בית פורומים לשמוע אל הרינה ואל התפילה

ספורו של חזן - בית-אל ואני - מאת החזן ר' חיים אדלר

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/11/2010 21:54 לינק ישיר 
ספורו של חזן - בית-אל ואני - מאת החזן ר' חיים אדלר

בס"ד

סיפורו של חזן                       ח. אדלר

השבת פרשת ויצא תשע"א עברה עלי בהתרוממות רוח מאד מיוחדת. היה לי הזכות והכבוד להיות שליח הציבור בתפילות השבת בישוב היהודי דתי לאומי חרדי "בית אל" שמצפון לירושלים ביחד עם חברי מקהלת החזנים "זמרת י-ה" בניצוחו של המוסיקאי והקלאסיקן הד"ר  אורי אהרן הי"ו.

שבת פרשת "ויצא" נקבע ליום חגו של הישוב כנאמר בפרשה לאחר "חלום יעקב" (פ' כ"ח פס' י"ז י"ט) "ויירא ויאמר אין זה כי אם בית א-לוקים וזה שער השמים" "ויקרא את שם המקום ההוא בית א-ל". ואכן בעקבות "שבת חברון" בפ' חיי שרה כשעם ישראל בהמוניו מגיע לחברון, כך הייתה חגיגת המקום, בשבת זו, בבית אל.

איני יודע במה להתחיל; אם בחוויית התפילה או בחוויית קבלת הפנים שאנשי הישוב קבלונו וארחונו. המקהלה שמנתה קרוב ל-30 איש שבאו עם רעיותיהם השתכנו ביחידות הדיור בבתי התושבים בדרך כבוד של V.I.P.וסעודות השבת בצוותא שהיו טעימות להפליא.

כשהחמה מראש האילנות נסתלקה, המונים המונים צועדים לבית הכנסת ביניהם אבי היישוב חבר הכנסת רבי יעקב כ"ץ (כצלה) רבנים, ראשי ישיבות הסדר בתוכם הגאון הרב מרדכי גרינברג שליט"א ראש ישיבת "כרם ביבנה". (בילדותינו משפחותינו אדלר וגרינברג היינו שכנים בשכונת פלורנטין בתל-אביב. ואמו של הרב הגב' מלכה נ"ע שהייתה אחותו של הגאון הרב אפרים סוקולובר ז"ל רבה הראשון של רעננה, תמיד הראתה להורי ז"ל את הציונים המצוינים שבנה מרדכי הביא מביה"ס "יסודי התורה בתל-אביב " "בוצין בוצין מקטפין ידיעה") ובסך הכל מאות רבות של אנשים מכל גווני הקשת, והעדות גם שטריימלים לא חסרו משום שהמקהלה מפורסמת בשילוב מנגינות חסידיות בפרט מחסידות מודז'יץ. בין "קבלת שבת" ל"ערבית" עלה ראש המועצה המקומית רבי משה רוזנבוים, הוסיף דברים חמים בשם אנשי הישוב וקיבל את פנינו כמיטב המסורת.

על התפילות  ומסיבת "עונג שבת" שנערכה בליל שבת לאחר ביקור האורחים בבתים ומשפחות מיוחדות לא אספר, אבל כן אספר שהמקהלה ליוותה אותי בחן מיוחד בהרמוניה מתאימה והוסיפה מימד לתפילה תחת ידו של המנצח הדגול ד"ר אורי  אהרן . הסולנים; גרשון שטיין, הראל אמיד, אברהם שלוין, ואם חסרתי מאן דהוא מהסולנים אבקש סליחתו ואני מודה להם מעל במת פורום נכבד זה.

מה שכן אני רוצה לספר זהו סיפור של כחצי שנה אחרי מלחמת ששת הימים המפורסמת 1967.

בפרשה דלעיל מוזכר בתורה ...ואולם לוז שם-העיר לראשונה. אבל לפני בית אל שלנו היום, היה המקום, נקרא בערבית "ביתין" ע"ש בית אל. ויהי היום, בערך בתקופה שלנו היום , תחילת החורף, ואני חייל מס' אישי 761629 מקבל צו גיוס מהרבנות הצבאית הראשית לצאת לשבת לסדרת הרצאות תורניות למחנה צבאי "ביתין". מצורף לצו, כרטיס נסיעה ברכבת ישראל עד ירושלים + כרטיס נסיעה באוטובוס (ערבי) משער שכם לביתין. ואני, עומד בתוככי התחנה המרכזית הערבית מול שער שכם במדי צ.ה.ל. ושואל ערבים, איפה פה התחנה לביתין? הראו לי. ואני עומד בתור עד שהאוטובוס יגיע. אכן הגיע, ואני עולה, הנהג מנקב לי את הכרטיס ואני מתיישב לי. קויתי שיעלו ויבואו עוד יהודים באוטובוס זה עד שיתחיל לנסוע אבל "א נעכטיקער טעג". נוסעים. כל כמה דקות האוטובוס נעצר. תחנה. וערבים עולים ויורדים. ואני שואל, "ביתין" "ביתין" והם עונים לי "סתנה" חכה חכה. אני רועד כולי, חייל יהודי יחידי במדי צ.ה.ל. באוטובוס מלא ערבים וערביות, אני שואל "ביתין" והם עונים לי "סתנה". השטח מסביב מדברי, לא רואים בית, מבנה, אהל, לא יודע איפה אני נמצא. ביחידה ששלחו אותי אמרו שזה נסיעה של כ-20 דקות משער שכם למחנה ואני כבר עובר את ה-40 דקות וכל דקה – נצח. לא אלהה אתכם בדברים, מיותר לומר לכם שכל הדרך הרהרתי את ה"בשם ה' א-לוקי ישראל מימיני מיכאל משמאלי גבריאל מלפני אוריאל ומאחורי רפאל  ועל ראשי שכינת א-ל. והשיר של פגעים כמובא בגמרא במנחות והוא הפרק צ"א שבתהילים "יושב בסתר" כי מלאכיו" וכו' הרהרתי כל הדרך אולי נשלחתי לתקן השבת בדיוק במקום הזה איזו שהיא נשמה בברכה או בתפילה. והנה ב"ה לאחר כ50 דקות אומרים הערבים "הדה ביתין" כאן ביתין. שמחתי שאני יורד מהאוטובוס. אבל הייתי צריך עוד ללכת ולצעוד עד שראיתי מאהל עם חיילי ישראל. כמובן לא היה גבול לשמחתי, ואכן קבלתי מקום-מיטה באהל עם עוד כמה חיילים דתיים ולא דתיים והשבת דווקא עברה עלינו על כולנו מתוך שירה ושמחה ודברי תורה שנשאתי במקום, בסעודת ה"לוף" ולאחר מכן בהרצאות באולם בית הכנסת.

בדרך כלל אני מגיע כל שנה ל"שמחת בית השואבה" הנערכת ב"בית אל" ביחד עם הפטרון והספונסר של בית אל ה"ה רבי יהודה ורעייתו הגב' ג'אן גליק שהם אנשי חסד אמתיים מארה"ב וכל פעם שאני נכנס למקום או אפילו בדרך לבית אל אני מברך "ברוך שעשה לי נס במקום הזה" אף הפעם ברכתי את הברכה. וכן אמרתי לבני ונכדי שאם יעברו בכביש זה, יברכו "ברוך שעשה נס לאבותי במקום הזה. (כמובא בשו"ע)  סיפור זה ספרתי לאנשי המקום בעת סעודה שלישית. הוספתי, בתמיהה, למה (ל' שוואית) הגענו היום, האם חייל ישראלי יכול לשבת באוטובוס ערבי? איפה אז ואיפה היום?  אז, לא ראינו את העיר רמאללה מפה, ומדוע היום היא נושקת למקום? המשכתי ואמרתי: בתפילת מוסף היום בקשתי מהקב"ה שתעלינו בשמחה לארצנו, לא שאנחנו מחוצה לה של ישראל ומתפללים שתעלינו. אלא שתתן לנו ביושבינו עליה,  ע ל י ה! (ל' בחיריק י' בקמץ) שהקב"ה ישדרג לנו ויעלה לנו את ישראל בשמחה, לא מתוך דם בנינו.  ות ט ע נו   ב גבול-נו, שנהיה נטועים וחזקים בגבולות שלנו, שהגבול שלנו לא יהיה למו"מ בין העמים. שסוף סוף יכירו וידעו כל יושבי תבל את הגבול של ארצנו שהוא גבול ההבטחה שהבטיח הקב"ה לאברהם אבינו בברית בין הבתרים כנאמר בתוה"ק פ' לך-לך ט"ו פס' י"ח ביום ההוא כרת ה' את-אברם ברית לאמר, לזרעך נתתי את-הארץ הזאת מנהר מצרים עד הנהר הגדול נהר פרת. וכו' וכו'. יה"ר שהקב"ה יקבל תפילותינו ויחיש לגאלנו בגאולה שלימה.אמן ואמן.

כך יצאה לה השבת מתוך עונג וגם שמחה מעוטרת בריקודים נלהבים ביחד עם תושבי המקום.

שבת "בית אל" שלא תשכח.

תוקן על ידי JJ888 ב- 14/11/2010 22:32:09

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 00:08 לינק ישיר 
"אין זה כי אם בית אלוקים וזה שער השמים"

מזה זמן רב לא התחברתי לפורום כלל עם שם המשתמש שלי מאחר ומצאתי שבכל פעם שכתבתי באה עלי קללה ולא ברכה.
ובכל זאת, למי שיודע ולמי שלא בעברי הנני בן בית אל ובשבת שכזו כמובן אורזים את המשפחה והילדים ועולים לבית אל לשבת.
מה אומר ומה אדבר, לשבת שכזו לא פיללתי. בליל שבת גדשו את בית הכנסת בשכונה ב' של היישוב מפה לפה. אני שידעתי שכך יהיה הגעתי מוקדם מאוד לתפילה ומצאתי מקום ישיבה סמוך לחזן ולמקהלה.
החזן הפליא בתפילתו ברגש רב ובקולו האדיר כאשר שוב ושוב הוא מצליח לרגש את הקהל בטוב טעם. המקהלה הייתה במיטבה והרכב של 30 איש בהחלט מוסיף לאווירה.
שמעה ותשמח ציון של אייזנשטאט היה מופלא והקהל נדהם מיכולותיו של החזן לנסוק לגבהים שכאלו בגילו המופלג.

ה"בונבונירה" של השבת מבחינתי ומבחינת כל הנוכחים בליל שבת בתפילות בשכונה ב' ההיתה ללא כל ספק היצירה "רזא דשבת" של פינצ'יק. עיני כמו עינהם של רבים אחרים דמעה בתפילה זו "ומארי דדינה ומארי דדינא" עונג שבת אמיתי והתעלות רוחנית.

אבל כאן מצפה לכולכם ההפתעה. החזן אדלר סיים בשבת בבוקר את תפילתו בשעה 11:45 בלבד. מסתבר שאפשר בלי לשגע את העולם באלפי יצירות. תפילה אמיתית היוצאת מן הלב. היצירה אב הרחמים הייתה בביצוע יוצא מן הכלל אבל יותר מזה אב הרחמים במוסף בללחנו של החזן העולמי בגלי ז"ל. ביצוע מבריק ומרגש ממש.

בשם תושבי בית אל אני מודה לכל המארגנים לחזן ולקהלה על כך שהצלחתם להעלות אותנו עוד שלב בסולמו של יעקוב אשר מלאכי אלוקים עולים ויורדים בו.
"אין זה כי אם בית אלוקים וזה שער השמים". ממש הרגשנו בית זה ואת ששער השמים בשבת.

אוהבכם, זופניק
 (החוזר למערתו בה התחבא בחודשים האחרונים מפני הפורום.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 00:27 לינק ישיר 

קודם כל אני חייב לפנות אליך אדון זופניק ולכתוב כך שהכתיבה שלך מעניינת מאוד וחבל שאתה לא מעשיר אותנו מפירותיך באופן קבוע. וישר כח לחיים אדלר על סיפוריו המעניינים. ___[ מהרב זה ירד לר׳ זו התקדמות טובה]

תוקן על ידי Israeli_tu ב- 16/11/2010 00:30:45

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 11:45 לינק ישיר 

יישר כח לחזן אדלר על סיפוריו אנו ממתינים לקרוא עוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2010 13:39 לינק ישיר 

נו, גם חזן וגם מושך בעט-סופרים... אשריך!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2010 21:34 לינק ישיר 

מדהים ויפה אין עליך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/11/2010 22:28 לינק ישיר 

אולי בהתלווה לדיסק החדש יצא גם ספר פרי עטו של החזן המוכשר ?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > הכל סביב המוזיקה > לשמוע אל הרינה ואל התפילה > ספורו של חזן - בית-אל ואני - מאת החזן ר' חיים אדלר
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext