| נשלח ב-4/1/2012 22:19 |
|
| |
דיווח מתפילת ערבית עם החזן בןציון מילר בשונה הלכות בפ"ת
בס"ד
ערב טוב לחברי הפורום וצופיו, לתפילת ערבית ערב יום הקדיש הכללי יש מסורת של תפילת חזן ומקהלה בבית הכנסת שונה הלכות בפתח תקווה. הפעם עבר לפני התיבה החזן בן ציון מילר יחד עם חלק ממקהלת בית הכנסת הגדול בירושלים בניצוח אלי יפה. החזן בן ציון מילר שכוחו במותניו היה לדוגמה לצעירי החזנות וחזנות שבאו להאזין לתפילתו עד כמה החזנות בימינו אינה קיימת, וכמה שעוד ניתן להתרפק על חזני בני דורו שלצערנו כמעט ונכחדים. החזן מילר הפליא ביכולות האילתור ובקולרטורה העשירה, ראינו בחוש את בן ציון מילר החזן, חזן לפני העמוד. המקהלה בניצוח אלי יפה ליוותה את החזן, ולא ניסתה לגנוב את ההצגה והייתה לעזר לחזן באילתורים וביצירות, זו מקהלה.
להלן מה שביצע החזן עם המקהלה: והוא רחום - רוזנבלט אשר בדברו - אילתור של החזן המעביר בניו - דוד קוסביצקי השכיבנו - שור/אילתור של החזן אל מלא רחמים - שטרן/אילתור של החזן אני מאמין - יהודי השואה ע"פ מודזיץ
באו לשמוע אל הרינה ואל התפילה חזנים בינהם: החזן ישראל רנד, החזן בנימין הלפגוט, החזן שמעון שוורץ, החזן משה מולר, החזן שמעון ברגמן,החזן חגי ימיני ועוד נכחו עשרות מחברי הפורום: יהודהK,פסיכובלוג,נח50, העין, קולני, נוטה לפקפק, משה גולדברג, איניס, קאנטוריני, יוסיש, שרגאפייבל, chetz'c, בחגוויהסלע,יעפ, נשמהבחזנות, יוסלההשני, קוביR ועוד ועוד..
ערב טוב יהודה
תוקן על ידי yeoda ב- 04/01/2012 23:16:27
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2012 22:23 |
|
| |
|
| נשלח ב-4/1/2012 22:49 |
|
| |
יום הקדיש - לחזנות
ערב טוב!
כמו שיהודה הזכיר, היה זה תפילת ערבית לערב יום הקדיש לחזנות, מי שנכח בערב היה יכול להתענג על אחד הרגעים היפים של החזנות בימינו. אם התת מודע שלנו מתגעגע לדוד קוסוביצקי ופסנתר, אזי הערב 'טעמנו' את השאריות האחרונות של אותם רגעי געגוע לחזנות אחרת.
בן ציון נושא על כתפיו 'בתי ספר לחזנות', והיה דיי להאזין לאילתור הספונטני שלו ב'השכיבנו' וב'אשר בדברו' בכדי להבין מהי גדלותם של חזני העבר.
הוקסמתי במיוחד ב'קל מלא רחמים' ומהעיבוד הייחודי ל'אני מאמין'.
תודה לחזן בן ציון מילר, למקהלת בית הכנסת הגדול ולמנצחה הדגול אלי יפה.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2012 23:00 |
|
| |
אני כבר המון זמן לא ראיתי את מקהלתו של אלי יפה, וכששמעתי אותם היום, נזכרתי בערגה בימים שהייתי מתפלל קבוע בבית כנסת הגדול בירושלים, איזו הרמוניה מדהימה, איזה יופי של צלילים, שילוב של קולות שחודרים ללבך, ממש מדהים.
ועל כולם החזן בן ציון מילר, שיודע מהי תפילה ומהו נוסח.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/1/2012 23:40 |
|
| |
חזנות במיטבה
את החזן בן ציון מילר אין צורך להציג בפני אף אחד, כולם מכירים ומוקירים את גדולתו, חזנים בסטייל הזה אני מכיר רק מהאגדות ומההקלטות שיש בידי מתור הזהב של החזנות.
שלא תטעו, לטעמי גם היום יש חזנים רבים ברמה גבוהה שמסוגלים להעביר כזאת תפילה, רק שלרובם אין את האומץ להתעסק עם קהל החזנות של היום, ולהתפלל בצורה כזאת צריך אומץ.
אני בטוח שאם תשמיעו את התפילה הזאת לחצי מלובשי הפרוות שצובאים על היכל התרבות או במקרה דנן על האנגר11 ובטוחני שהם לא יבינו ממה יש להנות מתפילה כזאת, בן ציון מילר הוא סוג של חזן למבינים, זה או להנות או לסבול אין באמצע, זו חזנות במיטבה ללא פשרות.
בקושי החזן בן ציון מילר פתח את הפה ועוד איזה פה יש לו, ונתחיל ב"והוא רחום" בקטע הכל כך נדוש ששגור לכל חובב חזנות מתחיל, ובכל זאת למרות כל זאת שמעתי ביצוע שונה ביצוע אחר משהו שתפס ולא שחרר, וזה המומחיות של בן ציון להפוך כל קטע למשהו אישי, העיבוד ב"והוא רחום" היה של המנצח אלי יפה.
אשר בדברו מעריב ערבים, אני בטוח שאם נבקש מבן ציון מילר לחזור על פראזה אחת מתוך האימפרוביזציה הגאונית הזאת, לא יהיה לו מושג, הוא תפס את פרק התפילה הזה ופירק אותו לחתיכות, הראה כיצד בחכמה השערים נפתחים וכיצד העיתים משתנים בתבונה וכך את גולל אור מפני חושך וחושך מפני אור, כל דבר הובהר והוסבר, תענוג, וכפי שיהודה ציין המקהלה לא נדחפה והפריעה אלא תמכה בעדינות ובעידוד.
המעביר בניו שהוא כן היה קטע בנוי ומסודר, גם בו היה ניתן לראות כיצד חזן מילר נותן אינטרפטציה משלו ליצירה, הוא והמקהלה חגגו על כל פראזה כשאלי יפה קופץ מצד לצד להשגיח גם על החזן וגם על המקהלה.
את השכיבנו פתחה המקהלה בלחנו של שור (שזה אחד היצירות הטובות שקיימות ברפרטואר החזני, אני מת על הביצוע של ריצארד טאקר להשכיבנו, גם שם יש מקהלה נהדרת ומושבחת, רק שבכדי להגיע לאכויות הללו צריך כמה סופרניות במקהלה) המקהלה ביצעה את השיבנו עם סולו נהדר של באס ב'ופרוש עלינו' שלראשונה זכיתי לשמוע ולראות בזיו פניו של זמר הבאס הזה,
לאחר מכן הכדור עבר לידיו של חזן מילר שלקח את היצירה למחוזותיו, הוא השתולל והפך את כל מילה כל משפט הלוך חזור כל פעם מחדש אולי זה לא הובן כראוי, וזה כולל מעברים בין סולמות ממש באותה קלילות שאצבעותי מקלידות על המקלדת, וכמובן אלי יפה עומד ומחמם אותו וממריץ אותו להמשיך זו היתה כימיה נהדרת, וזאת היתה הפעם הראשונה שהצטערתי שאין יראו ענינו בארץ ישראל...
לאחר מכן היו נאומים וסיפורים והדלקת נרות זיכרון, והוקרן סרטון בו הושמע קטע קל מלא רחמים, קטע שירתי מפי החזן ישראל רנד, קטע שהוקלט לפני כחמש עשרה שנה, יהודה וליבזון אם תוכלו להעלות בבקשה את הקטע המלא, תודה.
קל מלא רחמים, ביצוע מרגש מאוד תפילתי ומיוחד של החזן בן ציון מילר כשהמקהלה משתמשת בלחנו של שלום כץ, התרגשתי מהביצוע ובעוד אני כותב את השורות אני מקשיב שוב לקל מלא רחמים וזה בלי עין הרע "מדהים" ( אני חושב שפעם אחת מותר לי, כידוע בגמילה כל דבר עושים בהדרגה...)
אני מאמין, עיבוד קסום כן כן קסום של אלי יפה, המקהלה והחזן כשכאן המקהלה קצת גנבה את ההצגה, אמנם הביצוע לא היה פרפקט, והוא היה יוצא כזה אם חברי המקהלה היו או קרובים יותר למנצח או פשוט מסתכלים עליו". ולא פרפקט אצלם זה סופר פרפקט אצל אחרים... אלי לקח את אני מאמין שהוא שיר פשוט והפך את זה ליצירה גרנדיוזית וכתענוג לאוזן.
קשה לי להאמין שיש מי שיכול לתת איזה שהיא הערה על החזן בן ציון מילר ואני מדבר על הערה לגבי תפילתו, הוא פשוט בית ספר לחזנות (פסיכובלוג: גם אני חשבתי על זה) ומהבית ספר הזה וודאי ניתן לצאת עם תואר ביד.
לגבי קולו, נכון הוא לא נשמע כמו לפני שלושים שנה אך יחסית למצב קולו בשנים האחרונות הוא נשמע מעולה, לי זה לא מפריע הקול הוא אמצעי לא מטרה ובתור אמצעי זה מספיק לי, אני בעד שהוא יבוא יותר לארץ להופיע, לי זה לא מספיק לשמוע אותו תפילה בשנה.
המקהלה בניצוחו של אלי יפה, כפי שיהודה כתב מקהלה לשם מקהלה לא ניסתה לגנוב את ההצגה ותמכה בחזן במאה אחוז והמריצה אותו לתת עוד ועוד, אלי יפה מנצח ענק, והוא לא צריך הסכמה ממני על זה...
"הפריע לי הכיסאות בלי ריפוד ומאוד צפוף ומהמקום בו ישבתי לא ראיתי את המסך כמעט וההוא שישב לידי הסתיר לי את החזן"
תודה רבה למארגני התפילה, כזאת איכות ועוד בחינם, תודה
אני מחכה לראות את הודיאו שצימו יעפ&יהודה ובאמת תודה על ההשקעה, אני הצלחתי לתפוס כמה תמונות של יעפ באמצע מלאכת הקודש:
עושה שלום:
לילה טוב
תהנו מההקלטות
תוקן על ידי קולני ב- 05/01/2012 00:00:51
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2012 03:06 |
|
| |
תפילה נדירה בימינו
אכן נדיר זה לראות ולשמוע את שני האגדות ששמען הולך לפניהם בכל רחבי תבל, שני ענקים שניים שיודעים חזנות מהי. ואני מתכוון כמובן להחזן, אחד מאלו שנשארו לפליטה ממה שהיה ואיננו, החזן האגדי ר' בן ציון מילר. וכמובן למנצח שידיו רב לו בכל תחומי המוזיקה והבנתו בחזנות היא אחת מן המשובחות שיש, הלא הוא המאסטרו ר' אלי יפה. בערב זה ראינו עוד דבר יחסית נדיר וזו היא הכמות של חובבי החזנות המושבעים שבאו מקרוב ומרחוק לחזות בפלא, וכמובן לזכור ולא לשכוח את אלו שנרצחו על קידוש ה' ע''י הנאצים ימח שמם וזכרם. תפילת מעריב היתה תפילה שלא תשכח במהרה, הן מבחינת החזן שהשקיע את כל כולו ולימד את הדור הצעיר, והזכיר לדור היותר מבוגר תפילה מהי, וכיצד צריך לגשת לתפילה, והן מבחינת המקהלה שעשתה עבודה נפלאה ביותר, ממש כמו חלום. בעיני, קטעי התפילה הטובים ביותר היו, והוא רחום,החזן בן ציון נשמע בקטע זה ממש צלול ונקי. וכן היצירה המעביר בניו, יצירה שלא נמאס לשמוע אותה. וכן הקטע של המקהלה בהשכבינו היה מיוחד. הקטע ''המיוחד'' בערב זה היה ההקראה מתוך הסטוריית מלחמת העולם השנייה, לא חלילה שאני מזלזל, אבל אני בטוח שכל מי שישב בבית הכנסת לבטח כבר מכיר את כל ההסטוריה הכאובה הזו, אומנם החלק ההסטורי הפרטי היה יותר מעניין, וחבל שהוא לא הקריא רק אותו, שאולי כך היה נשאר זמן לעוד שיר או קטע כמו שהובטח בליוי פסנתר. בכל אופן היה מרגש ומיוחד. ותודה מיוחדת לראש העיר מר יצחק אוחיון שנותן כל כך הרבה לתושבי עירו ומזכה אותם בארועי תרבות לרוב, אשריו ואשרי חלקו. וכן תודה לכל העומדים בראש הערב הזה. לגבאים. למנחה היקר שדי ''קיצר בדבריו'' וכמובן לחזן העולמי שרוצים לשמוע אותו בעזרת ה' גם בשבתות פה בארץ. ולמנצח האגדי ולמקהלה. ושנזכה לערבים שכאלו עוד לרוב בעזרת ה'
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2012 08:19 |
|
| |
תודה על ההקלטה.
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2012 19:35 |
|
| |
אני חושב שכולם מסכימים שאף אחד מהדור הצעיר שלנו - שחלק מהם באמת טובים מאוד - לא יודע להעביר תפילה כמו החזן בן-ציון מילר, מבחינת החזנות, האילתורים, והתפילה עצמה. בן-ציון מילר תמיד היה ותמיד יהיה תופעה מיוחדת בעולם החזנות. גם היום, למרות שהקול שלו לא כמו שהיה לפני עשרים שנה, הוא חזן נפלא במיוחד שכולם יכולים ללמוד ממנו. כולם, כולל כל אלו שמכנים אותם היום "גדול החזנים" או "החזן העולמי". אגב, נדמה לי שמילר אף פעם אהב שכינו אותו בביטויים הבומבסטיים האלו... כשזה נעשה, לא היה לפי רצונו. קצת מפריע לשמוע ברקע את אלי יפה "יורה" את מילות התפילה, באותם מקומות שצריכים להתפלל, ולא היתה חזנות. חבל. זה לא ממש מכובד.
תוקן על ידי הרב_אלחנן ב- 05/01/2012 19:37:05
|
|
|
|
| נשלח ב-5/1/2012 20:20 |
|
| |
אין לי הרבה מה להוסיף על מה שכתבו קודמיי על איכות התפילה ששמענו מצד החזן מילר ומצד המקהלה בניצוחו של המאסטרו. זו לי הפעם הראשונה שאני מאזין לתפילה בחולו של יום, ונהנה מנוסח אמיתי כפי שחזן צריך להישמע, ואף אני שממעט בדרך כלל להרעיף סופרלטיבים ללא כיסוי חייב במקרה הזה להעביר על מידותיי ולשפוך מחמאות ביד רחבה! וכפי שידידינו "קולני" כותב בהחלט נדהמתי, מעצמת הקול ואני שלא כקודמיי בהחלט אוהב את הקול המחוספס הזה היום יותר מכפי שהיה מלפני 10-15 שנים, מאמנות הביצוע, לא ספרתי ולו שגיאה אחת ביצירות שבוצעו, כניסות וסגירות בזמן, הבנה מליאה בין המנצח לחזן, שליטה אמיתית בנוסח תוך מעברים יפהפיים בין הסולמות וחזרה לבסיס והטוניקה. המקהלה היתה מצויינת ברוב מוחלט של הערב מלבד אי אילו נפילות קטנות שלא הצליחו לגרוע מהנאתי בכל אופן, תוך התחשבות בערה הארוך מאוד שעבר עליהם בהמתנה לסיום הנאומים המתארכים עד בלי קץ ועד ביאת גואלינו בע"ה...
תודה רבה ליוזמי הערב ולכל מי שמגיע תודות!
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2012 00:21 |
|
| |
יישר כח עצום למר יעפ .
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2012 01:35 |
|
| |
תודה ענקית ליעפ.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2012 01:42 |
|
| |
אין מילים להביע את ההנאה. נוסח מהמם ומדהים(הפעם המילה מתאימה), שליטה מלאה, אני חושב שזה שיא ההנאה שיכולה להיות מתפילת יום חול.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2012 20:57 |
|
| |
תודה לך יעפ אשריך ואשרי חלקך
|
|
| נשלח ב-15/1/2012 08:52 |
|