בית פורומים שידוכי חרדים

מרור זה על שום מה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/4/2014 09:34 לינק ישיר 
מרור זה על שום מה

מה נראלכם כדי לנו לעשות את זה או לא
מה אתם אומרים על זה??

נשלח מהאנדרואיד שלי

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-16/4/2014 09:35 לינק ישיר 
אגדת פראג שנת רפ'ז

מה שכתוב בצד זה: יש מנהג בעולם שהאיש מורה על האשה, משום שנא' "אשה רעה מר ממות" (הפסוק במקור הוא: "מוצא אני מר ממות את האשה").אגב זוהי אגדה מלפני כ- 487 שנים בערך..

נשלח מהאנדרואיד שלי

תוקן על ידי זלמן808 ב- 16/04/2014 09:40:07

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-22/4/2014 01:53 לינק ישיר 

ועל זה מסבירים:
אם "מוצא" בהווה, כלומר- מוצא כל יום אישה אחרת.. אז "מוצא אני מר ממות את האישה"
אם "מצא" - פעם אחת, אז "מצא אישה מצא טוב" :)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2014 13:07 לינק ישיר 

בס"ד

מה יש להגיד?שובינסטיות במיטבה...אני לא חושבת שיש נשים מרות ממוות יותר מגברים עד כדי כך שצריך להנציח אותן באגדה....

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/4/2014 13:08 לינק ישיר 

בס"ד

מה שלא יהיה...זה מצחיק

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/4/2014 13:12 לינק ישיר 

ההצבעה על האשה ב'מרור זה'

באחת ההגדות הראשונות שהגיעו לדפוס, הגדת פראג רפ"ז, נדפסה הערה בצד המילים "מרור זה"[9]: "יש מנהג בעולם שהאיש מורה על האשה משום שנאמר אשה רעה מר ממות"[10]. לא מצאתי ל'מנהג' זה שום איזכור בספרי הפוסקים ואף לא אצל בעלי המנהגים – לא התייחסות חיובית אליו, אך גם לא שלילת ההנהגה הנזכרת.

תמונה 1. הגדת פראג רפ"ז

המקורות היחידים מלבד הגדת פראג לנוהג זה הם ציורים בכמה הגדות מסוף תקופת הראשונים – רובן אשכנזיות, ומיעוטן מפרובנס או מצפון ספרד[11]. הרמז הראשון להצבעה על האשה נמצא ב'הגדת ששון הספרדית' – למעשה הגדה מפרובנס, בערך מזמנו של רבנו יעקב בעל הטורים. מעל המילים "מרור זה" נראים איש ואשה; האיש מחזיק בידו הימנית עלה גדול, אך אצבע ידו השמאלית מורה על האשה שמולו[12]. בולט ובוטה יותר הציור שב'הגדת האח', שנכתבה וצויירה מעט מאוחר יותר מהגדת ששון, בתחילת שנות ה-ק' (אמצע המאה הי"ד), כנראה בקטלוניה הסמוכה לפרובנס. כאן מופיעים שני ציורים ל'מרור זה'; בציור הגדול נראה עלה גדול של ירק, כרגיל בהגדות ספרדיות, ומתחת לציור זה נראים איש ואשה ליד שולחן ערוך, והאיש מורה באצבעו על האשה[13].

תמונה 2. הגדת ששון הספרדית

כל המקורות האחרים לנוהג ההצבעה באצבע הם מהגדות אשכנזיות, וזמנן כמאה שנה ומעלה אחרי ההגדות הנזכרות[14]. באשכנז קיבל המנהג צורה חדשה, ובמקום להצביע על האשה מרחוק - מניח האיש את ידו על ראשה[15]. בשתי הגדות מחזיק האיש את המרור בידו האחת, וידו השניה מונחת על ראש האשה[16]. באחת מאלו[17] מחזיקה האשה חרב בידה – כנראה לרמוז על כך שהיא אכן "מר ממות". בהגדה אחרת לא נראה המרור כלל, והאיש מסתפק בהנחת ידו על ראש האשה[18].

תמונה 3. מכלול רוטשילד 24

החידוש המעניין נמצא דווקא בהגדות האשכנזיות שבהן ההצבעה נעשית באצבע. בשלוש ההגדות הללו מצביעים השניים, גם האיש וגם האשה, זה על זה! האיש מחזיק ביד אחת את המרור, וביד השניה מצביע על האשה, והיא מצביעה עליו[19]. ה'דו-קרב' שבין בני הזוג מקבל ביטוי מעניין בכיתובים הנלווים אל הציורים ב'הגדת חילק ובילק'. מעל האיש נכתב: "מאמר הגלוף[20], 'מרור זה' קולי בְּהָרֵם, בזה וזה גורם"; כלומר, כשאני מרים קולי באמירת "מרור זה" אני מכוון לשני מרורות, הירק והאשה. ומעל ציור האשה כתובה "תשובת האשה: הלא חשבתיך כאחד מהם, ויבוא השלישי ויס'ריח'[21] ביניהם"; הוי אומר, גם האשה מחשיבה את הבעל כאחד המרורות ולכן היא מצביעה עליו, אך כמין הצעה של פשרה היא מציעה שיבוא ירק המרור, הוא המרור השלישי, המוסכם על שניהם, והוא 'יסריח', יהיה מר[22], בין לו ובין לה.

מאז הגדת פראג נראה שה'מנהג' המתואר נעלם וזכרו כמעט אבד. אפשר שכבר בזמן הדפסת הגדת פראג לא התקיים מנהג זה בפועל, וההערה המתארת אותו היא אולי העתקה ממקור מוקדם יותר. אני מוצא סיוע לכך מהציור שנדפס בהגדת פראג תחת אותה הערה; נראה בו איש מחזיק ביד ימין את עלה המרור, ובידו השמאלית הוא מצביע לא כלפי אשה – אלא כלפי המרור. ההצבעה באצבע על המרור מיותרת לגמרי כאשר מחזיקים אותו ביד השניה, ומה טעם אפוא להצבעה זו? מסתבר שמי שהכין את ציורי הגדת פראג השתמש בהגדות אשכנזיות מוקדמות יותר, ושם מצא את דמות האיש המחזיק מרור ביד אחת ומורה באצבע היד השניה; אולם, אותו עורך ציורים לא הבין את משמעות ההצבעה בהגדה שממנה העתיק (או שלא הסכים עם מה שתואר בציור), והשמיט את דמות האשה, וכך לא נותרה מטרה אחרת להצביע עליה ביד הפנויה אלא על המרור שביד האחרת. יתכן אם כן שתשובת ה'אדרבה' של הנשים, שהעזו להצביע חזרה על האנשים, היתה אחד הגורמים לשקיעת המנהג, ובסופו של דבר התקבלה הצעת האשה בהגדת 'חילק ובילק': "ויבוא השלישי ויסריח ביניהם".

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/4/2014 13:15 לינק ישיר 

בס"ד

נו שויין מי היה מאמין שנשים אשכנזיות הסכימו ליחס כזה בשולחן הסדר...
ומי היה מאמין שדווקא באשכנז ולא בתימן נוצרו אגדות כאלה...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/4/2014 13:38 לינק ישיר 

אגב המקור להודעה הקודמת שכתבתי זה כאן

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/4/2014 14:43 לינק ישיר 

חייכנית770 כתבה:

ומי היה מאמין שדווקא באשכנז ולא בתימן נוצרו אגדות כאלה...

האגדות נוצרו באשכנז מסיבה פשוטה, לאשכנזים היו בתי דפוס

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/4/2014 15:30 לינק ישיר 

בס"ד

חחחח לא חשבתי על רעיון כזה

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/4/2014 16:56 לינק ישיר 

וואוו.. והיא מרור? איזה חמודה היא! ריחמה עליך ולא הכינה לך מרור- כפיות טובה לשמה..

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/4/2014 11:41 לינק ישיר 

אתם דנים ברצינות תהומית בבדיחות תפילות שהכניס המדפיס ההדיוט לתוך ההגדה.. להזכירכם, חז"ל מחייבים את האיש להעניק מתנה לאישה בכל חג, נדמה לי איזה בגד או תכשיט..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2014 11:58 לינק ישיר 
אגב

בימי הביניים, אצל הגויים באירופה, האישה היתה שיפחה והחטיפו לה מכות הגונות, אצל היהודים כיבדו את האישה. בדיחות תמיד היו ויהיו, בדיחות לא משקפות

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2014 14:04 לינק ישיר 

בס"ד

כן ידוע תמיד האישה הייתה שפחה...והיום נוספו לה גם שפחות בחוץ ע"י שצריכה גם לפרנס את המשפחה בנוסף לתפקידים שהיו אצלה מאז ומעולם....

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/5/2014 10:07 לינק ישיר 

לפרנס את המשפחה- זה בחירה שלה. אני לא רואה את עצמי שפחה, אם את מגדירה את עצמך ככה, אז את בבעיה :) 
אל תתני לזה לקרות :)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/5/2014 10:19 לינק ישיר 

שטויעס כתבה:

לפרנס את המשפחה- זה בחירה שלה. אני לא רואה את עצמי שפחה, אם את מגדירה את עצמך ככה, אז את בבעיה :) 
אל תתני לזה לקרות :)

גישה בריאה ונורמלית ב'ה...

נשלח מהאנדרואיד שלי

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > חברה וקהילה > שידוכי חרדים > מרור זה על שום מה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext