לילה טוב לחברי הפורום וצופיו
בראש הדברים אני רוצה לצטט כמה דברים שאמר החזן יעקב מוצן לאחר הקונצרט, על הקונצרט.
א. היו תלונות על כך שאלי לאחר סיום היצירה ממשיך עם התזמורת ונותן לחזן לעמוד על מקומו עד סיום היצירה (לכל היותר 20 שניות), המנצח אלי יפה הגיע מן עולם הקלאסיקה, ושם מקובל מאוד וכך זה ברוב האופרות לאחר שהטנור מסיים לשיר את היצירה
עדיין התזמורת ממשיכה לנגן ולכן אדם שחי במוסיקה קלאסית וכך העיבודים שלו, כך זכותו להמשיך את היצירה מבחינתו בצורה הזאת, ואין זה נוגד כלל וכלל את החזנות.
ומי שזה לא מתאים לו, ומי שלא אוהב את הסגנון הזה,
לא עמד שומר שהכריח אותו להישאר באולם הוא יכל לקום ולצאת, והוא גם יכל להישאר בבית...
(אולי לא דייקתי בדיוק את דבריו של החזן מוצן אך זה היה קו הדברים שנאמרו.)
נעשה כאן עוול באשכול הזה, אתם יודעים תמיד אני מתדהם לאחר קונצרטים ואני מפרגן ככה אני אוהב ולשמחתי אני חי עם זה בכיף. דווקא סבורני שביקורת היא לא דבר מזיק ולעיתים היא מועילה, אך מדוע למען השם אנשים מביעים רק את הצד השלילי שהם כביכול סבלו בקונצרט,
מדוע הם לא הציגו גם את הדברים מהם נהנו בקונצרט, למה לא להיות כנה ולהציג באותו המשקל את הדברים החיובים, אני לא מצליח להבין את זה, אני מאמין שזה לא בא חלילה מרוע אלא מחוסר שימת לב, ןאני מקווה שהעוול יתוקן
לשם גילוי נאות, גם אני הקטן לא יצאתי אתמול בהרגשה הכי "מדהימה" בעולם, היו גם פאשלות ועל זה הרחיבו כאן וכתבו וכמובן הגזימו ליכלכו וניצלו את הבמה עד תום מספיק חברי פורום האנונימים, ככה שכל מילה נוספת תהיה מיותרת.
המנצח מאסטרו אלי יפה, לא צריך אותי בכדי שאפרגן עליו ובכדי שאשמור על כבודו, אך אני עושה זאת מהרגשה של פגיעה אישית באנושות כולה, שהפורום כביכול מייצג מדגם...
אני מעריץ את האגדה הזאת, על המוסיקה שהוא עושה על החזנות שהוא מחדיר בתלמידיו, די לקבל מאלי שיעור אחד כדי להבין את גדולתו ועוצמת הכח הפרשנות ההבנה ההבעה הרוחניות שיש באגדה הזאת.
מאסטרו אלי יפה בונה את העיבודים שלו הכל הכל על פי הבנה פרשנות ודו שיח בין החזן למקהלה, שבעים פנים לתורה דעתו של מעבד אחד ככה ודעתו של מעבד שני היא אחרת, למשל אלי יפה בוחר להשתמש בתזמורת בכדי לנהל דו שיח בין החזן לתזמורת וכמשל בקטע עקביא הוא לכל אורך הקטע מזכיר את הפתיחה של עקביא להזכיר שאת ה"דע מאין באת" מתכווין עקביא קודם כל אל עצמו. לא היה תוו ואפילו שמינית התוו שלא היה בה מחשבה. האם לאהוב את זה או שלא זה זכותו של כל אחד ואחד מאיתנו, כל אדם נולד עם טעם אחר, והיה כאן איזה סכל שגם מה שילמד בכל ימי חייו לא יצליח להגיע לקרסולי ההבנה וגאונות המוסיקלית של אלי יפה, ומעיז לכתוב דברי לעז על הבנתו בחזנות, זה אפילו לא מצחיק.
ושוב מי שלא אוהב יכול היה לקום ולצאת ויכל גם לא להגיע, גם אני לא מתחבר לכל העיבודים אבל אני מבין שזה בא מחוסר הבנה ולא מעודף הבנה.
אני מבקש שתתנו לי הזדמנות להציג את הקונצרט מהצד החיובי: (על פי סדר המבצעים)
החזן יחזקאל קלאנג, חזן ענק מוכר לכולם ואין צורך להפליג בשבחיו, הרי זה הוא שעמד בכבוד רב ביצירות מסובכות וקשות משתי צדדי הסגנונות בעולם החזנות והוכיח שהוא מסוגל לרפרטואר נרחב, ובהחלט הוא מיישם את שיטתו וכיבד את הקהל בהופעה משובחת ועל כן ישר כח.
החזן אלעזר וינוגרד, שביצע יצירה שלכאורה היתה יכולה להיות מבוצעת בהצלחה רק בעזרת קולו המתוק והגבוה, וגם אם היה מבצע את היצירה בפשטות היה זוכה למחיאות הכפיים הללו. אך החזן וינוגרד בחר ובחוכמה רבה להביא פרשנות שלו, והבעה חדשה שלא זכיתי עד עתה לשמוע ביצירה ולירושלים עירך של קוסוביצקי/אודעסר. הוא קיבל במתנה יכולת אמירה חזנית וקולרטורה מטורפת וזה מלבד הקול המיוחד הגבוה ונעים, והוא לקח את היצירה ובנה אותה ביחד עם אלי יפה כך כשכל הביצוע היה דיאלוג של החזן והתזמורת, פיאנו פה פורטה שם טמפו מהיר יותר בפראזה הראשונה ואיטי יותר בשניה, הכל היה מתוחכם ויפה, כך שהדו והרה הגבוה היו רק תפאורה לביצוע הנהדר הזה. הביצועים שלו מצליחים לגעת ישר בלב שלי וזאת סיבה מספיק טובה להערכה הרבה שאני רוחש כלפיו.
ולמי שקשה לו לראות בהצלחה של אחר, אני הייתי ממליץ לטפל בזה פשוט חבל על האנרגיות... זהירות הקנאות לא בריאה
"יחסי ציבור" הצחקתם אותו....
החזן יעקב מוצן, גם כן חזן ענק שמוכר לכולנו וכל מילה מיותרת, אני מאוד נהנתי מהביצוע של ובדברי קדשך, יצירה שבד"כ אינה נמצאית ברפרטואר של החזן מוצן, והוא לקח את היצירה היישר אליו, כמובן שמו הולך לפניו, ושאיזה שהוא פ'ישר כתב כך או כך, בחיאת את מי זה מעניין.
החזן שמואל ברזילי, יש לו אמירה יפה ופה מתוק, חזן עם ניסיון שנמצא באחת המשרות החשובות בעולם כבר עשרות שנים, אז נכון קולו היה בעוכריו, הוא היה חולה ובכל זאת התאמץ להביא את המקסימום בעבור הקהל, ואם יש למישהו בעיה שיבקש את מספר הטלפון שלו...
החזן אברימי קירשנבאום, מוזיקאי מחונן, עילוי ממש פרפומר שניחן באמירה מטריפה, אכן זה היה עיבוד מאוד קשה, אברימי הפגין שליטה והוא לא פיספס כלום על אף הלחץ הגדול בו היה נתון, אם הוא היה צריך לשיר את זה בסולם הזה או אחר זה כבר שיקולים שלו. אנחנו שופטים כאן את החזנים הצעירים כביכול היו זקנים ורגילים עם נסיון עשיר, אין לשכוח מדובר סך הכל בחזנים צעירים. אז היו כמה שניות בשיר שהיה לו קשה יותר אבל הוא לא נשבר לא נסדק ולא נפל, הוא המשיך לרגש ולבצע תוך שמירה על הקוו,
אני אישית אוהב לשמוע את אברימי כשהוא שר סטייל אמירתי יותר ופחות קוסוביצקאי אך כל אדם עם הטעם שלו ועם החשיבה שלו.
החזן יוסי שוורץ, מלך ההפתעות, בחורציק מוכשר ברמה בלתי ניתנת לתפיסה בכלל, הוא עלה לבמה לשיר קטע שהיה שור בראשו כחובב חזנות ולא יותר הוא עלה לשיר מבלי להכיר את הפרטיטורה והוא סמך על כשרונו וזה הצליח לו לגמרי, הוא שר עם המוסיקה במדויק מבלי לפספס פשוט לא הגיוני. וזה כבר קרה לו פעם כשהוא ניצח על מקהלה ברגע האחרון מפני שהמנצח הקבוע פתאום לא חש בטוב. כמו שאמרתי מלך ההפתעות ושוב הקהל אמר את דברו במחיאות הכפיים.
כנ"ל גם אותו אני לא אוהב לשמוע בסגנון קוסביצקיאי אלא בסטייל יותר כץ או הרשמן וכאלה ששם יותר מתבטא המוסיקליות שלו וההבנה שלו כמבצע.
והבחורציק הזה שבשבת הפתיע את קיבוץ עין הנציב בהוצאת תוצאה מרשימה מקבוצת נערים, הבחור הזה עוד יהיה אגדה אני בטוח. ובכלל בגיל כזה כבר לעלות על במות בליווי כזה, שאפו.
מי שקרא את דברי והגיע עד כאן, כל הכבוד זה מחמם את הלב, אני באתי בכוונה להביא את הצד החיובי שהיה בקונצרט, כמובן היו גם דברים שלא צלחו כ"כ וזה כבר היטבו לפרט מספר חברי פורום. במבחן התוצאה הפורום לא מהווה מדגם של חובבי החזנות וזה אנו חייבים לזכור. היו גם כמה שניצלו על חשבון זה לתקוף אישיות חשובות אחרות בעולם החזנות בעזות וללא קשר לכלום. אני לא חושש מביקורות ואני יודע שיהיה שינצלו את דברי אלו לתקוף אותי ואת אחרים על דה ועל אה, ולי נותר לאחל להם בהצלחה והחלמה מהירה.................................................................
שבת שלום לכולם
אגב. אם היה משהו מתיש בקונצרט זאת היתה ההרצאה על יוסלה מפי הרבנית מעיריית ירושלים