| נשלח ב-3/9/2015 04:33 |
|
| |
מודרניות / מתירנות / חפרנות - ומה שביניהם
כל הנכתב להלן שווה גם לגברים וגם לנשים. נקיטת לשון כזו או אחרת בזכר או נקיבה אינה משנה את עצם הרעיון לשני המינים.
היא כתב בפרופיל שלה "מודרנית".
משפחתה תיארה אותה בבירורים כ"מודרנית"
היא מגדירה את עצמה כחרדית... "מודרנית".
אז יצאתי להבין מה זה אומר....
נפגשנו.
בלבוש?
חצאית מקוצרת,
תסרוקת מגונדרת,
עליונית בכלל לא משומרת,
שורה תחתונה... במראה היא שוברת.
בהנהגה?
לקולנוע היא הולכת,
באינטרנט היא חופרת והופכת,
על אייפון היא בכלל לא מסוככת,
שורה תחתונה... על אחרים היא מגחכת.
בחשיבה?
לקנות רכב כי יש רשיון,
מתכננת סיבוב לאנקרה בנגקוק וליון,
בחור מסלבודקא הוא בכלל מוקיון,
שורה תחתונה... מרגיש כמו בזיון.
סגנון דיבור?
מכירה הכל,
משוחחת בקול,
מדברת גבוהה ובגדול,
שורה תחתונה... נותנת רושם שידה בכל...
הייתי מאריך עוד הרבה,
אני משער שיש שאותם זה מגרה,
אך למעשה הביטוי רק חול זורה,
כי הרבה תקלות בגלל זה קורה.
הגם שחלק מאלו המגדירים עצמם מודרנים,
אצלם זו השקפת עולם ודרך חיים,
לא ממש ראיתי שהם היו כל כך קורנים,
ומלאים שמחת חיים.
מה שבטוח שקרובים הם לשפה,
של המדרכה או של הים שבחיפה,
המשותף שביניהם,
הסכנה שמעבריהם.
אני משער שיהיו שיחלקו עלי, ונכון שיש מהדברים שאולי הוקצנו, וזה פותח טפח של פתח לומר - אלי זה לא נוגע, אך העיקר שהעקרון לא עוקר.
השתדלתי לתמצת את דבריי במשפטים ספורים אלו, החכם ישכיל להבין את שבין השורות, ואולי גם להסיק מסקנות.
אז נכון, צריך להתאים לפעמים גישות לתוואי הזמן, אך עדיין אין זה אומר שאפשר לעוות הגדרות הלכתיות בשל זה.
בנתיים עד היום נוכחתי רבות לראות שגישה זו רק הביאה למתירנות, שהצדקתה היחידה היא שהשמרנות היא חפרנות.
הוא אשר אמר הרב מבריסק זצ"ל, זה לא שאלות אלא תירוצים.
נ.ב. הדברים נכתבו כהארה ולמודעות, וניסוח הפתיחה הוא לפתיחה ולא סיפור מציאות.
תוקן על ידי נועם_ושלום ב- 03/09/2015 04:57:26
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2015 13:22 |
|
| |
בסד
כשרון כתיבה מתגלה כאן...יפה לך. בהקשר לתוכן אתה צודק...
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2015 14:08 |
|
| |
הקטע שיש מאלה שקוראות לעצמן מודרנית, מחפשות בחור : ירא שמיים. אז בכל זאת, אין מקום להכליל. ומודרני, הכוונה אולי ל : תורה עם דרך ארץ, השכלה באוניברסיטה אולי, חולצות צבעוניות, וכדומה. בעיני, זה מקסים לשמר את הדרך הזאת. אלא שהם לא כל כך חרדים, הם יהודים טובים שומרי תורה מצוות. הייתי אולי בוחן האם האיש, הוא בדרך למעלה, או בדרך למטה, מה הם דעותיו והשקפותיו ? האם דעת תורה - חשובה בעיניו ? דעת תורה של מי ? יש לו רב ? האם הוא קובע עיתים לתורה ? אני מסכים אם הקביעה שמי שמגדיר את עצמו : מודרני אז הוא מין טיפוס שאין לו כל כך עוגן רוחני, אתם מכירים רבנים : חרדים מודרנים ?... נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2015 14:26 |
|
| |
להגיד מודרני זה משהו גדול..כמו להגיד פתוח..כל אחד מגדיר את זה אחרת.
אתה מדבר על חוסר צניעות בכל תחום...לא יודעת אם זה מודרני או פרחח או אם בכלל חרדי..זה שיש פאה עד..וחצאית שלא מתקרבת לברך ובעל עם כיפה שחורה לא אומר שזה חרדים...!
הכתיבה יפה וקולחת כמו תמיד:)
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2015 14:51 |
|
| |
לכל אחד ואחת שי הלכה. הלכה שהוא/היא מחויב/ת הלכה שאין איתה פשרות המצב האידאלי הוא שכולם שומרים על גבולות ההלכה, בלי פשרות. וכל אחד עושה לעצמו את החשבון במה הוא טוב, ובמה עלי ו להשתפר יש חכמים, רבנים ומורי דרך שמותר להם וצריכים להוכיח. זה הדרך שהיתה אמורה להיות, בדיוק כמו שוכלנו אמורים לשמור על כל גבולות ההלכה. אבל. משהוא מוזר קרה פה . כולם שומרים לכולם על גבולות הלכה. היפה שכולם עסוקים בלמדוד את הבין אדם למקום של השכן שכחנו לגמרי את הבן אדם לחברו, זה כבר ענין שהוא פאסה.... השכנה , בטוחה במיליון אחוז שאם היא תספר למנהל של החיידר, כי השכנה מלמטה לא מקפידה לחבוש רעלה לראשה היא תציל את הדור מללמוד עם בני המופקרת הנל השכן ההוא אברך מכובד, יושב ולומד כל היום עסוק עד למעלה מהראש להעיף את בנות הבלעבת מהסמינר וכל אחד עסוק בחשובי שמים, מי יותר איכותי וצדיק ממי גדל פה דור שכל צוציק בן יומו יכול לפסול בן אדם בן 60 לפי צבע חולצתו דור שלא סופר אף אחד כי ההוא מודרני וההוא לא בהשקפע.. סלח לי אבל אני מעדיפה פי מליון את זה עם החולצה הצבעונית שקובע עיתים לתורה מתוך רצון והתחברות. מאת זה עם הפאות הרחבות והחליפה שעסוק מבוקר עד ליל בפולטיקה פנימית מאוסה. מעדיפה פי מלין ושש להחשב מודרנית, מאשר להיקרא בחברה אליטה שעסוקה כל היום בלפסול את כולם ולצרוח הייי אנחנו הכי טובים האם מודרנית ששומרת על גבול הטעם הטוב, בהתאם לגבול ההלכה נחותה מאישה שכל חייה עסוקה בלהחדיר לילדיה למה כל הסביבה לא מתאימה, ולא נאותה ולמה השכן הוא לא בן תורה, והשכנה בת ה50 פעסטנטיש.. ונכון.. שום מצב לא אופטמלי לא החברה המאד מודרנית שגבולות ההלכה מטושטשים אצלה , ולא החברה השמרנית שעסוקה בלמדוד אורך שיער וצבע חולצה וללואה ולפי זה להכריז על יראת שמיים. כולנו צריכים לזכור, שאדם רואה בעיינים, ואת החשבונות אלוקים יודע יותר טוב מאיתנו... ונשאיר לו לחשב את גודל המקום בגן עדן לכל אחת ואחת...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2015 14:58 |
|
| |
תמר וואווו!!אהבתי וכ"כ צודקת!
למרות שעדיין לא הייתי רוצה מישהו עם חולצה צבעונית
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2015 16:14 |
|
| |
תמר, את מדברת לעניין, אבל לא שלנו.
לא כתבתי על להעיר לאחרים, ולא הערתי בעצמי. פשוט הארתי זווית בהגדרה מאד מעורפלת - מבחינת אותם המגדירים את עצמם ככאלו.
לעצם הדברים שאמרת יש בהם הרבה צדדי טעם, אך עדיין, מדי הרבה פלפל. וזה כי: זה שיש כאלו המדווחים על שכיניהם או בני שכניהם, פעמים רבות זה נוגע להם אישית מחמת ההשפעה החברתית של אותם שכנים, ולא תמיד אותם שכנים המודרניות שלהם מסתכמת בשיער שמעוצב כך או אחרת, ובעצמך כתבת שחקים נרחבים מהציבור שתחת ההגדרה הזו, גבולות הההלכה ניטשטשו אצלם עד למאד. כך שבהחלט פעמים שאותם צעדים בהחלט יכולים להתקבל בהבנה. בהחלט שלפעמים יש הקצנה גם לצד השני, וכבר כתבתי בעבר; יש פרומקייט ויש קרומקייט (לאלו שאינם מבינים את שפת היידיש הרעיון הוא: יש פרומקייט (ישרות הלכתית) ויש קרומקייט (ויש עקמומיות). ובהחלט שלא בעקמומיות עסקינן.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2015 16:23 |
|
| |
| רציף כתב: |  | הקטע שיש מאלה שקוראות לעצמן
מודרנית, מחפשות בחור : ירא שמיים.
אז בכל זאת, אין מקום להכליל.
ומודרני, הכוונה אולי ל : תורה עם דרך ארץ, השכלה באוניברסיטה אולי, חולצות צבעוניות,
וכדומה.
בעיני, זה מקסים לשמר את הדרך הזאת.
אלא שהם לא כל כך חרדים,
הם יהודים טובים שומרי תורה מצוות.
הייתי אולי בוחן
האם האיש, הוא בדרך למעלה,
או בדרך למטה,
מה הם דעותיו והשקפותיו ?
האם דעת תורה - חשובה בעיניו ?
דעת תורה של מי ?
יש לו רב ?
האם הוא קובע עיתים לתורה ?
אני מסכים אם הקביעה
שמי שמגדיר את עצמו : מודרני
אז הוא מין טיפוס שאין לו כל כך עוגן רוחני,
אתם מכירים רבנים : חרדים מודרנים ?...
נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
לייק.
מזדהה כמעט עם כל מילה :)
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2015 16:23 |
|
| |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2015 16:28 |
|
| |
| IAF990 כתב: |  | |
|
בגלל האורך? :P
כי עצם הדברים אכן מתייחסים לנושא האשכול..
|
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2015 16:30 |
|
| |
| חייכנית770 כתב: |  | בסד
כשרון כתיבה מתגלה כאן...יפה לך.
בהקשר לתוכן אתה צודק... |
|
טנקס...
טנקס...
שמח שאני לא יחיד באבחנה הזו (הגם שחלקה מתייחס לחלק מאד ספציפי במוגדרים, אך הסברתי את זה כבר בגוף הדברים שם בסופם :) )
המסקנות לכאורה תקפות לכולם כמו שהסברתי.
צדיקונת, תודה על הפרגון.
תגובה לתגובתך נמצאת בגוף פתיחת האשכול ובתגובתי לתמר :)
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2015 18:37 |
|
| |
לא, בגלל המשקל של הדברים...ברור אבל שהם כאן ולא בפוסט נםרד כי הם בכל זאת שייכים למה שהתחלת. נשלח מהאנדרואיד שלי
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2015 19:04 |
|
| |
| tamar8 כתב: |  | לכל אחד ואחת שי הלכה. הלכה שהוא/היא מחויב/ת הלכה שאין איתה פשרות המצב האידאלי הוא שכולם שומרים על גבולות ההלכה, בלי פשרות. וכל אחד עושה לעצמו את החשבון במה הוא טוב, ובמה עלי ו להשתפר יש חכמים, רבנים ומורי דרך שמותר להם וצריכים להוכיח. זה הדרך שהיתה אמורה להיות, בדיוק כמו שוכלנו אמורים לשמור על כל גבולות ההלכה. אבל. משהוא מוזר קרה פה . כולם שומרים לכולם על גבולות הלכה. היפה שכולם עסוקים בלמדוד את הבין אדם למקום של השכן שכחנו לגמרי את הבן אדם לחברו, זה כבר ענין שהוא פאסה.... השכנה , בטוחה במיליון אחוז שאם היא תספר למנהל של החיידר, כי השכנה מלמטה לא מקפידה לחבוש רעלה לראשה היא תציל את הדור מללמוד עם בני המופקרת הנל השכן ההוא אברך מכובד, יושב ולומד כל היום עסוק עד למעלה מהראש להעיף את בנות הבלעבת מהסמינר וכל אחד עסוק בחשובי שמים, מי יותר איכותי וצדיק ממי גדל פה דור שכל צוציק בן יומו יכול לפסול בן אדם בן 60 לפי צבע חולצתו דור שלא סופר אף אחד כי ההוא מודרני וההוא לא בהשקפע.. סלח לי אבל אני מעדיפה פי מליון את זה עם החולצה הצבעונית שקובע עיתים לתורה מתוך רצון והתחברות. מאת זה עם הפאות הרחבות והחליפה שעסוק מבוקר עד ליל בפולטיקה פנימית מאוסה. מעדיפה פי מלין ושש להחשב מודרנית, מאשר להיקרא בחברה אליטה שעסוקה כל היום בלפסול את כולם ולצרוח הייי אנחנו הכי טובים האם מודרנית ששומרת על גבול הטעם הטוב, בהתאם לגבול ההלכה נחותה מאישה שכל חייה עסוקה בלהחדיר לילדיה למה כל הסביבה לא מתאימה, ולא נאותה ולמה השכן הוא לא בן תורה, והשכנה בת ה50 פעסטנטיש.. ונכון.. שום מצב לא אופטמלי לא החברה המאד מודרנית שגבולות ההלכה מטושטשים אצלה , ולא החברה השמרנית שעסוקה בלמדוד אורך שיער וצבע חולצה וללואה ולפי זה להכריז על יראת שמיים. כולנו צריכים לזכור, שאדם רואה בעיינים, ואת החשבונות אלוקים יודע יותר טוב מאיתנו... ונשאיר לו לחשב את גודל המקום בגן עדן לכל אחת ואחת...
|
|
  מהיחידות (בפורום) שחושבות נורמאלי!!
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2015 19:10 |
|
| |
נועם ושלום, אתה כותב על מדורניות, אבל לא מגדיר אותה. אתה מכליל מודרניות יחד עם זילזול בהלכה. אני מבינה את הכללה הזו, אבל חושבהת שהיא לא נכונה. מודרני- =חדשני. כל עוד החדשנות הזו לא חורגת מגבולת ההלכה היא הגיונית הבעיה שבמגזר שגוזר על עצמו גדרות וסייגים עד בלי די (לא חושבת שכולם הגיוניים) אין אפשרות להתמודד עם חדשנות . השאלה מה היא חדשנות? בלבוש? במחשבות בהשקפות? אז כן, מי שמזלזל בהלכה הרי הוא מודרני בהוויה. ומי שמתלבש לפי סגנון עם גבולות וטעם נורמלי. זכותו גם אם לשכנים זה לא בא בטוב.. ועוד יותר מכך, אדם שחושב שבגלל סגנון חולצה, סוג עיסוק, ותספורת הוא יותר טוב, ובגלל זה הוא יכול לפסול, אין סוף אנשים הרי הוא חדשני במחשבה. הוא זה שפוסל לפי פרמטרים שלא מקובלים בהלכה אלא לפי פרמטרים שהומצאו במח קודח של כל מיני פרועמרים על לא דבר...
|
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2015 19:47 |
|
| |
אהבתי את דברי תמר ורוצה להוסיף משלי מעט.
אם זה לא מפריע
ראשית נועם רשמת יפה מבחינת חיבור התחברתי לכמה משפטים כאן.
אבל אתייחס יותר לתכני תמר.
היום בימינו... אפשר לעשות כמעט הכל שלא נוגד להלכה. אמנם לא הלכה קלה כבחמורה אבל לא חוטאים! זה לא מצווה אבל חטא גם כן אין! אם זה מסיבות מוזיקה (אם מופרד אם משפחה..) ללבוש את כל המותגים ואת כל הדברים הכי חמים עכשיו בשוק הפאשן. לנסוע לכל מקום בעולם ולשדרג הכל לציבור החרדי. אבל מה? העולם החרדי פועל אך ורק על סטיגמות ועל מה יגידו ועל איך זה יראה אצל השכנים.. אבא שלי לא רצה שנצא לשידוכים מתחת לגיל 20 ובכלל את הגדולה עד ששיחרר.. התחילו לספר עליו שהוא סוגר את הבנות שלו ולא נותן להם להחליט לבד... אבא שלי בחר להשים אצלינו אינטרנט.. בשביל שיידעו ולא ילכו לחפש זאת אחר כך ולא קיבלו את האחות לסמינר. את לובשת ג׳ינס את כבר פרחית וסוג ב׳ אבל ללכת בחצאית ארוכה כזו בחול עושים אותך בת של רב....כששואלים אותי איזה סוג אני משתייכת.. אני עונה חרדית ומנסה לדבר השם... הוא הביא אותי לעולם לא השכנים שלי. הוא הביא אותי למשפחה כזו וכזו ולא המורות שלי. ולכן רק לו אדפוק חשבון ... ואם יש בחור שלא יקבל אותי ככה אז אני לא שלא ! אנחנו טועים זה נכון אבל יש אחת שקשה לה בצניעות ויש אחד שקשה לו לשמור עיניים אבל הוא לובש שטריימל גם בלילה. יש אחד שקשה לו בלי חלב עכום ויש כזו שקשה לה בלי נט!!! אבל לבוא להשוות צדיקות ורמת כשרות וגובה המצוות בכינרת אצל השונה... זה דבר לא נכון מאיחד . אבל גם חלק מהציבור החרדי מאידך שחי ונושם מללכלך על ההוא ולהציל את עם ישראל מההיא... איש באמונתו יחייה לא אני אמרתי. אבל כן אני דוגלת בו.... אם לא מתאים לך משו אל תעשה זאת אתה אבל אל תחנך את השני ... לא מתאים לך חצאית כזו... אל תצא איתה ! לא מתאים לך חולצה צבעונית והוא לא מסכים להחליף בשבילך אז הוא לא בשבילך ! אבל להיכנס לגרבי האחר זה לא כזה נעים, מקווה שלא חפרתי . אופס כן! שאנל22
|
|
|
| נשלח ב-3/9/2015 21:43 |
|
| |
שאנל יקירה לא חיים פה בשביל לא לחטוא...חיים בשביל לצבור כמה שיותר זכויות ועבודה עצמית....מי שהכף מאזנים שלו זה לא לחטוא..נו נו..
אין עניין לחיות בדרך של להכניס תעולם החילוני החדשני אלינו.כי אתהלא פה ולא שם..
לא דנה אפחד מה עושה ולמה...כל אחד והנסיונות שלו וזה שרואים שעשה ככה וככה אפחד לא יודע מה הוא לא עשה וכמה הוא משתדל..קיצר להסתכל על השכנים לא מומלץ..
וחוץ מזה יש דברים שהם פאסט נישט (למתקשים באידיש לא מתאים)
|
|
|
|
|