| נשלח ב-27/12/2010 12:20 |
|
| |
מה דעתכם על אתרי ההורדות ברשת?
כמו דוסינט ופורטל הדת היהודית,
מותר להוריד משם מוזיקה ע"פ ההלכה?
|
| נשלח ב-27/12/2010 12:47 |
|
| |
זה הולך להיות דיון סוער...
אני מעתיק לכאן הודעה שכתבתי ב-2009 בפורום חסידיסק (גם שם אני מנהל  )
---
ב. האמת שכבר די נמאס לי לדון על הנושא כי מי ששואל על זה לא רוצה לקבל.
מי שניחן במוסריות, חושב בהגיון הכי פשוט שיכול להיות:
1. הזמר השקיע כסף וזמן על הדיסק (לעתים מאות אלפי שקלים/$ ומאות שעות אולפן)
2. ברור כשמש שאם אף אחד לא יקנה את הדיסק וכולם יצרבו - הזמר לא יתחיל אפילו לכסות את ההוצאות.
3. יודעי דבר טוענים היום שעקב מכת הצריבות נדיר מאוד שזמר מצליח לכסות את עלויות הדיסק. על להרוויח לא מדברים בכלל...
4. אם החלטת ששיר מסוים מספיק טוב כדי שתשמעי אותו - אין סיבה שלא תשלמי עליו!
5. לדעת רוב הפוסקים צריבה הינה גזל גמור. יש שמתירים שירים בודדים. אבל אלבומים שלמים?! מי שמעז לעשות את זה אני מגדיר אותו (וסלחו לי): מגעיל, חסר התחשבות, חסר רגש, גנב, ועוד..
6. דוגמא אקטואלית - לא מזמן יצא הדיסק החדש של פרחי מיאמי שעולה כ 60-70 ש"ח. הגיע מישהו חצוף והעלה את הדיסק לרשת. לא נתנו לבן אדם את האופציה למכור, למה שיוציא עוד אלבומים? אם לא אהבת המוסיקה, והכסף שמכניסים בחו"ל על ההופעות - חנויות התקליטים היו מתרוקנות כליל.
7. נסו פעם, תלכו לחנות כגון גלפז או גרינטק, תחושו את האווירה, תוציאו מכיסכם 40/50/60/70 ש"ח ותקנו דיסק שאתם אוהבים. אני יכול להגיד בוודאות שאתם תהנו מהשירים ברמה הרבה יותר גבוהה.
וסבתא שלי אומרת (ולא רק היא..): מה שבא בקלות - הולך בקלות.
תחשבו על זה.
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 13:46 |
|
| |
תשובות... 1.מה זה קשור להלכה? 2.כנ"ל. 3.ואולי הזמרים גרמו לזה במחירים המופקעים שעולים הדיסקים 60 ש"ח אף אחד לא חולם לקנות דיסקים. 4.בדיסק יש עשרה שירים למה שאני ישלם על עשרה שירים שרק שיר אחד יפה? 5.ראיתי פוסקים שמתירים לצרוב אם ממילא לא היית קונה את הדיסק. 6.מסכים איתך, ולדעתי יש הבדל גדול בין אדם פרטי שצורב דיסק לבין אתר של הורדות. 7.אני מוציא מידי פעם כסף על דיסקים, אבל המחירים מה זה מנופחים.
|
| נשלח ב-27/12/2010 15:44 |
|
| |
לא הבאתי את זה רק בהקשר של הלכה. כתבתי את זה גם מהצד המוסרי.
מי החליט שמחירים הדיסקים מופקעים?? ביחס למה?? זכותו של כל אחד למכור כל מוצר שהוא רוצה באיזה מחיר שהוא רוצה. לך נשאר להחליט אם אתה רוצה לקנות או לא. עצם העובדה שמוצר כלשהו נמכר במחיר מופרז (לטעמך) לא פותרת אותך מהחובה לשלם עליו.
4. אכן יש בעיה שאין אפשרות לרכוש שירים בודדים. אבל נכון לעכשיו זה נמכר בחבילות ואין מה לעשות. תראה את זה בתור מוצרים שנמכרים רק באריזת מאגדת.
5. העניין הזה לא מובן לי. מה זה 'אם בכל מקרה לא היית קונה'??
6. אני לא רואה בזה הבדל. נכון שלשים את זה להורדה ברשות הרבים זה חמור יותר. אבל למה שבן אדם פרטי יצרוב דיסק במקום לשלם עליו כמו כל מוצר שקונים במכולת?
7. לאחרונה התחילה מגמה של ירידה במחירי האלבומים. יש הרבה אלבומים שנמכרים ב-40-50 ש"ח במקום 60-70. אבל להגיד שמחירים מנופחים?... זה כבר עניין יחסי. אני אישית שמח להוציא 70 ש"ח על אלבום שאני אוהב.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/12/2010 22:12 |
|
| |
5.יש צד שאם לא היית קונה אז בעצם לא הפסדת אותו,זאת סוגיה ממש סבוכה בדין 'זה נהנה וזה לא חסר' (בגמרא כתוב שפטור,אבל לא שמותר,אבל יש גם צד שמותר) ויש שמתירים לגמרי,גם אם היית קונה,משום שאין בעלות על יצירה מכיון שזה דבר רוחני. 6.פשוט שיש הבדל,אתה מפסיד אותו יותר,וגם הלכתית נכנסתלדין 'דינא דמלכותא' שכן זה אסור על פי חוק
7.סתם הערה:יש דיסקים שנמכרים גם ב25-35 ש"ח.(ודוקא של היותר מפורסמים.)
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2010 09:23 |
|
| |
פסנתר מחיר של 60 ש"ח לדיסק לעומת 30 ש"ח לקלטת זה מחיר מופקע, וזה ידוע שעלות ייצור קלטת אפילו גבוהה מעלות דיסק. אכן זכותו של כל אחד להחליט כמה הוא רוצה לגבות עבור הדיסק שהוא מוציא הבעיה היא שחברות ההפקה (לפני שנים שעוד קנו דיסקים) חייבו את הזמרים שהם יגבו 60 שקל על דיסק אע"פ שהיו כמה זמרים שהתנגדו לזה, ואכן עצם העובדה שהמוצר נמכר במחיר כלשהו לא פוטרת אותי מלשלם עליו, אבל מי גרם למכת הצריבות וההורדות מי אם לא זה? 5-לגבי בכל מקרה לא הייתי קונה, זה מושג הלכתי, שמותר לי לצרוב מכיוון שלא הסבתי אף נזק ליוצר/בעל זכויות הדיסק, כמובן שזה רק ברמת וודאות של 100% שאני לא יקנה. 6-במכלת מוכרים מוצרים בחיר נורמלי, פה לא. 7-לארונה זה מאוחר מידי, הרכבת כבר עברה, חברות ההפצה/הפקה איחרו לצערי את המועד, לפני 10 שנים הם היו צריכים לעשות את זה, היום??? חנויות המוזיקה החסידית שוממות יותר מהרחוב של הכי שקט של ירוחם בלילה חורפי וקר.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2010 09:25 |
|
| |
| עטT כתב: |  | 5.יש צד שאם לא היית קונה אז בעצם לא הפסדת אותו,זאת סוגיה ממש סבוכה בדין 'זה נהנה וזה לא חסר' (בגמרא כתוב שפטור,אבל לא שמותר,אבל יש גם צד שמותר) ויש שמתירים לגמרי,גם אם היית קונה,משום שאין בעלות על יצירה מכיון שזה דבר רוחני.
6.פשוט שיש הבדל,אתה מפסיד אותו יותר,וגם הלכתית נכנסתלדין 'דינא דמלכותא' שכן זה אסור על פי חוק
7.סתם הערה:יש דיסקים שנמכרים גם ב25-35 ש"ח.(ודוקא של היותר מפורסמים.) |
|
לגבי 7-מדבור או בדיסקים ישנים או של זמרים שעבדו עליהם שהם זמרים.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2010 14:24 |
|
| |
בגלל שמדובר פה בקניין רוחני - אין להשוות דיסקים ללחם וחלב, אישית, אני חושב שמחירי הדיסקים הם פחות או יותר סבירים למי שקונה דיסק בחודש.. בנוסף, אני חושב שאתה צריך להיות אמיתי עם עצמך ולחשוב באם לא היתה אופציית הורדה - האם היית קונה את הדיסק.. - אם התשובה היא כן - ברור מה צריך לעשות. אני אישית מתוקף עבודתי מקבל במייל ובדואר דיסקים מלאים ואף על פי כן משלם מחיר מלא על דיסקים שהייתי קונה.. רק לאחרונה קניתי את אלבום החנוכה של ישיבה בויס (שאגב התאכזבתי ממנו...) ואת אלבום ה"אוונט" (היה שווה..).
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2010 14:28 |
|
| |
אתה כותב שהמחיר של הדיסקים היום מוצדק.
| 19YANKI כתב: |  | | בגלל שמדובר פה בקניין רוחני - אין להשוות דיסקים ללחם וחלב, אישית, אני חושב שמחירי הדיסקים הם פחות או יותר סבירים למי שקונה דיסק בחודש.. בנוסף, אני חושב שאתה צריך להיות אמיתי עם עצמך ולחשוב באם לא היתה אופציית הורדה - האם היית קונה את הדיסק.. - אם התשובה היא כן - ברור מה צריך לעשות. אני אישית מתוקף עבודתי מקבל במייל ובדואר דיסקים מלאים ואף על פי כן משלם מחיר מלא על דיסקים שהייתי קונה.. רק לאחרונה קניתי את אלבום החנוכה של ישיבה בויס (שאגב התאכזבתי ממנו...) ואת אלבום ה"אוונט" (היה שווה..). |
|
אולי היום הוא מוצדק אבל לפני עשר שנים עלה דיסק 60 ש"ח והיום עולה דיסק גם 60 ש"ח וזו ההוכחה הכי גדולה שלפני עשר שנים 60 ש"ח הי מחיר לא מודק,
מה עשר שנים לא עלה המחיר???
האינלציה עלתה מאז ב-25% ורק המחיר של הדיסקים לא עלה???
סתם חומר למחשבה למה המצב נוצר.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/12/2010 18:52 |
|
| |
אריאל. אם היית רואה פעם באיזה כאב אומנים ויוצרים מוסיקאליים מדברים על הנושא הזה לא היית חושב אפילו על הורדות. צריבות וכו' בלי קשר להלכה. אנושיות נטו!!
מאז שאני מתעסקת במוזיקה בתור מקצוע. ומכירה אישית מפיקים. זה התחדד לי עוד יותר...
|
|
|
|
| נשלח ב-29/12/2010 07:54 |
|
| |
את צודקת.
| שיקופיצקית כתב: |  | אריאל. אם היית רואה פעם באיזה כאב אומנים ויוצרים מוסיקאליים מדברים על הנושא הזה
לא היית חושב אפילו על הורדות. צריבות וכו' בלי קשר להלכה. אנושיות נטו!!
מאז שאני מתעסקת במוזיקה בתור מקצוע. ומכירה אישית מפיקים. זה התחדד לי עוד יותר... |
|
אבל הדיון פה הוא לא אישי אלא הלכתי, ומכת הצריבות וההורדות מכה בכל העולם,
כך שזה לא בעיה נקודתית אצלינו,
מבחינה אישית אכן זמר ש/רואה את הדיסק שלו מופיע באתר הורדות שניה לפני שזה נמצא בחנויות זו מכה נוראית, ואכן אני מבין את דעתך.
|
| נשלח ב-30/12/2010 10:58 |
|
| |
אני בטח לא הולכת להתערב בדיונים הלכתיים עם כל הת"ח כאן, אבל זה לא קשור איכשהו למושג "נבל ברשות התורה"?
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2010 11:05 |
|
| |
| 19YANKI כתב: |  | | רק לאחרונה קניתי את אלבום החנוכה של ישיבה בויס (שאגב התאכזבתי ממנו...) ואת אלבום ה"אוונט" (היה שווה..). |
|
לגבי YBC5 - רוצה לדבר על זה?
לגבי האוונט - שווה רק בזכות ישיבה בויס. ליפא פשוט תת רמה. (וה'רקדנים' שלו עוד יותר)
|
|
| נשלח ב-30/12/2010 12:50 |
|
| |
| פסנתר_כנף כתב: |  | רק לאחרונה קניתי את אלבום החנוכה של ישיבה בויס (שאגב התאכזבתי ממנו...) ואת אלבום ה"אוונט" (היה שווה..).
לגבי YBC5 - רוצה לדבר על זה?
לגבי האוונט - שווה רק בזכות ישיבה בויס. ליפא פשוט תת רמה. (וה'רקדנים' שלו עוד יותר) _________________
YBC אין כמו Yeshiva Boys Choir
|
|
האמת שאני בכלל לא מבין מה הקטע להוציא דיסק של שיקי חנוכה, כאילו מה, הדיסק של פרחי מיאמי או צליל וזמר לא טובים,
והרי מדובר על מקסימום שמונה ימים בשנה שאפשר לשמוע את השירים הללו וזה לא יהיה קיצ'י.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2010 13:59 |
|
| |
אנחנו סוטים מנושא האשכול, אבל אני לא יכול שלא להגיב על משהו שקשור לישיבה בויס....
יש שירים באלבום האחרון שלא קשורים דווקא לחנוכה כמו Daddy come home, שהחיינו, על הנסים (יש את זה גם בפורים) ומזמור שיר.
נכון שרוב השירים הם שירי חנוכה, אבל בהחלט אפשר לשמוע אותם גם במשך השנה.
דוגמא: לשוואקי יש שיר על המילים 'כי ארכה לנו הישועה ואין קץ לימי הרעה' מתוך מעוז צור. אתה חושב שאנשים שומעים את זה רק בחנוכה? לא
|
|
|
|
|
| נשלח ב-30/12/2010 14:07 |
|
| |
| אריאל222 כתב: |  | 5.יש צד שאם לא היית קונה אז בעצם לא הפסדת אותו,זאת סוגיה ממש סבוכה בדין 'זה נהנה וזה לא חסר' (בגמרא כתוב שפטור,אבל לא שמותר,אבל יש גם צד שמותר) ויש שמתירים לגמרי,גם אם היית קונה,משום שאין בעלות על יצירה מכיון שזה דבר רוחני.
6.פשוט שיש הבדל,אתה מפסיד אותו יותר,וגם הלכתית נכנסתלדין 'דינא דמלכותא' שכן זה אסור על פי חוק
7.סתם הערה:יש דיסקים שנמכרים גם ב25-35 ש"ח.(ודוקא של היותר מפורסמים.)
לגבי 7-מדבור או בדיסקים ישנים או של זמרים שעבדו עליהם שהם זמרים. |
|
ממש לא!!! מרדכי בן דוד,ליפא,פריד,שוואקי,וכל הזמרים הטובים מכרו את הדיסקים שלהם ממש בזול,חלקם אפילו בלי התניית קנייה!!
ודוקא דיסקים ישנים שלהם,עדיין אחרי עשר שנים ויותר עולים 60 ש"ח..........
|
|
|
|
|