| נשלח ב-2/7/2011 21:20 |
|
| |
רשמים משבת ר״ח אוהל אברהם
בית הכנסת היה מלא עד אפס מקום.
לתפילת שחרית ניגש החזן הענק שלמה גליק, הצטרף אליו במספר דואטים החזן דוד ויינבך.
שחרית הסתיימה בשעה 11, אומם התפילה היתה ארוכה, אך מלאה בטעם.
שלמה גליק היה כרגיל במיטבו. המקהלה נתנה קטעים מצויינים.
בתפילת מוסף ניגש החזן דוד ויינבך שגם נתן את כולו.
בקיצור, היה שווה לבוא מרחוק.
אני משאיר לחברים היקרים לתת את פירוט הקטעים המלא.
תוקן על ידי yeudaf ב- 02/07/2011 21:20:29
|
|
|
|
| נשלח ב-2/7/2011 22:32 |
|
| |
מה הפירוש "החזן הענק". זה תואר חדש בלקסיקון הגוזמאות בעולם החזנות? גליק לא נראה שוקל אפילו 90 ק"ג, אז מה הקריטריון ל"חזן ענק"?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 02:30 |
|
| |
חזן שכיף לשמוע אותו. הוא לא מנסה לחכות אף אחד, עולה לטונים גבוהים וגם שם הוא נשמע מקסים ומצויין,
אינו בעל גאווה למרות היותו חזן מצויין,
יודע לפרגן, והכי חשוב, בחיים לא מוכן לדבר על אף חזן אחר דברים לא טובים.
ענק לא חייב להיות במשקל, זה יכול להיות במידות, בקול עוצמתי, ברגש, ביראת שמים, ועוד הרבה דברים טובים שיש לחזן גליק
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 04:01 |
|
| |
שבוע וחודש טוב לכולם,
אנסה לענות, למרות שלא אני נשאלתי: חזן ענק הוא אחד אשר מביא אותי לומר לאחד הגבאים וליושבים לידו, שאני מוכן להמשיך לשמוע את שלוימלה עד סעודה שלישית. נדמה לי שתחושה זו משותפת לרבים מחובבי החזנות ברחבי ארה"ק.
איני רוצה לעשות "העתק-הדבק" ממה שכתבתי לפני כחצי שנה לאחר השבת בז"י, משום שאצטרך להוסיף שירות ותשבחות,
והשעה מאוחרת.
הפעם הראשונה ששמעתי את ר' שלמה לפני עמוד התפילה היתה לפני ארבע וחצי שנים בביה"כ "יד נתן" בב"ב, בשבת האחרונה שבה באתי להיות עם אמי ז"ל כאשר היתה על ערש דווי. התפילה אז רוממה את נפשי. היום, להבדיל, זכיתי להתרוממות הנפש לקראת הרמת כוסית לרגל הוורט של בני הבכור אחיא-ל נ"י עם דקלה שתחי'ה, אשר נערך במוצ"ש ביישוב שוהם ומשם אני חוזר עכשיו. וכן, החזן הענק ממשיך להשקיע ולהגיע לשיאים חדשים. היום ביצע בעוצמה ובמלוא הרגש שתי יצירות חדשות (לפחות לי) נפלאות: "תתברך לנצח" ומי שברךלחיילים. אופיר סובול, מנצח נהדר על מקהלה משובחת, אמר לי שהולחנו ע"י "אבא". יישר כח ענק, זה הגיוון שעליו אנו מרבים לדבר.
בנושא הגיוון, שלמהל'ה ואופיר הסבירו לי שהתפילה לשלום המדינה בלחנו של סול זים נדרשת בדר"כ ע"י הגבאים, הספונסרים של השבתות, ואף ע"י הנשים של הנ"ל. בכניעה השבתי שא"כ הרי שבלנ"ד אפסיק לכתוב ולדבר בנושא זה.
את ר' דוד ויינבך, שאני מאד אוהב את תפילתו, לא שמעתי מס' שנים. דוד נתן כל מה שיכל, השתדל מאד למרות שהגיע עם דלקת, וסיפר שהוא בטיפול אנטיביוטי. ידע להיעזר, אני מניח שעקב מחלתו, בר' שלמה בעיקר בקטעים הקשים, וע"כ מגיע לו יישר כח.
שלכם, אלכס
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 06:05 |
|
| |
יישר כח לשני החזנים על התפילה היפה. כל אחד נתן את מה שהוא היה יכול. המקהלה לטעמי לא היתה כ"כ טובה מבחינת האחדות השירה, והנושא הזה הוא פונקציה של איכות הניצוח. חבל קצת שעדיין יש הרבה דיבורים בבית-הכנסת ע"י אנשים שבאים לא לשמוע את החזנים, אלא כדי לדבר על מה שהם חושבים על החזנים. לפעמים זה מגוחך, כי האנשים האלה 'מבינים' גדולים בחזנות, ומסוגלים לנתח את מה שהם שמעו מהחזן בתפילה, אבל הם עושים את זה מבלי להקשיב לו בכלל... כנראה שהם מאזינים עם רוח הקודש... חבל גם שיש תופעה של אברכים בנראים כמו נקיי-דעת ויראי שמים, שדוחפים ונדחפים בצורה לא מכובדת. זה קצת מקלקל מהחוויה של תפילה. בכל זאת, כולם נהנו ויישר כח לחזנים ולמארגנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 10:51 |
|
| |
גם אני חייב להצטרף לאלה שמעלי, ואני באמת חושב ששלמה גליק חזן מעולה ,וכמו שכבר כתבו למעלה. אתה פשוט לא רוצה שזה יגמר ,יש לו לשלמה ברוך השם גרון חזק והוא יכול לתת ולתת עוד קטע ועוד קטע וההנאה צרופה של כולם. הוא מקצועי ואתה רואה שהוא משקיע ומתמקצע בצורה מרשימה. וכן גם חייבים מילה על שני הקטעים החדשים שלעניות דעתי עוד הרבה ידובר בהם ובמיוחד מי שברך לחיילי צה"ל זה היה פשוט מדהים .אפילו כמה מנטורי קרתא שהיו שם נהנו גם אפשר לציין את החיבור וההבנה הטובה בין אופיר סובול לשלמה ואופיר כמקצוען ןמוזיקאי על עוזר לפעמים לשלמה לצנוח על הטון הנכון כששלמה בטיפוסים למעלה ובסלסולים כבר שכח לרגע איפה הוא.וזה היה נחמד לראות. וכמובן צריכים לציין את האישיות הבאמת מיוחדת של שלמה חיוך לכל אחד מילה טובה בקיצור אחלה גבר.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 10:54 |
|
| |
לא הייתה לי כל כוונה לזלזל ח"ו ביכולת חזן זה או אחר ובהנאת המתפללים. אני מוחה, וחושב שהגיע הזמן להפסיק את הסופרלטיביות חסרת ההגיון. באתם לשמוע תפילה וחזנות אז מגיע איזהה יישר כח לחזן על שהוא מתפלל לטעמכם לפני העמוד? זה לא מוגזם? לשם מה הוא ניגש לעמוד התפילה? לצרצר? ברור שהוא חייב לתת מיטב וכו'. תמיד טענתי נגד תוארים של "חזן עולמי" "חזן בינלאומי" וכדו' ןכעת מתווסף "חזן ענק". זה פשוט לא במקום. אני יכול להבין שיוסלה ומוישה היו "מלכים" בעולם החזנות. החותם שהשאירו לדורות העניקו להם בצדק תוספת זו. אני מפחד מהיום שבו חזן לא יסכים להתפלל לפני העמוד באם לא יוסיפו לו תואר נלווה במודעות. הענין הזה הזכיר לי סיפור יפה: קבלן ירושלמי סיפר לי שקיבל טלפון ממנהל מוסד שחזר משליחות בחו"ל לבוא ולקחת תשלום בגין עבודה שביצע במוסד באומרו "הבאתי לך כשר געלט. ענה הקבלן, במטותא ממך איני רוצה כסף זה. אני רוצה געלט פשוט. כשר געלט זה אומר שאין באמתחתך כלום. וד"ל. שבוע טוב
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 10:55 |
|
| |
בוקר טוב לכולם,
עם הקפה של הבוקר אנסה להוסיף הגדרה לאחר מחשבה מעט עמוקה יותר, עד כמה שניתן לאחד שאינו יודע לקרוא אף תו.
אני מנסה להפריד בין עוצמת ההלחנה של שתי היצירות החדשות שהושמעו, לבין עוצמת הביצוע ע"י ר' שלוימלה. חזן ענק הוא כזה הגורם לי לחשוב שלקביעה הסופית שאכן שני העיבודים הינם נפלאים, אני זקוק לשמיעתם ע"י חזנים נוספים, היות ואצל שלמה גליק כל יצירה, אפילו הפשוטה ביותר, נשמעת ענקית.
המשך יום טוב,
אלכס
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 12:26 |
|
| |
הרב אלחנן- דוקא רציתי לציין את הציבור הבני ברקי שעל אף הדוחק והחום שמר על השקט וכבוד בית הכנסת בכל מהלך התפילה.
צמרמורת אחזה בי כאשר מאות אנשים הצטרפו לחזן ולמקהלה לשירת מה אשיב.
גם במהלך קריאת התורה נשמר השקט למרות קהל המצטופפים הרב.
נפלא בעיני כי אני תמיד "החזקתי" מ"רוח הקודש" אך לצערי הרב, בדרכה לקנדה הרחוקה נכנסו אי דיוקים רבים.... אך לא ידעתי את סגלותיה של רוח הקודש שאפשר לשבת בקנדה ולהעביר ביקורת על תפילה בישראל!
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 12:43 |
|
| |
צהריים טובים לחברי הפורום מבית ומחוץ
ככל הנראה הייתי היחיד מבין חברי הפורום שזכה להתפלל בליל שבת בבית הכנסת "אהל אברהם"
שם כאמור התפלל החזן יחזקאל קלאנג, בפירסום נכתב שהחזן קלאנג יעבור לפני התיבה ללא מקהלה,
אך לבאים נכונה הפתעה, לפני הבמה עמדה מקהלה קטנה מאולתרת, במקהלה השתתפו אני הקטן ועוד כמה חברי מקהלות שנכחו בתפילה, על המקהלה ניצח מר אליהו ז'בלי שידוע כמוזיקאי גדול בפנ"ע,
כמובן המקהלה רק ליוותה ברספונסים ובשירים,
את התפילה הוביל ככתוב החזן יחזקאל קלאנג, הוא התפלל בנוסח נעים ומיוחד ע"פ פירוש המילים, בהתחשבות ברזי הנוסח, היה נפלא.
יצירה אחת שבוצעה בשלמות היתה: רזא דשבת, ובטח אתם חושבים איזה רזא דשבת? של פינציק. באווירת ההתחדשות בגיוון היצירות ביצע החזן קלאנג את יצירתו של יוסלה מנדלבוים, יצירה יפה לא פחות ואלי מעט יותר משל פינציק, הביצוע היה נהדר, ישר כח
ולמתפללים היתה עוד הפתעה קטנה, למקהלה המאולתרת הצטרף החזן הענק (קודם כל כבן-אדם) שלמה גליק, שהצטרף למקהלה כאחד העם בלי 'אגו' חזני.
עד כאן הדיווח מתפילת ליל השבת.
שבת בבוקר
עקב מחויבות אישית ככתוב באשכול הסמוך, התפללתי בבית הכנסת הגדול בר"ג, כבר בדרכי מביתי אל ר"ג ראיתי המון נוהר אל בית הכנסת "אהל אברהם" בבני-ברק, לתפילתם של החזנים דוד וינבך ושלמה גליק בליווי מקהלת רינת ישראל/שלמה בניצוחו של מר אופיר סובול.
כבר בליל שבת הבהיר לי מר אופיר סובול (שנכח בתפילתו של החזן קלאנג) שהשבת לא תהיה שגרתית כבכל שבת, ושבתפילה יבוצעו יצירות חדשות ולא נדושות, וכן נכתבו עיבודים חדשים עבור שבת זו, כל הכבוד.
אני הגעתי אל בית הכנסת "אהל אברהם" לאחר שהסתיימה התפילה בר"ג, שזה אומר לאחר קדושת מוסף,
כשהגעתי שמעתי ממתפללים שהתפילה היתה מרוממת ומרגשת,
החזן דוד וינבך היה חולה ומטופל באנטיביוטיקה, אך החזן דוד וינבך חזן אמיתי ומעולה ובכל מצב יודע להוביל את התפילה, ואני שהגעתי לאחר קדושה כמעט ולא חשתי שהוא חולה,
שמעתי את החזן וינבך פעמים רבות כשהיה במיטבו וכולם יודעים את גדולתו, וכשאני מקשיב להקלטה מקונצרט "קולות הנשמה" שהתקיים שבוע שעבר, ושם ביצע החזן פרקש את "קהילות הקודש" של מלבסקי, פרקש נתן ביצוע יפה ומקורי, אך כאחד ששמע מספר פעמים את היצירה מהחזן דוד וינבך התגעגעתי לביצוע שלו ליצירה ששייכת לו.
אני מחכה בקוצר רוח לפעם הבאה שיבוא להתפלל ב"אהל אברהם".
החזן שלמה גליק שבין הופעה לתפילה יש לו עוד אירוע, גם אותו הספקתי לשמוע מעט בסוף התפילה, החזן גליק עלה לבצע בסוף מוסף את השיר שהלוים מ"בשישי היו אומרים", ביצוע יפה מאוד מלא דינמיקה ובסגנון גליקי טהור, גליק הינו חזן ייחודי בדרכו, וזכות כל אחד לאהוב ולקרוא לו "ענק" ויש זכות גם לא לאהוב (וזה לכבוד ה"מייבנים" הגדולים בפורום,) העובדה בשטח שהקהל אוהב, אחרת כיצד הוא זכה לכינוי "החזן הנודד" שברוך השם בכל שבת מתפלל לפני התיבה בליווי מקהלה (בדרך כלל זו מקהלת רינת ישראל/שלמה? בניצוחו של אופיר סובול שלא נחה ומופיעה בכל שבת,),(החזן הקודם שהיה קרוי החזן הנודד היה יעקב מוצן) הקהל היה מבסוט,.בהצלחה לחזן גליק בשבת הקרובה שמן הסתם כרגיל הוא ניגש היכן שהוא בארץ או בעולם,
נכתבה כאן בקורת על המקהלה, אני לא נכחתי בכל התפילה, אך ממה שראיתי התפעלתי מהמנצח מר אופיר סובול, כיצד הוא מצליח לשמור על קור רוח ולנצח כאילו כלום לא קורה,
ומה קורה? המנצח אופיר סובול עומד ומנצח ועליו כן עליו! עומדים עשרות אנשים, כביכול הוא היה השיריים שמחלקים בטיש מהרבה, איך ניתן לנצח כשהמון עומד מסביבך מפריע וזה לא חייב להיות רק בדיבורים ופיטפוטים, (בית הכנסת היה מפוצץ עד מעל הראש) אני מצדיע למנצח אופיר סובול שמצליח לעמוד במשימה הקשה זהו, לנצח בתת תנאים., וכאחד ששר לפעמים במקהלות אני יודע כמה זה מפריע.
היצירה אבינו שבשמים בלחנו של סול זים:
אם ליצירה עזרת אבותינו של גדול החזנים משה שטרן פיתחתי אלרגיה אז לאבינו שבשמים של זים...
אני לא מאשים את המקהלה ואת החזנים, הם צודקים הם צריכים לבצע את מה שהספונסר מבקש, כי בסופו של דבר הוא זה שיזמין אותם פעם הבאה והוא זה שמשלם להם בסוף,
וכמו שנאמר "בעל המאה הוא בעל הדעה",
זה המצב וכך הוא ישאר, בר"ג רפי ביטון יכול לעשות מה שהוא רוצה ולהחליף יצירה מכיוון שמדובר בבית הכנסת הקבוע שלו והקהל אותו קהל, אך מקהלה שאינה קבועה כמו זו שנודדת מעיר לעיר וממדינה למדינה חייבת לבצע גם את הקטעים שהקהל מכיר, ואיזה קטע הקהל מכיר יותר טוב מאשר "אבינו שבשמים" של זים,
נראה את החזן ה"גבר" שיבצע לחן אחר על היצירה, מה שבטוח שיותר לא יזמינו אותו לאותו מקום,
תחשבו על זה.
שבוע טוב
אלעזר
תוקן על ידי קולני ב- 03/07/2011 12:57:36
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 14:42 |
|
| |
ראשית, לקולני ידידי, לא הצלחתי להבין מה יש לך נגד "עזרת אבותינו" שהיא אחת היצירות היפות בעולם החזנות. שנית, אם היית שומע או מכיר את "אבינו שבשמים" של החזן משה שטרן היית מבין שחזן שיעיז לבצע את הקטע (הקטע יותר קשה לביצוע מהלחן של סול זים) יוזמן אף יוזמן פעמים נוספות. בקשר לחזנים ויינבך וגליק, שני חזנים צעירים עם אישיות נהדרת ומפרגנת כאחד. אני מזדהה עם כל מילה שנאמרה על החזן שלמה גליק, החזן גליק הוא חזן שכובש אותך מהשניה הראשונה. שמעתי אותו לראשונה ממש בתחילת דרכו בתפילת שבת בכפר אליהו, ומהרגע הראשון אמרתי לו שמקומו בשורה הראשונה בין גדולי החזנים. מה שפחות ידוע הוא אישיותו התורנית של ר' שלמה גליק, ושהוא מממן אחזקת כולל אברכים אחה"צ. ועוד כהנה וכהנה, אבל זאת נשאיר לפעם אחרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/7/2011 14:56 |
|
| |
חלילה אין לי דבר נגד היצירה היפה והמשובחת הזו שבנויה בדיוק על פי פירוש המילים ועל פי הנוסח, וניתן לראות שהחזן משה שטרן הגדיל וסידר את הקטע שיהיה בו גם קטעי שירה גם חזנות קלילה וגם כבדות, כזה הוא גדול החזנים בדורינו.
אך דא עקא, יצירה זו יוצא לי לשמוע לפחות 3 פעמים בחודש אם לא יותר, וזה קצת אם לא רהרבה יצא לי מהאף, ואני משער שגם למשה שטרן זה נמאס אלא שזה כעין יצירת הדגל שלו והוא מוכרח לשיר את זה בכל פעם.
גם יצירה זו כמו אבינו שבשמים ידועה לכלל הציבור ואין סיכוי לשינוי בענין זה.
ובהקשר לאבינו שבשמים בלחנו של שטרן, שמעתי את זה בעבר וזה מדהים, האם תוכל להעלות את זה?
שבוע טוב
אלעזר
תוקן על ידי קולני ב- 03/07/2011 14:56:36
|
|
|
|
|