| נשלח ב-24/9/2007 18:13 |
|
| |
לימוד תורה לנשים
האם אתם מרגישים שזה מאיים עליכם, הבנים בתור"לומדי התורה" בבית? האם תעודדו את זה? או-"מוטב ישרפו דברי תורה ולא ינתנו לנשים"? האם יעלה על הדעת שתלמדו חברותא עם בת זוגכם?
או אולי השאלות האלה לא רלוונטיות לגביכם ולא באות בחשבון בשום פנים ואופן?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2007 01:12 |
|
| |
כל המלמד בתו תורה כאילו מלמדה תפלות. הנקודה שכן צריך להעלות, היא שהיום במקרים רבים האשה במקרים רבים בקיאה בהלכות המצויות יותר מהבחור. מצוי במיוחד כשבחור מישיבה מודרנית פתוחה (= לומדים יותר, פחות יראת שמיים) מתחתן עם בחורה אקס-מודרנית. (שהיתה מודרנית פעם והתפרמממה).
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2007 04:17 |
|
| |
הבעיה היא לא שהאישה יודעת יותר מהבחור
הבעיה שהבחור לא יודע מספיק, וזה אחרי לפחות 5 שנים בישיבה שם הוא יושב ולומד מבוקר ועד ערב
תקן אותי אם אני טועה
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2007 04:19 |
|
| |
ונראה לי שזה מצוי גם בבתים חרדים רגילים לפחות בשנים הראשונות
לא רק בבתי מודרנים שהבחורה התפרממה (אגב קבל צל"ש על הביטוי "התפרממה")
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2007 09:57 |
|
| |
הבחור לא יודע מסיבה פשוטה, הוא למד גמרא עם ר' חיים וקצוייס ורמב"ם ונתיבס והברקות של הרוגוצ'ובר, אבל משנ"ב לא יצא לו לפתוח.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2007 10:05 |
|
| |
ליטאי - אתה רומז שיש בחורים שמחסירים את סדר הלכה לאחר התפילה?
או שאתה אומר שצריך להיות יותר מ 15-20 דק' בשביל זה?
לעצם הדיון עצמו:
אני לא למדתי מספיק את הגדרים בעניין.
נראה לי ש -
אשה יכולה ללמוד לעצמה מה שהיא תרצה כמה שהיא תרצה ומתי שתרצה - ע"ע דבורה ששפטה את ישראל. (ישראל בחרו בה כשופטת)
עם זאת, לגבר אסור ללמד אשה גמרא. אשה יכולה ללמד אישה.
בכ"א מה שאמרו מוטב שתשרף ולא תמסר הכוונה שיהיה בידן כוח דומיננטי.
אם הן לומדות בתור קבוצות או יחידים למטרת לימוד נטו ולא מתיימרות להפוך לדיינות. מי שרוצה ללכת לדון אצליהן שילך..אך שהן לא יהפכו לדיינות רשמיות.
כל המלמד את ביתו תורה כאילו למדה תפלות - זה הבסיס למשפט הקודם. הלך מחשבה נשי אינו דומה לגברי וכן צורת הלימוד.
כל קבוצות הלימוד הקיימות היום ע"י ארגונים פמינסטיים למיניהם לומדים אגדתות בעיקר ולא את הסוגיות הקשות.
אם כי יש לשים לב שכלל זה אינו תקף לכולן - מצינו נשים שרמתן גבוהה מאוד הן בהיקף הידע והן בעומקו (לומדעס בלעז).
בפן הזוגי -
אפשר ללמוד מדרשים יחד ואפשר ללמוד הלכות יחד. לא חייבים דווקא גמרא..בשביל מה לה ובשביל מה לך?
לימוד משותף בונה חלק מהזוגיות כיוון שזאת התקדמות רוחנית אישית משותפת לשני בני הזוג.
תוקן על ידי עוצר_וחושב ב- 25/09/2007 10:20:54
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2007 18:52 |
|
| |
נויאיר- למה זה מיעוט המקרים שאשה היא אינטלגנטית גדולה ונהנית מעצם הלימוד בתור אתגור אינטלקטואלי? תן קצת יותר קרדיט. וגם, הגיוני שאשה תרצה ללמוד כדי להכיר את דרכי ה' שאומר החזו"א בספר אמונה וביטחון אם אני זוכרת נכון שאפשר לעשות את זה רק דרך לימוד וככה להשתפר בעבודת ה'- מה שגם אישה צריכה לעשות.. כלים תורניים ללמידה זה דבר נרכש, ויכול מאד להיות שהאשה מעוניינת ללמוד (ובזה צודק עוצר שברוב המקומות גם הפמיניסטים בתכל'ס נשים לומדות יותר אגדתות או לומדות את הפן המוסרי והרעיוני של הלכה מסויימת, נראה לי גם הסיבה שזה מתאים יותר לאופי האישה)
אגב, יש דעות שמחייבות את הנשים ללמות את ההלכות הקשורות אליה. וסתם שאלה למה לא מביאים את בן עזאי שאמר שחייב אדם ללמד את ביתו תורה או שזה לא נפסק להלכה? לא מתמצאת בזה כלכך.
אגב, עוצר, לא נראה לי שאפשר לקחת כראיה את דבורה הנביאה כמסקנה לכל אישה. אבל הרמב"ם אומר שאשה יכולה ללמוד תורה בעצמה. מקבלת על זה שכר (שימו לב, בנות) אבל לא כמו גבר כי גדול המצווה ועושה...
ליטאי- לא הבנתי את הקטע של מודרני ואקס מודרנית.. בגלל שהוא מודרני הוא יודע פחות וזה שהיא אקס מודרנית גורם לה לדעת יותר או זה שהיא "התפרממה"?
בגדול אני מסכימה עם עוצר וחושב במה שהוא כתב פחות או יותר.... :)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2007 18:54 |
|
| |
דרך אגב, תנו בבקשה אם יש לכם עוד שמות של נשים יהודיות שלמדו תורה! (מלבד ברוריה והרבנית שמדרון שמוזכרת פה)
|
|
|
|
| נשלח ב-25/9/2007 22:26 |
|
| |
עוצר, א. רוב הבחורים פורשים לארוחת בוקר אחרי התפילה. וזה במקרה הטוב שהם מתפללים בישיבה... ב. מ20 דקות ביום אפשר לדעת הלכות כמו שצריך?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2007 02:04 |
|
| |
לאחרונה יצא לי לשמוע טעם מענין לחוסר הנוחות שחש העולם התורני ביחסו אל אשה למדנית.
מכיון שהתורה שבע"פ ניתנת מקום גדול לדעת ולהגיון, אנו מפחדים שאשה תפרש את התורה ע"פ ד ע ת ה. לכן תורה שבכתב באמת מעודדים נשים ללמוד, משא"כ בתורה שבע"פ.
אוי כמה שזה נכון.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2007 12:42 |
|
| |
בעניין ללמד את הבת תורה זכור לי שראיתי חילוק באחד מהראשונים: אסור ללמד אותה תורה כיוון שאין דעתה מכוונת ללמוד, אבל אם ניכר בילדה שהיא באמת רוצה ללמוד, אין שום בעיה ללמד אותה תורה.
הטעם שעומד מאחורי ההלכה הזאת נראה לי פשוט: כיוון שהאשה בעלת מבנה נפשי רגיש יותר משל הגבר (הכולל גם בינה יתירה - תרגעו בנות), אם המניע שלה בתחילת לימודה הוא מניע שאינו נובע מרצון לדעת את האמת (וכגון לחצו של אבא ללמד את בתו תורה), אזי היא תוציא את דברי התורה לכיוון בו היא מונחת (לרצונותיה וכדו').
מכאן שאם האשה לומדת תורה רק בגלל שהיא רוצה לדעת חכמה ותורת ה' (יש כאלו?), הרי זה יכול להיות מבורך. אלא שאם יש חשש שאחד ממניעיה העיקריים הוא שלילי כדוגמת הרצון להוכיח שהיא לא פחות טובה מגברים, אזי דעתה ורצונותיה, כפי שכתב noyair, יעקמו את התורה. וככל שהיא יותר מפולפלת וחכמה כך יהיה קשה ליישר את שעיקמה.
לימוד חברותא עם האשה הוא דבר טוב גם אם היא מבינה מהר יותר (אך ממשיכה לכבד את בעלה), וכל אדם ומה שה' זיכהו.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2007 13:12 |
|
| |
סתם מסקרן, יצא לי גם לשאול בחורות עימן נפגשתי:
אתן, הבנות, לא מסקרן אתכן מה יש בה בגמרא הזו שמעסיקה אותנו - הגברים - לומדי התורה יומם ולילה?
אף-פעם לא סיקרן אתכן לשבת ולפתוח גמרא וקצת לטעום את הדבר המתוק הזה?
היה לי קטע קצת הזוי בעניין הזה. רציתי לצטט לקרובת-משפחתי אימרה תלמודית, אבל לא יכולתי לצטט אותה בלי להסביר את הקונטקסט בה נאמרו הדברים.
כך יצא שישבנו שעה תמימה ליד הגמרא ולמדנו קטע גמרא שבכל מקרה אחר היה לוקח לי ללמוד אותו לא יותר מ10 דק'-רבע שעה..
בכל אופן, שנינו נהנינו.
גם היא - שלראשונה בחייה התמודדה עם קושייה, תירוץ, ראייה, רש"י, תוס'.
וגם אני - שמצאתי את עצמי מסביר מושגים בסיסיים ומתרגם מילים בארמית למי שאף פעם בחייה לא פתחה גמרא..
אני ממליץ בחום.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2007 14:13 |
|
| |
NOYAIR,
אוי כמה בולטת העובדה שאף פעם לא נהלת שיחה נורמלית עם אשה.(איפה למדת?איפה את רוצה לגור?-לא נחשב).
האשכול הזה מלא בהתנשאות מגעילה,(על לא כלום),שלכם הגברים,על נשים שבחיים לא ניתנה להם ההזדמנות לשבת וללמוד דף גמרא.
לא נראה לכם מחורפן לחלוטין הפחד הקמאי מזה שאשה תלמד גמרא?מה יקרה?מה נגלה?
ועוד דבר,
מאמאמיה,
אף פעם לא סקרן אותכם לשבת ולפתוח חוברת חשבון ולראות מה זה הלוח הכפל הזה שכולם מדברים עליו?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2007 14:17 |
|
| |
מיכאלה,
לא מדובר בזלזול, ובטח לא ביכולת החשיבה והלימוד של האשה.
את לומדת גמרא באופן קבוע?
|
|
|
|
| נשלח ב-28/9/2007 14:52 |
|
| |
לא,אבל יצא לי ללמוד.
|
|
|