| נשלח ב-29/5/2012 01:44 |
|
| |
נושא לדיון : מה הסוד שהופך שיר להיות מפורסם מאד ???
אתחיל מזה שבכוונה תחילה לא כתבתי בכותרת איך שיר נהפך "ללהיט היסטרי" או "שלאגר ענק" כי אני לא מכוון לסוג הזה של השירים שבדר"כ כמו שהם נהפכים ללהיטים עכשווים במהירות הבזק, ככה בהמשך הם שוקעים נעלמים ונגוזים...
אז ככה : תחילה נחלק את השירים המפורסמים לשלושה חלקים.
א: יש את הלהיט העכשוי זה שמחזיק חודשיים או קצת יותר (אפי' עד שנה) ואח"כ נעלם כלא היה, כשמגיע המחליף התורן
לדוגמא : תחשבו לבד יש הרבה...
ב: יש את השיר שנהפך למפורסם ומחזיק כמה שנים טובות, זה בדר"כ שיר שנכנס ללב ומשתרש בכל בית יהודי באשר הוא.
לדוגמא : כי הירבית, \ וזכיני לגדל...
ג: יש את השירים המפורסמים שחלקם אפילו כבר לא נסבלים... אבל אין שמחה שהם לא מושמעים בה,
לדוגמא : עוד ישמע ששרים מיד אחרי החופה, או כמובן "ימים"...
אני בדווקא מעוניין להתרכז בשירים שבסעיף ב' - אלו שירים חדשים אבל הם מחזיקים כמה שנים עד שנדחקים הצידה, ומגיע להם מחליף שגם הוא מחזיק כמה שנים טובות...
אז מה גורם לשיר שיהפך לכזה מפורסם ?
1) העובדה שזמר מפורסם מאד שר את השיר ?
2) המוזיקה והעיבוד המדהים שעשה לשיר גדול המעבדים ?
3) המילים-פסוקים, שלראשונה נעשה עליהם שיר ?
4) העובדה שטוחנים אותו השכם והערב בכל תחנות הרדיו, בחתונות ובשמחות ?
5) הלחן שעולה לגבעות ומטפס על הרים ויורד לעמקים ?
6) הלחן הנעים שזורם על מי מנוחות, ושלכל קול שבו התברך האדם (גבוה\נמוך) קל לשיר אותו ?
7) תוסיפו עוד... זה מה שלי עלה בראש כרגע.
את תשובתי שבעצם מסתכמת במשפט אחד אכתוב בהמשך (והיא לא "השילוב של הכל ביחד".)
אגב אין לי ספק שכמעט לכל אחד מאיתנו יש שיר אהוב שלא מובן איך הוא לא נהיה "מפורסם"
או לפעמים זה בכלל הפוך.. איך שיר כזה לא מיוחד נהפך לכזה מפורסם ?
אשמח לשמוע את דעתכם, ולנהל דיון פורה בעניין...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2012 11:20 |
|
| |
בעיניי, הכל עיניין של ס"ד וס"ד וס"ד.
|
|
|
|
| נשלח ב-29/5/2012 13:35 |
|
| |
| whisper_s כתב: |  | | בעיניי, הכל עיניין של ס"ד וס"ד וס"ד. |
|
גם.
אבל בהתייחסות ספציפית לאופציות:
נתחיל מזה שאי אפשר להצביע על נקודה ספציפית, כי באמת זה שילוב של הרבה דברים, אני רק אנסה לתת משקל לכל דבר:
משפיע מאוד. לדוגמא: 'ריבונו של עולם' של ישראל פרנס לא תפס כמו הביצוע המחודש של פריד.
לעיבוד יש חלק חשוב מאוד בהצלחה של שיר, אבל לא בהכרח. לדוגמא: 'שיר למעלות' של קרדונר מבוצע בצורה פשוטה ביותר בלי שום תחכום, ולמרות זאת הוא הצליח בענק.
יכול לתת ערך מוסף ביח"צנות של השיר, אבל אם השיר לא מוצלח, המילים לא יעזרו. מצד שני, שוואקי יכול לבצע שיר על המילים 'אשת חיל' ועדיין זה יהיה להיט. בגלל שזה שוואקי.
משפיע מאוד. תזמורות החתונות / תחנות הרדיו / אתרי מוזיקה 'מפיצים את הבשורה' לעם. ברגע שתזמורת גדולה וידועה תחליט להפוך שיר מסוים ללהיט - סביר להניח שזה יצליח. כנ"ל לגבי שדרני רדיו שמקדמים שירים מסויימים.
6) הלחן הנעים שזורם על מי מנוחות, ושלכל קול שבו התברך האדם (גבוה\נמוך) קל לשיר אותו ?
לא רלוונטי. בהחלט שללחן יש חלק מכריע אבל אי אפשר לקטלג לחנים לפי שתי הקטגוריות האלו. אם למישהו קשה לשיר שיר מסוים עם מנעד רחב מאוד, זה לא אומר שהוא לא יכול לאהוב את השיר.
לסיכום: עם כל הרצון הטוב, אין תשובה חד משמעית :)
|
| נשלח ב-29/5/2012 14:27 |
|
| |
| פסנתר_כנף כתב: |  | אבל בהתייחסות ספציפית לאופציות:
נתחיל מזה שאי אפשר להצביע על נקודה ספציפית, כי באמת זה שילוב של הרבה דברים, אני רק אנסה לתת משקל לכל דבר:
משפיע מאוד. לדוגמא: 'ריבונו של עולם' של ישראל פרנס לא תפס כמו הביצוע המחודש של פריד.
ומנגד- ברוך לוין לא היה מפורסם לפני שהוציא את 'וזכני'...
לעיבוד יש חלק חשוב מאוד בהצלחה של שיר, אבל לא בהכרח. לדוגמא: 'שיר למעלות' של קרדונר מבוצע בצורה פשוטה ביותר בלי שום תחכום, ולמרות זאת הוא הצליח בענק.
יכול לתת ערך מוסף ביח"צנות של השיר, אבל אם השיר לא מוצלח, המילים לא יעזרו. מצד שני, שוואקי יכול לבצע שיר על המילים 'אשת חיל' ועדיין זה יהיה להיט. בגלל שזה שוואקי.
משפיע מאוד. תזמורות החתונות / תחנות הרדיו / אתרי מוזיקה 'מפיצים את הבשורה' לעם. ברגע שתזמורת גדולה וידועה תחליט להפוך שיר מסוים ללהיט - סביר להניח שזה יצליח. כנ"ל לגבי שדרני רדיו שמקדמים שירים מסויימים.
רדיו בהחלט משפיע על תפוצה של שיר- יכול להיות גם שיר לא משהו, אך בגלל ששדרן מסויים אוהב ומשמיע את השיר הרבה, הוא יתפרסם יותר - לעומת שירים טובים אחרים שנופלים בין הכיסאות.
לא רלוונטי. בהחלט שללחן יש חלק מכריע אבל אי אפשר לקטלג לחנים לפי שתי הקטגוריות האלו. אם למישהו קשה לשיר שיר מסוים עם מנעד רחב מאוד, זה לא אומר שהוא לא יכול לאהוב את השיר.
מסיכמה.
כתוספת לשלושת הסעיפים האחרונים: יכול להיות שיר שקט שתזמורת בחתונה לא תבצע והוא עדיין יהיה להיט מעצם השיר.
הרגשה אישית שלי- שלא מבוססת על ידיעה או עובדות, כך שיתכן בהחלט שאני טועה אבל, לי נראה שדווקא השירים השקטים שיוצאים מהלב - או בעצם גם שירים קצביים עם שמחה אמיתית- לחנים שמחוברים חזק וטוב עם המילים ומביעים אותם, בקיצור - שירים עם רגש חם, הם הלהיטים שנשארים לאורך שנים, תמיד כיף להזכר בהם ולא נמאס לשמוע אותם בעונת החתונות הבאה...
|
|
תוקן על ידי whisper_s ב- 29/05/2012 14:57:51
Music is a moral law. It gives soul to the universe, wings to
the mind, flight to the imagination, and charm and gaiety to
life and to everything
אלי גרסטנר | פשוט מוזיקה
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2012 20:34 |
|
| |
1) הזמר: לצערנו הגדול זה היום סיבה מאוד משמעותית, אם, למשל, שוואקי ישיר שיר ברמה של 4-5 מתוך 10 הוא יהיה ידוע הרבה יותר משיר ברמה 8-9 או אפילו 10 של זמר לא/פחות ידוע.
(לפעמים מספיק רק חידוש של זמר ידוע כדי לפרסם שיר)
2) העיבוד:
בדרך כלל לא,כלומר אם יהיה עיבוד ממש גרוע זה ירע מאוד לשיר, אבל מדרגת בינוניות ומעלה אין הבדל. (וכאן נזכיר את 'כי הרבית' שהתפרסם מהקלטה לחתונה)
3) המילים:
כמעט ואין קשר, כמובן שאם המילים שטותיות זה לא יתפרסם יותר מדי ואם המילים הם על חתונה וכד' וזה יתפרסם זה יהיה יותר שימושי, אבל כבר ראינו שירים טובים על חתונה שלא מכירים ושירים עם מילים לא קשורות שמוכרים. (חלק גדול מההצלחה של 'וזכיני' למשל, היא בגלל המילים)
4) פירסום על ידי שדרנים וחתונות:
ברור שלשדרנים, תקליטנים, תזמורות וזמרים יש השפעה רצינית בעניין.
5) הלחן :
הלחן, זה בעצם גוף השיר, ולדעתי הדיון הוא אחרי הלחן, אבל כמו שכתבתי כשזמר מוכר מוציא גם לחן לא משהו הוא מתפרסם, אבל נעלם די מהר מהנוף (לא חסרות דוגמאות), לעומת זה זמר לא מוכר שיוציא לחן מצוין יקח לו יותר זמן שהשיר יתפרסם (אם בכלל) אבל אחרי שהוא נכנס הוא ישאר (וזכיני למשל).
7) כמובן כמו שאמרו, סתם סיעתא דשמייא ...
תוקן על ידי עטT ב- 31/05/2012 20:44:11
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2012 18:23 |
|
| |
| עטT כתב: |  | 1) הזמר: לצערנו הגדול זה היום סיבה מאוד משמעותית, אם, למשל, שוואקי ישיר שיר ברמה של 4-5 מתוך 10 הוא יהיה ידוע הרבה יותר משיר ברמה 8-9 או אפילו 10 של זמר לא/פחות ידוע.
יאפ! ועיין ערך "אפשר לתקן של MBD" (ואני עפה מכאן מהר לפני שעט יאכל אותי.) (לפעמים מספיק רק חידוש של זמר ידוע כדי לפרסם שיר)
2) העיבוד:
בדרך כלל לא,כלומר אם יהיה עיבוד ממש גרוע זה ירע מאוד לשיר, אבל מדרגת בינוניות ומעלה אין הבדל. (וכאן נזכיר את 'כי הרבית' שהתפרסם מהקלטה לחתונה)
מוסיף המון, אבל לא הפוינט העיקרי.. העיבוד משמש בעיקר כתפאורה. תפאורה שמוסיפה המון, אבל עדיין ברקע.
3) המילים:
כמעט ואין קשר, כמובן שאם המילים שטותיות זה לא יתפרסם יותר מדי (יאלילי?! )ואם המילים הם על חתונה וכד' וזה יתפרסם זה יהיה יותר שימושי, אבל כבר ראינו שירים טובים על חתונה שלא מכירים ושירים עם מילים לא קשורות שמוכרים. (חלק גדול מההצלחה של 'וזכיני' למשל, היא בגלל המילים)
מבחינתי, המילים הם הגורם המשפיע העיקרי. קחו לדוג' את הביצוע של פריד ל"קח את שלי" העיבוד והלחן במקצב רוק. אבל הביצוע תופס בעיקר בגלל המילים. כנ"ל כי הרבית שציינת קודם. (זו הסיבה ששירים באנגלית אהובים עלי יותר מטקסט בעברית מולחן.. מילים זה החלק המביע לכן הטקסט העברי צריך להיות כ"ת בצורה כ"כ טובה כדי להביע באמת.(משהו הולך תמיד אתי למשל..) עם שיר באנגלית הרבה יותר קל להזדהות אמוציונאלית.
5) הלחן :
הלחן, זה בעצם גוף השיר, ולדעתי הדיון הוא אחרי הלחן, אבל כמו שכתבתי כשזמר מוכר מוציא גם לחן לא משהו הוא מתפרסם, אבל נעלם די מהר מהנוף (לא חסרות דוגמאות), לעומת זה זמר לא מוכר שיוציא לחן מצוין יקח לו יותר זמן שהשיר יתפרסם (אם בכלל) אבל אחרי שהוא נכנס הוא ישאר (וזכיני למשל).
הלחן הוא הגורם המשפיע המשני אחרי המילים, לשיר עם מילים טובות ולחן פחות טוב יש יותר סיכוי להצליח משיר עם מילים בינוניות ולחן מצויין. 7) כמובן כמו שאמרו, סתם (?!) סיעתא דשמייא ...
ברור , ברור!!!!
תוקן על ידי עטT ב- 31/05/2012 20:44:11 |
|
תוקן על ידי MILKI100 ב- 06/06/2012 18:25:43
|
|
|
|
| נשלח ב-6/6/2012 21:19 |
|
| |
לא הולך לי לצטטת ואני יכולה להגיב רק בכותרת אבל, לייק על הציטוטים ממני מילקי! ;)
| MILKI100 כתב: |  | 1) הזמר: לצערנו הגדול זה היום סיבה מאוד משמעותית, אם, למשל, שוואקי ישיר שיר ברמה של 4-5 מתוך 10 הוא יהיה ידוע הרבה יותר משיר ברמה 8-9 או אפילו 10 של זמר לא/פחות ידוע.
יאפ! ועיין ערך "אפשר לתקן של MBD" (ואני עפה מכאן מהר לפני שעט יאכל אותי.) (לפעמים מספיק רק חידוש של זמר ידוע כדי לפרסם שיר)
2) העיבוד:
מוסיף המון, אבל לא הפוינט העיקרי.. העיבוד משמש בעיקר כתפאורה. תפאורה שמוסיפה המון, אבל עדיין ברקע.
3) המילים:
כמעט ואין קשר, כמובן שאם המילים שטותיות זה לא יתפרסם יותר מדי (יאלילי?! )ואם המילים הם על חתונה וכד' וזה יתפרסם זה יהיה יותר שימושי, אבל כבר ראינו שירים טובים על חתונה שלא מכירים ושירים עם מילים לא קשורות שמוכרים. (חלק גדול מההצלחה של 'וזכיני' למשל, היא בגלל המילים)
מבחינתי, המילים הם הגורם המשפיע העיקרי. קחו לדוג' את הביצוע של פריד ל"קח את שלי" העיבוד והלחן במקצב רוק. אבל הביצוע תופס בעיקר בגלל המילים. כנ"ל כי הרבית שציינת קודם. (זו הסיבה ששירים באנגלית אהובים עלי יותר מטקסט בעברית מולחן.. מילים זה החלק המביע לכן הטקסט העברי צריך להיות כ"ת בצורה כ"כ טובה כדי להביע באמת.(משהו הולך תמיד אתי למשל..) עם שיר באנגלית הרבה יותר קל להזדהות אמוציונאלית.
5) הלחן :
הלחן הוא הגורם המשפיע המשני אחרי המילים, לשיר עם מילים טובות ולחן פחות טוב יש יותר סיכוי להצליח משיר עם מילים בינוניות ולחן מצויין. 7) כמובן כמו שאמרו, סתם (?!) סיעתא דשמייא ...
ברור , ברור!!!!
תוקן על ידי עטT ב- 31/05/2012 20:44:11
תוקן על ידי MILKI100 ב- 06/06/2012 18:25:43 |
|
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2012 13:52 |
|
| |
| MILKI100 כתב: |  | 1) הזמר: לצערנו הגדול זה היום סיבה מאוד משמעותית, אם, למשל, שוואקי ישיר שיר ברמה של 4-5 מתוך 10 הוא יהיה ידוע הרבה יותר משיר ברמה 8-9 או אפילו 10 של זמר לא/פחות ידוע.
יאפ! ועיין ערך "אפשר לתקן של MBD" (ואני עפה מכאן מהר לפני שעט יאכל אותי.)
מה מפורסם באפשר לתקן של מב"ד ?? (השיר, לא האלבום)
3) המילים:
חולק בכל תוקף, יש שירים עם סתם מילים שהצליחו ויש שירים עם אותם מילים או מילים טובות יותר שלא. ברור שהלחן יותר קובע. ואיך אפשר להביא דוגמה מ'קח את שלי' ??? זה הדוגמא להיפך !! שהרי מעולם לא יצא שיר במוזיקה החסידית עם מילים כל כך מטופשות !!!!
5) הלחן :
הלחן הוא הגורם המשפיע המשני אחרי המילים, לשיר עם מילים טובות ולחן פחות טוב יש יותר סיכוי להצליח משיר עם מילים בינוניות ולחן מצויין.
הבעתי דעתי לעיל.
|
|
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2012 14:14 |
|
| |
| עטT כתב: |  |
ואיך אפשר להביא דוגמה מ'קח את שלי' ??? זה הדוגמא להיפך !! שהרי מעולם לא יצא שיר במוזיקה החסידית עם מילים כל כך מטופשות !!!!
|
|
עד כדי כך?!
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2012 14:26 |
|
| |
| עטT כתב: |  | 1) הזמר: לצערנו הגדול זה היום סיבה מאוד משמעותית, אם, למשל, שוואקי ישיר שיר ברמה של 4-5 מתוך 10 הוא יהיה ידוע הרבה יותר משיר ברמה 8-9 או אפילו 10 של זמר לא/פחות ידוע.
יאפ! ועיין ערך "אפשר לתקן של MBD" (ואני עפה מכאן מהר לפני שעט יאכל אותי.)
מה מפורסם באפשר לתקן של מב"ד ?? (השיר, לא האלבום)
התכוונתי לאלבום. אלבום פחות מבינוני שזכה לחשיפה רק בגלל המותג MBD (כנ"ל כולם אהובים.. את כיסופים לא היה לי אפילו כח לנסות..)
3) המילים:
חולק בכל תוקף, יש שירים עם סתם מילים שהצליחו ויש שירים עם אותם מילים או מילים טובות יותר שלא. ברור שהלחן יותר קובע. ואיך אפשר להביא דוגמה מ'קח את שלי' ??? זה הדוגמא להיפך !! שהרי מעולם לא יצא שיר במוזיקה החסידית עם מילים כל כך מטופשות !!!!
מילים מטופשות?!?!?!?!?! מילים כ"כ מביעות... עניין של טעם.. בכולופן, אלו רק דוג' ועליהן אפשר להתווכח. הסברתי את עצמי באופן כללי יותר בשורות שמחוץ לדוג'.
(זו הסיבה ששירים באנגלית אהובים עלי יותר מטקסט בעברית מולחן.. מילים זה החלק המביע לכן הטקסט העברי צריך להיות כ"ת בצורה כ"כ טובה כדי להביע באמת.(משהו הולך תמיד אתי למשל..) עם שיר באנגלית הרבה יותר קל להזדהות אמוציונאלית.) עכ"ל.
5) הלחן :
הלחן הוא הגורם המשפיע המשני אחרי המילים, לשיר עם מילים טובות ולחן פחות טוב יש יותר סיכוי להצליח משיר עם מילים בינוניות ולחן מצויין.
הבעתי דעתי לעיל. כנ"ל
|
|
תוקן על ידי MILKI100 ב- 08/06/2012 14:42:28
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2012 14:42 |
|
| |
אפשר לתקן, וכנ"ל כיסופים הם אלבומים ממש מוצלחים, אומנם היו למרדכי יותר טובים, אבל יחסית למה שיצא בזמן האחרון הם ממש מוצלחים (אי אפשר אפילו להשוות את האיכות של האחרונים של מרדכי לאחרונים של, להבדיל אלף אלפי הבדלות, שוואקי) האיכות הלחנית, העיבודית והמיקסית שם מצוינת והשירה מדהימה כרגיל.כיסופים זה סגנון אחר, אבל הוא גם איכותי ברמה, למי שמתחבר לסגנון.
-----------
בואו נעבור על המילים של 'קח את שלי':
ריבונו של עולם - מצוין אני יודע - מאיפה לעזעזאל הוא יודע את זה ????? שבית המקדש השלישי אינו בנוי מאבנים - אלא ממה ?? יש דעה שמאש, אבל ממש לא - הוא בנוי מדמעות - מה ??למה ?? מה השטות הזאת ?????? בית מקדש מדמעות ?? זה ממש נוזלי .....
ואם כל מה שאתה צריך זה רק עוד דמעה אחת - בקיצור אם כולם כבר גמרו לבכות בעולם הזה (הלואי) בבקשה קח את שלי - איזו רוח התנדבותית ...... ואם חסר 1000 אז הוא לא רוצה שיקחו את שלו לבית המקדש הבדיוני שבנוי מדמעות ????
(ראוי לציין שלמילים האלו אין שום מקור תורני, אלא אם כן יובל סטופל נקרא 'אמרה חסידית' כמו שכתוב בעטיפה)
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2012 15:05 |
|
| |
האלבומים האחרונים של מרדכי היו ממש אכזבה מבחינתי, חוץ משני שירים בכל דיסק, לא התחברתי בכלל. והריני מדגישה! לא מבחינת איכות השירה המיקסים והעיבודים. הלחנים עצמם, היו רדודים בעיני. כנ"ל הבחירה של המילים ואופן התאמתם ללחן. לפחות על דבר אחד אין חולק, לייק ענק על ה "אלף אלפי הבדלות" שהצמדת לשוואקי.
---------------------
הפרשנות על "קח את שלי".. שנון!!! באמת שנהניתי לקרוא. :) אבל עדיין, זה שאין לעניין מקור תורני לא מוריד מעצמת הרעיון. אפשר להסתכל על העניין כאל מטאפורה... כמו כל שיר רגיל, שנכתב בלי להשען על שום מקור.
(הביצוע הרשים אותי... ! ביצוע מלא רגש...)
תוקן על ידי MILKI100 ב- 08/06/2012 15:06:32
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2012 15:09 |
|
| |
יובל סטופל אמר שישראל פרנס בא אליו עם המילים וביקש לחן, כך שהשאלה היא למר ישראל לא כן?
בקשר ל'כיסופים' למה חלק מהעיבודים נשמעים כאילו מנוגנים מאורגן?
תוקן על ידי משיחמשיח ב- 08/06/2012 15:19:38
|
|
|
|
| נשלח ב-8/6/2012 15:15 |
|
| |
הלחנים באלבומים האחרים די טובים, לא כמו 'משיח' ו'אין עוד מלבדו', אבל עדיין טובים, אם התחברת או לא זה עניין שלך.
---
הלחן והביצוע (הן המוזיקלי והן הווקאלי) של 'קח את שלי' ממש מצוינים,הבעיה שלי היא עם המילים, זה קצת מטופש,למרות שאפשר לחלוק על זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/6/2012 13:46 |
|
| |
| MILKI100 כתב: |  | הלחן הוא הגורם המשפיע המשני אחרי המילים, לשיר עם מילים טובות ולחן פחות טוב יש יותר סיכוי להצליח
משיר עם מילים בינוניות ולחן מצויין.
|
|
מילקי,
אני ממש חולקת על המשפטים הנ"ל.
לא חסרים שירים עם מילים מרגשות מהמקורות,שהלחן המזוויע והנבוב שלהם,מוריד אותם מדרגת שיר,לעב"מ חסר הגדרה.
והדוגמא הראשונה שעולה לי כרגע בראש,זה השיר החדש של ליפא "מזרח".
"ויקבץ נדחנו מארבע כנפות הארץ..." -מילים טעונות ועמוסות קונוטציה רגשית יהודית.מסכימה איתי?
והלחן...?
כנראה שמרב עומק,נזקקו לארבע מלחינים שונים שיעמלו על היצירה הזאת...
אחרת,אין הסבר הגיוני לכך,שכל קשר בין חלק אחד למשנהו בשיר,הוא מקרי בלבד.
אני לא רואה כאן את ההצלחה.סורי.
|
|
|
|
|