1. "ושמור צאתנו ובואנו לחיים טובים ולשלום, מעתה ועד עולם" פזמון: החוצה, החוצה, מהגלות החוצה (או לצאת, אבל זה לא משנה...) אוי, ה' תוציא אותנו כבר, קטן וגדול, לצאת! לצאת! ובואנו, תביא אותנו לחיים טובים ולשלום. 2. א פריילעכן תשעה באב. א. תשעה באב בלילה סיימו להגיד קינות השאירו את זה ב'שמות'... (בגניזה.. ובתרגום לאנגלית כתוב, 'לא החזרנו את זה הביתה'...) לשנה הבאה בעזרת ה' לא נצטרך לצום שוב (בתרגום לאנגלית 'לא נצטרך לומר את זה שוב...') ב. במקום ללמוד 'קמצא ובר קמצא' ילמדו מלתא דבדיחותא במקום ללמוד הלכות אבלות ילמדו הלכתא למשיחא. ג. יהיה לנו בית מקדש, במהרה בימינו, יותר יפה מהראשון והשני, שמהשמים הוא ירד מושלם ומוכן לגמרי ד. לא יהיה עוד צרות, יגון ואנחה ולגלות יהיה כבר סוף וכל אחד יברך את השני 'תשעה באב שמח!' ה. צהלה ושמחה תהיה מגילת איכה וזה באמת יהיה 'א מחייה...' בשבת חזון יעלה למפטיר, הנביא ישעי' ו. 'חזון ישעיהו' הוא ישיר עם תנועות של שמחת תורה, 'בנים גידלתי ורוממתי' הגאולה כבר חייבת להגיע. ז. משיח יחגוג סעודת יומולדת, וישירו 'מזל טוב' וכל אחד את השני יברך, תשעה באב שמח! ח. כל הברכות תתקיימנה, ויהיה שפע לרוב, וכל אחד את השני יברך, תשעה באב שמח! ט. תשעה באב מוקדם, ילכו למקווה, ללכת למעמדות בקרבנות, לשחרית ילבישו טלית ותפילין לשתות לחיים בתענית. י. משה רבנו יעלה על הבמה, וידרוש לנו חידושי תורה, אהרן הכהן יעשה את העבודה, להדליק את המנורה הקדושה. יא. אחרי זה ילכו לשעורים ופלפולים בישיבות השונות, הלל ושמאי, רמב"ם וראב"ד קצות החושן ונתיבות. יב. משיח יחגוג סעודת יומולדת, וישירו 'מזל טוב' וכל אחד את השני יברך, תשעה באב שמח! יג. כל הברכות תתקיימנה, ויהיה שפע לרוב, וכל אחד את השני יברך, תשעה באב שמח! 3. . איך בין איך. אם אני - אני, כי אתה אתה ואתה אתה, כי אני אני- אז אני לא אני, ואתה לא אתה. אבל אם אני אני כי אני אני, ואתה אתה כי אתה אתה- אז אני אני ואתה אתה! אל תתבייש, מי אתה, הקוצקער הקדוש נותן להבין, הדבר הכי טוב, יפה, משובח להיות זה, אתה בעצמך! 4. מיין טאטען'ס קינד א. איי, היצר הרע, אוי אתה ה? ? אתה יכול לסובב את הראש ואת השכל, אפילו של בר דעת קוראים לך אכן 'מלך' אבל אתה טיפש, כסיל זקן, בוא נגיד לך את האמת, יצר'ל מה אתה באמת. פזמון: אני בכלל לא קשור אליך לא לא לא אני בכלל לא רוצה ללכת בדרכים שלך אפילו כשאני נופל, וגם בשעת חטא, אני תמיד תמיד תמיד, הבן של אבא שלי. אני שלו, שלו ולא שלך יש ה' בשמים אני שלו, כן כן כן ב. איי, אתה היצר הרע, איפה שאני הולך ועומד, יש לי צרות ממך, תאוות, נסיונות, רכילות ומחשבות זרות. אתה תופס אותי ב?? אומר בוודאי תורה וסברא, 'מה יעשה הבן?' אני רוצה לומר לך יצר'ל, בקול שוב ושוב.. פזמון... ג. איי, היצר הרע, מיד בתחילת הבריאה, כשהעולם עוד היה צעיר, כבר עשית חורבן, עם לשונך החדה אדם וחווה, שניהם סולקו מגן עדן ככה כבר אלפי שנים, אתה לוקח (? זה כנראה איזה ביטוי, משהו כמו, כלום בלי הפסקה...) אתה נהיה יותר חזק ד. אבל כבר, כבר, כבר, כבר, יצר'ל יתקיים מה שנאמר בספר'ל. 'עתיד הקב"ה' הוא ייקח את הסכין החדה הוא יותר לא יצטרך אותך "ואת רוח הטומאה אעביר" לא יישאר ממך זכר אבל לפני שאתה הולך, כן, לפני שאתה הולך. אני רוצה יצר'ל, אני רוצה לראות ולברר שאתה מבין אני אף פעם לא הייתי שלך, לא לא לא אני בדרכים שלך אף פעם לא רציתי ללכת אפילו כשנפלתי אפילו בשעת חטא אני תמיד תמיד תמיד הייתי הבן של אבא שלי! אני שלו, שלו ולא שלך, וה' בשמיים נמצא, ואני שלו, כן כן כן 5. לאמיר אלע – בואו כולם. בואו כולם, ביחד, ביחד, לקבל את פני החתן והכלה, בואו כולם ביחד, בואו כולם ביחד, לשתות כוסית יין, בואו כולנו... לקבל את פני המחותנים. בואו כולנו נשמח (תרגום חופשי) בואו נשתה קצת יין, מחר כבר יהיה יותר טוב, בואו כולנו נשמח. (תרגום למטה מאנגלית: אני זוכר את עצמי שומע את השיר הזה כשביקרתי בברית המועצות (לשעבר). היהודים שם העדיפו את השיר הזה, כשהם שרו בהתלהבות גדולה. אני מקווה שהצלחתי להעביר את הרגשות שלו... <חתוך>) 6. א מחייה מי כמוך בעל גבורות ומי דומה לך? פזמון: אתה מחיה, ממש מחיה, אתה מחיה, ומי דומה לך? אתה מחיה, ממש מחיה, אתה מחיה אותנו, ברוך מחיה המתים. (תרגום מאנגלית למטה: אני חייב להודות שמשהו אני מקבל מהשאיפות שלי לשיר במשך התפילה... אז לאחרונה, כשאני אומר את ברכת 'מחייה המתים' – זה מכה בי: ה' הוא א מחייה... בואו תחשבו על זה... זה יעשה... <חתוך>) 7. בענטש בענטש "המברך מתברך בברכתו של הקב"ה" ברך, ברך, עוד יהודי עוד יהודי, ועוד יהודי ברך, ברך, את כל האנשים הקדוש ברוך הוא, יברך אותך. (כתוב למטה תוספת שלו באנגלית, כנראה בגלל שהוא כהן...: אתה לא צריך להיות כהן בשביל לברך יהודי אחר, אז פעם הבאה כשאתה פוגש יהודי תברך אותו, וה' יברך אותך בחזרה) 8. מיינע תפילין – התפילין שלי. א. בוא איתי חברי האהוב בוא נלך לברעדיטשוב. התורה זורחת שם כמו שמש, ? עם חסידות גם כל אבן. כל הרחובות הקטנים (זה בתרגום מאנגלית...) מלאים ביהודים. הנשמה של כל יהודי משתחררת, כשהם הולכים לבית הכנסת של הברעדישובער. ב. הסנדלר, המעיר (הוועקער... יש לזה תרגום בעברית?... ההוא שמעיר את הבחורים בישיבה וכו'...;) החייט, האופה. כל אחד עם הכוונות שלו, עם חיוך על הפנים, י"א סממנים- אומר ר' זנוויל קרבנות. ר' מענדל – מקווה'לע, ר' הענדל – משנה'לע, הדיין שותה קפה, ר' איסר נזהר, לא להתחיל להתפלל, לפני שהוא נותן צדקה בהתלהבות. ג. בפינה שקטה, שם מתארגן ר' יהושוע'לה לברך את הברכה על הנחת התפילין, בשמחה הוא מתארגן, שם על היד את הרצועה'לה, ומברך עם רגשות עליוניים, הוא כבר שם את ה'ראש' על הראש, אוי ויי! פתאום על הרצפה זה נופל! הוא נתן צעקה: פזמון: תפילין שלי! תפילין שלי! הרצפה זה לא המקום שלך! (הוא לא עומד בזה – אני לא בטוחה בתרגום...) הוא לא יכול לדבר מילה. הכתר שלי! הכתר שלי! אני מיד מרים אותך, תפילין(לה...), הוא אומר, אתה יותר לא תיפול, אתה יותר לא תיפול, לא, אני מבטיח. ד. הבערדיטשעבער הקדוש מליץ היושר, ניגש מיד לארון הקודש, יש שעת כושר, היהודי עם התחנונים שלו, נענע אותו חזק. עם כל הכוחות, הוא תופס את הפרוכת, ואת השמים כך הוא קרע. אבא שבשמים, שלא יהיה לך טינה, על זה שאני עושה כזה געוואלד (צריך תרגום?...;) געוואלד! געוואלד! אנחנו יודעים, אבא שגם לך יש תפילין, ואלו הילדים היהודים שלך, אוי, אבא הרחמן, איך אתה יכול לשתוק? בזמן שהתפילין שלך, נעבך, נופלים שוב ושוב?... ה. אתה ראית כאן, יהודי שכל כך כאב לו, מליבו זולגות דמעות חמות, מהתפילין גם שומעים את הצעקה, שהיהלום שלך כבר יורם. שהתפילין שלך לא ירמסו יותר, כי אבא: זה רק (כולה...;) שאלה של "הסח הדעת" פזמון: (כאילו התשובה של הקב"ה) אתה צודק! תפילין שלי! תפילין שלי! כמה יקר אתה לי! עוד מעט כל העולם ירגיש, את הקשר שלי אליך. כתר שלי! כתר שלי! אני כבר מרים אותך, אני אוהב אותך תפילין שלי, אתה יותר לא תיפול, אתה יותר לא תיפול, בני, אני מבטיח! (כשתרגמתי את השורות הראשונות לא הבנתי מה עבר על הבן אדם שהוא החליט להלחין כזה שיר, בהמשך רק התחלתי לקלוט את המתיקות שלו...) 9. לעבעדיג, לעבעדיג. גילה, רינה, דיצה וחדווה אהבה ואחווה ושלום ורעות. מזל טוב חתן כלה לעבעדיג לעבעדיג כולם, קחו כוס, תשתו אותו, איי, השמחה גדולה! איי איי איי איי איי מזל טוב חתן כלה, לעבעדיג לעבעדיג כולם, סימן טוב ומזל טוב יהא לנו. איי העולם שמח, איי הראש מסתובב, סימן טוב ומזל טוב יהא לנו. 10. א גוטע וואך – שבוע טוב אני זוכר תמונה מהבית, תמונה כזאת מתוקה ויפה, שאני יושב אצל סבא בסעודה שלישית, מי יכול לשכוח את הזמירות, בסעודה שלישית? כשסבי מתחיל לשיר, עם קולו הערב, ואני עוזר לו. "שיר המעלות בשוב ה', את שיבת ציון היינו כחולמים, אז ימלא שחוק פינו, ולשוננו רינה". וכשמתחיל להחשיך, הסבתא הולכת לפינה, יושבת לבד, ואומרת בבכיה: אוי ווי, האלוקים של אברהם, של יצחק ושל יעקב, שמור את עמך אהובך ישראל מכל רע, השבת האהובה יוצאת, שהשבוע יבוא לברכה והצלחה, לנו ולכל ילדיך היהודים. עם בריאות ופרנסה, אמן סלה! וכשסבא עושה הבדלה, על כוס מלאה של יין חזק, ואחר כך הסבא ממשיך לשתות, כוס תה רותח, וכל החסידים, נותנים צעקה: "המבדיל בין קודש, בין קודש לחול, חטאתינו הוא ימחול, זרענו וכספנו ירבה כחול, וכוכבים בלילה". שבוע טוב, שבוע טוב, מבקשים אנו עכשיו בדיוק כמו תמיד. שבוע טוב, שבוע טוב, אלוקים שלי, שלח כבר בריאות ושמחה, לכל ישראל. "המבדיל" 11. תהיה יהודי טוב זכור בני, את השיר של אבא שלך. זכור בני, להיות יהודי טוב. איפה שתלך, איפה שתעמוד, בין ביום ובין בלילה, מה שתהיה, גדול או קטן, תמיד תזכור את השיר של אבא שלך, להיות יהודי טוב. 12. תורה הסחורה הכי טובה. מה צריך יהודי לדעת? יהודי צריך לדעת תורה. אנחנו הסכמנו להישרף למען התורה הקדושה. הכאיבו לנו, האשימו אותנו, אבל אף פעם לא התייאשנו, כי יש לנו את התורה הקדושה! כן, התורה שלנו. פזמון: תורה, הסחורה הכי טובה, היא מחזיקה את היהודי בגלות, בדיוק כמו המנורה, תורה, הסחורה הכי טובה, תחזיק אותה, תחזיק את המתנה מהבורא. לומדים ילדים יקרים בחדר, לומדים תורה, ומביאים כבוד, לתורה הקדושה. אנחנו באש ובמים, נשאר ביחד. עם התורה הקדושה שלנו, כן, התורה שלנו. פזמון בוא הנה ילד, התקרב אלי, תציץ באותיות הזהובות, באותיות הקדושות, מהר, מהר, בוא לפה. ככה ילד. שב ותסמן עם הראש. ותגיד איתי: קמץ אלף א קמץ בית ב קמץ גימל ג קמץ דלת ד ככה צריך ללמוד ילד, ילד יקר, תגיד איתי שוב, קמץ אלף א... ככה צריך ללמוד ילד, זכור תורה! תורה, זו הסחורה הכי טובה, זכור תורה! 13. אם לא האמונה אם אין לך אמונה בכסף, אז למה אתה עובד? אם אין לך ביטחון בכסף, אז למה אתה צריך את כל העולם? אם אין לך גמילות חסדים בכסף, אז לאיפה אתה הולך בעולם? אם אין לך דבקות בכסף, למה את צריך את כל העולם? אם אין לך התלהבות בכסף, למה אתה עמל בעולם? אם אין לך חמימות ביחד עם הכסף, מה אתה רוצה בעולם? אם אין לך זכויות עם הכסף, מה אתה מחפש בעולם? אם אין לך חסידות בכסף, מה אתה תופס פה בעולם? אם אין לך טהרה בכסף, מה אתה (?) בעולם? אם אין לך יראת שמים בכסף, מה אתה עמל בעולם? אם אין כיבוד אב ואם עם הכסף, מה הכבוד בעולם? אם אין לימוד תורה עם כסף, לאיפה אתה רץ בעולם? אם אין מצוות עם הכסף, מה מעניין אותך בעולם? אם אין נדבות עם הכסף, למה אתה (אני צריכה את המילה שכתובה שם באנגלית...) את כל העולם, הע? אם אין סדר פסח עם הכסף, מה (כנ"ל) בעולם? אם אין ענוות עם הכסף, מה תענה בעולם הבא? אם אין פדיון שבויים עם הכסף, מה אתה מחפש פה בעולם? אם אין צדקה בכסף, מה אתה קורע את כל העולם? אם אין קדושה בכסף, מה אתה קונה בעולם? אם אין רחמנות עם הכסף, מה אתה מרעיש את כל העולם? אם אין שבת קודש עם הכסף, מה אתה צועק בעולם? אם אין תורה תפילה ותשובה עם הכסף, מה התכלית של העולם? (באנגלית למטה: אין לי מושג מי כתב את המילים לשיר הזה, אבל הם יהלומים. כל כך הרבה פשטות זה מביא הביתה, הידיעה שהחיים צריכים הרבה יותר מרק....<חתוך>...)
 |
|
|