בית פורומים פורום רבי שלמה קרליבך

דברי תורה - אלול-תשובה-סליחות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/8/2008 12:58 לינק ישיר 
דברי תורה - אלול-תשובה-סליחות

בחודש של התשובה והרחמים, אנא תוסיפו כאן כמה שאפשר, עוד ועוד דברי רב שלמה זצ"ל בענין.

הנה תורה'לה מרב שלום ברודט עם דברי רב שלמה:

היום אני רוצה לחלק שיר קדוש וכמה מילים מרב שלמה זצ"ל. בשבועה הבאה, אנחנו מתחילים את חודש אלול, וכולנו צריכים ורוצים להתעורר. אז כאן יש שיר אידיש ישן, שיר שרב שלמה חילק איתנו.

זה שיר באידיש מימי השטעטל [כפר או עיירה קטנה]. פעם שמעתי שרב שלמה אמר לנו שבימים ההם, לפני שהיו לאנשים שעוני אזעקה, בשטעטל, היה בן אדם אחד שהיה הולך בחוצות בשעות המוקדמות בבוקר, ובעדינות היה דופק על הדלתות של האחים והאחיות הקדושים, ושר: "גוואלדשה ברידר וואס שלופט דו [איהר]?" בקול מתוק ומלא אהבה.

בתירגום חופשי זה אומר: 'זה נורא, אחי, זה איום! אחי, למה אתה יושן? זה הזמן לומר תהילים, זה הזמן להתפלל [דאווען], זה הזמן ללמוד! אז מדוע אתה ישן? אם אתה לא אומר תהילים, אם אתה לא מתפלל, אם אתה לא לומד, ואתה רק ישן, מה מטרה שלך בעולם הזה, מה אתה תביא עמך לעולם הבא?'

[שמעתי שהחרוזים הראשוניים היו בשיר החסידי הזה המקורי, אבל הקטע הבא הוסף ע"י רב שלמה בכבודו ובעצמו - דופו]:

בחרוז האחרון יש צעקה לבבית ומלא אהבה בשבילינו להקשיב, להקשיב בעמקות ועם הרבה לב, עם הרבה נשמה…  'אם אתה לא אומר תהילים, אם אתה לא מתפלל, אם אתה לא לומד, ואתה רק ישן, אז אתה לא (חי כמו) יהודי, אתה לא יהודי. ואם אתה לא יהודי, מה ערך שלך בעולם הזה, מה אתה תביא עמך לעולם הבא?'

[ממשיך רב שלום ברודט]:

אוי ויי! איזה מילים חזקות! בכל מדריגה שאנחנו נמצאים, ואולי אני לא מדבר עליך, אבל אני ובטוח מדבר לעצמי, כולנו צריכים להתעורר. אנחנו כאן לעשות את העולם הזה למקום ישיבה של השם. אנחנו צריכים להביא את תהילים ­ שירים של תהילה לשם, לתוך העולם הזה. אנחנו צריכים להביא את דאווענינג ­ מילים של תפילה לתוך העולם הזה. אנחנו צריכים להביא את לימוד התורה לתוך העולם הזה.

זה איך אנחנו מביאים את אור השם לתוך עולם הזה, ואנחנו צריכים את זה כ"כ הרבה. ונעבעך, יש כ"כ הרבה זמן שאנחנו כאילו חסרי הכרה. למדנו בעבר מרב שלמה זצ"ל שאלול הוא חודש של תיקון (לא רק את הדברים הלא-נכונים שעשינו, אלא גם) הדברים שעשינו באופן נכון, אבל עשינו אותם בלי להיות מודעים, בלי 'להיות שם' עם כל הלב והנשמה. איך אנחנו מתקנים חוסר-הכרה? שהשם יברך אותנו להתעורר, שנהיה מבורכים עם ידידים ואהובים שאיכפת מספיק לעורר אותנו באופן המתוק והאהוב ביותר. יהי רצון שנזכה כולנו להקשיב בעמקות, להקשיב עם הרבה לב והרבה נשמה.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2008 14:20 לינק ישיר 

נו חברה, יש הרבה תורה על אלול, אנא הוסיפו לכאן. בינתיים קבלתי את זה באנגלית היום ותרגמתי:

אלול : לפתוח את השערים
רב שלמה קרליבך זצ"ל -  ניו יורק, י"א אלול תש"ן

התיקון של חודש אלול הוא האות יו"ד, וגם היד השמאלית. היד הימינית מציגה מה שאני עושה במודע. היד השמאלית היא מה שאני עושה על ידי רפלקס, באופן חסר-הכרה. השאלה היא מה שאני עושה באופן חסר-הכרה, באופן טבעי. אם אני רואה איש עני, האם אני חייב לחשוב וחושב מה לעשות? מה שאני עושה, אני עושה על ידי רפלקס.
מה זה, החסר-הכרה? חסר-הכרה שלי מקושר לאור הגבוה ביותר. היו"ד הוא הגילוי העמוק ביותר, אבל עולם הזה הוא לא כלי לזה. השופר הוא צעקה מהחסר-הכרה. אני תוקע בשופר כדי לקשר לחלק הזה של עצמי, לשמוע את הפנימיות שלי בוכה. בחודש אלול, ה' פותח שערים בשבילינו כל כך, שאנו יכולים לשמוע את הבכי של נשמתנו - כמה אנחנו רוצים את הקב"ה במקום העמוק ביותר בנשמתנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/9/2008 11:51 לינק ישיר 
הרכבת של חודש אלול

רבי שלמה והחברה אומרים סליחות בתחנת הרכבת בלניניגראד, רוסיה

רב שלמה מדבר:

האבא שלי ז"ל, היה מדבר בכל מיני בתי כנסת במוצאי שבתות. פעם בחודש אלול, הוא הזמין אותי לפגוש אותו בבית כנסת בעיירה של עשירים בלונג איילנד [ליד העיר ניו יורק]. כדי לדבר, אחד התנאים היה שמתחילים מיד אחרי צאת השבת. לנגן לפני כל קהל באותו פרק-חיים שלי, הייתי מוכן אפילו למהר את יציאת השבת. ללוות את אבי היה הכבוד הגדול ביותר בשבילי.

אז, כמו שאף פעם לא עשיתי, סיימתי שבת מהר, תפשתי את הגיטרה, ורצתי לרכבת [לנסוע ללונג איילנד]. בדיוק כשהגעתי לתחנה, הרכבת באה. אה, סימן טוב! ישבתי עם הגיטרה שלי, מול אישה שהיתה מולבשת טוב. לפעמים יש לך רעיון של מה שאנשים חושבים עליך, כי הם לא יסתכלו בך. בכל אופן, בקצה השני של הרכבת, ראיתי את הכרטיסן הבודק כרטיסים. חיפשתי בכיס עבור הארנק שלי, אבל זה לא היה שם, ובשום מקום אחר בבגדים שלי. חשבתי שאולי זרקתי אותו לתוך נרתיק הגיטרה שלי, כיון שזה איפה שהייתי צריך לשים אותו לפני שבת, נכון? אם זה לא שם, אולי אמצא פנקס השקים שלי, או אולי כמה מטבעות, משהו! [אבל לא היה] שום דבר!

הכרטיסן התקרב. ואני ישבתי, בודק את עצמי, ובודק את כל חפץ שבנרתיק הגיטרה שלי עבור כסף. אז יש זמנים כאשר אתה יודע מה שאנשים חושבים עליך, כי הם מסתכלים בך. זה היה ברור לשכן שלי שלא היה לי כסף, וזה היה ברור לי שהיא בכלל לא רצתה להתעסק איתי. אבל לא הייתי ביישן, כי הצטרכתי להגיע לתחנה שלי לפני שהם זרקו אותי מהרכבת! עם כל שפלות הרוח וחן שהיה בי, הצגתי את עצמי לאישה הזאת, הסברתי את מצבי הקשה, ו...אני לא צריך אפילו לגמור את המשפט. המבט שלה ביטא פלא כאילו: "למה הייתי אפילו שואל אותה?" אז, בקשתי סליחה...והלכתי לקרון הבאה.

זה היה פתרון שלי! התחנה שלי לא היה כ"כ רחוק, אם יכולתי פשוט להישאר לפני הכרטיסן, אז הייתי נמנע מכל בעיות. כשהלכתי בין הקרונות, קיוויתי למצוא ידיד או מישהו שהכיר אותי, אפילו "סתם" יהודי אחר. אף אחד! סוף סוף, הגעתי לקרון הראשונה, שבוודאי לא היה רחוק מספיק, ופשוט החלטתי לשבת ולסבול את ההשלכות. הכרטיסן בא, והסברתי את מצבי. הוא נענע את ראשו בשלילה.

"טוב, האם אני יכול לכתוב לך שטר חוב? בוודאי אני אשלח את הכסף ביום שני."

"אני מצטער," הוא אמר. "אתה תצטרך לעזוב את הרכבת." 

אז, כמו בת-קול משמיים, מישהו בקרבת מקום אמר, "האם אני יכול לעזור לך?"

איש זר בא ושילם, והציל אותי עם דמי נסיעה ברכבת. הייתי כל-כך אסיר תודה וכ"כ מתבייש, שלא יכולתי לבקש ממנו את דמי הנסיעה עבור מונית מתחנת הרכבת לבית הכנסת!

כאשר ירדתי מרכבת, מיד נהג מונית קרא לי, מישהו שאהב את המוסיקה שלי. אמרתי לו לאן הצטרכתי ללכת, וכמעט אמרתי, "אבל...," כשהוא אמר שהוא לוקח אותי חינם. הייתי צריך לומר לו, "אבל תן לי לשלם לך," ואז נותן לו לנצח את הוויכוח, אבל פשוט שוחררתי לקבל את כל החסד.

כשישבתי במונית, התוהה על איזה סיפור שאגיד לקהל שלי, פתאום זה היה כל כך ברור. אני פשוט חייתי עכשיו את אלול!!! כמו שאנחנו משלמים עבור נסיעה ברכבת עם כסף, אנחנו משלמים להקב"ה עבור החיים שלנו עם מצוות ומעשים טובים. אז אנחנו מבינים כמה שאנו ריקים ממצוות, בלי שום זכות ליהנות מנסיעה ב"רכבת" שלו [דהיינו, בעולם של ה']. ואז עושים תשובה.

בהתחלה, אנו אומרים לעצמנו שה' יקבל שטר חוב, אבל אז אנחנו מבינים שהמחאות [שיקים] לא מקובלות. אפילו חשבון הבנק השלם שלנו של מצוות הוא [עלול להיות] לא מספיק! כמעט ביאוש, אנחנו מנסים לחפש עֵד שיכול להצדיק אותנו, אבל אין אף אחד. ואז, אנו מנסים לגנוב זמן על ידי הליכה לקרון הבא, יותר רחוק מהדין שלנו. אבל ה' יודע איפה למצוא אותנו.

אז, כשאנחנו עומדים בדין, מתפללים עבור איזה ישועה, אנו יודעים את האמת: לא מגיע לנו! זה נשמע כמו ביטוי נדוש, נכון? אבל אין נסיעות חינם. ואז, בדיוק כשאנו מגיעים לנקודה הכי נמוכה, על ידי ההבנה שלא מגיע לנו את העולם היפה של הקב"ה, הוא שולח לנו עֵד כדי להציל אותנו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2008 10:21 לינק ישיר 

גוואלד אלו תורות............... גוואלד..
תודה תודה מירושלים עד סוף העולם...............

לא כל יהודי קדוש, אבל כל יהודי הוא קודש קדשים... (ר' שלוימל'ה)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2008 14:16 לינק ישיר 

דופו יקירא. יישר כוח. ממש שמי שמיים.
ואגב הסיפור המדהים שסיפרת הבנתי מה שנתקשיתי זה מכבר. כידוע וכנזכר בפורום זה אי שם. את המנגינה האדירה למילים מזבח חדש בצין תכין, הלחין שלמה כתמורה לבעל מסעדה בצפת ת"ו ששלמה ישב אצלו עם החבריא קדישא ואח"כ התברר שאין בידם מספיק לשלם, על המקום הבטיח לו שלמה שיר חדש, ישב והלחין את השיר הנפלא הזה מזבח חדש.
ומעולם לא הבנתי מדוע דווקא מילים אלו עלו לו לשלמה על ליבו, באותו מעמד.
ולפי סיפורך הבנתי ששלמה היה בדרגה שהרגיש כי כל מאורע וכל יום בחיים הוא מתנה מחודשת מיד הקב"ה ממש ואין מצב בו יהודי מרגיש עצמו לבד. וזו הרגשה שמתחדשת בכל רגע בכל יום בכל ראש חודש ובכל ראש שנה.

יהיו הדברים לע"נ רבי שלמה בן נפתלי ז"ל אוהב ישראל ומקרבם לאביהם שבשמים. ומסר נפשו וליבו עליהם.

ותהיה השנה הבאה עלינו לטובה, שנת שמחה ואהבה ואחוה ושלום וריעות והתקרבות בין ישראל לאביהם שבשמים, עם האובדים בארץ אשור והנדחים וישמע קול שופרו של משיח ד'. במהרה בימינו.
שבת שלום ושנה טובה לכל חברי הפורום ולכל עם ישראל.

תוקן על ידי bin ב- 26/09/2008 14:17:37

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/9/2008 21:49 לינק ישיר 

תודה רבה לממש_ממש וגם ל-BIN עבור המילים שמחממים את  הלב!

ושנה טובה, כתיבה וחתימה טובה לכל חברי הפורום!!!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2009 12:08 לינק ישיר 

האם יש למישהו משהו לתרום כאן???

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2009 14:07 לינק ישיר 

שוב אני אתחיל, בתקווה שאתם יוסיפו. קבלתי את זה מר' שלום ברודט באנגלית, התרגום שלי:

לימוד של רב שלמה - ב' אלול

(בתוך למוד שנמסר בשנת 1990)
רב שלמה זצ"ל לימד: חודש אלול, על פי ספר היצירה, קשורה עם יד שמאל וגם עם האות "יוד." זאת אומרת שבמהלך חודש אלול, אנחנו מתקנים את תת-ההכרה שלנו.

ביום הכיפורים, אנו מבקשים מה' לסלוח לנו על החטאים שחטאנו בהכרה. אבל כשסוף השנה מגיע, אנו מבינים כי למרות שאולי הצלחנו לתקן את החיצוניות שלנו, יש עדיין הרבה עבודה לעשות על הפנימיות. אנו עדיין זקוקים לעבוד כדי שהתורה והמצוות מגיעים עמוק עמוק בתוכנו.

כל עוד שיש לנו כעס בפנים, על רמת תת-הכרתי, כל עוד שאנו צריכים להתמודד עם הקנאה ועם התאוות, התורה והמצוות עדיין לא הגיעו לעומק העמוקים שלנו. קל יותר להפסיק לאכול מזון לא כשר, מאשר לעצור את המחשבות השליליות על עצמנו ועל אחרים, למשל.

האות "יוד" הוא הקטן ביותר מכל האותיות, וזה גם החלק של כל אות [ברגע שאתה שם את קולמוס על קלף, אתה כבר כותב אות "יוד"]. אז האות "יוד" מסמלת את הנקודה הפנימיות ביותר - הנקודה הפנימיות להיות א איד [ייד, יהודי].

יד שמאל מסמלת את הפעולות תת-הכרתיות שלנו. משמעות הדבר היא כי בחודש אלול, אנו יכולים לגשת לאנרגיה הנדרשת לעשות את העבודה הפנימית, שצריכים לעשות לפני השנה מסתיימת. העבודה שניסינו להשיג ביום הכיפורים, על רמת ההכרה, צריך להיות אמיתי גם ברמת תת-הכרתי. זוהי משימה רוחנית שאנחנו צריכים להשלים לפני שהשנה מסתיימת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2009 15:44 לינק ישיר 
לא מזמן זכיתי להניח ידי על הניגון הנפלא גיוואלדשע ברודער כפי ששר אותו רבינו המתוק

אינני יודע כיצד להעלותו לכאן ולכן מי שרוצה, אשלח לו באישי והוא יעלה אותו לכאן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2009 16:11 לינק ישיר 

זה מצוי כאן http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?cat_id=19&topic_id=2147784&forum_id=18615

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-28/8/2009 02:39 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/7/2013 14:08 לינק ישיר 
תוספת לשנת תשע"ג - מאמר "התחדשות" שקבלתי...

*--[if !mso]> *[endif]*

מאמר שמבוסס משיחה פרטית שהרב שלמה קרליבך זצ"ל. העביר בחודש אב תשמ"א 1981 בניו-יורק

באהבה לכולם ברכת יום מבורך ושפע ברכה והצלחה ורפו"ש לכל חולי ע"י אכי"ר

התחדשות

סיפור :

היו היה איש יפני, אותו יפני התחתן (עם יפנית כמובן) ונולד להם מה אם לא – ילד יפני. טוב, הילד למד לאכול, למד לשתות, למד ללכת, מה עושים אתו עכשיו?? שולחים אותו ללמוד קראטה כמובן, כמו כל ילד יפני ממוצא. כמובן שלחו אותו הוריו למאסטר הכי חשוב ביפן – ברוס לי, באמרם אליו חד משמעית, תעשה עמו מה שתעשה והעיקר שיצא מידך – לוחם אמתי.

אין בעיה, הפטיר המאסטר לקראטה, תנו לי שנה ואני עושה אותו לוחם. לאחר שלושה חדשים חוזר הילד הביתה לביקור, אביו שלא יכול להתאפק, מבקש ממנו - ''בני, הראה לנו מנפלאות הלחימה שלמדת אצל המאסטר," אך הילד היפני הרך עונה לאביו - "איני יכול, רק בסוף השנה כאשר יהיה מופע סיום השנה אז תוכלו לבוא לביתו של המאסטר ולראות מה אני יודע."

בסיום השנה, מגיעים ההורים אל בית המאסטר, המורה והתלמיד עולים יחדיו לזירה, קדים קידה, גונג.. הקרב מתחיל, הילד רץ לעבר המאסטר מנסה תרגיל מתוחכם, המאסטר באדישות וזריזות מתחמק ממכת הילד ובהינף יד מנחית אותו עם אגרוף אל רצפת הבימה. האם והאב היפנים בשוק, איזו נפילה דרמטית, אך הילד אינו מתייאש, קם בשנית ורץ לעבר המאסטר, הפעם עם תרגיל אחר, אך שוב המאסטר מתחמק בנעימות וכאילו בלי להתאמץ מנחיתו בשנית אל עבר רצפת הבמה הפעם גם עם שפריץ קטן של דם אל עבר הקהל. וכך ממשיך הדבר עשר פעמים ואף עשרים פעם, בכל פעם הילד מנסה להכות אך מונחת בכוחניות אל רצפת הבמה.

ההורים שכבר מההתחלה התקשו לקבל את המחזה הלא נעים מתחילים לנוע באי נעימות בכסא, האב היפני פונה אל האם היפנית השואל אותה - ''מה קורה פה, הילד רק מקבל מכות מתי גם הוא יצליח לעשות משהו, ולהחטיף למורה איזה מכה?'' האם היפנית מרגיעה אותה ואומרת לו - "אל תדאג, הם בטח מכינים איזו הצגה מיוחדת לכבוד האירוע ובסוף הקרב בטח יהיה איזה תרגיל מיוחד כזה כמו עם 'דניאל סאן' מילד הקראטה והילד שלנו בעזרת מכת ברבור או אווז יעיף את המאסטר אל מחוץ לבמה."

אך באמת לא קורה שום דבר מיוחד, הדבר המיוחד היחידי שקורה הוא שהילד לא מפסיק לקבל מכות נחרצות מהמאסטר כבר ארבעים וחמישים פעם כאשר סימני דם ניכרים על כל גופו, בשלב זה האב היפני כבר מתייאש לגמרי, קם ומפסיק בכעס את הקרב. ''מה עשית לבני?'' שואל הוא את המאסטר, "הרי הבטחת שתעשה ממנו לוחם אמתי ומה רואות עיניי, אין הוא מסוגל להנחית אפילו מכה אחת, רק מקבל מכות ונופל על הבימה"... "אמת" עונה לו המאסטר, ''אך יודע אתה מה ההבדל בינינו, ההבדל בינינו הוא שאתה ראית אותו נופל חמישים פעם ואני ראיתי אותו קם חמישים פעם" - זה הוא לוחם אמתי.

מוסר ההשכל ברור, כולנו נופלים, הנפילה אינה חידוש, קהלת ז'-''אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא", רק ההתגברות אל האור מצד הנבראים הנה חידוש, כי עיקר התשובה תלויה בהתעוררותה דלתתא, דהיינו התעוררות הנברא לקבלת אור הבורא על ידי עבודה רוחנית הדורשת מאמץ רב. לקום אחרי שנפלת פעם אחת, זה קל, הרי זה רק ההתחלה של הקרב, אבל בו נראה אותך קם אחרי שנפלת חמישים פעם, זה חידוש.

ובאמת, ה' יתברך נקרא - ''סומך נופלים", כי באמת אין ה' יתברך מתרגש כביכול מנפילתו של האדם ואילו עלייתו של האדם חזרה אל האור יוצרת שעשועים גדולים בשמים, ואדרבה, אין מידתו של ה' יתברך כמידת רוב בני האדם דהיינו כאשר נופל האדם אזי טוענים הם כנגדו כי ודאי ידע כי עלול הוא ליפול באותו מקום ולכן נפל אך לא היה זהיר מספיק, לא כך היא דרכו של הבורא כי אם סומך נופלים ומרים הוא את "סוכת דוד הנופלת," הנופלת דייקא על אף פי שנפלה, מקים הוא אותה בליטופי אהבה, את נשמת האדם ונשמת ישראל לקראת גאולתה, ואיזו קימה מחכה לה. וכך גם על האדם לנהוג, ללטף את הנופל ה"פצוע" במלחמת היצר ולא לגעור בו והמרחם על הבריות מרחמים עליו מן השמים.

אמת, כמה קשה היא הנפילה, וכמה נכונות הן טענותיו של היצר הבא אל האדם, באומרו אליו כי אכן שפל ונבזה הוא כל כך עתה לאחר חטאו, ואיך יוכל לבוא לפני ה' יתברך ולבקש ממנו עתה לחזור אל חיק הקדושה והטהרה, ואם כבר יאזור אומץ כנגד היצר הרע בעזות ד'קדושה ויבוא ויבקש על נפשו לשוב אל אור הקדושה אזי יאמר לו היצר הרע, כי אפשר שיחזור אל חיק הקדושה אבל ודאי שאינו יכול לצפות להיות צדיק גמור לאחר שחטא חטא כל כך חמור, אמנם יש לו מקום בקדושה אבל לא חלקו בין הצדיקים, יכול הוא עתה להסתפק להיות 'פרווה' בעבודת ה' אבל לא יותר.

אך כאן טמון מכשול גדול בעבודת ה', כי ידוע בחכמת החסידות כי מי שלא מבקש אינסוף ממי שיכול לתת לו אינסוף אזי הוא שוטה, וודאי אין הקדוש ברוך הוא רוצה בנפילתו של האדם אלא כל עניין הנפילה הוא רק כדי לחזקו בדרך הקדושה בכדי שיבחר על אף כל נפילותיו בדרך הקדושה והאור ובכך יוכיח לעצמו כי ראוי הוא לקבל את מיטב מתנות הבורא.

לכן כתוב - ''שבע יפול צדיק וקם," כאשר המספר שבע מופיע בחז"ל כעל מסמל שתי בחינות, מבחינה אחת מסמל הוא את הטבע והחיצוניות אך מבחינה נוספת מסמל הוא בדברי חז"ל את החיבור לאינסוף, כידוע בחכמת החסידות כי יום השבת, שהוא היום השביעי, יש ביכולתו לחבר את האדם אל הרגשת האינסוף טוב הקיים בבריאה, ולכן הגאולה נקראת גם יום שכולו שבת, יום שכולו שבע – "היום השביעי." ובכך אומרים לנו חז"ל כי שבע יפול צדיק וקם, דהיינו שהצדיק נופל שבע פעמים, דהיינו אינסוף פעמים, אך עם זאת לעולם יקום ודייקא על ידי כך נחשב הוא לצדיק, כי ליפול כולם נופלים אך הצדיק, על אף שיפול אינסוף פעמים, לנצח יקום.

עתה, חודש אלול, חודש התשובה, המלך בשדה, עת רצון להתקרב אל הקדושה. עיקר היצר הרע בחודש זה הוא ההתמהמהות, אומר האדם לעצמו, כי חודש שלם לפניו להתקרב אל המלך, נדרש אני להכנה, יש לי זמן ומדוע אזדרז ואלחץ ועוד התשובה מתאפשרת לי כל החודש. אך כל זאת אינו אלא עצת היצר, כי האיך יחכה ירא ה' האמתי בביתו בעוד המלך בשדה?

ומרומז הדבר בפרשת מקץ בסיפור יוסף והשבטים, כאשר דורש יוסף מאחיו להביא את בנימין אתם למצרים. בתחילה אין יעקב אבינו מסכים לאחים להוריד את בנימין מצרימה (בנו היחיד שנשאר מרחל לאחר שהשבטים העלילו על יוסף כי "טַרֹף טֹרַף יוסף") מפחד שיאבד גם אותו, אך מפאת הבצורת הקשה אשר היתה באותה תקופה מבקש יהודה מיעקב אביו - "שִׁלְחָה הַנַּעַר אִתִּי וְנָקוּמָה וְנֵלֵכָה, וְנִחְיֶה וְלֹא נָמוּת, גַּם אֲנַחְנוּ גַם אַתָּה גַּם טַפֵּנוּ. אָנֹכִי אֶעֶרְבֶנּוּ, מִיָּדִי תְּבַקְשֶׁנּוּ, אִם לֹא הֲבִיאֹתִיו אֵלֶיךָ וְהִצַּגְתִּיו לְפָנֶיךָ, וְחָטָאתִי לְךָ כָּל-הַיָּמִים. כִּי לוּלֵא הִתְמַהְמָהְנוּ כִּי עַתָּה שַׁבְנוּ זֶה פַעֲמָיִם."

בפסוק האחרון ישנו רמז נפלא על העבודה הרוחנית הנדרשת מאתנו בחודש אלול, שהרי המילה לולא הנה בדיוק הפך המילה אלול באשר שנכתבת היא בסדר הפוך לחלוטין, לכן אומר יהודה "לוּלֵא הִתְמַהְמָהְנוּ כִּי עַתָּה שַׁבְנוּ זֶה פַעֲמָיִם," אלול אין זה זמן להתמהמה, ההפך הוא הנכון, המלך בשדה, עכשיו זה הזמן לעשות תשובה, עכשיו ולא רגע מאוחר יותר, עכשיו ממש, כי לולא ההתמהמהות כבר היינו חוזרים בתשובה פעמים.

ועוד מדרכי התשובה נרמז לנו בדוד המלך האומר - "לולא תורתך שעשועי אזי אבדתי בעניי", אין לך תשובה כלימוד התורה, היא הנקראת מגנה ומצלה, אשר אורה יכול להשיב את לב האדם אל הטוב, ולא זו בלבד אלא ש-'לולא תורתך', כאשר אין לימוד תורה, דהיינו לימוד המשמח את האדם המביאו לאהבת ישראל טהורה אזי הבור ריק, אין בו מים ומתמלא הוא נחשים ועקרבים כידוע, לכן דייקא בזמן זה צריכים לכוון אנו בתפילה תן חלקנו בתורתך, דהייינו תן לנו את החלק השייך לנו בתורתך, אשר יעלה אותנו מעלה ברוחניות ובשמחה ונזכה להתקרב אל אורך באמת.

*--[if gte mso 9]> Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 *[endif]**--[if gte mso 9]> *[endif]**--[if gte mso 10]> *[endif]**--[if gte mso 9]> *[endif]**--[if gte mso 9]> *[endif]*

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2013 11:08 לינק ישיר 
קבלתי היום בפייסבוק

ר' שלמה קרליבך:
חברים יקרים, אני רוצה לומר לכם, אתם יודעים, הבטחנו לקב"ה כ"כ הרבה שנה שעברה בראש השנה ויום כיפור. אני לא יודע מה איתכם, קשה לי להודות אבל עדיין לא עשיתי כלום. וגעוואלד, יש עוד כמה שבועות לשלם את כל חובותי. אבל אני רוצה שתדעו עוד דבר, כל מי שיש לו אזניים טובות, כשאנחנו תוקעים בשופר, אתם חושבים שזה אנחנו תוקעים בשופר? זה ה' תוקע בשופר. ה' גם כן הבטיח לנו כ"כ הרבה, והוא גם לא קיים את זה... אז אנחנו באים לפני הקב"ה ואומרים 'רבונו של עולם, אולי אתה ואני נקיים מה שהבטחנו? אז האם אנו יכולים למחוא כפיים ולהגיד לקב"ה 'תן לי כוח בידיים, כוח במעשיי, שאעשה מה שהבטחתי ואולי הקב"ה גם יקיים את הבטחותיו? כי תמיד אלה אנחנו שצריכים להתחיל. אתם יודעים, תינוק, ההורים עושים הכול. ככל שהילד גדל, הההורים מצפים מהילד שיעשה משהו קודם. אתם יודעים, אנחנו כבר לא תינוקים. אנחנו מסתובבים עם ה' כבר כמה אלפי שנה... אז ה' רוצה שנתחיל קודם. בואו נעשה את זה חברים!

תוקן על ידי דופו ב- 07/08/2013 11:10:43

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/8/2013 14:59 לינק ישיר 
שוב מפייסבוק - תורה של רב שלמה קרליבך מפי הרב יהושע רובין

תורה של רב שלמה קרליבך מפי הרב יהושע רובין:
הרב קוק אומר שיש תשובה טבעית. הפירוש שלי לתשובה טבעית זה לחזור לאני הטבעי לאני הנורמלי. שאנו רוצים להיות נורמליים שוב. למשל האם זה נורמלי לפגוע בעצמך? וודאי שלא. אך תפתחו את הלב ותשמעו -- כשאנו כועסים אנו פוגעים בעצמינו. אתם מיבנים: לכעוס זה כמו לאכול רעל אכברים ולצפות שהאכברים ימותו."
בראש השנה אנו מבקשים מה': "תין לי את הכוח להפסיק לפגוע באחרים בעצמי. תעזור לי להפסיק לאכול ולהאכיל רעל."

(בשם אומרו: הקודם קבלתי מאליהו רוזנבלום).

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > הכל סביב המוזיקה > פורום רבי שלמה קרליבך > דברי תורה - אלול-תשובה-סליחות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext