| נשלח ב-11/10/2006 19:11 |
|
| |
הכרה בחוקי המדינה כחלק מההלכה
הגישה בציבור החרדי לחוקי המדינה, כמקבץ חוקים זרים, וכל חוק שהוא לא חלק מההלכה הינו נוגד להלכה. לעומת זאת, אצל הציבור הד"ל, חוקי המדינה זוכים לכבוד ואצל חלקם אפילו רואים בו חלק אינטגרלי מההלכה בהסתמך על מאמר חז"ל דינא דמלכותא דינא.
באשכול סמוך הובא אחד מתוצאות התפיסה כי אין דין בנוסף לכתוב בשו"ע, והוא ההיתיר לצרוב ולהעתיק דיסקים.
אצלי לא ברור מה היחס הנכון למדינה, מחד חייבים חוקים, ולכן יש תוקף לדינא דמלכותא פרט לחוק הנוגד את ההלכה. מנגד, השחיתות הפוליטית והעובדה כי סיבת חלק מהחוקים נובעת מטעמים פוליטיים או לחצים פסולים ולא מטעמי סדר המדינה, מערערים את כל תוקף החוקים. (זכור לי שכך הדין אצל ז' טובי העיר, כוחם בידם רק אם הם הגונים).
לדעתכם, מה מעמד חוקי המדינה?
|
|
|
|
| נשלח ב-12/10/2006 15:16 |
|
| |
ראש לכל, הסבר נא מה הצורך ב"הכרה" בחוקים?
או אולי, מה המשמעות של אי ההכרה?
תעבור מעתה רמזור באדום, ותעצור בירוק?
השאלה עצמה באה - להבנתי - משני מקומות. האחד, מקום רעיוני-מחשבתי. הזכרת את אחת מהתפיסות המפורסמות, שחובה לשמור על החוק משום "דינא דמלכותא". גירסה מוקצנת יותר גורסת, שבמדינה היהודית יש סמכות לנבחרי הציבור לחוקק חוקים, ולכן חובה לשמוע בקולם. אזכיר שוב, שלשאלה מדוע יש לקיים את החוקים משמעות אקדמית בלבד. אני מניח שאף אחד לא מתכוון לטעון ברצינות, שבהעדר חובה הלכתית לקיים את החוק, מותר לו לנהוג ללא רישיון או לעשן במסעדה.
ומי שכן טוען כך? דומה אני שמחפש לעצמו היתר לעבור על החוק! לא פחות ולא יותר! היתר להעתיק דיסקים (בלי להכנס לשאלה לגופה, האם אכן הדבר אסור), היתר להבריח במכס, להעביר כספים, או כל פעולה לא חוקית אחרת. הדיון בתוקף ההלכתי של החוק אינו אלא תירוץ. אני מוכן להתערב, שאותו אחד שמבריח כאן יבריח גם בארה"ב. בלי להיכנס לדיון בשאלה האם גם חוקי הגויים אין להם תוקף.
ואם יוכל, יעבור גם על ההלכה. העיקר שלא יתפס.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2006 21:19 |
|
| |
השכן
איני מסכים עם סיום דבריך, מכיר אני יהודים רבים שיקיימו הלכה משום שהיא מהוה עבורם מקור סמכות בלתי מעורער בעוד לחוק המדינה הם יחפשו צידוק וסמכות אך ורק באותה הלכה משום שמקור סמכות אחר אינו קיים עבורם.
ומהו באמת מקור הסמכות המחייב את האזרח לציית לחוק? ניתן לומר תיקון החברה, ניתן לומר דינא דמלכותא וניתן לומר שמא תיתפס, על אלו אפשר לדון.
חיים
אני מתקומם נגד התניית קבלת סמכות הממשל באשר הוא בהיותו הגון ומושלם במאת האחוזים, בכך הופך ענין קבלת הסמכות להלכתא למשיחא.
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2006 21:51 |
|
| |
מאיר,
אתה מכיר כאלה, אני, איכשהו, מכיר אחרים.
אבל כמו שציינת בעצמך, זה אינו העיקר. העיקר גם, אינו מקור הסמכות, וכפי שכתבתי לעיל, "לשאלה מדוע יש לקיים את החוקים משמעות אקדמית בלבד". למשל, המועצה למניעת תאונות דרכים פירסמה בשעתה בבני ברק מודעות תחת הכותרת "ונשמרתם". אז מה? אז הסמכות היא ההלכה? זו לולינות, שסופה - דינא דמלכותא דינא, או למצער, לולי מוראה של מלכות את את רעהו חיים דרסו (אגב, "ונשמרתם" זה מאיסור עבודה זרה...).
אני לא מכיר את הסעיף בשו"ע שמחייב לעמוד באור אדום, וכל לולינות לא תועיל כאן.
האמירה שחוקי המדינה צריכים להקבע לפי כללי ההלכה, מחייבת הצגת מערכת תקפה ואפשרית של חוקי מדינה מודרנית.
מישהו מסוגל לנהל בורסה, או את רשות שדות התעופה, לפי "ההלכה"? כי אם לא, אז אתם, במחילה, מקשקשים שטויות.הבעיה, שלאף אחד אין אומץ לומר זאת, אז מייחלים ל"השיבה שופטינו", ול"מלכות בית דוד", ושאר ציטוטים, אך כמו שאמרו, "ייתי ולא אחמיניה". לא כי אני לא רוצה לראות את זה, אלא כי אני לא יודע איך להתמודד עם זה.
|
|
|
| נשלח ב-15/10/2006 22:46 |
|
| |
שכני היקר
ואם אנחנו מקשקשים שטויות או אפילו מקשקשים אותם במיץ עגבניות, האם הדבר יכול לייצר מקור סמכות אלטרנטיבי שינטרל את אפקט הקשקוש?
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-16/10/2006 10:15 |
|
| |
מאיר, אם מקשקשים הווי אומר שחייב להיות מקור סמכות אלטרנטיבי, כגון משפט המלוכה של הר"ן.
אולי זהו אחד ההבדלים הבולטים בין החרדיות לציונות הדתית לגווניה השונים, שהראשונה החליטה במודע לא להתמודד עם הבעיות ולכן היא יכולה להשאר טהרנית.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2006 02:06 |
|
| |
דלא כשכן אני סובר שההכרה אינה שאלה אקדמית כלל. שלטון אינו רק מנגנון מכניסטי של כפיה, כל ביסוס לשלטון הוא ההכרה של האזרחים בו. בדמוקרטיה ההכרה באה מאהבה, ובדיקטטורה מיראה - כך או כך העם מכיר בכפיפותו לחוק. שלטון שאיש לא מכיר בו דינו כ"סנהדרי הגדולה של הכובען המטורף משיכון ב'". אני מסכים שהכרתו או אי הכרתו של פלוני בשלטון היא חסרת משמעות. אך המצב בו אנו נמצאים מורכב יותר, החרדים הם מיעוט משמעותי במדינה שאינו מכיר בסמכות המוסרית של הגוף המחוקק שלה. כמו שציין *חיים9999*, תופעה זו עומדת גם ביחסי גומלין עם הדרדרות השילטון במדינה ובעקבותיו יחס הציבור הכללי לשלטון החוק (שלא לדבר על קבוצות מאורגנות נוספות כ"כתומים" והשמאל הרדיקלי המוסיפים שמן למדורה). אין ספק שגם האהבה למדינה וגם היראה ממנה ירדו פלאים בשנים האחרונות. הבסיס ההכרתי שהוא "נשמת" המנגנון השלטוני, הולך ונשמט.
כאן, דוקא אותו רעיון שהוצג בצורה נלעגת, נראה ממשי יותר מתמיד. יצירת אלטרנטיבה ע"י פיתוח ההלכה למימדים מדיניים מודרניים. אל לנו לשכוח, שעם כל הפנים הרלגיוזיות וה"גלותיות" שקיבלה ההלכה במשך השנים, ההלכה היא אחרי הכל חוקתו של העם, וחוק הארץ. זו דרך ארוכה וקשה, לא ביום אחד תיבנה האלטרנטיבה. היום עוד מגוחך לדבר על הלכות ניהול רשות שדות התעופה (שאולי הוא באמת שייך יותר לתחומי חוק המלך של הר"ן), אבל תהליך הדרגתי של פיתוח יסודות המשפט של דיני ממונות מתוך התיחסות רצינית לכלכלה המודרנית ומתוך חשיבה מוסרית, יכול להעמיד את "השיבה שופטינו" כממשות ולא כמליצה. והדברים יכולים להגיע בהדרגתיות לנושאים מדיניים ומנהליים, שמאז ימי הבית לא עסקו בהם, ועוד יצאו ספרי חוק עבי כרס על הלכות מלכים ומלחמותיהם, לא פחות מאלו שיצאו על הלכות שבת.
כמובן, בינתיים כדאי לעצור באדום.
תוקן על ידי - לבהעיברי - 18/10/2006 2:12:09
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/10/2006 07:34 |
|
| |
לב,
איכשהו, תמיד הדיון נתקע בדיני ממונות והלכות מלכים. איכשהו, תמיד מי שמדבר על הלכות שדה התעופה פוטרים אותו ב"גם זה יבוא". אבל זה לא יבוא. מערכת החוקים במדינה מודרנית היא עצומה. מאות חוקים בחקיקה ראשית, ואלפי-אלפים של תקנות, צוים, ושאר ירקות. כיון שזה לא מספיק, אז יש תקדימים, מנהגים ומסורות. כל אלה לא נבראים ביום אחד, אלא מבוססים - תמיד - על מסורת קודמת, ועל התפתחות החקיקה והמשפט. אני מניח שבראשית ימי התעופה בארץ לא היו חוקים ספציפיים, אלא הנציב העליון הוציא איזשהו צו לגבי אותו מטוס שנחת כאן. ואז זה התפתח, לכלל חקיקה שתאמה ארץ קטנה ותעבורת מטוסים נמוכה, ולאט לאט נוצרה רשות שדות התעופה, חוקי מכס, כללי ביטחון, רישוי מטוסים, מס על דלק המטוסים, מערכת כשרות למזון לנוסעים, וכללי תחרות בעידן השמים הפתוחים. ההלכה אינה מתקרבת כלל לעיסוק בנושאים רבים ומגוונים המעסיקים אותנו יום יום. מ"הפוך בה והפוך בה" לא יוצא משהו מעשי. העיסוק הקבוע של ההלכה בדיני ממונות, יצר אמנם מערכת משפטית מלאה ומסועפת, אבל בתחומה שלה. החוסר בגוף מחוקק, באחידות בפסיקה, ובנסיון בחיי המעשה מציב את ההלכה בפיגור אחר מערכות משפט אחרות. תגיד: אז מה? מערכת המשפט הישראלית גם מיייצרת את חוקיה "יש מאין"? הנה, בימים האלה יוזם משרד המשפטים חוק, שיבטל את כל החקיקה האזרחית ("דיני ממונות") הקיימת, ובמקומה יתקבל חוק אחד מקיף, אחיד ו"ישראלי". ההבדל הוא, שמערכת המשפט הישראלית קיבלה על עצמה, עם הקמת המדינה, את החוקים הבריטיים (והעותומניים שהיו תקפים בארץ אז) במלואם, ומאז, בהליכי חקיקה שנקבעו, משנים חוקים, מבטלים אותם, ומחוקקים חדשים תחתיהם. למערכת ההלכה אין מחוקק, ובכך טמונה הבעיה הראשונה. אמנם, בתי המשפט בדוגמה הישראלית היו שותפים לשינוי החוק, בדרך של פרשנות מודרנית או מותאמת למציאות הישראלית, בדרך של הנחלת ערכים ישראליים וכד'. אבל עיקר החקיקה נעשה בכנסת. לעומת זאת, מערכת השיפוט הדתית (לו יצוייר שתהיה מערכת אחת כזו, אחידה ובעלת כח) לא תוכל למלא את שתי הפונקציות יחד - מחוקקת מחד, ושופטת (חקיקה שיפוטית) מאידך. ובנוסף, ואולי כאן העיקר, הטענה היא שההלכה אינה מכירה בחוקי העכו"ם / הציונים, ולכן היא אינה יכולה לאמץ את החוק הקיים כולו, ולשנותו טיפין טיפין! מחר, כשתקום לפתע מדינת ההלה, יהיה תוקף להלכת דנילוביץ' המכירה בבני זוג בני אותו המין? יהיה תוקף לחוק שוויון זכויות לאשה? יהיה תוקף לחופש הדת לעובדי עבודה זרה? אם תאמר "לא", תצטרך לקבוע מי יהיה המחוקק שיבטל חוקים או ישנה אותם, ומה תהא צורת החקיקה הזו. חרם? גזירה? סנהדרין שתקבע ספר הלכות חדש? או שתחכה שבתביעה הבא של דייל באלעל יקבע בית הדין הרבני שאיננו מכירים יותר בבן הזוג שלו? מי יקבע את סמכויות בתי הדין הללו? מי ימנה אותם? ובכלל, אתה מאמין שבמצב החברה הדתית היום יש סיכוי למערכת אחידה של הלכה ופסיקה? זו בדיחה! הרב ההוא לא מדבר עם האדמו"ר ההוא כי עיתונאי שמקורב למשב"ק של הצד הזה לא כתב "הגאון" ליד ציון שמו של החתן של ראש הישיבה. ואז הם ישבו יחד לקבוע הלכות? אי אפשר להפריד את השאלות המעשיות מהשאלות העקרוניות, ואי אפשר לפתור את השאלות העקרוניות בתשובה "התפתחות". אין התפתחות. וכמו שאמרת, בינתיים תעצרו באדום.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/10/2006 16:56 |
|
| |
שכן,
קראתי את תגובתך בעיון כמה פעמים, אם הבנתי אותך נכונה אלו טיעוניך העיקריים: א. משפט צריך מסורת, ולנו אין מסורת מדינית מודרנית. ב. מערכת המשפט בארץ משנה ומשפצת חוקים בריטיים ועותמנים, ולכן גם רפורמה גורפת אינה המצאה אלא ביטוי של מסורת הדרגתית. ג. בהלכה אין הפרדה בין המחוקק לשופט ולכן... (מה?) ד. העיקר: ההלכה לא מכירה בחוק המדינה ולכן היא לא תוכל לשנות אותו ולברור בין חוק רצוי לבלתי רצוי גם לכשינתנו בידה כל הסמכויות (!). ה. הדתיים אוהבים להתקוטט ולא יוכלו ליצור לעולם מערכת הדורשת התארגנות כללית (כולהו אית להו פירכא בר מן דין). ו. איננו יודעים כיצד למנות דיינים ואין לנו כלים לבנות מערכת שתהיה חלופית למערכת הקיימת, ולכן העקרון לא עומד במבחן המציאות. לפני הדיון הרעיוני, אני חייב לומר שאת טיעונים ב', ג' וד' לא הבנתי. (לגבי ד' אילו ההיסק היה שההלכה לא יכולה לעשות שינוי הדרגתי בחוק בשעה שהחוק חילוני הטיעון תקף, כמובן בהנחה שההלכה שוללת לחלוטין את כל מערכת החוק).
מה בין רשות שדות התעופה לבין הדייל .
כשם שאיני מצפה שמנגנוני השעונים ישתנו בשלטון הלכתי כך איני מצפה שהתורה תיצור חוקי תעבורה שונים, או תקנים מקצועיים חדשים. שם העצם "חוק" כולל שתי מערכות שונות: האחת מערכת שיפוט ערכי והשניה מערכת של טכנית. האם באמת אינך רואה הבדל בין חוק הזוגיות למדיניות השמים הפתוחים? נראה לי שעיקר העירעור על סמכות החוק הוא בשל הבסיס הרעיוני הרעוע או הבלתי רצוי עליו נשענת סמכות המחוקק. כמו שכתבתי בהודעה הקודמת - הבסיס עיקר ומנגנון החוק הוא ביטוי שלו. לחקיקה הטכנית כגון חוקי תעבורה יש בסיס מוצק - שכל ישר. אך זהו לא התחום הנדון.
אז מוותרים על כל הרעיון?
לגבי טיעון ו', לא הבנתי את עמדתך העקרונית "מה כן?": האם אתה מתרעם על רעיון "שופטינו כבראשונה" בגלל שיש בו חשש לפריצת חוקי המדינה הקיימת, אך מקבל את צדקתו העקרונית ונותן לו פירוש חלופי (התערבות ניסית? שופטי בג"ץ כמנחם איילון?), או שהרעיון עצמו נראה לך מופרך, ולא צריכה לנו שאיפה גדולה יותר בארצנו ממדינה ככל המדינות? לא מובן לי מדוע אתה צריך להצדיק את הציות העכשווי לחוק, בזלזול בשאיפות עתידיות של מדינה יהודית. אתה יכול להצדיק את הציות העכשווי מבלי לזלזל, ולזלזל בלי להצדיק. אלו שני נושאים העומדים בפני עצמם. וכמו ששכנינו אומרים: שבאיע שבאיע אתה משום מה שולל את רעיון ההדרגתיות וטוען: הכל או כלום - אז כלום! הוי יודע כי גם רומא (וגם מדינת ישראל) לא הוקמה ביום אחד. אם דורנו יצליח ב- 20% דיינו. כשם שחובבי ציון בשעתן לא התיאשו מכך שהם לא מסוגלים לבנות מיד ישוב ענק בא"י, ולא הרפו ידם מלעשות מה שהם יכולים לעשות, אנו לא נרפה ידינו מלקיים את השלב הבא אחרי "לקבץ גלויותינו" שהוא להתחיל להשיב את שופטינו. גם אני שותף להרמת הגבה שלך כלפי כל אלה המדברים על מדינת הלכה עכשיו. מדינה בריאה לא מבוססת על פתרונות בום וגמרנו (ואני חושב שלכן מדינתנו אינה בריאה כ"כ לא בתפיסתה המדינית ולא הפנימית). מדינה בריאה כאשר היחידות התת מדיניות המרכיבות אותה (משפחה, קהילה, עיר, איגודי מסחר וכו') מבוססות. זאת בידינו להתחיל לעשות כיום מהקל לכבד. כן מדיני ממונות דרך "בני העיר" ולבסוף גם לרשות שדות התעופה... ואין אתה בן חורין להבטל ממנה.
תוקן על ידי - לבהעיברי - 19/10/2006 16:56:58
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-26/10/2006 14:08 |
|
| |
השכן מצאתי לנכון להוסיף את תגובתו של לומד באשכול סמוך.
טעיתי, מותר כנראה ללכת בכביש ולא להסתכל על הרמזור....
נזכיר, כי מחקר שנעשה בתחילת שנת 2005 באוניברסיטת בר-אילן, גילה כי אנשים דתיים חוצים את הכביש ברמזור אדום פי שלושה יותר מאשר אלו שאינם מאמינים.
לדברי טובה רוזנבלום מאוניברסיטת בר-אילן, נהגים המגיעים לבני-ברק מתלוננים כי הם נזקקים ל"שבע עיניים" כדי לא לפגוע בהולכי רגל. "התחושה היתה", אמרה אז רוזנבלום, "שהולכי הרגל הולכים בכבישים כאילו היו שבילים להולכי רגל".
במהלך המחקר צפתה רוזנבלום בכ- 1,000 הולכי רגל בבני-ברק ובשכנתה ה"חילונית", רמת-גן. להערכתה, הסיבות לכך שחרדים מפרים את חוקי התנועה של הולכי הרגל יותר מאשר חילונים, היא שהם מכבדים את חוקי ההלכה יותר מאשר את חוקי המדינה, או משום שעקב אמונתם, חששם מן המוות נמוך מאשר אצל החילונים.*:NAMESPACE PREFIX = O />
http://www.nfc.co.il/archive/001-D-113618-00.html?tag=17-39-55
|
|
|
|
| נשלח ב-29/10/2006 08:34 |
|
| |
על נושא זה נשברו לא מעט קולמוסים.. חלק מהמאמרים הטובים והמעמיקים נכתבו בזמנו על ידי הרב שאול ישראלי זצ"ל שהיה דיין בבית הדין הגדול. כיום ניתן למצא גם בפסיקותיו של הרב דיחוסבסקי שליט"א נגיעה בנושא זה תוך בחינתו בחיוב מבחינה הלכתית. ואכהמ"ל.. יישר כוח לפתיחת הפורום
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2006 01:05 |
|
| |
למה לממשלה נבחרת אין דין מלך? או לפחות ז' טובי העיר?.או הסכמת הציבור?הממשלה והעיריה נבחרת ע'י כולם. חוקי העזר של עירית ירושלים שבראשה עומד אדם חרדי בהסכמת הרב אלישיב--יש תוקף לחוקים אלה או שמצוה לעבור עליהם? מותר לבנות ללא רישיון וללא תשלום אגרות.? כנ'ל לגבי ב'ב ואחרים.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2006 09:48 |
|
| |
כי יש לה דין מלך רק לגבי הלכות חליבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2006 14:18 |
|
| |
בעל,
הלכות חליבה או לא, מה שיוצא מזה זה חלב עקום.
ולעניננו:
הייתי מחלק את הדיון עד כה לנושאים, כל אחד מהם ראוי, יותר או פחות, לדיון משלו, ואילו דיון מעורבב בהם יהיה מסורבל.
1. האם מבחינת ההלכה יש תוקף לחוקי המדינה (חוקים דהאידנא)?
2. האם יש הבדל לגבי התוקף בסעיף 1, בין מדינת ישראל למדינת גויים?
3. האם יש אפשרות לנהל מדינה מודרנית במסגרת ההלכה?
4. האם יש אפשרות לנהל מדינה מודרנית על בסיס החברה הדתית והחרדית של היום?
5. האם יש תועלת בכך שחלק מחוקי המדינה יהיו לפי חוקי ההלכה?
6. האם לנבחרים דמוקרטיים, כגון חברי כנסת וראשי ערים, יש מעמד ותוקף לפי ההלכה?
7. האם יש דרך הלכתית לחוקק חוקים לבר-הלכתיים?
8. האם חרדים עוברים באור אדום?
מכאן ואילך הייתי מפצל כל הודעה לפי הנושאים הללו (או נושאים ושאלות נוספים, כיד ה' הטובה עליכם), ומכתיר בכותרת מתאימה; או דילמא, אפילו פותח דיון באשכול נפרד.
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 13:24 |
|
| |
היה לי ויכוח אישי עם אחד מחשובי הפורום, על טענתי, כי שחיתות אנשי השלטון פוגעת בלגיטימציה המוסרית של שמירת החוק. גם מאיר התווכח איתי באשכול הזה, ואלו דבריו: "אני מתקומם נגד התניית קבלת סמכות הממשל באשר הוא בהיותו הגון ומושלם במאת האחוזים, בכך הופך ענין קבלת הסמכות להלכתא למשיחא".
אני רואה חילוק גדול בין הצורך הקולקטיבי של מערך חוקים וכמאמר חז"ל אילולא מוראה של מלכות איש את רעהו חיים בלעוה" לבין הכרה סוביקטיבית של אדם על החיוב של שמירת החוק. מה יכול לחייב אדם לשמור על חוק? אם תטענו כי הצורך לשמירת איזון בחברה תורמת לאדם עצמו, אין זו טענה שיכולה לחייב אדם להתנהג כך או כך.
ניתן לדון האם קיים חיוב מוסרי לשמירת החוק, בטענה כי פגיעת בחוק פוגעת בזולת. במילים אחרות מערכת החוקים מגדירה את החלוקה של הצריכה הציבורית ובמקרים מסויימים אף מאזנת את הצריכה הפרטית. חיוב מוסרי לשמור על החוק ספק אם קיים כאשר ההנהגה מושחתת. כאשר יודעים כי סיבת החוק באה לאחר תמלוג למחוקק, האם יש סיבה מוסרית לשמור על החוק? קרוב אני לטעון כי כאשר יש שחיתות שלטונית יש צורך של מרד ויצירת אנרכיה שלטונית.
מנגד זועק הצורך הקולקטיבי, "אילולא מוראה של מלכות איש את רעהו חיים בלעוה". לא ניתן לנתק את ההכרה האישית של צורך שמירת החוקים עבור החברה כולה. בלי שאנשים ישמרו על החוק בגלל הכרתם האישית, החוקים והתקנות לא יכולות להישמר.
יש לי הרבה אהדה בלב לשמאל הרדיקאלי (מכוון לדבריו של לב העברי), בהפרות החוק החוזרות ונשנות על ידם. כשם שאנו מציינים את חסידי אומות העולם שהתקוממו נגד פשעי שלטונם ועזרו לנו, אף אני מוקיר את אותם חסידי ישראל העוזרים ותומכים למי שנעשק ונחמס ע"י חיילים הנאמנים של השלטון המושחת גם אם זה נגד החוק.
אין לי תשובה היכן עובר גבול השחיתות המצדיק את המרד בחוק. כמו"כ אין לי תשובה ברורה לקונפליקט בין הצורך של מערך חוקים מול העדר החיוב הסובייקטיבי לשמירה על החוק.
תוקן על ידי חיים9999 ב- 08/03/2007 15:13:47
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 15:38 |
|
| |
צריך להבין, אי שמירה על החוק היא קריסה של מערכת החוק, לכן הגבול הוא ברור מאוד, אם החוק כל כך לא חוקי שעדיפה קריסת המערכת על קיומה ראוי ונכון לעבור על החוק.
------- מאיר
|
|
|
|
|