הדבר נכון במיוחד לגבי מקהלה מסוימת שמנצחה הותיק מאוד איטי, דבר שמוציא את הטעם הטוב של הקטע ושל החזן. ברוב המקרים האיטיות לדעתי נובעת מכושר קולי גרוע או מעייפות. מאוד נהניתי ממקהלתו המצוינת של רפי ביטון שהשתפרה לאין ערוך, והתנהלה ביעילות הן במתן רספונסים מצוינים,והן מבחינה קולית. בנוגע לקטע שביצע החזן רנד "את שם", אני חולק עליך מכל וכל, אישית מאוד אהבתי את האימפרוביזציה (במיוחד את תחילת הקטע) ואת החזנות שבה, אך "על טעם וריח אין להתוכח". חושבני, שלחזן רנד יש צבע קול נפלא שהרבה חזנים היו שמחים להישמע כך, אך על אף כל זאת צריך לשמוע גם את החזנות, הביצוע והרגש שמאחורי הקול, וזאת ביצע השבת החזן רנד, לדעתי, בכשרון רב. היו הרבה חזנים שצבע קולם לא היה מושלם, כגון, החזן יצחק אשל ז"ל ועוד, אך מאוד אהבתי לשמוע את החום, והרגש שמאחורי קולם. ידןע לי -אחדבוי- שאתה מכיר מאות קטעים בעל פה בעיקר מחזני העבר, וגם לך ידוע שחזנים גדולים בעבר אף שהיו מפורסמים מאוד, לא תמיד היו מושלמים, ולפעמים היו איטיים. אינני חושב שצריך בגלל זה "לקטול" אותם. גם החזן מוצן שאתה ואני מאוד אוהבים, לפעמים לא בפורמה, ובטוחני שאתה לא "קוטל" אותו בעקבות כך. כמובן, שבנוסף ל"ממלכתיות" שהפגין ה"מלך" החזן משה שטרן, מיותר לציין שמאוד נהניתי מהלחן החדש של "אבינו שבשמים" אף שלצערי המקהלה המצוינת של רפי ביטון השמיטה חלק חשוב מהקטע, ובטוחני שהקטע יכנס לפנתיאון החזנות העולמי.
תוקן על ידי - נויעוז - 28/05/2006 18:08:37
 |
|
|