|
|
| נשלח ב-29/7/2012 14:50 |
|
| |
ימים הנוראים ממשמשים ובאים, מקומו של החזן ב2012
היום י' באב צום תשעה באב, בו אנו אבלים על חורבן הבית צמים ואסורים במלאכה, מכיוון שכך יש לי מעט זמן לכתוב על שכואב לי מזה זמן מה. ימים הנוראים - תפקידו של החזן בימים אלו בראשית הדברים יש לומר בבטחה: כיום בית כנסת ממוצע אינו מעוניין בחזן בפירוש המפחיד של המילה, אלא בבעל תפילה ומקסימום חזן קרליבכיסט. אז למסקנה אחת הגעתי כבר בתחילת הדברים. חזן אינו מבוקש כיום, זה לא מסחרי ולא כדאי לנסות להשיג משרה בצורה כזאת! זה מתחלק בין המגזרים/קבוצות בדת... אתייחס קודם לנעשה בארץ ישראל במגזר החסידי: שם לדוגמה בדרך כלל החסידים נוסעים לאדמו"ר ושם עוברים לפני התיבה ראש הישיבה המשגיח והאדמו"ר. הס מלהזכיר על חזן או על בעלת פילה שכל מה שיש לו זה רק ידע במקצוע וקול יפה במגזר הליטאי: לפני התיבה עובר האברך עם הקול היפה ביותר בבית הכנסת וכמובן צריך שיהיה ת"ח, צריך שיהיה לו ידע בנוסח ישיבות חברון או פונוביז' וחוץ מזה הס מלהזכיר. כסף - ברוב המקומות החזן הצדיק יקבל מקסימום מקום טוב יותר בעזרת נשים עבור רעייתו. במגזר הדתי לאומי: שם יש על מה לדבר, שם זה מתחלק לעשרות קבוצות סוגים ומנהגים. יש בתי כנסת בהם אחד מחברי הקהילה עובר לפני התיבה בדיוק כפי שמקובל בבתי הכנסת הליטאים. יש גם בתי כנסת בהם מעסיקים איזה קרליבכיסט שינעים בקולו ובמנגינות של רבי שלמה (חלילה אני לא מזלזל ברבי שלמה אלא באלו שלוקחים את תורתו ובזה דוחקים מסורות ואת הנוסח האמיתי. ויש את בתי הכנסת שעדיין מחפשים חזן, הם מפרסמים זאת במודעות או שהשמועה עוברת מפה לאוזן. אלו בתי הכנסת שיעשו מבחן לכמה חזנים ויבחרו מהם לא את זה עם הנוסח הטוב ביותר ולא את זה עם הידע ולא את זה עם המסורת, אלא הם יבחרו את החזן שיודע לשיר כמה שיותר מנגינות עממיות ושירים ישראליים. לצערי אלו האופציות עבור חזן בישראל עכשיו קחו בחשבון כמה תלמידים ישנם בבתי הספר כמה חזנים מסתובבים ללא משרות למרות שהשקיעו זמן בלימוד ובאגירת ידע בנוסח התפילה ובהבנת הנוסח. ועדיין למרות הנתונים הללו עדיין יקומו אלו שיכריזו בבטחה על "תחיית החזנות", אלו הם אנשים שנהנים כיום מהמצב ומהכסף שמתגלגל אצל אלו המיוחסים במשרד התרבות, כך שהאמירות הללו לא בהכרח עם כיסוי!
עכשיו נעבור לחו"ל שנשמע מפתה כל כך ראשית עבור יהודים אורתודוקסים יש לדעת שמעל 60% מבתי הכנסת אי שם בחו"ל הם אינם מיועדים עבור יהודים אורתודוקסים. וגם אלו שכביכול כן מופנים עבור יהודים אורתודוקסים, שם יהודי חרדי ימצא עצמו בבעיות כשרות בבעיות הלכתיות רבות, וגם לאלו הדתיים לאומים שיש להם הבחנה שונה בנוגע להכשרים ימצאו עצמם בבעיות שלא ימצא להם רב המתיר פעולות אלו. וגם בתי הכנסת שיכולים לספק שירותי דת לחזן, קיימת בעיית הכסף, כיום הם כבר אינם יכולים להרשות לעצמם לממן עשרות אלפי שקלים עבור חזן, ובדרך כלל קיים גביר אשר מממן את החזן, וכפי שקרה לחזנים רבים גדולים וטובים שמצאו עצמם מפוטרים אחרי כמה שנים מפני שהגביר נעלם או שבית הכנסת קצה נפש בחזן והם עברו אל הקרליבכסטים" ולנסוע לחו"ל ולעזוב משפחה לכמה שבועות בשביל כמה גרושים זה קשה. את שאר המסקנות מהנאמר תעשו בעצמכם... צום משפיע
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2012 12:20 |
|
| |
ומי אמר שהחזנות בתחייה??? היא בתחייה בקונצרטים ובארועי שואו!!!
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2012 12:47 |
|
| |
מקומו של החזן שמתייחס ל-2012 הוא בותיקן או אצל הרפורמים/קונסרבטיבים שאינם מכירים ו/או מתנכרים ללוח השנה היהודי.
מזכיר לי את אותו חזן שבברכת החודש הכריז ראש חודש פברואר יהיה מחר ביום ראשון...
זאת מכיון שגם ר"ח היהודי היה ביום ראשון וקראו הפטרת מחר חודש....
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2012 12:58 |
|
| |
ולכן החזנים של היום נדרשים להיות 'רב-תחומיים' עד כמה שאפשר: גם חזנים קלאסיים, גם קרליבכיסטים, גם זמרי שירה בציבור, גם זמרי אופרה וכו' וכו'!! 
|
|
|
|
| נשלח ב-30/7/2012 23:30 |
|
| |
שלום לכם חברים יקרים מה יש להוסיף עוד, הנכם צודקים בכל מילה. המצב עגום עד כדי כך ח.א.ש תיאר את תמצת את הענין בשורה וחצי בברכה ובתקווה לגאולה קרובה צבי
|
| נשלח ב-31/7/2012 01:16 |
|
| |
קיבלתי תגובות רבות באישי בעקבות הדיון המצער, כתבו לי ואני מצטט : כמה שאתה צודק אני הייתי חזן שבע שנים בבית כנסת מכובד והחליפו אותי באיזה זמרון שאינו מבין בתפילה כלום. כמה שעצוב לומר את זה אבל "החזנות פשטה את הרגל והחזנים פושטים את היד" זאת אחת מהתגובות שנשלחה אלי, עצוב שזה המצב סיפרו לי גם על חזן ידוע בעל שם (רמז-הופיע ביובל...) שהתפלל שנים רבות בבית הכנסת בחו"ל והחליפו אותו בעבור איזה זמר ברמה רדודה. המצב כל כך עלוב עד כדי שאני צריך לשכנע היום בית הכנסת שאותו אדם שאני מציע להם הוא אינו חזן ואף אין לו "קול חזני" והוא יודע לשיר קרליבך העיקר בשביל שלמסכן תהיה משרה ואשתו לא תתגרש הימנו. המצב עגום ישנם חזנים שבנו על החזנות כמקצוע ומלבד חזנות אין להם שמץ של מושג אפילו לעבוד במלצרות. לכן אני קורא אל כל החזנים הצעירים: חברה קחו עצמכם בידיים ותדאגו לאיזה מקצוע שיהיה לכם לחיים! החזנות זה נחמד כיף ואולי מביא כמה גרושים אבל זה לא לכל החיים וזה עבודה מזדמנת לכל דבר. אל הרסו לעצמכם את החיים! אני חושב שכאן בפורום ניתן לגרום לשינוי מהותי בעולם החזנות, ראשית כל בארגון פנימי של שבתות תפילה בכל מיני בתי כנסת ובפרסום של חזנים, וכמה שיותר אירועים שהם אינם קונצרטים אלא תפילות בבתי כנסת. אם זה יום כיפור קטן ואם זה תפילת שבת להעלות את המודעות הציבורית לחזנות בכל דרך אפשרית. הבעיה שיש בחזנות כל מיני אנשים קטנים ששולטים בכסף הגדול שמסנוור את עיניהם, כמה חבל!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2012 10:16 |
|
| |
היצע וביקוש לחזנות
ההסטוריה חוזרת.קרנה של החזנות יורדת בעיקר בקרב הנוער.
בתי ספר לחזנות מכשירים חזנים ובעלי תפילה אך הביקוש לכך הולך ופוחת.
גם בחו"ל יש בעיות כלכליות להביא חזנים מישראלעם אירוח,תשלום יפה אך ללא ביקוש.
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2012 12:51 |
|
| |
| שמרלה777 כתב: |  | ההסטוריה חוזרת.קרנה של החזנות יורדת בעיקר בקרב הנוער.
בתי ספר לחזנות מכשירים חזנים ובעלי תפילה אך הביקוש לכך הולך ופוחת.
גם בחו"ל יש בעיות כלכליות להביא חזנים מישראלעם אירוח,תשלום יפה אך ללא ביקוש. |
|
צאו וראו מה אירע לתיירות היוצאת מישראל - תורכיה אאוט, רומניה אין, בפרט בשנתיים האחרונות.
אפשר בהחלט ללמוד גזירה שווה בתחום החזנות - ארה"ב ומערב-אירופה אאוט, רומניה אין.
אפשר לנסות...
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2012 15:16 |
|
| |
תוקן על ידי שרגאפייבל ב- 31/07/2012 15:23:55
|
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2012 18:31 |
|
| |
לידידי פייבל
חוק כלכלי ידוע שבביקוש קטן המחירים יורדים.
ההיצע שלחזניםן צעירים תוצרת בתי הספר הידועים -אינפלציה.
יש רוויה!!!
|
|
|
|
| נשלח ב-31/7/2012 23:48 |
|
| |
אם הוא היה חי כיום ללא ספק הוא היה מובטל <* צר לי, לא נראה לי שיש דרך חזור
תוקן על ידי מאיר_צ ב- 31/07/2012 23:48:58
|
|
|
|
| נשלח ב-13/9/2012 22:42 |
|
| |
על פי מה ששמעתי המצב בשוק הוא שרק נוספו חזנים מחוסרי משרה בשנה זו, אנו נמצאים שלושה ימים קודם ראש השנה ולצערי שמעתי על חזנים רבים שנמצאים ללא משרה מכניסה אם בכלל יש כזאת. אצל חלק מדובר במחיר התנדבות ממש, אף שמעתי על אחד שהתחייבו לו שהם לא יוציאו מפיהם את המחיר העגום שהוא מתפלל, והאיש הולך עם חזה מנופח וסיפורי בדים על מחירים בשמים. עצוב
|
|
|
|
| נשלח ב-14/9/2012 09:59 |
|
| |
אינני משתתף הרבה לאחרונה, אבל מדי פעם, כאשר צדה עיני דיון מעניין, אוסיף אף אני מהגיגי. ראשית- עם תחילת לימודיי בתחום החזנות, הזהירני איש בעל דעה וכה היו דבריו: "לידיעתך, רק מההפרש בין מה שחזנים מקבלים לבין מה שהם אומרים שהם מקבלים- ניתן לפרנס כמה משפחות...!" כך שהדברים לא חדשים.
שנית- כל נושא "תחיית החזנות" מה היא? מה מת בחזנות? מה חי בחזנות? זו סתם קלישאה, לדעתי, של מי שמנסה לגרוף רווחים מהחזנות ולומר שיש בכך אידיאולוגיה כלשהי. חזנות זה דבר בפני עצמו? עם חשיבות עצמית? בשמיעת קטעי חזנות, יש פריחה גדולה. היום גם בחורי ישיבות צעירים רבים מתמוגגים ושומעים קטעי חזנות. מי שזוכר את מדף קלטות החזנות לפני 15 ו20 שנה בחנויות המוזיקה וישווה את זה להיום- יראה שיש ביקוש. אבל לעבור לפני התיבה? מי מעוניין בחזן? למה שיתעניינו? בעבר רוב ה"עמך" לא למד בישיבות, והתפילה בבית הכנסת הייתה עבורם חוויה דתית ממדרגה ראשונה, והיו מוכנים ומעוניינים לשבת שעות בבית הכנסת לשם כך. מי רוצה את זה היום? אותו גביר שמממן את זה? או הציבור שמגיע ומתחלף לפי רצונו בקונצרט? אדרבה! לדעתי, העובדה שרק מעט בתי כנסת מעסיקים חזן קבוע, ומעט בתי כנסת מעוניינים בחזן ורוצים בעל-תפילה, זו תעודת כבוד לציבור! תעודת כבוד שמראה על קשר עמוק לתורה ולמצוות ולמסורת. לכן הרוב המכריע של בתי הכנסת שמעסיקים חזן- הם רפורמים וקונסרבטיבים. כגודל המרחק מתורה- הופכים לקונצרט את התפילה.
כמובן- שזה באופן כללי. יש בתי כנסת של אורטודוקסים, שומרי תורה ומצוות, מדקדקים בקלה כבחמורה, וכו' וכו', שמחפשים חזן וחזנות. אבל מעטים הם. ולא זו בלבד- הם עוד מתמעטים. ולא בכדי.
ברוך ה', היום יש בכל בית כנסת בוגרי ישיבות, מכירים את הנוסח, ומהווים שליחי ציבור נאמנים ומצויינים. אז נכון- הוא לא עובר ממינור לפריגיש (לפחות לא מידיעה...) ב"וכולם מקבלים עליהם", ו"מודוס אהבה רבה" זה תורכית בשבילו, אבל הציבור משתתף, נהנה, מתעורר ומתפלל, וזה נפלא.
(אגב, גם אני בין אלו שהשנה ניגש לפני התיבה ללא תשלום "רציני", ובלב שלם!. ומי שמכירני יודע שהיו לי משרות נחמדות בהחלט בעבר. התובנה לעיל היא מתוך ראיית המצב לדעתי, ומוזמנים לחלוק עלי...)
תחיית החזנות? תחיית התפילה!!
שנה טובה וברוכה לכל
הק' מעניש
 |
|
|
|
|
|
 |
|
|