| נשלח ב-10/1/2012 18:46 |
|
| |
זה זמן רב שלא קיימתי מעין "מאסטר קלאס" עם חברי הפורום כפי שעשיתי בעבר, אולי אתן לזה צ'אנס... ראיתי את הביצוע הזה (ותודה למעלה הקישור) והיו דברים שאהבתי יותר ודברים שאהבתי פחות. אתחיל בדברים כלליים, כגון, העיבוד, אם זיכרוני אינו מטעני הרי שהעיבוד הזה מוכר לי מהדיסק של החזן שטרן מהופעה, רק שאת העיבוד ניגנה תזמורת קאמרית ולא פסנתר בודד! תשאלו כל מוזיקאי ומעבד ברמה הבסיסית ביותר האם דבר כזה הוא "חוקי", ותשובתו תהיה שלילית. עיבוד שנכתב לתזמורת לא ניתן לשינמוך עבור כלי בודד והוא ינגן את כל תפקידי התזמורת. כל מעבד שכותב עיבוד לכמה אופציות, זמר תזמורת ,זמר-פסנתר, זמר תזמורת ומקהלה, זמר פסנתר ומקהלה, זמר ומקהלה וכו' עושה התאמות מתבקשות ומשנה את העיבוד לפי הצרכים התיזמוריים ולא כדאי להרחיב יותר פן אבלבל אתכם יתר על המידה. לכן אני מופתע שהכלל הזה לא מתקיים גם בביצוע הזה, (למעשה אני לא באמת מופתע משום שאני יודע שאותו מנצח/מעבד נוהג גם לבצע את אותם העיבודים הכתובים לתזמורת ומקהלה כאשר הוא מנצח על מקהלה בלבד ללא תזמורת...באוזניי שמעתי!) אמשיך למבצע באופן כללי, קולו נעים חזק ומפותח לעילא, אבל ניכר בקלות שיש לו הרבה מאוד במה להתמקצע ואבהיר בהמשך. כעת אתייחס לגוף הביצוע תוך הדגשים על נקודות קריטיות לפי דקות ושניות במהלך הביצוע. ברור שהקליפ צולם במהלך חזרה לקראת ביצוע פומבי ראשית משום שההיכל ריק שנית משום שאחד הזמרים מחזיק ילד על ידיו במהלך השיר. בדקה 0:43 הסולן מתחיל בניצוח על עצמו, דבר שימשיך לאורך השיר כולו ואף יגרום לבלבולו הוא עצמו והמקהלה בהמשך בדקה 1:22 בה המקהלה לא נכנסת ביחד, שוב כתוצאה ישירה למה שהעליתי. בדקה 1:10 כבר שומעים את הבריחה מהקצב וזה כגורם ישיר לניצוח העצמי. בדקה 2:40 החזן פוצח בזמר חדש ולא כפי שכתב אוסקר ג'וליוס המלחין, לי זה נשמע שהוא לא בדיוק יודע מאיפה הוא הולך ולאן הוא חוזר, אבל אני מוכן להעמיד את הנתון הזה בספק... מדקה 3:10 הניצוח של החזן הופך להיות אגרסיבי אף יותר ממוקדם ונראה כאילו אין מנצח בשטח בלעדיו... בדקה 4:02 אני שומע בריחה מהסולם של הסולן ועליה בחצי טון כמעט מהסולם המקורי. אם אין פסנתרן שמלווה אותו ומחזיר אותו לטון אנו צפויים לקרקס רציני ביותר. סך הכל ביצוע בינוני מאוד. הוטרדתי מאוד שמעלה הקליפ ליוטיוב הוא החזן עצמו, ומשום מה הוא לא שם לב למה שהערתי למרות שהוא עוסק במוזיקה ושירה והוא הראשון שאמור לאבחן שיש כאן כמה בעיות, ז"א שלכאורה הוא לא כל כך מבין שיש בעיה בביצוע הזה...וזה מטריד מאוד כיצד זה קורה!!!
תוקן על ידי לאמהשחשבתם ב- 10/01/2012 18:59:42
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/1/2012 20:07 |
|
| |
יישר כח על הניתוח המקיף, אך אני חושש שאין כאן מה לנתח. הבחור כנראה השתחרר מהבי"ס שנה מוקדם מידי על התנהגות טובה, ולא הספיק ללמוד פרק בהלכות הכנה.
קודם כל, מדובר בקונצרט ולא בחזרה- שים לב בתחילת הקטע רואים קהל יושב. הבלבול בדקה 1:22 הוא בעקבות שהוא קפץ רבע תיבה במילה "קדשו"- הוא פשוט לא מוסיקלי במיוחד, ולא ערך מספיק חזרות. אני חושש ששיטת ה"סמוך" הוא בעוכריו.
הבחור הזה הוא דוגמה חיה למה שדיסקסו כאן על חזנים לא בשלים שמשתחררים לאויר העולם רק בזכות קולם היפה. ועוד הערה- ביוטיוב, החזן מגיב ומהלל את עצמו. נו, באמת!
תוקן על ידי שמוליקט ב- 10/01/2012 20:09:29
|
|
|
|
| נשלח ב-10/1/2012 20:32 |
|
| |
הערה
זו האמת הכואבת, אך מדובר בלא ספק בקונצרט עצמו ולא בחזרה, לפי הקהל הישוב, הביצוע המלא מהתחלה ועד הסוף ומחיאות הכפיים בסוף. לגבי ביצוע פסנתרי של עיבוד לתזמורת יש תקדים של הפסנתרן והמלחין הרומנטי מהמאה ה19 - ההונגרי ליסט שניגן בפסנתר סימפוניות של בטהובן, אך זוהי יומרה באמת, וליסט ספג על כך ביקורת. הוא עשה טעות כשהעלה את הקטע ליוטיוב כי הוא לא משרת אותו טוב בלשון המעטה, אך בעצם העלאת הקטע חושף עצמו המבצע לתגובות וכך צריך להיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/1/2012 21:41 |
|
| |
ועוד משהו: שמע ה' וחונני, ה' היה עוזר לי ! (את זה הוא שכח...)
אבל 'שאפו' על הוירטואוזיות והאימפרוביזציה ברצ'יטטיב. בזה הוא מומחה.
בענין ה'פציחה' ב'זמר החדש'... טוב, גם משה שטרן פוצח בזמר משל עצמו באותה נקודה, ובעקבותיו- כמעט כל 'חזני דורנו'. בזה החזן הנ"ל לא חידש דבר. אבל בהחלט כדאי שייקח את נושא הדיוק בתוים במלודיה עצמה ועוד כמה דברים שהועלו כאן- לתשומת ליבו.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/1/2012 22:34 |
|
| |
ואני הקטן רוצה להאמין שעצם הדיון הנרחב מורה ע"כ שכל הכותבים לעיל מעריכים מאד את יכולתו של משה וצופים לו התקדמות מהירה ב"ה והתברגות בין החזנים המובילים. עצה טובה כמובן לא תזיק. ידידנו הרא-ל (חא"ש), אודה לך מאד אם תאמר האם צדקתי?
אגב, אחד מחברי חובבי החזנות בז"י שמע את משה באחת השבתות במינכן בתקופה האחרונה, והשתמש במלים חמות מאד לתאר את חווית התפילה. האם השתמש במילה "מדהים" (לייזר...)? איני זוכר.
ליל מנוחה, אלכס
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 07:46 |
|
| |
במקרה שלי לפחות- צדקת. אין לי שום כוונה 'לשים רגל' לקולגות.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 08:59 |
|
| |
אם תרצו - תוכלו ללמוד מכאן מסר ולקח גדול. לפני שאגע בעצם העניין, אבקש לא להתלהם למקרא תגובתי, כי אני באמת כותב את זה לגופו של עניין.
משה פישל למד במכון תל אביב. הוא היה בהתקדמות יפה, אך לא וויתרו לו, דרשו מקצועיות ומקצוענות, דיוקים כקוצו של יוד, והקידום שלו במסגרת המכון לא היה מספיק עבורו. גורמים אחרים בענף, שמעוניינים יותר בחלק השיווקי, נתנו לו להבין שאצלם הוא יקודם מטאורית. כי אין ספק- משה ניחן בקול ייחודי באיכותו, וביכולות שאחרים צריכים לעמול קשה כדי להשיג, שאצלו "יוצאים מהשרוול". אבל זה פשוט לא זה.
חבל, כי עוד שפשוף, פחות מחמאות ויותר עבודה סזיפית היו מציבים אותו במקום מוביל, לא רק אצל החובבים אלא גם אצל המקצוענים. כמו אותו הילד שלבש בגדי מלח וקרא לאמו "ראי אותי! אני מלח אמיתי!!. ענתה לו אמו: יקירי, בשבילי- אתה מלח. כלפי עצמך- בוודאי שאתה מלח מס' אחד. השאלה הקובעת היא האם בין המלחים אתה מלח...
העיקר- שיהיה למשה בהצלחה רבה, ושיתקדם עוד ועוד, ונשמע ממנו רבות- כפשוטו.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 09:16 |
|
| |
מאמרים מרתקים עם תוכן עשיר, תודה
בחור מוכשר עם קול איכותי ונדיר, ולחזנים יש את הבעיה שמבחינתם הם משולמים וברגע שהקהל אוהב ומזמין אז זהו סוף העולם ואין סיבה להשקיע
אדם שלא רוצה להשקיע ומעונין בחיים קלים זה לא משנה היכן ילמד, תכלס' הכל אצל התלמיד ראיתי מספיק כשרונות שמפאת הביקורת העצמית ה"מפותחת למדי" הם נשארו באותו מקום בו התחילו ואם שנתיים במקום אחד לא שינו אותו אז אין סיבה שעוד שנתיים במקום אחר ישנו אותו, הכול בראש
כיום הוא נמצא בבית הספר הטוב ביותר בעולם שהוא עמוד התפילה, ואם ינצל את המקום את הבמה ואת הערות שמקבל אין ספק שיגיע לגדולה.
פעם לא היו בתי ספר לחזנים...
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 10:27 |
|
| |
CB- התחברתי לדבריך, בעיקר לפיסקה האמצעית!
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2012 21:14 |
|
| |
ערב טוב.
זה ודאי וודאי קונצרט רשמי של הקהילה, וכך נראים הקונצרטים ושאר "ארועי הדת והתרבות" בקהילות האורטודוקסיות של גרמניה דהיום, ומי שביקר שם לא מתפלא לנוכח האפשרויות העומדות לרשותם שם,
וזה מסביר לחלוטין את הפעוט בזרועותיו של אחד הזמרים.
נ.ב. גם אני לא הייתי מציע לחזן להעלות קטע זה לרשת.
בהצלחה רבה למשה פישל, בעל כשרונות מבורך ובחור מלא חן.
|
|
|
|
|