"ויאמר משה אל-הא-לוקים הנה אנכי בא אל-בני ישראל ואמרתי להם א-לקי אבותיכם שלחני אליכם, ואמרו-לי מה-שמו מה אמר אליהם" /> פורום: לשמוע אל הרינה ואל התפילה - דבר תורה לפרשת "שמות" לכל חברי החזנים – בחדרי חרדים
בית פורומים לשמוע אל הרינה ואל התפילה

דבר תורה לפרשת "שמות" לכל חברי החזנים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/1/2010 13:50 לינק ישיר 
דבר תורה לפרשת "שמות" לכל חברי החזנים

שלום.

אמנם, פרשת שמות כבר נקראה, אך לעולם לא מאוחר מדי בשביל רעיון חדש...

"ויאמר משה אל-הא-לוקים הנה אנכי בא אל-בני ישראל ואמרתי להם א-לקי אבותיכם שלחני אליכם, ואמרו-לי מה-שמו מה אמר אליהם: ויאמר א-לוקים למשה אהיה אשר אהיה, ויאמר כה תאמר לבני ישראל אהיה שלחני אליכם:" (שמות ג' י"ג-י"ד)

אחת התפילות הידועות ביותר בעולם החזנות היא "הנני העני ממעש". עבור החזן התפילה היא בבחינת בקשת-רשות, ותחינה שתהיה תפילתו נשמעת. התפילה כולה חוברה (ע"י פייטן בלתי-ידוע) מתוך רוח של צניעות רבה: "הנני העני ממעש... איני כדאי והגון לכך... ונא אל תפשיעם בחטואתי ואת תחייבם בעוונותי כי חוטא ופושע אני". והדברים ידועים.

זוהי תפילה מאוד אינטימית, אישית, האמורה לצאת מלבו-הנשבר של שליח-הציבור, וכל-כולה מוקדשת לו, כחזן. לאור זאת, קצת מפתיע למצוא לפתע באמצע-ההתפילה את המילים "וכל צרות ורעות הפוך נא לנו ולכל ישראל לששון ולשמחה...האמת והשלום אהבו ואל יהי מכשול בתפילתי". ולכאורה, צריך לשאול: מה הקשר? הלוא בתפילה זו – כפי שראינו – מתייחד החזן עם קונו בתפילה אישית, ומבקש על עצמו. מה קרה, שפתאום הוא מכניס את הצרות של כלל-ישראל, ומתפלל שתהפוכנה "לששון ולשמחה...", וגם מבקש על השלום? ומה הקשר בין הדברין ובין "ואל יהי מכשול בתפילתי"?

כדי לענות על שאלות אלו, הבה ונלמד נקודה חשובה בפיוט: "ובכן יהי רצון... א-לוקי אברהם אלקי יצחק וא-לוקי יעקב אהיה אשר אהיה". הגמרא בברכות ט ע"א: "[מהו "אהיה אשר אהיה"?] אמר לו הקב"ה למשה: לך אמר לישראל: אני הייתי עמכם בשעבוד זה, ואני אהיה עמכם בשיעבוד מלכויות". במילים אחרות: "עמו אנכי בצרה אחלצהו ואכבדנו". הקב"ה נמצא עם עם ישראל בכל צרה ובכל שיעבוד, וכשם שגאל אותנו משיעבודים שונים, כך גם יגאל אותנו לעתיד לבוא.

החזן, העומד לשרת את הקהל בימים-הנוראים, אפילו בשעה האישית ביותר שלו בינו ובין בורא-עולם, הוא חייב לזכור שהוא חלק מן הציבור, "נושא בעול עם חברו", והשיעבוד הוא גם מנת-חלקו וצרתו האישית. לכן, ממש באמצע הרגעים האישיים ביותר בהם הוא מתפלל על מעמדו וזכותו, על מצבו החברתי ("ומעורב בדעת עם הבריות), על זקנו ועל קולו הערב (כן או לא...) – החזן חייב לזכור שהוא חלק מן הציבור, ולבקש עם הצרות ורעות שוהא שותף להן. שאם לא-כן – הוא אינו יכול להיות פה לכלל ישראל.

"האמת והשלום אהבו ואל יהי מכשול בתפילתי"...? ברור ומובן מאליו. חזן שאינו מקובל על הקהל או על הקהילה בפניה הוא מתפלל ואותה והוא מייצג – לא יכול להיות שליח-ציבור. לפיכך הוא מבקש על האמת והשלום, אשר בלעדיהם יהיו מכשולים רבות בתפילתו. אם יצליח לשמור ולשמר את השלום והאחווה עם הקהל - או אז לא יהיו מכשולים בתפילתו.

הדברים נכונים לא רק לגבי הימים-הנוראים. תוקפם הוא לכל ימות-השנה ולכל פעם שהחזן יורד לפני התיבה: להיות חלק מן הציבור, לשמור על השלום והאמת, ובכך להמנע ממכשולים.

את המילים "אהיה אשר אהיה" אמר הקב"ה לגדול הגדולים, למשה רבינו, אשר אם כי חזן לא היה, הרי ששליח-ציבור הוא היה לבני-ישראל למעלה מארבעים שנה. משה קיבל את המסר ופעל על-פיו. הווה נקווה שבעזרת-השם נוכל כולנו ללכת בדרך זו, ע"מ להיות שליחי-ציבור ראויים לכלל ישראל.

כל-טוב והצלחה רבה לכולם.

החזן שמואל לוין

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2010 13:51 לינק ישיר 

תודה לרב החזן שמואל לוין

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2010 15:26 לינק ישיר 

תודה לך החזן לוין, נהנתי מדבר-תורתך ויתרה מכך: הזדהיתי עימו!
ה.א.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2010 02:03 לינק ישיר 

יש לציין שניסחת את דבריך בטוב טעם.
אולם ישנה נקודה שאיני מסוגל להבינה (לא שייך לרעיונך) , ואשמח אם תוכל להסביר לי זאת
התפילה ''הנני העני'' זו תפילה ששייכת לי (החזן) וזו תפילה ובקשה אך ורק ביני לבין הקב''ה, ומדוע החזן נאלץ
לאומרה בקול רם?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2010 11:24 לינק ישיר 

חוננתנו, שאלה טובה. אני משוכנע שבמקור זו תפילה לחזן לומר בלחש, אך מפאת יופי המילים, לא יכלו החזנים להתאפק, והתחילו לומר חלקו או כולו בקול.

יישר כח לחזן לוין על הדברים הנפלאים והנכונים כל כך. לא, לא חזרתי בתשובה כפי שאתה כבר "מכיר" אותי...יש לי הערות, אבל יסוד הדברים חשוב ומקובל.

מסופר שה"בית הלוי", אביו של רבי חיים בריסקר היה אומר. מי שבא אלי או לבן שלי תמיד יוצא כששאלתו מתורצת. אבל מה ההבדל? אצלי הוא מקבל מחמאה על קושיה טובה, אני מוסיף את התירוץ שלי, ושנינו מרוצים,

אצל ר' חיים הוא רק סיים לשאול, ור' חיים מסביר לו למה לא היתה פה קושיה בכלל, ממילא אין צורך בתירוץ, ושניהם יוצאים לא מרוצים...

עיקר תפילת "הנני" כמו שהוא מתחיל, "באתי לעמוד ולהתחנן לפניך על עמך ישראל אשר שלחוני", איננה תפילה של הש"ץ על עצמו כלל ועיקר, רק שלא יפריעו עוונותיו למשימה. את והב בסופה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2010 21:43 לינק ישיר 

חוננתנו,

"...ניסחת את דבריך בטוב טעם..." תודה על המחמאה. שפתנו העברית היא שפה מקסימה, שפת-קדש, וראוי לה שנשתמש בה במלוא-תפארתה.

לגבי שאלתך – צודק מאוד הכותב הקודם ("גוי_גמור") שבמקור היתה תפילת "הנני" תפילת-לחש של החזן. בעיקר בקהילות אשכנז שבמערב אירופה נהגו שהתפילה נאמרת בלא-קול. זכורני, שבשנה הראשונה בה שירתתי כחזן בבית-הכנסת הגדול של מינכן, ביקש ממני הרב שלא לומר את "הנני" בקול, על-מנת להחזיר את מנהג-אשכנז העתיק על מכונו. היה לי קשה מאוד לקבל את הבקשה (חזן, או לא??....) ולבסוף החלטנו להשמיע רק את הפתיחה ואת הסוף. כלומר – עד "ונא אל תפשיעם..." אמרתי בקול ובליווי-המקהלה, ומכאן ואילך התפללתי בלחש. חזרתי להשמיע את הפיוט מן המילים "ובכן יהי רצון... שכל המלאכים..." וכו'. אגב, נהגתי מזה שנים להשתמש בלחנו הנפלא אל אלי יפה לקטע זה של "הנני", ובבתי-הכנסת בהם התפללתי – בדרום-אפריקה ובמינכן – למד הקהל את הניגון בנקל, והיה מצטרף לשירה יחד עם המקהלה ועימי.

הערה אחרונה בנושא אמירת התפילה בקול: הרמב"ם בהלכות תשובה מדבר על-כך שמדרכי השב-בתשובה להיות מתוודה על חטאיו בפומבי. על-סמך דברים אלו, ניתן למצוא היגיון בלומר את "הנני" בקול, ולהזכיר "כי חוטא ופושע אני" באופן שהקהל ישמע. יש בזה צד של התקרבות את הציבור: אינני סבור שהקהל היה רוצה להיות מיוצג ע"י חזן מתנשא המתאר עצמו כצדיק... אולי דוקא ש"ץ צנוע, המודה על-חטאיו ומשים-עצמו כחלק מכלל-ישראל – נתפש כראוי יותר לתפקיד.

בכל מקרה, נכון אמר "גוי_גמור", שהחזנים לא יכלו להתאפק, והלחינו את היצירה כדי להשמיע אותה. ואנחנו חייבים להודות: "הנני" היא תפילה מרגשת ועמוקה מאוד, ממש אחת ש'דורשת' טיפול חזני מסור...

כל טוב לכולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/1/2010 23:09 לינק ישיר 

״גוי גמור״ אתה לא ממש גוי גמור

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2010 02:14 לינק ישיר 

קולני,

"יש ששמותיהן כעורים ומעשיהם נאים"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/1/2010 08:31 לינק ישיר 

זה מה שהתכוונתי

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > הכל סביב המוזיקה > לשמוע אל הרינה ואל התפילה > דבר תורה לפרשת "שמות" לכל חברי החזנים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext