בית פורומים לשמוע אל הרינה ואל התפילה

לייב גלנץ, האיש שדיבר אל : אלוקים/עצמו ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/4/2011 23:56 לינק ישיר 
לייב גלנץ, האיש שדיבר אל : אלוקים/עצמו ?

שלום רב לכם חברי פורום ׳לשמוע אל הרינה ואל התפילה׳ וקיץ בריא עליכם ועל משפחותיכם,
״לייבלה גלנץ״
החזן לייבלה גלנץ המכונה ׳אמן התפילה׳ זכה בשנים האחרונות להערכה רבה מאשר בחייו,
לייב גלנץ המוכר לנו בקולו הלירי המטפס המתקתק בעל גמישות רבה שבגינה יכול לחדור לכל קולורטורה קשה ככל שתהיה,  איני מכיר הרבה שמסוגלים לבצע גלנץ ואולי אינני מכיר כלל חזן שמסוגל לבצע גלנץ, פוטנציאליסטים יש הרבה, אך למעשה מעטים מגיעים. 
בדורו שלו לא העריכו מספיק את. גדולתו של לייבלה, היו אף שקראו לו, משוגע ותמהוני, והיו לכך סיבות רבות שהרי אם נשמיע לאדם שאינו מודע לסגולותיו של גלנץ את ׳איך נפתח פה׳ הידוע מתוך הסליחות, הוא יסובב את ידו על הרקה השמאלית ויאמר ׳נעבך׳ 
 אך גם אז היו רבים שראו את גדולתו ואת בקיאותו הרבה ברזי הנוסח ובשילובם על פי סיגנונו המיוחד.   
שמעתי בחיי הרבה חזנים שניסו לבצע את שמע ישראל שהלחין לייבלה, ביצוע מושלם לא שמעתי מאף אחד מהם ! ביצוע נחמד, אולי שמעתי קצת. 
רבים מהחזנים נותנים לי את ההרגשה שכל הקטע בנוי רק בשביל העליה ב- ״והוא ישמיענו״ ועד אז הם רצים ומחפפים ללא השקעה בחשיבה על פירוש המילים, ומה בעצם גלנץ רצה מאיתנו ביצירה זו.
חזן שרוצה לבצע גלנץ צריך דבר ראשון : להבין גלנץ ! גלנץ הבין כל מילה שאמר, לכל הברה וסלסול ואף הקטן ביותר היה לגלנץ כוונה ומשמעות,
קראתי בעבר מאמר שכתב מר אברהם שלוין בענין לייבלה גלנץ והייתי שמח לו היה כותב עוד מאמרים בענינו של גלנץ, ככל שאני יודע על גלנץ עוד סקרנותי רק מתגברת. 
אני ישמח לקרוא באם יש עוד מחברי הפורום שזכו לגדול בצלו של החזן האמן לייבלה גלנץ ויוכלו להעלות את אורחות חייו ושירתו. 
קיץ בריא, צבי 

לעיתים האמת כואבת אך זו האמת.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 00:24 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 09:39 לינק ישיר 

אולי יהיה בזה משום "כפירה", אבל גלנץ, בגדול, הוא בשבילי כמו "אמנות מודרנית". אותם אלו שמסתובבים ומתפעלים מציור של פיקאסו, שלעיני כל נראה כיצירתו של ילד גן ממוצע, ותולים בו תילי תילים של פרשנויות, זן זה של אנשים גם מפרשנים את גלנץ. זו דעתי.
חזנות, לטעמי, היא בראש ובראשונה "שליחות מטעם הציבור". אם הציבור לא מבין מה אתה עושה, אינך שליח.
גם אם החזנות היא "אמנות", היא צריכה להיות מובנת, ולא "אמנות מודרנית".
האמירה ש"גלנץ הקדים את זמנו" היא לדעתי הענייה כיסוי לאלו שלא מוכנים להודות ש"המלך ערום".

בטוחני שהעליתי את לחץ הדם לחלק מהמשתתפים, אך זו דעתי.
(אגב, כמדומני ששמעתי שהחזן משה קוסוביצקי נכנס פעם לשמוע את תפילתו של גלנץ, וגם הוא היה "ממסובבי האצבע ברקה". מי שיכול לאמת זאת- מוזמן. אני חושב ששמעתי זאת מהחזן קלאנג, או מהחזן נפתלי הרשטיק, אבל באמת שאינני זוכר)

א גזונטע זומער
הק' מעניש

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 10:31 לינק ישיר 

מנהל הפורום- נא לחסום את הניק "מניש" על דברי כפירה והסתה!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 11:19 לינק ישיר 

יישר כוח על העלאת דיון ראוי לפורום (מסוג הדברים שרצוי שייקרו יותר...)
החזן גלאנץ הקדים את זמנו בכך שבעבר הלא רחוק רוב שומעי החזנות בארצנו היו ממתענגי הקרעכץ וסולדי המוזיקה האיכותית (מה שנקרא חזנות מערב אירופאית) בשעת התפילה.
כיום ב"ה חל שינוי ניכר בעניין מהרבה סיבות ואולי אמנה כמה.
ראשית, עד כמה שזה יישמע מוזר אבל החזנים היום משכילים יותר מבחינת תורת התפילה והמוזיקה מחזני העבר, זאת משום שכמעט כולם עוברים דרך מוסדות לימוד מקובלים לרכישת השכלה מתאימה, ערכתי בירור מקיף בעניין והדברים מעוגנים בעובדות. סיפר לי אדם שכולנו מכירים אשר ידיו רב לו בעולם החזנות כי בעבר כשהיה שואל חזן באיזה סולם תרצה לשיר את היצירה הזו והזו היה החזן פוצח בזמר ומסביר לשואל שזה "משהו כזה בערך", כיום רוב רובם של החזנים המתפללים והשרים בקונצרטים יידעו להגיד באיזה סולם הם היו רוצים לשיר את היצירה וכו'.
שנית, כמה מחזני דורינו בהם החזן שטרן והחזן נפתלי הרשטיק בסיועו של אלי יפה בזמנו, נתנו לחזנות ביטוי אחר מבחינה אומנותית והביאו לידיעת הציבור ז'אנר אחר שכמעט ולא בוצע בארץ עד אז.
אם כך, הרי שאפשר להבין מדוע הסגנון הגלאנצי התחיל לפרוח בשנים האחרונות, וככל שיחלוף זמן האהבה לסגנונו וההבנה לכוונתו תלך ותתרחב, לדעתי.
מניש, לגבי ההשוואה שעשית בין פיקסו לגלאנץ ובין הציור המודרני לבים אומנות התפילה, הרי שאני חלוק עליך בבסיס הרעיון, אני מסכים איתך שאיש לא יצליח לשכנע הדיוט שכמוני שעיגולי הצבע המטורפים המונחות בזוויות הזויות מכוונים לכוונה נעלה ונשגבה אשר ידועה אך לבעלי כשרון הבחנה דק מן הדק, ולא משנה כמה זמן אסתכל בתמונה או כמה פעמים אנסה לחקור את מעלותיה, ומאידך אני בהחלט מבין ויודע שישנם אנשים שאכן מתמלאים ריגוש מהתבוננות במריחה זו. אך כשאני שומע את גלאנץ מתפלל אפילו שלא תמיד אני מתחבר אני שומע מבין הצלילים משהו אמיתי משהו נכון ומשהו משתפך, אגב, אם תרצה טיפ, תנסה להאזין ליצירותיו של גלאנץ יותר מפעם פעמיים ותווכח שבסוף זה מתבהר ומתחוור כמו ציור או תמונה בטכנלוגיית תלת מימד אשר הנקודות הרבות מצטמקות ומצטמצמות לכדי תמונה בהירה וחדה אחת.
החזן גלאנץ ידע  לחבר את כל עקרונות המוזיקה עם אפשרות למתן ביטוי עמוק דרך המוזיקה לדרמה, לתחינה, להתפרעות אפילו, וגם לקרעכץ שחלקינו כה מתענגים עליו. שלא לדבר על המלדיות המפעימות שהוציא מתחת ידיו לעיתים.
אילו היית עושה את חשבון המאזן כמה מהנוסח של גלאנץ זלג אל התפילה שכולנו מכירים היום הן בשבתות והן בימים נוראים וסליחות, כמדומני שהיית מסתכל אחרת על הדברים.
אני מסכים שהסגנון ה"מחודש" יחד עם דרך הביצוע וסגנון הקול של גלאנץ, ביחד, נותנים הרגשה של מתקפה אטומית על כל היקר והמוכר, אך כשנפרק לגורמים את החבילה נקבל מסקנות שונות בתכלית.

ושוב יישר כח!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 11:29 לינק ישיר 

מניש טעות בידך,
אתה צודק אולי שכך היה יחסו של קוסביצקי לגלנץ בתחילת הדרך,
אבל בהמשך זה השתנה, לפרטים נוספים פנה למר עקיבא צימרמן שהפגיש ביניהם כאן בארצנו הקדושה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 12:29 לינק ישיר 

הנה מניש- עכשיו הבנת?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 12:45 לינק ישיר 

צהריים טובים חברי הפורום
מניש הנכבד : איני יודע כמה הינך מקשיב ליצירתיו של גלנץ, על פי כתיבתך נראה שכמעט ואינך מקשיב אלא ליצירות בודדות אם בכלל,
אני הייתי ממליץ לך להקשיב להקלטה של כי הנה כחומר מתוך תקליט 'ימים נוראים' של לייבלה גלנץ ודעתי לאחר שתקשיב ליצירה פעם או פעמיים כבר תבין לבד את גדולתו של לייבלה גלנץ,
אני מכיר את שני גלנצים, האחד גלנץ הישן משנות ה-30 שזהו גלנץ המוכר לנו מהיצירות ברכת כהנים ושמע ישראל ועוד כגון אלו, ששם גלנץ היה מתבטא יותר בבכיינות בהשתפכות ובקרעכצן ואף אז הקפיד לשיר בהברה אשכנזית, ואני מכיר גם את גלנץ השני הישראלי החדשני משנות ה-40 שהושפע מהאוירה ששרתה סביב, שזהו גלנץ מהיצירות בצאת ישראל ואהבתי ועוד כגון אלו ששם אופי שירתו היה שונה, הוא היה יותר מופנם ומהורהר ופחות משתפך, הייתי מכנה את זה כשהשתפכות פנימית אך עצורה ופחות דרמטית, מה שגם נהג לשיר בהברה ספרדית.
לגלנץ השני והחדשן אכן יותר קשה להתחבר והרבה יותר קל לי להבין אדם אשר יסובב את אצבעו על רקתו השמאלית,
ונהנתי לקרוא את דימויו של "נוטה לפקפק" המוכשר ליצירותיו של לייב גלנץ שכתב : כמו ציור או תמונה בטכנלוגיית תלת מימד אשר הנקודות הרבות מצטמקות ומצטמצמות לכדי תמונה בהירה וחדה אחת.
האמירה ש'גלנץ הקדים את זמנו' נכונה וצערי מתגבר בכל פעם שאני שומע את תקליטיו על שלא שמעתיו 'חי' מעולם.

מניש : הקשב לכי הנה כחומר כמה שיותר ותבין את גדולתו
http://www.upf.co.il/file/1187482.html

והנה אהבתי כי ישמע החדשני כביכול בהברה ספרדית
http://www.upf.co.il/file/3261083.html
תהנו, צבי

הנה פרשנות אישית לקטע בעבר חבר הפורום זופניק, איני יודע מינו ומה פשרו אך יש בדבריו דברי טעם שמע ישראל שכתב :
אפתח בכך שקטונתי לנתח קטע זה מאחר וניתנו לו פרשנויות רבות כל כך ע"י גדולי המעבדים ובתוכם ריימונד גולדשטיין (שכתב למעלה מ 2000 עיבודים מדהים!!!!), אלי יפה, ומרדכי סובול אשר כל אחד בעיבודו נתן פרשנות אחרת לקטע.

בכל מקרה אני כאן בשונה מתיכנת שבת אמקד את הפרשנות על פירוש המילים על פי האמירה החזנית.
אומר עוד כי זה אחד הקטעים האהובים עלייי ביותר ואין אף אחד שמבצע אותו כמו המקור אז תלמדו רק ממנו.
עוד מילה אחת בהקדמה שימו לב איך בתוך כל משפט מוסיקלי יש הפרדה מלאה בין מילה למילה ומשמעותה, איזו דיקציה פנטסטית, אמירה חזנית וסיקואנסים מדהימים.

אני מציע לקרוא את הקטע יחד עם שמיעתו כך ניתן להבין טוב יותר את מה שניסיתי לכתוב.
נתחיל:
שמע - מלכותי\דרישה, ישראל- תחינה
ה' - מלכותי , אלוקינו - אצילי עם מעט בקשה
ה' אחד - מלכותי לעילא ולעילא.
הפתיחה מחלקת בין האמריה כלםי קודשא בריך ובין הדיבור על צאן מרעיתו בכל פעם שהפניה היא לה' מלכותיות ובכל פעם שצאן מרעיתו תחינה.
הוא אלוקינו - מיסטי שמיימי מאחר והוא - אלוקינו.
הוא אבינו - נינוח כבן המתרפק על אביו ומבקש בבקשה משהו.
הוא מלכנו - מלכותי כראוי למלך
הוא מלכנו - בפעם השניה המיקוד הוא על כך שהוא מלכנו - המלך שלנו ולכן שוב מבקשים.
הוא מושיענו - שוב שומעים מיסטיות והתרפקות על הטוב שעוד צפוי לנו.

והוא ישמיענו ברחמיו שנית - בקשה דרישה שישמיענו ברחמיו.
בפעם השניה בקשה קורעת לב שישמיענו ברחמיו רק מתוך כך שהוא מרחם על עמו.
שנית לעיני כל חי - דרישה שוב חזקה מהמלך שנראה זאת בימינו ולעיני כל הגויים (להראות להם) דרישה מהמלך כמעט אולטימטיבית שישמיענו שנית ובעיקר "לעיני כל חי" (מתוסכל משהו).

להיות - כאן לכאורה אנחנו שוב מראים ביטחון בה' אנחנו יודעים שהוא יהיה לנו לאלוקים ולכן מתחיל בנינוחות והופך למעין "אקסטזה" דתית רוחנית להיות מתעצם ל"לכם" ועד לאלוקים. ובסוף הקטע שוב נשמע קול הבכי שאומר אני בטוח שאתה תהיה לנו לאלוקים אבל גם מתחנן שזה יהיה כבר.

אני מקווה שלא העמסתי יותר מידיי ויודע שלא ממש ניתחתי את הסולמות אבל כאן רציתי להראות כמה אמירה חזנית ומחשבה על המילים בתפילה ולא רק על הלחן חשובה .

בשורה התחתונה הלחן הוא כלי לפירוש המילים ולגרום לקהל להבין טוב יותר את התפילה ולהתחבר אליה.

מקווה שנהניתם ואשמח אם יהיו תגובות מעניינות להמשיך בעתיד.

עד כאן דבריו, מה דעתכם ?

תוקן על ידי zvi_054 ב- 27/04/2011 13:23:18

לעיתים האמת כואבת אך זו האמת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 12:46 לינק ישיר 

קשה לי להתווכח עם מר "נוטה לפקפק" בעניין. אינני מתיימר לענות על שאלת האתגר שהציב לי, ולדעת לבחון כמה מהנוסח של גלאנץ זלג לנוסח המקובל אצלינו.
אני בהחלט יכול לקבל את החלופה של "נוטה לפקפק" להשוואה שלי, ומוכן להשוות זאת לאמנות תלת מימד. אבל עדיין, כשם שקשה לי להתפעל מאנשים העומדים מול בורא עולם והתפללים בדבקות שכזו תוך ניפנוף ידיהם וגלגול עיניהם לכל עבר, כי זה "א משונה'דיקע זאך", כך כשהחזן פוצח בזעקות "איך,  איך,  איך נפתח פה", אני לא חש כאן תפילה.
בוודאי שיש השתפכות וקרעכץ. שומעים את זה. אבל גם ב"שמע ישראל", האם ה"הוהוהוהוהוהוהוא אלוקינו" או ה"והוהוהוהוהוא ישמיענו" נותנים פרשנות למילים? לי, כמאזין (ופעמים רבות!) זה נשמע כמו חתול שמנסים לדחוף אותו בחור של מנעול... ניסיתי! כמה שניסיתי!
ואם יאמר האומר- טוב, אתה רגיל לסגנון אחר, זה נכון. אך בעוד שאני מתחבר הרבה יותר לחזנות המזרח אירופאית, וקוורטין ומלבסקי "עושים לי את זה" הרבה יותר מיצירות של זולצר ולבנדובסקי, הרי שאני יכול ונהנה לשמוע גם את הסגנונות הללו. מה לעשות, אצל גלאנץ אני לא שומע את זה. אולי ה"תלת מימד" הוא כה מורכב עד שללא משקפיים מתאימים לא רואים? אולי. לי, על כל פנים, אין משקפיים כאלו.
ואגב, האם מי ששמע את ההקלטה של פינצ'יק ממוסף של ראש השנה, גם יכול לטעון שזו גאונות? או שיסכימו איתי ש, אפעס, זה מצחיק (בלשון המעטה...)?? או שכל מה שעשה חזן עם שם ידוע, ובמיוחד אם הוא לא חי היום זה זהב?

אשמח לקרוא דעות נוספות,
הק' מעניש

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 13:56 לינק ישיר 

הוא שמר תורה ומצוות?

http://faujsa.fau.edu/glantz/Leib_Glantz_Biography.pdf
ביוגרפיה על לייבלה גלנץ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 14:53 לינק ישיר 

גלאנץ שמר תורה ומצוות, היה איש משפחה הגון, וציוני נלהב. חושבני שעם הזמן, ה"ציונות החדשה" תפסה את מקום ה"בעל תפילה הגלותית" אצלו, והוא הפך יותר יצירתי ותיאטרלי.

הסיפור עם האצבע על הרקה הוא יפה מאד, ולא היה ולא נברא. נראה לכם שמשה קוסביצקי הג'נטלמן יצחק בפומבי על חזן מפורסם? אני שמעתי שקוסביצקי נכנס לביכ"נ של גלאנץ, ראה את התנועות הפרועות במעט שגלאנץ היה עושה עם הידים, עשה אחורה פנה והלך.

חזן משכיל לא צריך לאהוב את גלאנץ, אבל צריך לנסות להבין אותו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 15:12 לינק ישיר 

הימלפרב- מה הקטע עם הגודל של האותיות? זה מפחיד...

הק' מעניש

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 15:17 לינק ישיר 

להגדיל לך?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 15:24 לינק ישיר 

לייב גלאנץ היה חזן אמן ממדריגה ראשונה, הוא הבין את משמעות מילות התפילה ומי מכם ששמע את הרצאותיו שמע זאת ממנו בצורה מפורשת, בראש ובראשונה לתת את הביטוי למילים בזה הוא צועד בדרך הישנה של החזנים.
הוא שאב את סגנונו ממורו ורבו החזן המהולל פנחס מינקובסקי מאודיסה, שניהם הגיעו למעשה מאותו רקע  שניהם הסתופפו בימי עלומיהם בחצר הקודש בטאלנא, פנחס מינקובסקי שורר אצל האדמו"ר הזקן ר' דוד מטאלנא זצ"ל ואילו אביו של לייב גלאנץ  ר' קלמן ז"ל כיהן כחזן בבית המדרש של חסידי טאלנא וכן גם אבי אביו היה בעל תפילה בבית המדרש של חסידי טאלנא.
לפי מה שפיני מינקובסקי כותב ברשימותיו 'טאלנא' היתה אבן שואבת למוסיקה ולחזנים שבאו לשורר שם לפני הצדיק ר' דוד מטאלנא זצ"ל שהיה מבין גדול בחזנות. החזנים שביקרו שם היו ר' ניסן ספיבק המכונה ר' ניסי בעלזער וכן עוד גדולים מגדולי החזנים ברוסיה - מסופר אפילו שראזומני ביקר פעם אחת בטאלנא כשהוא מגיע בזהות בדויה אחר ששמע שהרבי אמר שהוא לא יתן לראזומני לעבור אצלו לפני התיבה,  אצל ר' דוד מטאלנה היה מלחין מפורסם בשם ר' יוסל וואלינהץ הי"ד (ר' יוס'ל טאלנער) שהלחין את מירב הניגונים של החצירות ברוסיה כדוגמת קרלין חב"ד ברסלב סלונים וטאלנא.
לאור זה, ההשפעה המוסיקאלית על סגנונו של גלאנץ כמעט מובנת מאיליה, הוא למד חזנות אצל פנחס מינקובסקי שביסס את סגנונו בעיקר על החזנות המודרנית של זולצר, אך עקב נתוני קולו של מינקובסקי נאלץ לשלב גם את הסגנון הישן (מאחר וקולו היה לירי) [כפי שכותב פיני מינקובסקי עצמו ברשימותיו]. מעניין  לציין שגלאנץ עצמו כמעט ואינו מבצע דבר מהרפרטואר של זולצר כולו שואף לשירה יהודית שרשית ומקורית, כך הוא מרצה גם לגבי נוסח אמירת הטל וכן לגבי ההלל אקדמות ושאר התפילות.
החזן לייב גלאנץ למעשה שר חזנות ישנה מה שמבדיל אותו מהחזנים האחרים היא צורת ההפקה שהיתה ייחודית לו ממש בבחינת מתנת שמים. הוא דיבר על כך עם תלמידיו שאין לחקות אף חזן מאחר וההפקה היא זאת שמיחדת את החזן - זהו החותם האישי. ומכאן הפתח להבין את מירב הסגנונות שהיו בדור הזה של החזנים.
לגבי הקולרטורה מה שהזכיר כאן פותח האשכול, היו חזנים לא פחות גדולים שביצעו קולרטורות מסובכות נזכיר את קרניאול שנחשב כאמן קולרטורה וזה בעצם מיתג אותו, יוסלה רוזנבלט גם היה בעל קולרטורה יוצאת מן הכלל מעבר ליכולת הסלסול גם מוסיקאליות בקולרטורה, 
הקולרטורה היא בעצם העתק של מוסיקת 'כלי זמר' שהיתה נפוצה מאד בתקופה ההיא [יש הרבה להאריך בזה זו היא אחת הטרגדיות הגדולות של המוסיקה היהודית בזמננו וכמובן משליכה על מצב החזנות וכלי היצירה דהיום].
גלאנץ השתמש עם הקולרטורה בהתאם לגישה האישית שלו עם כיווני היצירה שלו, ולכך היא נשמעת מעט שונה מהסגנון המקובל.
המטרה המרכזית אצל לייב גלאנץ היא חדירה אל התת-מודע וזה גם המשמעות של הקולרטורות שלו, שהם הפקה שגורמת התחברות אל התת מודע, כעין משהו רוחני, [בס' תולדותיו של יוסלה רוזנבלט הכתוב ע"י בנו הרב ד"ר שמואל זצ"ל כתוב שיוסלה התבטא על סגנונו של פיני מינקובסקי שלטעמו הוא רוחני מידי בשביל הטעם של השומעים - וזה מה שגרם גם לפיני לחזור מאמריקה לאודיסה - לאור זה מובנת גם הסלידה של חלק מחובבי החזנות מסגנונו של לייב גלאנץ].
משבא לארץ ישראל גלאנץ החל להשתמש בהברה הספרדית, שלמעשה עמעמה את יופיו וזהרו, מאחר וההגייה שלו לא היתה כך באופן מקורי הרי שהיה בזה טעם לפגם בשירה, עם כל זאת אין זה מוריד מאומה מגאונותו המוסיקאלית.
לסיום אני רוצה לציין יצירה אחת שבעצם ממצה את סגנונו של לייב גלאנץ 
היצירה אז בקול - אני אנסה בהמשך להעלות אותה כאן לתועלת כולם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 15:28 לינק ישיר 

אגב- יופי של דיון! (שוב!!)
 אדון צבי- נהניתי לקרוא את מה שכתבת, ואת מה שנבאת בשמו של ידידנו "זופניק". (אל דאגה, הוא עודנו כאן, אותו הגבר בניק אחר...). אכן, בעז"ה אאזין ליצירות שהמלצת, ואקווה שאחכים מהם. איזהו חכם? הלומד!
כמו כן, הפרשנויות הללו שהבאת, אפשר להסכים איתך, ואפשר לא.
אספר לך ולכם אנקדוטה.
כד הווינא טליא, שמעתי שיעור "מאסטר קלאס" מהחזן נפתלי הרשטיק ליצירה "ועל ידי עבדיך" של קוורטין. ביצע זאת אחד מתלמידי מכון ת"א, ונכחתי בשיעור. במהלך ההדרכה של נפתלי, הגיע התלמיד לחלק בו קורא החזן "ה' צבא-ות" במנותק מההקשר של הפסוק. (אני מקווה שכולכם מכירים את היצירה ומבינים למה כוונתי). המורה הדגול נפתלי הרשטיק הסביר את האמירה הלכאורה תמוהה הזו, כביטוי לשבועה כביכול של הקב"ה, וזו כוונת החזן באמירה תקיפה זו, בעוד שבמקור זהו המשך למשפט "כה אמר  (מי?) ה' מלך ישראל וגואלו, ה' צבא-ות". נו, פירוש מעניין והגיוני.
בערך באותה תקופה, נכחתי בקונצרט ב"היכל התרבות" בה שר דוד ווינבך יצירה זו, בעיבודו של ד"ר סובול, והנה- אמירה זו הושמטה לחלוטין, והמילים "ה' צבא-ות" הוכנסו כחלק מהמשפט. שאלתי אז יודע דבר ומכיר את עבודת הד"ר, והוא הסביר לי שהד"ר סבור שאין מקום לאמירה זו.
אז למה התכוון קוורטין? או שהוא לא התכוון?

ומה תאמרו על החיבור בין המנגינה ובין פירוש המילים ב"רזא דשבת" של פינצ'יק? נראה לכם שהוא הבין מה שהוא אומר?  אני מאד מאד אוהב את היצירה, אבל לדעתי חסר לו הרבה בהבנת העניין! ואני בכלל לא בטוח שפינצ'יק היה מסוגל לתרגם ולו חלק מהקטע הזה שמקורו בזוהר, מה שלא מונע ממורים וחזנים דגולים להסביר מה הכוונה כאן, ומה הפירוש שם.

כך שאני נהנה לקרוא את הפרשנויות השונות ליצירות החזנות, אבל מקבל אותן בערבון מוגבל מאד...
בכל מקרה, אשמח אם תכוונו אותי ליצירות "מגדירות" של גלאנץ, כדי שאחכים, ומי יודע, אולי אחזור בתשובה...

הק' מעניש 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2011 15:37 לינק ישיר 

להק' מעניש
קווארטין הבין ועוד איך מה הוא אומר, אני מציע לך לקרוא את הספר האוטוביוגרפי של קווארטין וכשתקרא אתה תסתכל עליו באור שונה לחלוטין...

תוקן על ידי טנור66 ב- 27/04/2011 15:37:48

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > הכל סביב המוזיקה > לשמוע אל הרינה ואל התפילה > לייב גלנץ, האיש שדיבר אל : אלוקים/עצמו ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext