בית פורומים לשמוע אל הרינה ואל התפילה

"החזנות הדת" ואיך מגשרים בין הניצים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-9/1/2012 11:46 לינק ישיר 
"החזנות הדת" ואיך מגשרים בין הניצים

מאז ומעולם חזנים לאו דווקא היו הצדיקים מבני החבורה, ניתן לקרוא בספר שולחן ערוך ובמשנה ברורה מהם הכללים לבחירת שליח ציבור, ואם אלו היו הכלליים לבחירת חזן היינו נשארים עם חזן אחד או שניים.
שימו לב למשל ענין החזרה על מילים בתפילה, כמה בעיות יש על ענין זה לבד, כגון האומר מודים מודים משתיקים אותו וזה לא רק על האומר מודים מודים אלא על כל מילה שכשהיא מוכפלת משמע שמדובר בשני בוראי עולם.
בעיית הקולן שאסור על פי רוב הפוסקים בשבת, לבעיה זו יש פיתרון על ידי שעון מכני, רק שהדבר לא בהכרח זול ולעומת הקולן מחירו בשמים₪
יש את בעיית בתי הכנסת הקונסרבטיבים שמציעים לחזנים סכומי עתק שקשה להם לסרב לאותם סכומים, וכשהשאלה היא האם להרוויח שלש אלף שקל או חמש עשרה אלף לחודש יש צד מכריע...
בעיה קשה שקיימת וקראתי עליה בפורום שהעירו את הענין הזה לא פעם, והוא מקהלות החזנים שמתוכם יש חברים שמחללים את השבת וזאת אך ורק בשביל להגיע לתפילה ולהתחזן במקהלה, זה לא פשוט כלל וכלל והיו רבנים שלא נתנו למקהלה כזאת להופיע בבית הכנסת שלהם, זה פשוט אבסורד
עוד בעיה אולי קלה היא, אלו המנצחים שבקדושה עומדים הפוך מארון הקודש בכדי לנצח על המקהלה, מה ההתר לזה?
ואלו רק חלק קטן מהבעיות, וכיצד אנו מגשרים בין הדת לבין החזנות, היכולה להיות דרך או שמא חלילה לא.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 12:01 לינק ישיר 

בס"ד

כל הבעיות שמנית קיימות אחת לאחת מעל למאה שנה.
אבל עד היום שמורה פינה בלב לאלו אשר היו ידועים כשומרי תורה ומצוות.
דווקא בימינו קל יותר לברור את השליח ציבור/מקהלה אשר אתה מעוניין שיהיו שליחיך לפני בורא עולם.

יהודה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 13:51 לינק ישיר 

אני חושב שלמרות שהחזנות במהותה היא ענין דתי, בכל אופן חובה להפריד בין הדבקים באופן כמעט מוחלט. כי בסופו של דבר החזנות היא מוזיקה ורק מוזיקה, אמנם היא מוזיקה שבמהותה היא תפילה הודאה ובקשה מה', אך בסופו של דבר המיקום והגדר שלה הוא רק בגבולות המוזיקה.

העניין הדתי הוא לא המגדיר של המוזיקה אלא של האדם, ולכן אין לדתיות את היכולת להגדיר מהי מוזיקה, אלא איזה מוזיקה מותר לאדם לשמוע או מה הוא חפץ לשמוע.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 13:56 לינק ישיר 

כל עוד החזנות היתה שייכת רק להיכל התרבות אכן כך
אך כשמטרת החזנות היא התפילה בבית הכנסת, שם מתחילה הסתירה הגדולה, האם זה מה שהקדוש ברוך הוא רוצה מאיתנו, וגם כיום אנשים לא מודעים לחומרת הענין ומזמינים מקהלות שאינם שומרים שבת, וכשאני מתכווין אנשים אני מתכווין למחמירים קלה כבחמורה שאם היו מודעים לכך לא היו לוקחים על עצמם א האחריות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 14:16 לינק ישיר 

החזנות איננה רק מוזיקה, היא קודם כל תפילה. "המוזיקה הליטורגית (תפילתית) יהודית", כמו שסובול אומר.
לכן צריך, וכך גם נעשה בשטח, להשתמש בפתרונות ההלכתיים שישנם, ולזכור שההלכה מעל לכל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 14:25 לינק ישיר 

בענין 'העמידה ההפוכה' בקדושה: כיום יש יותר ויותר מנצחים שפניהם לכיוון ארון הקודש. שאפו להם על-כך! (יש גם מקהלות שנוהגות לענות 'אמן' אחר כל ברכה מ'הברכה המשולשת' של הכהנים. וע"כ חשוב שהמנצחים יפנו פניהם 'כנגד המברכים' בשעת הברכה ורק אח"כ, באמן עצמו- להפנות פניהם אל המקהלה ולנצח על ה'אמן'...)

בענין חברי מקהלה שאינם שומרי שבת- על זה אפשר לומר 'כשאין ברירה אז אין ברירה'...אני חושב שצריך לתת לזמרים הללו את האופציה לשבות בשבת (לומר להם מלכתחילה: אם תרצו להישאר כאן בשבת- אנחנו יכולים למצוא בשבילכם מקום ללון ולאכול בו בלי כל בעיות), כך שאם הם מחללים את השבת- האחריות נופלת עליהם.

ככלל- חזן ומקהלה 'מאדירים את היהדות' (זו לפחות דעתי), את תרבותה והליטורגיקה שלה. כמובן שאפשר גם בלעדיהם, אבל מדוע למנוע את היופי הזה? כמו כל דבר שהינו בעיקרון צורך, אבל גם אסתטיקה יכולה להתלוות אליו- אין שום סיבה למנוע זאת. כמו שבלבוש- כמובן שתעדיף חליפה יפה ומחויטת על-פני סתם 'סמרטוט' (למרות ששניהם יחממוך באותה מידה)- כך גם כאן. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 14:29 לינק ישיר 

ידידי רוממות 

ראשית אל תביא ראיה ממרדכי סובול כי הוא אבי מייסד הסתירה שעליה עוסק האשכול דנן 

לעצם העניין, החזנות היא לא התפילה אלא צורת תפילה, כלומר התפילה בעצמותה איננה קשורה לחזנות, כי האדם יכול להתפלל ללא מוזיקה וללא הבעת פרוש המלות ע"י הניגון. אך היות שלניגון ולמוזיקה יש כוח ביטוי רב, היות וכך אנו משתמשים במוזיקה כצורת ביטוי בתפילה.

ובאשר ע"כ, כשאתה בא ממבט של מוזיקה, אזי הערבוב הדתי הוא פסול. אך אם אמנם התפילה מעניינת אותך ואתה מחפש דרכים להתעלות בה, ובמקרה מצאת את החזנות כאמצעי, אזי נוגע אליך כל הבעיות שנמנו כאן. אך שוב, הם אינם נושאים מתחום החזנות והמוזיקה אלא מתחום התפילה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 15:24 לינק ישיר 

חזן_אי_שם כתב:
בענין חברי מקהלה שאינם שומרי שבת- על זה אפשר לומר 'כשאין ברירה אז אין ברירה'...אני חושב שצריך לתת לזמרים הללו את האופציה לשבות בשבת (לומר להם מלכתחילה: אם תרצו להישאר כאן בשבת- אנחנו יכולים למצוא בשבילכם מקום ללון ולאכול בו בלי כל בעיות), כך שאם הם מחללים את השבת- האחריות נופלת עליהם.

הבעיה מתחילה כשמזמינים מקהלה של מחללי שבת משום שהמנצח לוקח את האירוח עליו, דהיינו בעברית פשוטה: הם יגיעו ברכב אין מה לדאוג לאירוח, היתכן שאדם שומר תורה ומצוות יתן יד לחילול שבת?

ויש גם בעיה של שכר שבת....

יש היום כמה מקהלות שכל חברי המקהלה שומרי שבת, כמדומני שאלי יפה מקפיד שכל חברי המקהלה יהיו שומרי שבת, ועל כן כל הכבוד

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 16:12 לינק ישיר 

לענ"ד ערבבו כאן בין כמה עניינים, אשר "לא קרבו זה אל זה כל הלילה".
בעיות הלכתיות, או יותר נכון- קיום ההלכה בכל מצב- זה עניין אחד.
העניין השני הוא האופי, הצורה והמהות של התפילות.

לעניין הנושאים ההלכתיים- יש הלכות פסוקות, יש שנכתבו ויש שניתנו כפסקים בעל פה. יש גם להבחין בין התחומים ההלכתיים השונים. למשל, מתחום אחר לחלוטין- ייתכן שפעולה מסויימת מותר בשבת מצד איסורי ל"ט אבות מלאכה, אך עדיין אסורה מדין "וקראת לשבת עונג".
כך גם, ייתכן ומצדדים מסויימים בהלכה יהיה מותר/אסור לעשות דברים מסויימים, ועם זאת מצד "כובד ראש" בתפילה, פינוי המחשבה מדברים המפריעים ועוד, דברים פסוקים והחלטיים - הרי שלגבי זה יהיו בעיות אחרות.

העניין השני הוא האופי. רבים וטובים מתייחסים לחזנות בחרדת קודש. מוקירים את "מחיי החזנות", מברכים את "מרימים קרנה של חזנות" וכהנה רבות. מי שחושב שהחזנות קובעת חשיבות בפני עצמה- יתייחס אחרת למי שנהנה מחזנות, חובב את התפילה החזנית אך סולד מהקונצרטנטיות המשורבבת לה.

לפני שנים רבות קראתי מאמר מר' ישראל אייכלר, בו הוא ציטט את רבו האדמו"ר מבעלז, בהסברת עניין מסויים. הנושא היה כשרות הבד"ץ על פפסי, כאשר הפרסומות שלהם היו על "הדור החדש" ובתמונות הייתה ההשתלשלות של המין האנושי מהיותם קופים ועד לאדם המודרני.
ולכאורה- מה הבעיה? אם זה כשר, למה לא לשתות? מה זה משנה מה הפרסומת? וגדולי הרבנים נלחמו בכל תוקף נגד הפרסומות ובעד שלילת ההכשר.
הסביר האדמו"ר- אם במסעדה יוקרתית יגישו מעדן נפלא בצלחת מלוכלכת- האם ניתן ליהנות מזה?

אם החזן/חברי המקהלה הינם מחללי שבת, אם שליחי הציבור ושותפיו אינם מוסיפים כבוד לתפילה ולאלוקי ישראל, האם ניתן להנות מזה?
האם מישהו היה נהנה משירי הלל ושבח על אביו המושרות בפי שונאיו הגדולים?

המצפה לרחמי שמים,
הק' מעניש

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 18:02 לינק ישיר 

מאיר_צ

הנעלם  מבינתך  מקרא  מפורש ?

(קהלת  י'  י"ט ) והכסף יענה את הקול . . .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 18:12 לינק ישיר 

בענין זה- אני רוצה לספר קצת על עצמי ועל המקהלה בה אני שר. זה לא סוד, רוב רובם של חברי הפורום שמעו עלי, יודעים מהי 'מקהלת הבית' שלי וכו'...

במקהלה בה אני שר- הרוב המוחלט של חברי המקהלה- שומרי שבת. על-כך אני שמח, וגאה להיות חבר במקהלה שכזאת! הבעיה מתחילה ומסתיימת, כמו תמיד, בבאס (מה לעשות, משום מה- אין מספיק באסים איכותיים שומרי שבת, מישהו מוכן לעשות על זה איזה מחקר אנאטומי, סוציולוגי, פסיכולוגי, היסטוריוסופי???) הבאס שלנו תורם רבות למקהלה, ובלעדיו- המקהלה איננה נשמעת אותו הדבר. האם עצם הדבר שאינו שומר שבת- היא סיבה מספיק טובה להוציא אותו משם?
אם תשאל אותי, לפי דעתי: חד וחלק- לא!

כי: א. יש לו יחס של כבוד לדת והוא ממש לא עושה זאת רק ע"מ לקבל שכר.
    ב. נו, אולי פעם הוא גם ישמור שבת... (מי שמאמין לא מפחד וכו' ;-))
    ג. בזכותו- יותר ויותר אנשים נהנים להאזין למקהלה (כמובן גם כאלה שאינם 'דתיים מוצהרים') ויש פה איזשהו מימד של קידוש שם שמיים (כך לפחות אני חש!)

אמר פעם אחד מהרבנים הגדולים (כבר אינני זוכר מי), שבנושאים כעין אלה יש להתחשב ב'חלק החמישי של שו"ע', הוא החלק הקשור בתבונת הלב, ובחינת כל מקרה (וכמובן מקרה כזה, שבו הצבע האפור הוא הדומיננטי)- לגופו!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 22:24 לינק ישיר 

חזן_אי_שם כתב:
בענין זה- אני רוצה לספר קצת על עצמי ועל המקהלה בה אני שר. זה לא סוד, רוב רובם של חברי הפורום שמעו עלי, יודעים מהי 'מקהלת הבית' שלי וכו'...

במקהלה בה אני שר- הרוב המוחלט של חברי המקהלה- שומרי שבת. על-כך אני שמח, וגאה להיות חבר במקהלה שכזאת! הבעיה מתחילה ומסתיימת, כמו תמיד, בבאס (מה לעשות, משום מה- אין מספיק באסים איכותיים שומרי שבת, מישהו מוכן לעשות על זה איזה מחקר אנאטומי, סוציולוגי, פסיכולוגי, היסטוריוסופי???) הבאס שלנו תורם רבות למקהלה, ובלעדיו- המקהלה איננה נשמעת אותו הדבר. האם עצם הדבר שאינו שומר שבת- היא סיבה מספיק טובה להוציא אותו משם?
אם תשאל אותי, לפי דעתי: חד וחלק- לא!

כי: א. יש לו יחס של כבוד לדת והוא ממש לא עושה זאת רק ע"מ לקבל שכר.
    ב. נו, אולי פעם הוא גם ישמור שבת... (מי שמאמין לא מפחד וכו' ;-))
    ג. בזכותו- יותר ויותר אנשים נהנים להאזין למקהלה (כמובן גם כאלה שאינם 'דתיים מוצהרים') ויש פה איזשהו מימד של קידוש שם שמיים (כך לפחות אני חש!)

אמר פעם אחד מהרבנים הגדולים (כבר אינני זוכר מי), שבנושאים כעין אלה יש להתחשב ב'חלק החמישי של שו"ע', הוא החלק הקשור בתבונת הלב, ובחינת כל מקרה (וכמובן מקרה כזה, שבו הצבע האפור הוא הדומיננטי)- לגופו!

בקשר לבס הקול: כשמזמינים אותו "מחייבים אותו "לחלל את השבת ?(להגיע מרחוק ברכב לדוגמא?) או שהוא מכבד, ולא מחלל כשהוא בדרך ל"עבודה"?
אם הוא מכבד -אז אולי טוב להשאירו ,שכן בזמן שהוא בבית הכנסת ,עם המקהלה . זו שעה שבה נמנע ממנו חילולה -והיה זה שכרכם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 23:09 לינק ישיר 

אין משגיחין בבס קול
(בבא מציעא נט ע"ב)

בעזרת השם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2012 23:23 לינק ישיר 

חזן אי שם

אולי עדיף  לצרף  בס

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2012 13:37 לינק ישיר 

'בקיצר', ליבסון ואליעזר- אהבתי!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/1/2012 09:29 לינק ישיר 

לא נראה לי שיש פתרון לבעיות שציינת, הבעיה היא שכל המקהלות המקצועיות משתמשות בשחקני חיזוק, ואם רוצים לשנות את זה הדבר היחיד שיכול לעזור הוא להתחיל לימודי מוסיקה ברמה בבתי הספר ובחיידרים אחרת אני לא רואה סיבה שאדם שמעונין להביא פרנסה הביתה שיתחיל להשקיע וללמוד מוסיקה במוסדות אקדאמים על מנת להגיע לידע שרק שחקני החיזוק שהגיעו מרקע שונה ומתרבות מוסיקה ואז להשתמש בו כדי לשיר במקהלת חזנות. קשה לי להאמין
מה מותר ומה אסור שכל אחד ישאל את הרב שלו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > הכל סביב המוזיקה > לשמוע אל הרינה ואל התפילה > "החזנות הדת" ואיך מגשרים בין הניצים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext