|
|
| נשלח ב-13/11/2011 23:14 |
|
| |
בס"ד גם אני התרגשתי מאד ,לשמוע את קולו של דויד קוסביצקי. נזכרתי בקונצרטים הנהדרים, שהופקו ע"י המחלקה לתרבות תורנית שהייתי מנהלה באותם ימים.דויד קוסביצקי היה חזן ענק,הן מבחינת הקול,המוסיקליות ,הרגש היהודי והשליטה המוחלטת בקולו כך שבגיל 70 ומעלה, הצליח לרגש קהל עצום אשר הגיב בתשואות ממושכות.הקונצרט הראשון היה בי"ז סיון תשל"ז (31.5.1977) ב"היכל התרבות".בערב זה,התפלל דויד קוסביצקי את קטע התפילה"לעולם יהא אדם..."ואכן שמענו התרגשנו ואפילו דמעה מבצועו של החזן. ואמנם הוא היה אדם בעל בטחון גדול, מפרגן לכל חזן וכל אדם,פשוט ועניו ביחסו לבני אדם , בעל הומור מיוחד ונעים לעבוד עמו, כי הוא היה משרה רוח טובה וניסח את דרישותיו האמנותיות בדרכי נועם.כשהזמנתי בפעם הראשונה.,הצעתי לו להוסיף מקהלה להופעתו,או הרכב מוסיקלי כל שהוא והוא ענה לי אבקש ממך לבדוק עם ד"ר חנן וינטרניץ פנוי ללוות אותי בפסנתר בתאריך המוצע לקונצרט וכשהודעתי לו שוינטרניץ פנוי הוא שמח ואמר אם הוא פנוי, גם אני פנוי ואישר את בואו. כמו שכבר ציינו הוא אכן הופיע בכל החלק השני של הקונצרט,אשר הבין אותו ונלווה אליו לאורך כל הדרך הוא הסביר לאחר מכן שמקהלה ותזמורת מגבילות אותו ולא מאפשרות לו לבטא את עצמו ולבצע אימפרוביזציות כי הוא חזן יוצר ווינטרניץ מלווה אותו נאמנה מעבר לתוים.בתשמ"ב, היה הקונצרט האחרון שלו בארץ.שמעתי אותו עוד פעם בועידת החזנים בהרי הקיטסקיל. כשהוא נכנס לאולם, כל החזנים עמדו לאות כבוד עד שישב על מקומו בלויית אשתו. הוא היה חיור קצת . המארגנים ביקשו ממנו לברך את ספירת העומר.אשתו התנגדה והוא היסס קצת ולבסוף קם על רגליו והשמיע את הקטע הראשון של הספירה ובירך לתשואות כל הנוכחים .לאחר שנה או שנתיים שמענו על פטירתו. יהא זכרו ברוך. תודה לחבר יעקובוביץ שעוררבנו את הזכרונות של חזן דגול ומנטש
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-13/11/2011 23:27 |
|
| |
לה' "גמץ": כיצד היה התיאום המוסיקלי בין שניהם?
אתה כותב:
"שמקהלה ותזמורת מגבילות אותו ולא מאפשרות לו לבטא את עצמו ולבצע אימפרוביזציות
כי הוא חזן יוצר ווינטרניץ מלווה אותו נאמנה מעבר לתוים"
עובדה נכונה מאד.
עד איזו רמה הוא תיאם מראש עם וינטרניץ וערך חזרות עמו וכמה אחוז היו אימפרוביזציות?
וזה ללא "מנהל מוסיקלי"...?
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2011 12:19 |
|
| |
בס"ד למר יעקובוביץ אי אפשר להשוות את דויד קוסביצקי לחזנים, הוא אמן אמיתי,בעל השכלה רחבה במוסיקה,מלחין וושלט בתחומים רבים במוסיקה כגון:פרקי תפילה,שירים בעברית ובאידיש,שירי עם ושירים קלאסיים.הקשר בינו לבין ד"ר חנן וינטרניץ היה קשר רב שנים והוא ליוה אותו בפסנתר ב1956 וגם בבקורו השני מיד לאחר מלחמת ששת הימים (1967).לוינטרניץ הו כל התוים של היצירות שהיו ברפטואר של החזן דויד קוסביצקי, הם עמדו בקשר טלפוני והתיעצו ביחד איזו יצירות יושמעו בקונצרט. עם הגיעו לארץ הם ערכו חזרה גדולה .למרות שהיו תוים מסודרים עם עיבודים לפסנתר,הרשה לעצמו החזן קוסביצקי להוסיף סלסולים ואילתורים "לפי הרגש,ותמיד חזר לטון המתאים של היצירה.גדולתו של ד"ר וינטרניץ הייתה שהוא הבין אותו והגיב למתרחש על הבמה. אני לא יכול לכמת באחוזים כמה מזה היה מוכן מראש וכמה היו אמפרוביזציות הדבר היה תלוי בחזן עצמו.דרך אגב בחוץ לארץ ליווה אותו בפסנתר הפסנתרן -אמן דניאל גילדר המוכר לכל החזנים שהופיעו בארה"ב.באחד הקונצרטים באופן יוצא מן הכלל בשנת תש"מ ישב ליד הפסנתר דניאל גילדר.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/11/2011 12:32 |
|
| |
למר יעקובוביץ
שכחתי לענות לשאלתך:מי היה המנהל המוסיקלי של המופע והתשובה ידועה מראש: דויד קוסביצקי, אשר קבע את הרכב התכנית,את אורכה כולל יצירה אחת ל"הדרן".כמו שציינת הקהל באולם הגיב בחום ובתשואות רמות והייתה לנו בעיה,לאחר שכל הכרטיסים אזלו שבועות מלפני הקונצרט ונאלצנו להשיב ריקם את הקהל שהגיע בערב הקונצרט.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/1/2012 12:44 |
|
| |
מיוחד אני מקשיב לזה כעת תודה על זיכוי הרבים
|
|
|
|