קצת חוויות מאולפן הקלטות - לא יאומן מה שעושים שם היום
פעם לפני עשור ויותר הייתי מסתובב באולפנים וחי את כל הנושא של הברנז'ה... הייתי יותר צעיר והיה לי את הזמן לדברים האלו כמובן שגם מאד אהבתי את כל זה, מאז חלף לו הזמן והייתי עסוק לעשות לביתי וככה יצא שמעל 10 שנים לא הסתובבתי באולפנים.
והנה בחודשיים האחרונים יצא שחזרתי קצת לעניין כי נרתמתי לידיד שמוציא שיר חדש, ועומד להיכנס בסערה לעולם הזמר החסידי, הייתי שותף "בקולות (מקהלה)" וגם נכנסתי לעובי הקורה בכל מה שקשור לשיר, לא אכנס כרגע לפרטים אני משער שבשבועיים הקרובים זה יצא החוצה ותשמעו על זה, ואם לא אז אני אביא לכאן... ואז אבקש את חוות דעתכם, אני בסה"כ אהבתי את מה שיצא, אבל כמובן שאני "משוחד" ולכן לא יכול להביע דעה אובייקטיבית.
מה שבעיקר באתי לספר זה את ההלם שהיה לי, זה פשוט לא יאומן מה שעושים היום באולפן.
אבל אני אתחיל אם איך שהיה פעם (למי שלא מכיר את העניין) ואני לא מדבר על 40 שנה !! אלא לפני 10 12 שנה, נתחיל מזה שההקלטות היו על סרטים היו מקליטים נגיד את המוזיקה ואם היה צריך לתקן היו עושים במקום שוב, לא תיקנת או יצא לא בדיוק כמו שרצית והנגנים כבר מזמן לא באולפן נגמר הסיפור תביא עוד פעם תשלם שוב וכו' אותו דבר השירה של הזמר מה ששר זה מה שהיה, לא טוב תשיר שוב עד שיצא הכי מדוייק וטוב.
והיום...
מאז שעברו להקלטות דיגיטליות (ז"א הכל על מחשב) פשוט אין גבולות ! גוזרים, מעתיקים, מדביקים, מתקנים, ותופרים. למשל הקליטו כלי נשיפה לאחר זמן רוצים שגם בחלק אחר מהשיר יהיה קטע של הכלי נשיפה (וזה אותם אקורדים) פשוט מעתיקים ומדביקים, וגם אם יש תיקון אפשר פשוט להיכנס לערוץ שעליו הקליטו את החצוצרה לדוגמא ולשחק עם זה קצת,
ואם המוזיקה היא לא כלים חיים זה בכלל גן עדן... למשל הקליטו את השיר בסולם מסויים לאחר זמן מתברר שהוא נמוך או גבוה בלחיצת כפתור משנים הכל, או אם רוצים לחזור ולהוסיף קטע מסויים בשיר שוב, פשוט מעתיקים מדביקים תופרים את החיבורים וחסל.
ומה שהכי מדהים גם את השירה של הזמר אם זה דברים קטנים פשוט נכנסים לערוץ שירה שלו וטיפה מזיזים מה שצריך למקום, אני לא מכיר זמר ששר את כל השיר באולפן במכה אחת ויצא כ"כ טוב שלא היה צריך לתקן, ולרוב הייתי יודע גם לומר איפה הייתה עצירה ואז המשיך הלאה, וזה עוד בין מילה למילה או בין קטע לקטע, והיום הגיעו לרמה ופה אני חייב לפרט לפרוטות כי זה הכי הדהים אותי... לדוגמא הזמר שר מילה מסויימת שבה הוא בדר"כ מאריך (למשל בסיום השיר) והחלק הראשון של המילה יצא מצויין והחלק השני לא, והוא שר את זה שוב, לא מוחקים את הראשון אלא מהשני יכולים לקחת רק את החלק החדש המתוקן ולחבר אותו לראשון ז"א עושים חיבור ממש באמצע המילה ! ולא מרגישים את החיבור,
וכל מה שחפרתי לכם וכתבתי הוא בעצם רק לחזק את מה שציינתי פה כבר לא פעם, זמר טוב זה זמר שגם בהופעה נשמע טוב, כי ידעתי ועל אחת כמה וכמה שהיום אני יודע שבאולפן אפשר לסדר הכל... ולא פעם שמעתי את המושג "הוא זמר של אולפנים" כן ישנם זמרים שמוציאים שירים מהאולפן פיקס, אבל בהופעות השם ירחם...
 |
|
|