| נשלח ב-23/6/2011 12:39 |
|
| |
"חזנות״
שלום וצהריים טובים ידידי חברי פורום ׳לשמוע אל הרינה ואל התפילה׳
״יצירות חזנות ונוסח התפילה״
כפי שכולנו יודעים ישנם יצירות שהולחנו בעבור ביצועם על במת הקונצרטים, ויש יצירות שהולחנו בשביל המטרה, דהיינו בעבור החזן/בעל-התפילה שעובר לפני התיבה.
מספרים מהחזן יוסלה רוזנבלט שהוא בתפילתו אינו נהג להשתמש ביצירות שכתב, גם כשהשתמש לא היה מבצע אותם ככתוב. מהחזן משה קוסוביצקי אין אני זקוק לסיפורים, אלא יש בידי עובדות המעידות על כך שהיה משתמש ביצירות ככתבן, למעט אילתורים-הוספות-קישוטים שהיה מוסיף לפי מצב הרוח בו היה שרוי.
החזן משה גנטשוף כמעט ולא היה משתמש בדברים הכתובים ככתבם, וגם כשהשתמש זה היה מתובל עד כדי שאי אפשר להכיר. כמובן שחזנים אלו היו שמים דגש ואת עיקר חשיבתם ומטרתם לעבר ׳נוסח התפילה׳, מה שאין כן היום שהחזנים שמים את מירב מחשבתם על היצירות, ונוסח התפילה זה הטפל והקטעים הופכים עיקר.
כיום החזנים מבצעים את כל יצירות החזנות ככתבם וכלשונם בדיוק כפי שהמקור ביצע אותם, וזה חבל מאוד שישנם חזנים שהשם יתברך שמו חנן אותם בקול נפלא וברגש רב, והם אינם ראויים להיקרא חזנים וקל וחומר שלא ראויים להיקרא ׳בעלי תפילה׳, ועל זה זועקים וצועקים זקני חזני דורינו, על התלמידים הצעירים שישימו את עיקר מחשבתם ולימודם על הנוסח ופחות על יצירות חזנות, שזה יבוא מאליו.
כואב לי לשמוע חזן שעובר לפני התיבה ועושה טעויות של טירון, וזה קורה לחזנים בפיסוק המילים בהברות בסולם המוטעה, ובעוד דברים רבים שאין אנו יכולים לעבור עליהם בשתיקה. אני לא אנקוט כאן בשמות מפורשים של חזנים מבוגרים וצעירים גדולים וקטנים מורים ותלמידים, שגורמים נזק תדמיתי לעולם החזנות.
איך יכול להיות שחזן עובר לפני התיבה ושר קטע תפילה במנגינה של יצירת אופרה שאינה בסולם התפילה, ואינה קשורה לא לטקסט הנאמר? על דבר כזה לא ניתן לעבור הלאה, חייבים שהחזנות תמשיך להיות מוסיקה עילאית, אסור לנו לתת שהרמה תרד השאולה.
כיצד יתכן שחזן המחשיב עצמו ומחשיבים אותו הקהל כחזן גדול, שבתפילת יום כיפור קטן ישיר וכל החיים שפירסם דוד קוסוביצקי, האם אין זו בורות?! וכיצד יתכן שחזן יבצע יצירה שבנויה בסולם של תפילת ערבית לשבת, והוא החכם יבצע אותה בתפילת יום כיפור קטן?! אם המצב כיום כך אז לדעתי בעוד עשרים שנה נוסח קרליבך יהיה ״הנוסח האמיתי״ שאין בלתו, ואנו נתגעגע לימים שבהם היה את המושג ״חזנים״ מושג שעד אז חס וחלילה ישכח מן העולם.
אני ראיתי במו עיני את החזן יעקב מוצן צורח, כן פשוט צורח על שני חזנים צעירים ובמילים הללו : ״מה אתם צורחים חשבתם על מה שאתם אומרים?״ וזה קרה לאחר קונצרט חזנות בו בין השאר עלו לשיר שני חבר׳ה צעירים שבאותה התקופה למדו חזנות, והם עלו לבמה כל אחד בתורו לבצע יצירה אחת, כמובן שניהם בעלי קולות ובעלי רגש והקהל הרב שנכח באולם מחא להם דקות ארוכות כפיים, אבל זה עדיין לא הופך אותם לחזנים!
עמותת החזנות ׳לשמוע אל הרינה׳ שכאן המקום להודות לה על תרומתה הרבה לקידום החזנות בארץ ובעולם ללא מטרות רווח, וכל זה בראשות מנהל האתר והפורום היקר שעובד לילות כימים למען עולם החזנות וזאת מבלי שהוא מקבל תמורה, אנו צריכים להודות לעזור ולסייע לאתר לפורום ולכל דבר אחר שהעמותה שמה את ידה. ואני קורא לעמותה שמשקיעה הרבה משאבים למען קידום חזנים צעירים בקונצרטים תפילות שבת יוכ״ק ועוד, שתעזור ותסייע בכדי שחזנים צעירים ישימו דגש על נוסח התפילה.
צבי
תוקן על ידי zvi_054 ב- 23/06/2011 12:57:46
לעיתים האמת כואבת אך זו האמת.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2011 08:30 |
|
| |
אתה קצת צודק אבל אל תשכח שתפילה מהנשמה גם אם יש בה טעויות היא רצויה יותר!!!
|
|
|
|
| נשלח ב-24/6/2011 16:53 |
|
| |
לפעמים אני חושב שבמצב בחזנות של היום כבר עדיל ללכת לקונצרט מאשר לתפילה.
מעטים החזנים שיודעים להוביל תפילה שלמה תוך הבנת הנוסח ושילוב פרקים מולחנים מתאמים, אז אם זה רק לשמוע יצירות מולחנות בביצוע מדוייק עם מקהלה לא עדיף כבר עם תזמורת עם הגברה והפקה בהיכל התרבות?!.
עצוב.
|
| נשלח ב-26/6/2011 00:34 |
|
| |
אין ליעקב מוצן להלין
כי עם על עצמו!
אם הוא נגרר אחרי דרים ומאסטרים
והופך את תפילות שבת לקונצרט
מה לו להצטעק על חזנים אך ורק מפני שהם צעירים!?!
וכי הוא לא כמותם!?!
|
|
| נשלח ב-26/6/2011 09:27 |
|
| |
הדיון ש zvi_054 מעלה הוא חשוב ומעניין, ואני לכן
רוצה לצטט משהו שלא אני כתבתי, אבל אני מביא את הדברים כפי שקבלתי אותם, בלי
שינוי:
ביצוע אומנות החזנות מורכב משלשה תחומים עיקריים: א. ידיעת
נוסחאות-התפילה על בורין, ויישום הידיעה. ב. היכולת לאלתר סביב נוסח-התפילה, 'להכנס'
ו'לצאת' מבלי להתבלבל ומבלי לשבש את הנוסח.
ג. היכולת לבצע פרקי חזנות, והשמעתם בזמן המתאים ובאופן הראוי. לגבי ידיעת
נוסח-התפילה והשימוש-הנכון בו: מובן מאליו שלא משמיעים "ממקומך" בנוסח
של נעילה, או חזרת-הש"ץ של שבת בנוסח של שלש רגלים. לכל מודוס יש מקום וזמן
נכונים להשתמש בו. לענין השמעת יצירות-חזנות, יש גורמים שונים שיש להביא-בחשבון
כשבוחרים מה ומתי להשמיע. בהחלט לא מתאים לשיר את "וכל החיים" לדוד
קוסביצקי בחזרת-הש"ץ של ראש-השנה: זה לא המודוס ולא הזמן המתאים.
בימים-נוראים ראוי להדגיש את פרקי-התפילה שהן מעניני-דיומא. כלל זה נכון לגבי כל
תפילה מתפילות השנה.
כשמבצעים יצירות-חזנות, הגישה הגורסת שיש לבצע כל-יצירה
ככתבה היא גישה שיש לכבד. הלוא אם מלחין חיבר יצירה - מי הוא זה שהרשות בידו לשנות
את הלחן המקורי, בהתאם למצב-רוחו?... מאידך, השתרש מאוד שחזנים מוסיפים נופך-משלהם
ליצירות ידועות, על-מנת להפוך אותן למעניינות-יותר, ושהביצוע יהיה ייחודי
לחזן-המבצע.
הדבר הראשון שמי שרוצה להיות חזן (או אפילו בעל תפילה) חייב
לעשות זה ללמוד את פירוש-התפילות. בעקבות לימוד מעמיק בנושא זה - תבוא מאליה ההבנה
מה ראוי ואיך ראוי ומתי ראוי לשמיע פרקים שונים. מעבר לכך, לימוד-התפילה ימנע
טעויות שעושים חזנים בכל הנוגע לפיסוק נכון, הדגשים, תשומת-לב ושימת-לב למה שהם
אומרים.
אומנות-החזנות נמצאת היום במעלה-המדרגה או בשפל המדרגה. תלוי
על מה מסתכלים ומה מחפשים.
במעלה המדרגה: יש היום הרבה חזנים צעירים בעלי קולות מפותחים
ויפים, אשר מסוגלים לבצע פרקי-חזנות מורכבים מאוד באופן מעורר-התפעלות. יש מבחר של
קונצרטים לחזנות, שבתות-חזנות, בתי-ספר לחזנות... נראה שאכן יש פריחה בתחום.
מצד שני, אם נבחן את הדברים יותר מקרוב, נגלה שהמצב אינו
בכי-טוב. קודם כל, כפי שנכתב, חלק מאותם חזנים בעלי קול ויכולת אינם מומחים דיים
בנוסחאות התפילה, כפי שהיו צריכים להיות. חלק מהם אף אינם מסוגלים לאלתר בצורה
שתהפוך את התפלה לחוויה ייחודית. (חלק מן החזנים הצעירים המנסים את כוחם באילתור
מוצאים לעיתים את עצמם מחוץ-לנוסח או בבילבול...) לכן הם מתרכזים בביצוע
פרקי-חזנות, ולרוב הם בוחרים בקטעים ידועים. לא מעורר-השראה במיוחד... כמעט כל
דיווח על תפילת ליל-שבת כולל את "שמעה ותשמח ציון" של אייזנשטאט, ובכל
שבת-בבוקר משמיעים את 'רצה' או 'מודים' או אחת מן היצירות הידועות.
אומנות-החזנות נוצרה על-מנת להעמיק את החיבור בין המתפלל
ובין בורא-עולם בשעת-התפילה, והמוסיקה משמשת כדבק. השמעת החזנות באולמות הקונצרטים
לא תורמת הרבה בכיוון זה. שבת-חזנות אחת בבית-כנסת זה ונוספת בבית-כנסת אחר אמנם
מעניקה חוויה לקהל המתפללים, אך בסופו של דבר זוהי חוויה חד-פעמית, ולא אומנות חיה
ונושמת המתקיימת לאורך-זמן. משרות לחזנים קיימות היום ברחבי העולם במשורה, ובישראל
כמעט בכלל לא. רוב תלמידי-החזנות יודעים היטב שגם אם יהיו טובים - או טובים מאוד -
במקצועם, אין להם כמעט סיכוי להתפרנס מן החזנות, שכן אין בתי-כנסת וקהילות שיעסיקו
אותם כחזנים. כשלוקחים בחשבון את כל הנקודות הללו, אין מנוס מן המסקנה שהחזנות
נמצאת בשפל-המדרגה. ושם היא תשאר, עד שהצבור יגלה ענין בחזנות יותר מאשר בקונצרט
או בשבת אחת בששה חודשים. בינתיים, טוב יעשו המורים-לחזנות ותלמידיהם אם יעמיקו
ללמוד את אומנות-החזנות על בוריה, תחת הסתפקות הרמה-השיטחית השולטת היום בתחום.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2011 09:57 |
|
| |
הרב אלחנן
במחילה מכת"ר
את מי זה מענין אם החזן מבין את נוסח התפילה ומשמעותה ?
מה שצריך לענין אותו זה רק הלמנצח בנגינות ע"פ התוים והעיבודים שהוכנו לאותו קונצרט או אותו ארוע בביכ"נ בשעות התפילה...
האינך חס על הציבור שמגיע לשמוע קונצרט חינם אין כסף שלרוב גם מלווה בקידוש/כיבוד חינם ...
האם אינך יודע כמה עולה כרטיס כניסה לפרקי חזנות באחד מהיכלי הארועים ?
האם אינך יודע כמה עולה כוס שתיה ומנת מזונות בקפיטריה של אותם היכלים ?
חוסה נא על עמך בית ישראל שבפרט בשבת ויו"ט אינם נוסעים עם, סליחה, את כספם באמתחתם...
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2011 12:00 |
|
| |
מסכים שרוב שבתות החזנות הן שבתות קונצרטניות.
המטרה :כמה שיותר כסף לדלל את קופת העיריות, ולסחוט כל נשימה של האמן חזן,
חלילה לא להחמיץ יצירה, או דמוי יצירה הרי שלמנו לא מעט.
הדברים ידועים ואין בהם חידוש ואני מסכים לחלוטין עם רב אלחנן.
מקהלות, חזנים, צריכים לתת לנו תפילה, ולא קונצרט עם רפרטואר קבוע.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2011 12:28 |
|
| |
הרבה מלל עם מעט תוכן שכבר נאמר, נצעק ,נידוש, ונטחן עד דק.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2011 13:40 |
|
| |
< לעונ הוא לי לראות שהפורום עולה מדרגה, בזכות כותבים מובחרים כגון zvi_054 והרב_אלחנן.
מזה זמן רב שלא עלה על במת הפורום דיון ראוי, והמאכזב לראות שגם כעת כשעלה דיון ההענות ״לא משהו״. באשר לבצע קטע חזנות ניתן לקחת דוגמא מ״תכנת שבת״ שמרדכי הרשמן מבצע, ניתן לשמוע על יצירה זו בדיוק ביצוע מהחזן משה קוסוביצקי, ואכן זה אותו הלחן אך המשמעות שונה כל אחד נתן ביצוע אחר לגמרי, הם לא היו ״תוכים;״ (אויש אני לא אוהב את ההגדרה הזו). אילתורים: שמעתי כמה חזנים צעירים שמנסים לאלתר, ואצל רובם בגלל חוסר הידע בפירוש המילים ומודוס התפילה זה היה אנדרלמוסיה, רובם בכל אילתור עוברים ל״עננו העונה בעת צרה״ של קוסוביצקי, כל אילתור הופך למסכת יללות שזאת נגמרת רק לאחר שהצליחו לפגוע בדו דיאז, ואם זה עדיין לא קרה אז הם מנסים בסוף הקטע לעלות למעלה כדי שיגידו עליהם שהם גם ״כמו הלפגוט״. מבחינתי מה שהיום נקרא חזנות זו לא חזנות אמיתית אלא חזנות מתחדשת שהיא כעין חובבניות מסוימת על עמוד התפילה. והמזל הגדול שנשארו לנו מעט חזנים גדולים והרבה הקלטות מחזנים גדולים שהיו. אמרתם שזה כבר נטחן נידוש ובכל זאת לא להפסיק עד שזה ישפיע ואפילו קצת.
תוקן על ידי Cb3000 ב- 26/06/2011 13:42:34
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2011 15:40 |
|
| |
כדי להחיות את עולם החזנות ולהעשירו צריך עוד חזן ברמה של משה שטרן.
משה שטרן היה אמן בנוסח אמן בביצוע אמן בשיתוף הקהל בקיצור הוא היה מושלם.
עוד אחד כזה ואנחנו מסודרים לעוד שמונים שנה
|
| נשלח ב-26/6/2011 15:52 |
|
| |
על אף ויכוחים שהיו לי בעבר עם גאון לירי, אני חותם על כל מילה.
רק שאינני בטוח שיש בנמצא מישהו שיוכל להיכנס לנעליו של החזן משה שטרן, חזן לכל הדעות בכל רמ"ח אבריו ושס"ה גידיו.
חשבתי על כך כשקראתי את דבריו של צבי, ונזכרתי בהרצאה שנתן החזן משה שטרן שבה הוא דיבר בדיוק על עניין זה של התאמת הנוסח הנכון לתפילה הנכונה. יש לי את ההרצאה מוסרטת ואולי בהזדמנות אשתדל להעלותה לפורום.
במחשבה שניה, הפריע לי הסגנון של "היה חזן" "היה מושלם", משה שטרן חי בתוכינו ויוצר ופעיל ובעז"ה יהיה פעיל לעוד שנים רבות, והוא עדיין חזן ועדיין מושלם.
תוקן על ידי זוכמירוביץ ב- 26/06/2011 15:56:02
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2011 15:58 |
|
| |
חן חן לך יקירי
שטרן ברוך השם עדיין חי נושם ובועט (מילה נרדפת למתחזן)
ממש כמו שטרן לא יהיה אבל משהו אחר ברמה גבוהה אני מקווה שיהיה.
(בתי הקברות מלאים ב...)
|
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2011 19:43 |
|
| |
שלום וברכה
נראה שאין הרבה מה להוסיף על דברי החברים, כל דבר ניתן לשינוי ובאם נחדיר את פרטים אלו למודעות הציבור יתכן שנזכה ונראה בשינוי.
מה שגורם לי להגיב ולהוסיף על אשכול זה, הוא כמובן החזן משה שטרן, שהאמת שעד לפני כמה שבועות לא ידעתי להעריכו כראוי, ברשותי היו הקלטות מימים הנוראים מהחזן משה שטרן וזה לא היה ״ביג דיל״, ולפני מספר שבועות הגעתי לביקור קצר בארץ הקדושה וכמתנת פרידה העביר לי ידיד אשר ברשותו אוסף חזנות מספר הקלטות של תפילות שבת (רח״ל-אני מאמין שזה נעשה ע״י שאינו יהודי), ותפילות אלו אם אגדיר אותם כהכי טובות ששמעתי בחיי עדיין אפגע בהם (אולי למעט קצת גנטשוף ששמעתי שאין דומה להם.)
משה שטרן של האולפן הוא רבע ממשה שטרן של עמוד התפילה או של במת הקונצרטים, הוא ח ז ן גדול כפשוטו, לא היו הרבה כאלה ואני מקווה שיהיו עוד כמוהו.
ולא הוא לא גמר את הקריירה שלו ! הוא עדיין חי וקיים במלוא המרץ, כבר העלו את ההקלטה מתפילת הסליחות האחרונות שאין ספק לאיש באיכותם.
אני מחכה ומצפה לראות את ה״מלך״ חוזר להופיע על במות הקונצרטים ובתי הכנסת, יש ביוטיוב הסרטה של שטרן מאלתר על תפילת ״רבונו של עולם״ של פתיחת ההיכל בימים הנוראים, וזה קמצוץ מיכולותיו.
אני הייתי מציע על פתיחת אשכול בו נעודד ונקרא לחזן האגדי אהוב הקהל משה שטרן לחזור אל הבמה ובגדול.
|
|
|
| נשלח ב-26/6/2011 20:27 |
|
| |
אל תשכחו ששלוימלה אייזנבך עדיין חי והוא מגדולי החזנים
|
|
|
| נשלח ב-27/6/2011 16:05 |
|
| |
חזנות היום=כסף. ושוב כסף ועוד פעם כסף. אין חזנות היום. יש קונצרטים, ויש ציבור שאוהב לקטול את הקרבן שנעקד על המזבח התורן. ויש מתנדבים להיות קרבנות, כי הם כאותו פרנס ששואל בתמימות "כבוד איז גארנישט??" כשבבתי כנסת יהיו חזנים קבועים, כשציבור יבוא להתפלל וירצה שיהיה לו שליח להעלות את תפילותיו- אז יהיו חזנים. גם היום יש מספיק כשרוניים שיכולים להתפלל ולהלחין. נפתלי הרשטיק, יעקב רוזנפלד, יעקב מוצן, יחזקאל קלאנג ועוד. אבל מי רוצה לשמוע מה שיש להם להציע? גם משה שטרן צריך להשמיע את "עזרת אבותנו" שלו, ולא יצירות רבות אחרות, שלא הגיעו וכנראה לא יגיעו לאזניכם.
חזנות? בידור להמונים. מזוכיסטים למען מזוכיסטים.
|
|
|
|
|