| נשלח ב-4/2/2011 11:11 |
|
| |
משנכנס אדר: הלפגוט וליפא ב'שהחיינו'
תהנו!
|
|
|
|
| נשלח ב-4/2/2011 13:02 |
|
| |
ביצוע מזעזע. הלפגוט לוקח יצירה מפורסמת, שהיופי העיקרי שלה הוא במלודיה הזורמת והפשוטה שלה, והופך אותה למעבדת-ניסיונות שכל מטרתה היא להראות את הקול-הגבוה שלו. זה מתחיל בכך שהוא משנה את הסולם המקורי מסול מאז׳ור לסי-במול מאז'ור, ונמשך בכך שהוא מוסיף אילתורים ותווים כיד דמיונו הפרוע. התוצאה פשוט מכוערת!!! מהיכן הוא נוטל לעצמו את הרשות לעשות מה שמתחשק לו ביצירה של מלחין גדול כמאיר מכטנברג??? זה לא מקצועי, זה לא אומנותי, וזאת פשוט חוצפה. ובסיום, ב3:34 הוא מוסיף צלילים שהופכים את הכיעור גם ללעג... אין גבול, פשוט אין גבול למה שחזנים מסויימים יעשו כדי להראות שיש להם קול...
|
|
|
|
| נשלח ב-5/2/2011 23:48 |
|
| |
כבודו מבלבל את המוח, אין שום בעיה להעלות סולם בכל יצירה שהיא .
הרבה מן החזנים והמלחנים כתבו יצירות בסולם מסויים ואח"כ העלו אותם או הרידו אותם.
אם אתה כבר מדבר על שימוי הסולמות המקוריים ושאין בושה לחזנים
אז בוא נדבר על כך שלהוריד יצירה בטרצה זה פשעעעע
זה לא מצלצל ובמיוחד קטעים ממלחנים כמו גלאנץ ,קוסביצקי , הרשמן ,רוזנבלט ,
ומה לא הורידו לנפתלי הרשטיק כל יצירה בטרצה?
אתה מוזמן להסתכל בתווים של בהכה"ג בירושלים
האם גם אז דיברת על הפשעים? ????
לפי התגובות שלך אתה נשמע אינטרסנט המתימר להיות מקצועי
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2011 02:17 |
|
| |
ברוך הבא יוסי...הרבה זמן.. התגעגענו..
מוזר שמיד שאתה מופיע אתה חייב לכלול את נפתלי הרשטיק בהודעה שלך, טוב אני מבין אותך..לא לכולם הוא נותן במה מכובדת כמו שהוא נתן לך...
יוסי, בכל מצב שיהיה, גם אם תהיה החזן הראשי של בודפסט, כאן בפורום, לא מלכלכים!! לא באופן אישי, ולא באופן לא אישי! אם ברצונך להשתלב ברכבת עולם החזנות, תוריד את ראשך. זכור, ללכלך ולהשמיץ ללא סיבה זה הרבה יותר גרוע מלהיות חזן בבית כנסת קונסרבטיבי (אם תהיה מעוניין אראה לך את המקורות לזה..).
נ.ב אם אלי ידע שאתה משתמש במידע של המקהלה ללכלך כאן בפורום, הוא יעיף אותך לאלתר, זו עבירה פלילית ומוסרית.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2011 03:29 |
|
| |
לא ניגרר לויכוחים עם אף אחד. ודאי שלא עם מי שכותב בסגנון זול ומשתמש בביטויים כגון ״מבלבל את המוח״ או ״אינטרסנט״. לענין מקצועיות - ראינו את ה׳ביצועים׳ של כבוד ״החזן״ יושיס, וטוב יעשה הנער אם ישקיע את זמנו בטיפוח במקצועיות שלו, במקום להעיר לאחרים.
לעניין שינויי סולמות: אכן הדבר מקובל ואין בו פסול, כאשר מטרת השינוי היא להתאים את היצירה לקולו של המבצע. אולם - וכאן יש לשים לב - לחזן הלפגוט יש קול עשיר גם באמצע-המנעד שלו, ואילו היה מבצע את ״שהחיינו״ בסולם המקורי - לא היה נגרע דבר. ההערה לעיל היתה בענין השימוש המיותר בסולם-גבוה יותר, אשר במקרה דנן - הוא נעשה שלא לצורך.
ראינו הרבה מאוד עיבודים שערך ריימונד גולדשטיין למוסיקה המושמעת בבית-הכנסת הגדול בירושלים. בהם גם עיבודים עבור החזן נפתלי הרשטיק והמקהלה. רובם ככולם נכתבו ע״י המעבד בסולם המקורי, ואין רגליים לטענה אשר כביכול שינו סולמות עבור החזן הרשטיק. אגב זאת, נפתלי הרשטיק בימי הזוהר שלו יכול היה אף הוא ׳לשיר גבוה׳, כלשון העם. אולם הרשטיק - החזן והאומן הנפלא - ידע ידוע היטב שאין צורך בצעקות ובאקרובטיקה-קולית כדי לבצע חזנות על הצד הטוב ביותר.
יש לחזור להדגיש שעיקר בבעיה בהקלטה בה אנו דנים הוא השינויים שעשה החזן הלפגוט בלחן המקורי, שינויים שמטרתם היתה ׳להראות את הקול׳, והם בניגוד לרוחה של היצירה. נכון לומר שהרבה חזנים מכניסים אילתורים וכדומה ביצירות שונות, אבל במקרה הזה - הלפגוט פשוט הגזים.
מטרת ההערה היא להאיר את עיני העוסקים בחזנות: חזנות איננה אקרוטביקה-קולית; חזנות היא בראש ובראשונה תפילה, ולכן ראוי לשים-לב לכך שהפרקים המבוצעים ישאו בראש ובראשונה אופי של תפילה.
שבוע טוב וחודש טוב
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2011 11:14 |
|
| |
איש.
אם כבר דיון..אז.. אני מבין את דבריך, ואף מזדהה איתם. אבל בכל זאת שאלתי היא, האם 'לעולם' לא ניתן לעשות שינויים 'לא מקצועיים'?, האם בכל מצב הכל חייב להיות ברמה המדוקדקת והמתאימה, או שהדבר תלוי במיקום הביצוע.. למשל אם אומר לך שהלפגוט שר את היצירה (אין לי מושג, אבל נניח) בכינוס של ילדים חולים, שהם בודאי יותר יהנו מ'השטיקים' שלו, האם גם אז אסור לשנות כי הוא זה? ובמילה אחת: האם החזנות וצורתה היא כלי ספציפי בלתי משתנה, אוביקטיבי ואבסולוטי, או שגם בעולמה של החזנות קיים צד סובייקטיבי, ובתוך כך המיקום, יש ביצועים שמתאימים להיכל התפילה, יש להיכל התרבות ויש להיכל הבידור?
תודה ויום טוב!!
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2011 11:15 |
|
| |
גם אני קיוויתי שהעדרותו של הנער מכתיבה היא לצורך "חזרה בתשובה", אך כנראה טעיתי! עם אישיות כזו דרכו בעולם החזנות הינה חסומנ, וכבר שמעתי על ביטולים אי אילו ושבתות ש"נדחו" משום מה... במידה וימשיך את ההתקפות האישיות על אי מי מהחזנים המשמשים בקודש אשקול לפרסם עוד כמה פרטים על האישיות ה"זוהרת" של הנ"ל!
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2011 12:05 |
|
| |
פסיכובלוג, שמאלציסימו ומר איש-ילד: אני בהחלט מסכים שיש מקום לדון בעניין של האקרובטיקה הקולית בחזנות. אישית, אני מסכים עם הגישה שאומרת שאפשר ורצוי להכניס את עצמך לתוך היצירה, ולבצע את זה כפי שאתה, ולא להיות חקיין או מערכת השמעה שתבצע בדיוק את המקור. אבל זה נושא לדיון. שמעתי את הלפגוט שר את "או סולו מיו" (ככה כותבים את זה??...) ושם הוא בהחלט לא מקשקש אלא נצמד לשיר. למה בחזנות הכל מותר? לא יודע.
אבל, להגיב כך לאדון יוסיש?? אתמהה!! לא מתאים לכם!! כלומר- לא ראוי להגיב לו בכלל! הוא ודבריו לא ראויים לבזבוז הדיו הווירטואלי ותנועות אצבעותיכם על המקלדת. ולמה? שובו וקיראו את תגובתו. הבנתם? אל תענה...פן תשווה לו.
הק' מעניש
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2011 12:41 |
|
| |
רבותיי הרגעו נא. קטע שכנראה שר אותו הלפגוט בחתונה או משהו דומה, בשביל מה ראה מאן דהו לנתח אותו משל היה צפרדע בכיתת סטודנטים למדעי הטבע.
האם זה קטע מתוך קונצרט שהוכן בקפידה, נו ב אמת, קטע יפה שמתאים לחתונה לא מעבר, ושמראה יכולות של חזן שלא מוגבל משום סולם. נקודה
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2011 13:44 |
|
| |
מר פסיכובלוג, אני מסכין לחלוטין עם דבריך, אני גם חושב שהדבר תלוי מאד במקום ובזמן ואין בזה כללי ברזל.
מצד שני גם מה שטוען איש ילד , גם נכון במידה מסוימת , יש הרבה חזנים שמשנים גם סולם וגם את היצירה באופן שמשנה את הקו של המלחין או של היצירה, ואז נוצר מצב שזה נשמע לא טוב,לדעתי האמת נמצאת אי שם באמצע , וכמו שפסיכובלוג טען, הדברים יכולים להשתנות מאד בזמן ובמקום הביצוע.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2011 15:10 |
|
| |
ראשית כל אשמח לדעת מאיזה אירוע ההקלטה ועל ידי זה מן הסתם יתברר הענין.
אני לא מסכים עם איש ילד וכו, לדעתי זה לא מזעזע אבל מה שנכון שזה לא הביצוע הכי טוב של הלפגוט,
ובקשר לטון של היצירה זה בטוחני שזה לא כדי להראות את הקול הגבוה שלו כי אם הוא היה רוצה לעשות את זה הוא היה מתחיל נמוך יותר וכך משחק (כאילו) בגבוהים(כמו שיש הרבה חזנים מרגיזנים כאלו שבשביל לסיים בצרחה הם יתחילו טרצה למטה.)
יוסיש ידידי כתב :אם אתה כבר מדבר על שימוי הסולמות המקוריים ושאין בושה לחזנים אז בוא נדבר על כך שלהוריד יצירה בטרצה זה פשע וזה לא מצלצל ובמיוחד קטעים ממלחנים כמו גלאנץ ,קוסביצקי , הרשמן ,רוזנבלט.
אני לא חושב שבחזנות זה כמו באופרה שישנם קטעים שיועדו רק לטנור ולא לבאריטון אולי למעט קטעים בודדים שאינם מצלצלים כראוי בחזנות כשמורידים אותם כדוגמת וכל החיים של אייזנשטט ועוד מספר יצירות של גלאנץ וקוסביצקי בעיקר,
ודוקא אצל הרשמן ברוב היצירות ניתן להוריד בהתאם לקולו של החזן מכיוון שרוב היצירות שלו בנויות במנעד די קטן.
חודש טוב
אלעזר
תוקן על ידי קולני ב- 06/02/2011 15:11:50
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2011 18:49 |
|
| |
נדמה לי שהכותרת של פותח האשכול מדויקת..."משנכנס אדר"...ביצוע בינוני לגמרי, אך לא מצדיק זעקות שבר כגון אלו. נדמה לי שיש להבחין בין ביצועים באולפן לבין שירה בקונצרט לבין הופעה בקונצרט פנימי לבין חתונה/בר מצווה, ולשים כל ביצוע כזה בפרופורציה ע"פ הקונטקסט הכללי, כפי שהבנתי המדובר כאן בביצוע שהיה בעת שמחה או משהו כזה, ולכן אין לי טענות כלפי הביצוע, יש לךי טענות כלפי המבצע שמדי פעם שכח את מעמדו וכו' והתפרע כילד בבריכת כדורים, אך זה עניינו בלבד... ויוסיש?! שנן זאת ושנן זאת היטב "איסתרא בלגינא קיש קיש קריא"...וד"ל!
|
|
|
|
| נשלח ב-6/2/2011 19:10 |
|
| |
אני חושב שהביצוע לא היה מתאים אם היה מדובר בקהל שוחרי חזנות אבל כפי הנראה מדובר בקהל מסוג שונה והראיה לכך שליפא שמעלצר הופיע איתו, ולכן אין בעיה לשנות את אופי היצירה במעט . לידידי קולני , בענין היצירות של קוסביצקי שלא ראויות לבעל קול באריטון, אני חושב שהוא הדין על יצירות נמוכות יחסית כמו ועל ידי עבדיך של קוורטין או יצירותיו של לייבלה ואלדמן ועוד, שלא ראוי שישירו אותם חזנים בעלי קול טנור לירי שמנסים לצעוק את הסי או הדו במקום להתמקד ברגש ובחמימות של היצירות
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 13:25 |
|
| |
דבר אחד בטוח- בקונצרט גאלה הבא: יובל והד"ר מציגים: הלפגוט וליפא...
נתפלל מעומקא דליפא ש"גוט" "הלפ" לנו!!!
הק' מעניש
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 20:52 |
|
| |
ההערות השונות שהתפרסמו לעיל מצביעות על כך שרוב המאזינים והמגיבים מבינים ש"שהחיינו" של מכטנברג לא צריך להישמע כפי שהוא בוצע בהקלטה שבראש האשכול.
הבה וננסה לסכם:
ראשית, נכון לומר שאופי ביצוע-יצירה תלוי לפעמים במקום ובזמן. בעולמה של המוסיקה הקלאסית מביאים המבצעים בחשבון גורמים שונים, כגון איכות התזמורת, איכות הפסנתר העומד לרשות הסולן (אם יש), האקוסטיקה באולם, ועוד. לכל אלו תהיה השפעה על הדינמיקה ועל פרטים שונים באופי ביצוע היצירה. בעולמה של החזנות – מביאים בחשבון את המקום ואת האירוע, את אופי הקהל, את משך-הזמן העומד לרשות החזן, את האקוסטיקה בבית-הכנסת, וכדומה.
אין דומה הביצוע בבית-הכנסת לביצוע מעל בימת-הקונצרטים. די אם נזכיר את דבריו של דוד קוסביצקי: "תפילה היא תפילה, וקונצרט הוא קונצרט". מובן שבשעת-התפילה הכל צריך להעשות בצורה מכובדת ורצינית, ושבקונצרט מותר קצת 'להתיר את הרסן'. צריך רק לזכור ש'להתיר את הרסן' איננו רישון להשתוללות, או לעשות מה שרוצים. כללי-החזנות היסודיים נשמרים בכל מקום ובכל מקרה.
חשוב מאוד שכל חזן יכניס 'את עצמו' ליצירה שהוא מבצע, ייתן לה את הפרשנות התואמת את מה שהוא מרגיש, ומובן מאליו ששינויים-קלים הם הכרח המציאות. על כך לא יתלונן איש, כי זה מובן וטיבעי. צריך רק שלא להגזים, ובכך להפוך את היצירה למשהו חדש או מעוות, בבחינת "לא לזאת התכוון המשורר".
שינוי-סולמות הנעשים לצורך נוחות-הביצוע של החזן – הם דבר מקובל, אשר נכון לעשותו. מן הבחינה הזאת חזנות שונה מאוד מאופרה. ורדי כתב את תפקידו של יאגו לקול באריטון, ופוצ'יני בחר בטנור לשיר את רודולפו. כל הבחירות הללו יש בהן היגיון אומנותי, ואי-אפשר לשנות אותן. בחזנות, יצירה שנכתבה לטנור – ניתן בהחלט לעשות בה טרנספוזיציה כדי לתאים אותה לבאריטון או לבאס. כמובן, בתנאי שמי שמטפל בכך יעשה עבודה מקצועית, והחזן המבצע לא ינסה להתחרות במקור...
מר פסיכובלוג הזכיר הופעה בפני ילדים חולים. ראשית – ללא ספק יש דברים שיבדרו ילדים חולים בצורה הרבה יותר טובה... ובכל מקרה, עבור ילד חולה רצוי וראוי לעשות הכל כדי לשמחו, אפילו אם מדובר בהצגה-קומית של פרק חזנות. ובלבד שתהיה רפואה שלמה לכל חולי ישראל, אמן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-7/2/2011 22:36 |
|
| |
איש ילד וכו'
אני מסכים איתך שההקלטה הזאת היא לא הדובדבן שבקצפת הביצועים של הלפגוט הגדול, אך אחזור ואכתוב שזה לא זועתי כלל וכלל.
אך יש לי בקשה תאזין הסכת לביצוע זה של האחים קוסביצקי לשיבנה בית המקדש של שור ותבין שלכל חזן מותר להשתולל ולהתפרע מידי פעם, ואפילו לחרוג מגבול הטעם הטוב ולאו דווקא בשמחת חולים, אז לפעמים אפשר לסלוח גם על כזה דבר, ואני מצדד עם ידידי בעל הניק "בריטוןאמיתי" (שאגב כשמו כן הוא) שמדובר בארוע שהזמינו גם את ליפא.
שיבנה בית המקדש ,האחים קוסביצקי , מתוך קונצרט:
http://www.f2h.co.il/4h2guxzwsm93
תבדוק אם אני צודק
תוקן על ידי קולני ב- 07/02/2011 22:48:04
|
|
|
|
|