| נשלח ב-21/8/2008 12:29 |
|
| |
בחוריםתתעוררו אתם עובדים רק על עצמכם
אני יכול להעיד על עצמי שהתברכתי יחסית בהרבה מידות טובות ואני בן תורה
אבל לשבת בישיבות וללמוד יום שלם לא זכיתי לזה.
ושלא תבינו כל חיי אני בישיבות ונחשבות .
אבל במקביל ללימודיי בישיבות שהם יחסית ענקיות ושאין משטר קשה אז עשיתי בגרויות אקסטרני {בסתר}.ועבדתי בשבתות ולפעמים גם בימים כמשגיח כשרות.
מה שאני בא לכתוב זה שיש המון {כמעט חצי} בחורי ישיבות באיזה ישיבות שלא יהיו המצוינות והפחות מצוינות שהבחורים שמרגישים מעצמם "אלה שדורשים" יופי של אנגלינה גולי. ושנינות של אירית לינור. וכסף של ביל גייטס. אלה בחורים ששקל לא מגיע להם הם חושבים שבגלל שיש להם שם של בחור שלומד ושל בחור קלאסי. הם יכולים לדרוש . אני כותב כבחור ששרפתי שנים בישיבות ללא מעש. ואני למדתי גלובלית ביום מינימום 5 שעות {אם תצמצמו יום של בחור ישיב כמה זמן הוא לומד ותצמצמו זמני תפילות . אוכל. סיגריות. קפה. פאלפון. וזמן על מחשב נייד שיש כמעט בכל חדר תגיעו שבחור סטנדרטי לומד ביום אוליי 5 שעות} אז אני הייתי עושה את זה .אבל במקום מלהתבטל בשאר היום הייתי עושה משהו עם עצמי שיעזור לי לעתיד. אבל לצערי העולם שלנו חי על סטיגמות שבחור שמפרנס את עצמו בשקט הוא סוג ב.{בינינו היום כבר המון עובדים הרי היום הבחורים השווים זה אלה שעושים ביזנס {כאילו} ואלה שיוצאים לחו"ל ואין להם איפה לישון.,{אני הייתי בחו"ל שנתיים באמריקה בישיבה} ואומרים שהם עושים עסקים אלה הבחורים שהיום הרבה מחבריהם שואפים להיות כמוהם .מה קרה הרי לפני כמה שנים היה יראת שמיים אמיתית .שרק על פי זה בחור העיז להגיד מגיע לי כך וכך: היום בחור שעושה "שבוע פיג'מה"{סלנג חדש שמסתובב בישיבות שבחורים בגיל שידוכים עם מחשבים עושים שבוע בלי ללבוש בגדים . נשארים רק עם פיג'מה ומזמינים אוכל} אלה שבגלל שיש להם שם טוב יחסית מהעבר שלהם{ישיבה קטנה מצויינת. וישיבה גדולה 4 שנים מצוינות שבאמת הם למדו. ומשפחה עם שם} אלה הם שדורשים את "הבחורה המושלמת" והיום הם במנוחה עד שיתחתנו "הם בחופש" .כאילו מותר להם להתבטל כל היום ולשקר שהם ילמדו אחרי החתונה והרי זה שקר כי אחרי הפסקה מלימוד וקימה בבוקר איך הם חושבים שהם ישתנו יום אחרי החתונה. "תתפקחו אנחנו עובדים רק על עצמנו"
בנות תזהרו הם מתחזים ואתן חושבות שזה הבחור שבאמת יישב כל היום ללמוד " אל תהיו תמימות" הם שקרנים
{לא כולם אבל המון}
אם מישהו גם שאל את עצמו איך זה שנפתחו הרבה ישיבות שמשתפים בהם גם לימוד וגם מקצוע או עבודה {דרך ה' . מבקשי ה'. שערי יושר. רש"י. שערי שלום בגילה. ועוד ועוד} סוף סוף "מזל שהמשבקים של הגדולים יש להם ילדים שבבניקים שאז הם לא יכולים לצאת נגד"
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 12:50 |
|
| |
ראשית - לגבי היחס לבחורים, הרי שיש הרבה בחורים טובים שיושבים ולומדים ואסור לנו להוציא לעז עליהם. וכמו בכל חברה יש את הרציניים ויש את אלו שהחיים הללו הם ברירת המחדל שלהם או שנכפו עליהם והם מנסים למצות את כל הטוב שבחיים.
יש טענה של המכתב מאליהו (ראה חלק ג' בסופו במכתבים בעניני חינוך) לפיה אותם תלמידים שלא משקיעים בלימוד נועדו לשמש חברה ללומדים ברצינות.
שנית - זה שהעולם החרדי מתוסבך כבר קלטתי מזמן. מה שמפליא אותי הוא שכולם צועקים המלך הוא ערום ולא עושים מעשה.
אתה חושב שהמצב אינו טוב, שהוראות הרבנים אינם משקפות את המציאות שצריכה להיות, תמצא את החברה הנכונה שתשקף שמירת תורה ומצוות עם גישה נכונה ומאוזנת לחיים.
אני עשיתי זאת ואני שלם עם דרך חיי.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 12:57 |
|
| |
התגובה שלי לנ"ל: איכס.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 13:14 |
|
| |
שלום לך שמוליק,
נראה לי שהמסר שבקשת להעביר איננו נסתר כ"כ.. (וזו אחת הבעיות הגדולות של המתבגרות הרווקות)
וסתם, עיינתי בפרופיל שלך חשבתי לגלות איזשהו גיל שאפשר להספיק בו כ"כ הרבה. אם הפרטים שם נכונים אתה צעיר למדי, חבל לכעוס כ"כ.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 13:17 |
|
| |
שלום לך שמוליק.
אתה מעיד על עצמך כ"בן תורה". אינני יודע מהו בן תורה כפי הגדרתך. לפי מיטב הבנתי בן תורה הוא זה אשר "בכל דרכיך דעהו" שבכל צעד ושעל שלו הוא נמלך עם התורה, וניכר עליו שאין לו זמן פנוי מלהיות עבד ה' (כמובן איני מדבר על עיסוקו ביום יום או נפילות שישנן).
למדת בישיבות "ענקיות". בישיבות אלו ידועה הבעיה שבחור לא מקבל הדרכה אישית השקפתית, וגם בחור שאכן ישב וילמד כל חייו (ומבחינה אובייקטיבית לא יתכן שכולם יהיו כאלה) יהיה לוקה בחסר מבחינת השקפתו, לולא קשר ישיר ובלתי אמצעי עם רב.
בזה שאתה יוגע מי זאת אנגלינה גולי או אירית לינור, יש מקום רב לתהות על קנקנך, אחרי שהצהרת ש"כל חיי אני בישיבות נחשבות". ומהיכן אני מכיר? לא כל חיי הייתי בישיבות. ושוב אינני מכיר את ישיבתך, אך נשמע לי מאוד מוזר התיאור של " אוכל. סיגריות. קפה. פאלפון. וזמן על מחשב נייד שיש כמעט בכל חדר" כי במקומנו ובמקומות רבים שאני מכיר, המציאות שונה בתכלית.
הצהרת ששרפת שנים בישיבות ללא מעש. במטותא ממך, אבל זו בעיה שלך. אם חשבת שישיבה היא סוג של קיטנה או "שטיבלעך", אז מסתבר שטעית! ישיבה היא מקום שמגדלים בו אדם. ואם אצלך לא הצליחו (בין אם זו אשמה בלעדית שלך או בין אם היה חוסר התאמה בין המערכת בה היית לתכונותיך), אל לך להאשים את כל המערכת.
איני יודע מה היה הקו הכללי אצלכם בישיבה (יכול להיות מאוד שהיית שייך לאיזו מקבוצות השוליים בישיבה). אצלנו בישיבה בחורים לומדים בהחלט לפחות 9 שעות ביום (למרות שזמן הסדרים המצטבר מגיע לכ11 שעות) ובחורים שקדנים בוודאי ילמדו יותר. וגם הלומדים פחות בכל אופן, מודעים לשאיפה לכך שכל יומם יהיה בעסק הלימוד. (ובכל מקום יש מס' כאלה שאינם בתלם, אבל אצלינו הם שוליים קטנים, לא כפי המתואר אלכם שכך הוא המיינסטרים).
אם אתה לא יכול ללמוד זמן שכזה, למה זרקת זמנך לריק על שטויות והבלים? היית מתייעץ אם רב קרוב, שיסייע לך או לחזור ללמוד בשקט, או למצות את זמנך ויכולותיך בתחום נוסף.
קל לך אחרי שגיאות שעשית לבוא ולהאשים את כל העולם.
יש טענה אחת בדבריך: בחורים עובדים נחשבים סוג ב'. אמנם לא היה צריך להיות ככה פני הדברים, ובהחלט יש לכבד מאוד כל בחור שלומד גם אם עוסק לפרנסתו (בהיתר). אבל לצערינו זו המציאות. יש מקום להבין את המציאות בכך שאכן לא ראי בעל הבית שלומד אפילו 5 שעות ביום כראי זה שיושב ומונח ראשו ורובה בלימוד.
בחורים שאכן עושים מה שאתה קורא לו "שבוע פיג'מה" יש מקום מאוד גדול שהחברה תוקיע אותם. ואם אצלכם זה לא כך, יש לכם בעיה! במקומות נורמליים כל בחור ישיבה יודע מי הם הבטלנים בישיבתו ומי אינם.
לגבי עניין השידוכין. כמעט ואין חשש שבחור שהוא בטלן גדול וחסר יראת שמים יוצג ככזה בלי שיתגלה השקר. כולם יודעים שבשידוכין קצת מייפים את הדברים, כך שתסמוך על שני הצדדים שיבדקו טוב לפני שהם נגשים לכל הצעה.
ויש צדק גדול בטענתך, ולכך צריכות לשים לב הכלות המיועדות, לדעת שבחור לא משתנה מהותית אחרי החתונה, אלא רק לוקח את הכלים שפיתח בעודו בישיבה לתחום הנישואין. כך שבחור מסודר בישיבה יהיו בחור מסודר בחייו, והשקדן בישיבה ימשיך לשקוד גם בביתן, ומעל הכל חשוב שיהיו מידות טובות (הוראת מרן הסטייפלער זי"ע).
בברכת הצלחה ושהקב"ה ינחה אותך בעצה טובה.
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 13:22 |
|
| |
המצב הזה נמצא ברובו בישיבות מיר. פונובי'ז. חברון. שבשניים מאלה הייתי .
ואחר כך הלכתי לחיים ברלין ששם ראיתי המון בחורים שבאו לאמריקה ולא היה להם היכן לישון
ונעזרו בי. ואז הבנתי מה קורה בעוד המון ישיבות.
|
| נשלח ב-21/8/2008 14:37 |
|
| |
שמוליק צודק ב100%, והוא עוד עיגל פינות - בכדי שלא תבהלו...
בתור אחד שנמצא הרבה שנים בישיבות הסטנדרטיות מהמפורסמות בעולם הישיבות הליטאי, אכן זהו המצב!. שתדעו, כשמציעים לכן בחור שיושב ולומד, קחו בחשבון שישנם כ80% אחוזים שהוא נמנה מאלה שהזכיר שמוליק - לומד ביום מקסימום 5 שעות (כולל דברים בטלים) למעט "ימים טובים" שבהם הוא הצליח לארגן לעצמו איזה אירוע, דהיינו; קניות, סרט, חתונה, משחק כדורסל/כדורגל וכו' וכו', ויש כאלה הרבה יו"ט לכל ישיבעבוחר (ואני לא נכנס למציאות, שבסוף זמן הוא לא יודע אפי' עמ' גמ' אחד בצורה טובה), ולאחמ"כ, יש לבחורים האלה את העוז לבקש דירה, והבחורה שלוקחת אותם בטוחה שהיא קיבלה ס"ת, בעוד שאפי' כיסוי לס"ת הוא לא יכול להיות... לצערי, ישנם מעטים בכל ישיבה שאכן יכולים לענות לתואר של "יושב ולומד".
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 15:31 |
|
| |
| Rational כתב: |  | | שמוליק צודק ב100%, והוא עוד עיגל פינות - בכדי שלא תבהלו... בתור אחד שנמצא הרבה שנים בישיבות הסטנדרטיות מהמפורסמות בעולם הישיבות הליטאי, אכן זהו המצב!. שתדעו, כשמציעים לכן בחור שיושב ולומד, קחו בחשבון שישנם כ80% אחוזים שהוא נמנה מאלה שהזכיר שמוליק - לומד ביום מקסימום 5 שעות (כולל דברים בטלים) למעט "ימים טובים" שבהם הוא הצליח לארגן לעצמו איזה אירוע, דהיינו; קניות, סרט, חתונה, משחק כדורסל/כדורגל וכו' וכו', ויש כאלה הרבה יו"ט לכל ישיבעבוחר (ואני לא נכנס למציאות, שבסוף זמן הוא לא יודע אפי' עמ' גמ' אחד בצורה טובה), ולאחמ"כ, יש לבחורים האלה את העוז לבקש דירה, והבחורה שלוקחת אותם בטוחה שהיא קיבלה ס"ת, בעוד שאפי' כיסוי לס"ת הוא לא יכול להיות... לצערי, ישנם מעטים בכל ישיבה שאכן יכולים לענות לתואר של "יושב ולומד". |
|
אני לא מאמין לך. זה לא 80%, יש לא אחים שיושבים ולומדים (הם כבר אברכים) והם לא היו עושים את זה.
בכל מקרה אם מה שאתה כותב זה נכון, זה קטרוג רציני על כל ההנהגה החרדית, שבמקום לדאוד שבעוד 5 שעות הבחורים ילמדו מקצוע, הם מספרים לנו על רבי נהוראי שאומר: מניח אני כל אומנות שבעולם, ואיני מלמד את בני אלא תורה, על כך שהתורה שהם לומדים לא מאפשרת להם ללכת לצבא.
אם כך אני רואה שכיום להיות חרדי זו כבר יותר בושה מאשר גאוה.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 15:44 |
|
| |
לא רק שהם לא שמונים אחוז, אף שמונה אחוזים אינם.
נראה לי שלבחורים פה יש דמיונות יתר, או שהחברה שלהם ממש מקולקלת (הגיע הזמן לעבור ישיבה/דירה?)
ולגבי שידוכין, כבר כתבתי שאי אפשר כ"כ להסתיר את האמת גם אם משתדלים ליפות אותה. ככה שאין מה לדאוג, הבטלן שלנו "יזכה" באישה שיכולה לחיות עם בטלנותו (שגם היא לא כלילת המעלות ושיא השלימות).
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 15:46 |
|
| |
| משגיחשליטא כתב: |  |
ולגבי שידוכין, כבר כתבתי שאי אפשר כ"כ להסתיר את האמת גם אם משתדלים ליפות אותה. ככה שאין מה לדאוג, הבטלן שלנו "יזכה" באישה שיכולה לחיות עם בטלנותו (שגם היא לא כלילת המעלות ושיא השלימות). |
|
אבל שהתה בבית יעקב.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 15:58 |
|
| |
ברור לי וידוע לכולם שהדברים נכונים אבל לא בצורה כ"כ גורפת.....נדמה לי ששמוליק מגזים!!
משגיח צודק מאד בדבריו.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 16:25 |
|
| |
אני משער שההסתייגות של 'משגיח' נובעת או משום עינא בישא (אחד משונאיהם של ישראל יכול לקרוא הנ"ל) או שהוא לא מכיר את עולם הישיבות כדבעי. לא דובר על ישיבות כמו תפרח וכדו', וגם לא על ישיבות כמו נחל'ס ושות' - בהן אחוז הלומדים באמת גבוה, דובר על ישיבות סטנדרטיות +, מהן שומעות רוב הגולשות כאן (אני משער שבחורה שגולשת באינטרנט לא תצא עם תפרחניק) דוגמת חברון, מיר, פוניבז' וכו' וכו', והדברים ידועים...
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 16:44 |
|
| |
לי זה נראה לא מציאותי.
הרי לבחורות יש אחים בישיבות, או מינימום אחים לחברות שלהן. הן מודעות לכל שלל הקטגוריות של הבחורים אשר נמצאים בישיבות. הסטטיסטיקה הכללית מראה שישיבות מסוימות מתאימות לסמינרים מסוימים, כך שאותו בחור מסוים מישיבה מסוימת נפגש עם לפחות אחת מחברותיה של אותה בחורה מהסמינר שמתאים לישיבתו, זו נותנת אינפורמציה ומשמשת כעדה לטוב ולרע לגבי אותו בחור. כך בוודאי ההיפך, בחורה מהסמינר המסוים מוכרת אצל החבר'ה בישיבה המתאימה לה.
כל הנושא הזה של 'דורשים דירות' הפך לגימיק אצל אותם אכולי נקיפות-מצפון שבאמת לא ראוים לזה. הם יודעים שהם לא ראוים לזה, אז או שהם דורשים כל היום בפני חבריהם על החוצפה של אותם בחורים שלא עושים כלום ודורשים דירות (ובכללם הם) או שהם מזהירים את הבנות (למי שיש אמצעים להגיע לעיניהן ואוזניהן של הבנות) לבל תיפולנה לרשתם של אותם נוכלים (ובכללם הם). מה הם מרויחים מיזה? קצת שקט מצפוני! הם יתעקשו שאמא שלהם תאמר, 'אנחנו דורשים דירה, אפשר בפרוייקט..', ומצד שני 'אני שונא את כל השקרנים האלו שדורשים דירות'.
הנושא הזה כ"כ נדוש ומקובע שאפשר להכניס אותו לספר 'גינס' כהנושא היחיד שמילותיו נשארות כמו לפני 10 שנים על אף שכולו מתאים ללפני 10 שנים.
כל הבחורים היום מודעים לקושי הכלכלי הגדול שנתונים בו אבותינו. 80% מהבחורים היום לא מבקשים דירה בכלל. אותם 10% מהבחורים שנישאים לבנות עשירים ומקבלים דירה סמוך ובטוח שהם ראויים לכך, ואלה שלא ראויים ומקבלים, זה בגלל שאותה בחורה עשירה לא ממש הפריע לה בחור שלא לומד, ממילא אותם 10% לא נמדדים. רק 10% הנותרים שמבקשים ומקבלים דירה מהאבא הממוצע, אפשר לומר שחלקם הקטן בכלל לא היה ראוי לכך והסיבה שהם כן קיבלו בסוף היא או שהם שיחקו טוב או שגם האבא הממוצע הזה החליט שהוא נותן דירה ולא משנה מיהו הבחור, העיקר שביתו רוצה בו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 16:51 |
|
| |
| Rational כתב: |  | | אני משער שההסתייגות של 'משגיח' נובעת או משום עינא בישא (אחד משונאיהם של ישראל יכול לקרוא הנ"ל) או שהוא לא מכיר את עולם הישיבות כדבעי. לא דובר על ישיבות כמו תפרח וכדו', וגם לא על ישיבות כמו נחל'ס ושות' - בהן אחוז הלומדים באמת גבוה, דובר על ישיבות סטנדרטיות +, מהן שומעות רוב הגולשות כאן (אני משער שבחורה שגולשת באינטרנט לא תצא עם תפרחניק) דוגמת חברון, מיר, פוניבז' וכו' וכו', והדברים ידועים... |
|
טוב אז אני חוזר בי, יתכן וכל משפחתי למדנו בישיבות טובות.
אבל אז צריך להבדיל שלא 80% מבחורי הישיבה אלא 80% מישיבות מסויימות ובישיבות אחרות 8%.
בכל מקרה אם כך, מה ראשי הישיבה מחפשים שם?
זהו מוסד חניה לבחורים חרדים עד שיתחתנו + סידור פרנסה לעוסקים בישיבה (בצד הרוחני והחומרי)?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 17:13 |
|
| |
| נשמעונעשה כתב: |  | לי זה נראה לא מציאותי.
הרי לבחורות יש אחים בישיבות, או מינימום אחים לחברות שלהן.
הן מודעות לכל שלל הקטגוריות של הבחורים אשר נמצאים בישיבות.
הסטטיסטיקה הכללית מראה שישיבות מסוימות מתאימות לסמינרים מסוימים, כך שאותו בחור מסוים מישיבה מסוימת נפגש עם לפחות אחת מחברותיה של אותה בחורה מהסמינר שמתאים לישיבתו, זו נותנת אינפורמציה ומשמשת כעדה לטוב ולרע לגבי אותו בחור.
כך בוודאי ההיפך, בחורה מהסמינר המסוים מוכרת אצל החבר'ה בישיבה המתאימה לה.
כל הנושא הזה של 'דורשים דירות' הפך לגימיק אצל אותם אכולי נקיפות-מצפון שבאמת לא ראוים לזה.
הם יודעים שהם לא ראוים לזה, אז או שהם דורשים כל היום בפני חבריהם על החוצפה של אותם בחורים שלא עושים כלום ודורשים דירות (ובכללם הם) או שהם מזהירים את הבנות (למי שיש אמצעים להגיע לעיניהן ואוזניהן של הבנות) לבל תיפולנה לרשתם של אותם נוכלים (ובכללם הם).
מה הם מרויחים מיזה?
קצת שקט מצפוני!
הם יתעקשו שאמא שלהם תאמר, 'אנחנו דורשים דירה, אפשר בפרוייקט..', ומצד שני 'אני שונא את כל השקרנים האלו שדורשים דירות'.
הנושא הזה כ"כ נדוש ומקובע שאפשר להכניס אותו לספר 'גינס' כהנושא היחיד שמילותיו נשארות כמו לפני 10 שנים על אף שכולו מתאים ללפני 10 שנים.
כל הבחורים היום מודעים לקושי הכלכלי הגדול שנתונים בו אבותינו.
80% מהבחורים היום לא מבקשים דירה בכלל.
אותם 10% מהבחורים שנישאים לבנות עשירים ומקבלים דירה סמוך ובטוח שהם ראויים לכך, ואלה שלא ראויים ומקבלים, זה בגלל שאותה בחורה עשירה לא ממש הפריע לה בחור שלא לומד, ממילא אותם 10% לא נמדדים.
רק 10% הנותרים שמבקשים ומקבלים דירה מהאבא הממוצע, אפשר לומר שחלקם הקטן בכלל לא היה ראוי לכך והסיבה שהם כן קיבלו בסוף היא או שהם שיחקו טוב או שגם האבא הממוצע הזה החליט שהוא נותן דירה ולא משנה מיהו הבחור, העיקר שביתו רוצה בו.
|
|
כתבת היטב.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2008 20:53 |
|
| |
אומנם קראתי בדילוג על דבריך, אך הבנתי את כוונתך.
נשמע קצת מדבריך שאתה ממורמר על עולם הישיבות. נכון?!
באמת מה שקורה כיום בציבור שלנו מהבחינה הזו של הבטלה של הבחורים,
ובהגיעם לגיל הנישואין אין להם שום ידע כדי לצאת לעולם המעשי גשמי, הוא באמת בילתי נסבל.
זה חלק מההסתר פנים שאנחנו צריכים להתמודד איתו.
|
|
|
|
|