| נשלח ב-19/9/2010 15:55 |
|
| |
אמת מה נהדר ... היו תפילות יוה"כ בביהכנ"ס הגדול בירושלים
בס"ד גם לי, כמו לכ- 2500 מתפללים ומתפללות, הייתה הזכות להתפלל את תפילות היום הקדוש בביהכנ"ס הגדול בירושלים, במעמד כב' הרב הראשי לתל-אביב (טעה בכתובת?) הגרי"מ לאו.
איני מתכוון לפרט את היצירות הרבות ששמענו במהלך התפילות, אשאיר זאת לחברי הפורום הרבים והנכבדים, בהם מנצחים וחברי מקהלות מכל הארץ, שנכחו גם הם בתפילות.
החזן הרב חיים אדלר בקולו העצום, הצלול והעוצמתי מילא את ההיכל בתפילות היום הקדוש.
ר' חיים, אין כמוך – ריגשת אותי, כמו גם את הציבור העצום שהגיע לביהכנ"ס, בתפילתך היוצאת מהלב ובנוסח התפילה כמו שרק אתה יודע להעביר.
המקהלה בניצוחו של המאסטרו אלי יפה (שהיה בתענית דיבור במשך כל היום), עשתה עבודה מצוינת.
בתפילת שחרית עבר לפני התיבה הפרופסור שטיינברג, ולתפילת מנחה ניגש עו"ד זלי יפה, כן אח של ....
מחיאות הכפיים בסיום תפילת נעילה, בה השתתפו הגב' שרה נתניהו ושני בניה (ביבי: "שכחו אותי בבית") בלווי צוות מאבטחים ומאבטחת, מעידות יותר מכל שהציבור נהנה מאוד מהתפילות.
שמעתי שמנצח מקהלה כלשהי שנכח בביהכנ"ס העיר למתפלל 2 שורות לפניו על שעמד והתנדנד בתפילה: "זה עושה לי כאב ראש". ידידי היקר והנכבד, להזכירך, הגעת לתפילה ולא לקונצרט .....
לא סתם קראתי לאשכול "אמת מה נהדר". מאיפה הרעיון, המוזר והתמוה בעיני, שרוקדים באמצע "סדר העבודה" בעיצומו של יוה"כ?
נקווה שתפילותינו התקבלו לרצון לפני אדון כל.
גמר טוב לכולם.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/9/2010 17:26 |
|
| |
יישר כח לידידי jj888 על הדיווח הממצה.
ברצוני רק לחדד שתי נקודות.
א. החזן הענק ר' חיים אדלר מביא איתו שני יסודות שלכאורה הם תרתי דסתרי.
מצד אחד ביכולתו לבצע באופן המושלם ביותר את מיטב הקלאסיקה החזנותית.
שמענו הן ברה"ש והן ביו"כ הרבה מקוורטין, הרשמן, גלנץ ועוד.
וכאמור, בביצועים שלא נופלים מהמקוריים, אולי אפילו עולים עליהם!!!
מצד שני אדלר מביא איתו ניגונים רבים, ומצליח להכניס לתפילה אוירה ממש חסידית.
דומני שזו הסיבה שרבים רבים מאלפי המתפללים יצאו כ"כ מרוצים.
גם אלו שאינם חובבי חזנות כבדים באו על סיפוקם.
ב. jj הזכיר את מחיאות הכפיים שהיו בסוף התפילה.
לא זכור לי שהייתי עד לתופעה מעין זו.
מיד בסיום נעילה עמדו מאות רבות של גברים ונשים ומחאו כפיים בספונטניות.
מחיאות הכפיים היו ממושכות וקצובות, והמחזה היה מרגש ביותר.
תוסיפו לזה את שירת התקוה (סליחה מחלק מחברי הפורום... ),
ותבינו למה עמדו בעיני דמעות... כן, אודה ולא אבוש...
אני מניח שרוב מחיאות הכפיים כוונו לעבר אדלר, אבל בהחלט גם לאלי ולמקהלה שהיו מעולים,
לרב לאו על שתי דרשותיו המרתקות (ארוכות... אבל מה-זה שוות!) ולכל הצוות המסייע.
היה כ"כ מרגש שאפילו סלחתי לגבאי החביב שלפני תפילת נעילה לקח ממני את הסטענדער,
אותו השגתי בעמל רב...
שיהיה לכולנו גמר טוב וחג שמח, רוני
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/9/2010 17:35 |
|
| |
אכן הייתה תפילה מרוממת מאוד!!!,
החזן אדלר היה מצויין וכן המקהלה בניצוחו של המאסטרו אלי יפה !.
יישר כח לכולם ,ויהי רצון שלשנה הבאה נזכה פי שמונה !
|
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2010 00:10 |
|
| |
יוסי, שכחת להזכיר את התגבור המשמעותי שקבלה המקהלה בחלק הטנורי שלה...
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2010 00:35 |
|
| |
ובכן, רבותי, גם אני נכחתי בתפילות יום הכיפורים בביה"כ הגדול בירושלים. אינני יודע אם שמעתי את אותה תפילה ששמעו קודמי, המגיבים המכובדים, אך צר לי לצנן את ההתלהבות שלכם; דעתי שונה לגמרי.
ובכן, חיים אדלר בעל תפילה מצויין ומתאים מאד להיות בעל-שחרית. הוא אינו מתאים לתפילה עם מקהלה. איננו בקיא בחומר, איננו קורא תווים כראוי ולא עשה מספיק חזרות עם המקהלה. במהלך קטעים רבים, כאשר הוא שר יחד עם המקהלה, ראינו שהמנצח אלי יפה ממש מאכיל אותו עם כפית מה הוא צריך לשיר וכל הזמן נותן לו טון. כאשר שר אדלר מילה מסויימת, שר לו אלי את המילה הבאה והכין אותו מה הוא צריך לומר. לחיים אדלר קול יפה, עוצמתי ומרגש, אבל מבחינה מוסיקלית?...התגעגענו לנפתלי...
אינני מבין: קטעים רבים מתפילות הימים הנוראים של מקהלת ביהכ"נ מופיעים בדיסקים, אז גם אם אינו מסוגל לקרוא את התווים בצורה מושלמת, מדוע לא הקשיב לדיסקים לפני כן, פעם, פעמיים, 10 פעמים עד שייכנס לראש? חזן שבא להופיע בפני כ-3,000 איש, מן הראוי שיכין את עצמו כמו שצריך.
אבל, מה שהרגיז אותי באמת: בתפילה נכח החזן הצבאי הראשי שי אברמסון. בעת קריאת התורה ניגש יו"ר ביה"כ אל חיים אדלר וביקש ממנו שהחזן הצבאי הראשי ישיר את התפילה לשלום המדינה. מה חיים ענה? לא תאמינו אך הוא סירב.
ראשית, אינני מבין מדוע בכלל מבקשים את רשותו? מה הוא מנהל ביה"כ שצריכים לשאול אותו כל דבר? שנית, את התפילה לשלום המדינה אומר בכלל הרב לאו, אז היה צריך לשאול אותו ולא את חיים. הוא בוודאי היה עונה בחיוב.
לסיכום, כמו רבים שישבו מסביבי, התאכזבתי מהחזן; משירתו ומאישיותו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2010 09:09 |
|
| |
ל ab2517 הנכבד.
חלק מהדברים שכתבת נכונים והגיוניים, אך תרשה לי שתי הערות:
א. תמיד תמיד, ללא יוצא מן הכלל, כשהרב לאו נמצא, הוא אומר את התפילה לשלום המדינה וכו'.
לכן ממש לא נראה לי שפנו לאברמסון בנושא זה.
ככל הידוע לי בקשו מאברמסון לשיר דואט עם אדלר במהלך תפילת מוסף.(אולי ב"ואף הוא היה מתכוון").
אברמסון הסכים, אבל אדלר לא. אני מניח שנימוקו עמו.
התבטאותך בקשר לאישיותו של אדלר בהקשר זה לא נראית לי במקום.
אנחנו בקושי יומיים אחרי יו"כ...
ב. הערכתי ותמיד אעריך את נפתלי הרשטיק כחזן ענק, מהשורה הראשונה.
יחד עם זאת נראה לי שנקודת הפתיחה שלך היא, שאדלר הגיע על תקן מ"מ של נפתלי.
אז זהו, שלא. ברור שאין בכוונתי לערוך השוואה בין שני גדולי עולם אלו.
רק אדגיש שוב. אדלר לא מ"מ ולא ממשיכו של נפתלי.
אדלר הביא אתו סגנון אחר לחלוטין,
ומי שמתעקש להמשיך ולשמוע את נפתלי - מוזמן לבלות את הימים הנוראים במוסקבה...
אגב, מחיאות הכפיים הסוערות ויוצאות הדופן שהיו בסיום התפילה,
מוכיחות אלף מונים ש- 98 אחוז מציבור המתפללים חושבים כמוני ולא כמוך...
חג שמח!
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2010 14:01 |
|
| |
ל ab2517 הנכבד.
אחרוג ממינהגי, ואגיב למרות שלא נכחתי. אני מסכים ב- 1000% (כן, אלףףףףף) עם הסיפא של קודמי:
מחיאות הכפיים הסוערות ויוצאות הדופן שהיו בסיום התפילה (בהנחה שאכן כך היה, א.ב.),
מוכיחות אלף מונים ש- 98 אחוז מציבור המתפללים חושבים כמוני ולא כמוך...
אגב, את אותם 98 אחוז (ואני ביניהם) לא מענינים תווים, הם לא קוראים תווים. את עוצמת תפילותיו של ר' חייים אדלר
מבינים הקישקש, לא ספרי התווים...
בידידות וחג שמח!
אלכס
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2010 18:31 |
|
| |
אהה
רוני הטנור ההוא לא רצה להזכיר את עצמו! ......
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2010 18:32 |
|
| |
אהה
רוני הטנור ההוא לא רצה להזכיר את עצמו! ......
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2010 22:36 |
|
| |
תגובה ל- AB2517
בס"ד
בנוסף לדברים הנכונים שכתב ידידי ROPHIR, ומקריאת הודעותיך הקודמות בפורום, מסתבר כי כל-כולך עוסק אך ורק בביקורות שליליות כנגד חזנים (אדלר ביוה"כ, הלפגוט רנד וגליק בנתניה, ועוד).
זאת בנוסף לביקורותיך השליליות כנגד שבתות חזנות (לדוג': דן פנורמה) וכנגד מקהלות שונות (רוטנר וכו').
אינך יודע לכתוב ולו מילה טובה אחת על מאן דהוא ???
לדבריך, נכחת בביהכנ"ס הגדול ביוה"כ.
האם באת להתפלל או לשמוע קונצרט מדוייק וללא סטיות מהתווים?
אין זו חכמה גדולה לחפש טעויות בודדות של החזן שעמד במשך כל היום הקדוש מול עמוד התפילה?
אתה מסוגל לעשות זאת?
האם החזן הרב חיים אדלר לא מתאים לעבור לפני התיבה במוסף של יוה"כ? מי מתאים יותר ממנו ???
אתה, כנראה, מתגעגע לנפתלי.
הגיע הזמן שתתרגל לעובדה שהוא לא יהיה עוד חזן בביהכנ"ס הגדול
והחזן הרב חיים אדלר מביא איתו דברים שונים (ולדעתי טובים יותר) מנפתלי.
גם אם לא נהנית מהחזן, לא יכולת לכתוב מילה טובה על המאסטרו אלי יפה שעבד קשה מאוד עם מקהלתו לקראת הימים הנוראים?, טוב, מיותר לדרוש ממך זאת - אתה לא מסוגל.
חזן לא בא להופיע ביו"כ. הגענו לביהכנ"ס ביוה"כ כדי להתפלל, וכדאי שאתה ואחרים תפנימו זאת.
גם החזן בא להתפלל ולשפוך שיח לפני בורא עולם, וזה בדיוק מה שהיה ביוה"כ בביהכנ"ס הגדול בירושלים !
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2010 00:15 |
|
| |
תגובות:
ל-rophir: אני הייתי אחד מיוזמי הפנייה לאדלר והפנייה גם הייתה בנוכחותי, כך שהדברים נכונים במאה אחוז. אכן, הרב לאו נוהג לומר את התפילה לשלום המדינה (כאשר הוא נמצא). הפנייה לחיים אדלר הייתה לא כי רצו לקחת לו את הקטע אלא כדי לקבל רשותו שחזן אחר ישיר משהו ואולי "יאיים" עליו מבחינה מסויימת. אתה בעצמך כתבת שאדלר אפילו סירב שאברמסון ישיר איתו דואט (לא סולו חס וחלילה)...
אמנם, אנו נמצאים יומיים אחרי יו"כ אבל אלה העובדות. אדלר, בעיצומו של יו"כ לא ידע להיות מאנטש' והתנהג בצורה לא מכבדת. בכל אופן, לדעתי, הבעייה היא עם הנהלת ביה"כ שמאפשרת לחזן לנהל את העניינים..
לגבי סגנון התפילה. ודאי שאדלר איננו הרשטיק מס' 2 כי לא קיים אחד כזה. בביה"כ הגדול בירושלים יש סגנון תפילה מסויים וזה מה שמיוחד. בעלי תפילה, מקומם בשטיבל.. להערכתי, אלי יפה והמקהלה "גדולים" בכמה רמות על אדלר. אלי יפה הינו מנצח בחסד עליון, בעל כישרון מוסיקלי אדיר. הוא פשוט מחונן בתחום שלו. יש לו זיכרון פנומנלי ויכולת תימרון בזמן אמת. המקהלה, לדעתי, היא הטובה מבין אלה המופיעות בבתי כנסת. כולם אנשי מקצוע, קוראים תווים ובעלי קולות. ובכן, יש פערים עצומים בידע ובכישרון המוסיקלי בין המנצח והמקהלה לבין החזן והיה צריך לקחת את זה בחשבון בעת איוש משרת החזן.
לגבי מחיאות הכפיים: ישנה תמיד התרגשות בסיום תפילת נעילה ושירת התקווה הוסיפה לכך. התרגשות זו אך טבעי שתתפרץ בצורת מחיאות כפיים. חוץ מזה, גם הידיעה שהצום הסתיים הביאה לאותה התפרקות..
ייתכן שרבים מחאו כפיים כי באמת אהבו את תפילתו של אדלר. איך כתב ציקצורים: אותם לא מעניין תווים. הם מחפשים בעל תפילה טוב. זה בסדר גמור. אני רק טוען שהוא לא מתאים לביה"כ הגדול בירושלים.
ל-JJ888: ראשית, אני שמח שאתה קורא בעיון את דברי בפורום. עלי לציין שיש לך זיכרון מצויין. לעצם העניין:
אינני עסוק כל כולי אך ורק בביקורות שליליות אבל כשיש לי ביקורת שלילית אינני מהסס לכתוב אותה.
המופע בנתניה אכן היה ירוד ברמתו. עיבודים משעממים, סאונד גרוע ומקהלה חובבנית.
לגבי השבת של "יובל" בדן פנורמה, היו שם בעיות ארגוניות רבות בעיקר בחדר האוכל. על כך התלוננתי.
זו דעתי האישית. כך ראיתי וכך חוויתי.
לגבי התפילה ביו"כ: אתה כותב שאני מחפש טעויות בודדות. לא היה כמעט קטע שהחזן שר עם המקהלה ללא עזרתו של אלי.
האם חיים אדלר מתאים לעבור לפני התפילה ביו"כ? הוא מתאים בהחלט. אבל בבי"כ אחר. הוא לא צריך לשיר עם מקהלה. כשהוא שר לבדו הוא יכול לעשות מה שהוא רוצה ואיננו תלוי באף אחד.
סיכומו של דבר:
כל עוד סיגנון התפילה הקיים בבי"כ הגדול בירושלים ישאר כפי שהוא היום, אין לחיים אדלר מקום שם. ואם רוצים להפוך את ביה"כ לשטיבל זה כבר עניין אחר. רק תודיעו לנו שנדע...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2010 01:10 |
|
| |
אין לי ויכוח עם ידידי המכובד, בסוף כל טיסת אל-על ישנם מחיאות כפיים דיי דומות לאלו ששמעתי,וכל אחד מוחא כפיו מסיבותיו הוא ! בין לטייס בין לדיילות ואולי לעצם האפשרות לצאת סוף סוף מהמטוס! אך מה שהפריע לי הוא שבמשך עשרות שנים היה לבית הכנסת הגדול רב, שאסר מחיאות כפיים בשבתות, וכן האיסור היה איסור הילכתי,לצערי לא מצאתי בשום מקום שיום כיפור שחל בשבת לא נוהגים בו איסורי שבת, ומה לעשות, אנחנו לא בית כנסת חסידי, לא כל חברי הקהילה הרגישו בנוח עם אותם מחיאות הכפיים,בערבית ובמוסף, בקדיש, ושוב ב"מה נהדר היה כהן גדול" ששם אפילו הפריזו והוסיפו ריקודי הורה למחיאות הכפיים, אני יודע שהרב דרוק ז"ל לא היה מקבל את המציאות המשונה הזו, וכמובן שהרב לאו לא מחה כפיו ולא פצח בריקודים, אז בשורה התחתונה אשמח להבין מה בעצם היה שם? לגבי שאר הביקורות אנסה להביא את השקפתי נכון שיש המתחברים יותר ויש המתחברים פחות לסגנון ולמוזיקליות של אדלר, אך לבית הכנסת ישנה מסורת מפוארת של ניגונים שאסור שחזן כלשהו ימחק , ציבור המתפללים המגיע בימים נוראים לבית הכנסת לא בא להיות מופתע, מי שמגיע רוצה להרגיש בבית, ולהתרפק על אותם מלודיות ששמע לפני 5,10 ועשרים שנה שבגללם אולי הגיע כל שנה ובעצם נתנו לו את ההרגשה שהוא בבית, השנה הרגשתי יותר כאורח ! וכן התפילה "חדש ימינו כקדם" קיבלה השנה משמעות נוספת מבחינתי. לילה טוב
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2010 11:12 |
|
| |
נדמה לי שהדיון ממצה ומעמיק ונותן ביטוי איש איש למאוויו המוזיקליים או התפילתיים.
באופן אישי אני לא אוהב לשמוע את החזן אדלר וסיבותי עימי, לכן גם לא שמעתי אותו השנה לא בסליחות לא בר"ה ולא ביו"כ למרות שבעבר פקדתי את ביה"כ הגדול בכל אחת מהאפשרויות האלו.
מה שכן ברור הוא שכחזן יש לו חוג שומעים נלהב, וחוג זה לא תמיד עושה חשבון ליכולות מוסיקליות אלא ליכולות תפילתיות, וכמו שאמר לי אחד הנוכחים בתפילה "היו המון נפילות אבל למי אכפת". הבעיה מתחילה כשהחזן שר או מתפלל עם מקהלה ובמקרה זה מקהלה איכותית עם מנצח עילוי והתיאום לא משהו בלשון המעטה, הנוצר מכל זה זו סמטוחה עצבנית של מוסיקה איכותית עם תפילה שמאלצית וכשמגיעים לשורת ס"ה המספרים לרעתינו... לכן אני מבין את שוחרי תפילתו של החזן הקודם שביצועיו המוסיקליים ידועים ותפילתו בסגנון המיוחד לו ידועה אף היא, מבין אני את אכזבתם, את השתוקקותם לשמוע את האיכות המוסיקלית אליה התרגלו, ואיננה... אך אני מבין את אלה שלא מבינים בכל מה שפירטתי לעיל, ואומרים בקול את מה שאחרים חושבים בשקט מה אכפת לי תווים לא תווים היו שאגות, היה שמאלץ, קישקעס נשפכו, זה מה שאני מחפש...אני ממש לא בראש הזה אך כאמור מבין ת'ראש הזה.
לגבי מה שנאמר כאן על מי ממלא את מקומו של מי ומי מחליפו של מי, הדברים עומדים בסתירה. כי אם החזן דהיום הביא איתו משהו אחר, אז על מה ההתעקשות לבצע דברים מן העבר שלא מתאימים לו ואין לו מושג מה עושים איתם? כנראה שהדברים לא פשוטים וביה"כ מעוניין בקו מוזיקלי מסויים שאותו הוא לא מקבל (ומי שצריך להכות על חטא על כך יודע זאת). מתפללי בית הכנסת הקבועים רובם ככולם אנשים מתורבתים אירופאים או אמריקאים המעוניינים בקו מוזיקלי מסויים יוצאים מאוכזבים לא פעם ונאמרו באזני דברים קשים לא אחת, אבל אני מה אכפת לי אני...מצאתי את מקומי במקומות אחרים ששם אני נהנה!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/9/2010 11:50 |
|
| |
אכן זה נשמע שכל אחד מדבר כאן מטעמו האישי ולא באובייקטיביות.
אני סבור שצריך לדעת להתגמש ולא לנסות לקבל בכח דברים שאינם קיימים.
זו המציאות ויש להסתדר אתה.
ובאמת על הנהלת ביה"כ ואלי יפה לנסות לשלב ולבוא לקראת אדלר ולא לנסות לשמוע ממנו דברים שלא יכול לתת.
|
|
|
|
|