בס"ד*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
שירה יקרה,
את כותבת: ישנה סיבה מצויינת שכיום "בחורי הישיבות" לומדים כל הזמן או (אמורים לפחות) ולא לצאת לעבוד..
אני חושבת שכיוונת לדעתי בהבאת הדוגמאות, משום שהן משרתות את נקודת מבטי.
את כותבת: יעקב אבינו היה רועה צאן אבל היה לומד תורה בזמן ה"עבודה"...
דיברת על היות יעקב אבינו לומד תורה עם עבודתו הריני להזכירך שאז לא היו כל כך הרבה ספרים כמו בימנו אז איך למד 14 שנה?
חז"ל אומרים שכליותיו של יעקב לימדו אותו דברי תורה ובדרך זו גם אברהם ויצחק למדו את התורה כולה.
אז עם כל הכבוד לבחורים המצוינים של ימנו... כשיגיעו לאלפית מהרמה הזאת של לימוד תורה, אני אתן מקום להשוואה.
אם ביעקב אבינו עסקינן אני רוצה להזכיר לך שכששלח יעקב אבינו את המלאכים הוא ביקש מהם להגיד לעשיו : "ויהי לי שור וחמור צאן ועבד ושפחה ואשלחה להגיד לאדונ למצוא חן בעינך"
רש"י מפרט את משמעות כל הסימנים, אבל תראי מה חז"ל אומרים על החמור: "עוד שלח לו חמור, ורמז לו בכך שעם ישראל מטים שכמם לסבול את עול התורה"
מצאתי לנכון להזכיר זאת בהקשר זה משום שיש פה הדגשה לדברי על חלק מהבחורים אשר רוצים הכל מן המוכן ולא לומדים מאבותינו אשר הקדישו את חיי'הם לתורה ללא דרישות...
נוסף על כך- שימי לב שיעקב עבד למען השידוך...
את כותבת: החפץ חיים "עבד" אבל באותו זמן הוא חיבר את 'הלכות לשון הרע'...
החפץ חיי'ם עבד בחנות מכולת שנמצאה ברשותו (זו פרנסה לשמה) ולמרות שכיהן כרב לא הסכים לקבל על כך שכר, אלא על עבודתו ה"גשמית " בלבד -בחנות וממכירת ספרו(כפי שכתבת הספר המדובר הוא "הלכות לשון הרע"). ונשליך זאת לנושא שלנו :איזה שם יש לבחור שעובד ולומד??
את כותבת: רבי יוחנן הסנדלר היה "סנדלר" אבל הוא היה קודם 'רבי יוחנן הסנדלר' ואח"כ סנדלר...
כתבת שהוא רב ואח"כ סנדלר , אבל תראי שבדיונים בגמרא הוא מושפע תחילה ממקצועו:
"שותין מי זבלים ,מי דקלים וכוס עיקרין ומדיח בהם פניו ידיו ורגליו , לא ידיח בהם את הסנדל. ר' יוחנן הסנדלר מתיר" (תוספתא שבת , פי"ב הי"ג)
שירה, מדובר פה על שבת ור' יוחנן התיר לשטוף באותם מים גם את הסנדל- פה הלכה מושפעת בוודאות ממקצוע ולא להפך כדבריי'ך(יתכן שגם במקצועו הושפע מן התורה אך אין פה הפרדה של קדימות) .
את כותבת: הרמב"ם היה רופא של הסולטן... אבל קודם היה ה-הרמב"ם אח"כ רופא החיבורים שלו יעידו על כך...
פה את שוב מחזקת את דברי כי בחיי'ו של הרמב"ם רואים ממש עשיי'ה לשם שמיי'ם :העבודה המתישה בארמון המלך, תפקודו כרופא לכלל הציבור ,כותב מרשמים, פוסק הלכה ושו"תים ואף לומד תורה לשמה... תראי כמה פעילות על בסיס יומיומי.
יש פה הספק רב יותר מתורה ועבודה לשם פרנסה, הרמב"ם הי'ה רב ורופא ופוסק בו זמנית .
לאחר מכן את שואלת: --היום זה קיים?
--זה היה קיים.. היה...
--אבל האם זה יכול להתקיים?
ובכן לא לא ולא זה לא יכול להתקיים הדור שלנו לא בנוי בצורה הזאת וכדי להוציא תלמידי חכמים צריך שישבו וילמדו כל הזמן ללא הפסקה!!!
פה אני חוזרת ואומרת בוודאי שהאידיאל הוא לשבת וללמוד ללא הפסקה, אבל יש פה סתירה, משום שמצד אחד הרצון שלך הוא שישבו הבחורים ללמוד ללא הפסקה מצד שני אם הדור שלנו לא בנוי בצורה כזאת לדבריך- אז פה יש מקום לשינוי.
ואני חושבת שאם רבותינו הקדושים הצליחו בזה אולי נלמד מהם קצת, בבחינת: "והיו עיניך רואות את מוריך" (ישעי'ה ל' כ)
כתבת:
ראשי הישיבות לא מפסיקים את התופעה מסיבה פשוטה..
היום בחר שדורש סכום כסף גבוה ולא מתפשר על משפחה פשוטה אז הוא נחשב לבחור טוב בעיניי העולם (וזה נראה לי כבר מאוד קשה לשנות) ושום ראש ישיבה לא יפספס את הפירסום שעושה כזה שידוך "הבחור מישיבה פלונית התארס עם.." וכמבן שכל ראש ישיבה מחזיק מהישיבה שלו הכי.. הכי...
אז יש פה ניגוד אינטרסים... (אם כי ניגוד האינטרסים הגדול הוא מול אלוקים..)
תגובתי: עצוב מאוד.
מה זה "בחור טוב"? מהי " משפחה פשוטה"? אכמ"ל...
את כותבת: "אין סתירה בין ה"בקשה" ליראת שמים"
בוודאי שיש סתירה, אך זה כמו נורמות רבות שעליהם דיברתי כבר נתקבעו בתודעה והבחור אפילו לא רואה בכך משום פסול כי רבו ומורו הדריך אותו בדרך זו וחבריו עברו בדרך זו .. אני עדיי'ן בתקווה שילדיו לא יעברו בדרך זו. (אפשר לקרוא לי נאיבית , לא סתם הכינוי שלי אחתמימה)
ואני יכולה לכתוב ספר עב כרס המכיל מקרים בהם חפצה נפשו של הבחור "ירא השמים" בבחורה הצדיקה ששידכו לו, הכל כבר כמעט נסגר.
בלבו פרפרים בליבה תופים - עד הגיע תור התנאים,
ואז לפתע התגלה כי שם משפחתה של המיועדת הוא לא רוטשילד (מצאצאי הברון העשיר המופלג)
והופ – התפרקה החבילה עוד לפני שנעטפה.
איזה עוגמת נפש נגרמה לבחור "ירא השמים" שעליו את מדברת שבסך הכל הלך עם דעת הכלל(ה"מקובל").
ולכן בגלל רמתו הגבוהה לא יאה לו ולא נאה לו להתחבר ל"משפחה פשוטה" כדבריי'ך.
ולכן: יש סתירה בין הדרישה לבין יראת השמים....
* קראתי את תגובתך האחרונה, אין לי מה להוסיך כל מילה -נכונה .
- תודה על החיזוק, המטרה היא לא רק להפנים- אלא גם לפעול...ruready
bjunh
אתה כותב: דברים אלו נאמרו לפני אלפי שנים אז אולי שירה צודקת...
המצב השתנה!
מה את אומרת???
אז אני אומרת- שגם בתורה נכתבו דברים רבים לפני אלפי שנים... המצב השתנה! אז...?
ושוב... פה אחזור על דברי ואדגיש שהציבור ידוע בבבחירה סלקטיבית של דברים שלא נהוגים כיום כי המצב השתנה ומצד שני לא רוצה לשנות דברים( כמו נושא הדרישות) מאותה טענה שהמצב השתנה.
*היי'תי שמחה לשמוע ממך בהמשך נגיעה אישית יותר בנושא כבחור ,כמיי'צג את הצד ה"דורש". (כמובן שזה נתון לשיקול דעתך...)
לילי יקרה...
כתבת: לגבי ההתעוררות שכתבת אני מסכימה עם שירה זה לא יקרה אין סיכוי!!!
ראי מה כתבתי למעלה בתגובה זו.
כתבת: מה שקרה לרב הזה שסיפרת זה ברור הרי הוא לא רוצה לשלם..
בוודאי שהוא לא רוצה לשלם- מה החידוש בדבריך? אלא שהורגלת לחשוב שהמניע שלו הוא קמצנות....
והרי את חושבת שלאותו רב יש אינטרס שבתו תחי'ה בעוני, כמובן שעזר לה למעלה מהנדרש לאחר החתונה ובעלה שקד על תורתו.... אך לפני כן חיפש את אותו בחור פשוט שירצה את בתו ללא תנאים כספיי'ם מופרזים.
הערכתי לרב נובעת מהתעוזה לפריצת דרך חדשה ואמתית יותר.
כתבת: "כדי שלא יתנפצו לנו בפנים ביום מן הימים" אני חושבת שזה מוגזם...
את חושבת שזה מוגזם?
לכי למחלקה פסיכיאטרית שם שוכבת שוויגער שלא יודעת איך לחתן את בנותי'ה הרבות והבוגרות כי חתנה הראשון רושש אותה.
או שתלכי לזוג המבוגר וחביב הגר מולך או רחוב לידך שפניו מחויכות תדיר אך בגלל שב"ה חיתנו את כל ילדיהם הם שקועים בחובות של עשרות אלפי דולרים אשר רק המוות יצילם מהם- אולי תספרי להם שזה מוגזם.
דברי נשמעים קשים- זו המציאות! ומפה נובע המשפט עליו הגבת.
הרצון לשינוי נובע מתוך הבנה לכאב הזולת וזה כולל את הבחור, הבחורה, האם והאב ואת 90% מהמגזר החרדי באשר הוא...
כתבת: העניין הוא לא בבחורי הישיבות אלא בציבור עצמו שנותן לגיטימציה לזה שלבחור טוב מגיע הרבה כסף וממילא גם בחור שלא היה רוצה לדרוש מוצא את עצמו בסיטואציה מביכה. אני , אני בחור טוב לי מגיע כך וכך...
בוודאי שאני מסכימה איתך על כך והגבתי גע"כ למעלה.
חבר'ה,
השתדלתי לענות לכל התגובות שנכתבו עד כה, מקוה שהבנתי את כוונתכם ושהגבתי כיאות.
מפה אני שולחת סליחה לכל הבחורים שמפאת הנושא נמצאים כרגע על הכוונת...
גם לנו , הצד הנשי יש הרבה במה להשתפר ואני אכתוב גם בנושא זה בעתיד בעזרת ה'.
שבת שלום ומבורך!!