| נשלח ב-10/1/2007 09:21 |
|
| |
גביית הלוואה כיצד?
לפני כמה חודשים צלצל אלי מישהו וביקש הלוואה קטנה ואמר שיחזיר עוד 4 ימים.
נתתי לו מקופת צדקה [כללית שאיננה מיועדת למטרה ספציפית] שבביתי.
הימים עברו וגם עברו החודשים.
אני רואה אותו בערך פעם בשבוע בשבת.
מה אני צריך לעשות?
|
| נשלח ב-10/1/2007 21:21 |
|
| |
בעזהי"ת
אזרחי הנכבד.
לא ירדתי לסוף דעתך. האם הקושי הוא במציאת הדרך המעשית להזכיר לאותו פלוני שעליו להחזיר את החוב? (שהרי אי אפשר בשבת, לעסוק בענייני מו"מ).
ראשית, חפצך נאסרו למצאם ביום השבת, ולא חפצי שמים, ולכן מותר לפסוק כסף לצדקה, ולמכור עליות ולשכור מלמד לילדים וכו'. והרי כאן, אם מקופת צדקה באה ההלוואה, ותשלום החוב אליה יחזור -סוף סוף גם זה הוא צרכי שמים, ולכאורא יהיה מותר בשבת.
ובין כך ובין כך, גם אם תחליט שלא לפנות אליו בשבת, הרי מעשית תוכל לשלוח אליו מכתב ביום חול, ובו להזכיר לו על דבר ההלוואה.
וממילא, אם אין שטר ואין עדים, לא תוכל לרדוף אחריו הרבה.
תוקן על ידי 000_אלישיר ב- 10/01/2007 21:22:44
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2007 13:40 |
|
| |
אזרחי
אם הוא לא מחזיר משום שאינו רוצה כי אז אין לך הרבה מה לעשות, (אפילו אם יש שטר) ואז הנידון הוא אחריותך כלפי הקופה של צדקה, כלומר, אם העניים זכו בזה הרי אתה חייב באחריות, אם זה כסף שאתה עצמך שמת כי אז לא זכו העניים, אלא שאם נדרת מראש לתת את הסכום יש כאן אמירה לצדקה שמחייבת.
אם הוא לא מחזיר משום שאינו יכול, עליך לוותר על החוב שהרי הוא עני ורשאי ליטול צדקה.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2007 14:49 |
|
| |
מדוע אינו יכול? חזקה על אברך שיש לו קרקעות.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2007 15:04 |
|
| |
לב
אם התכוונת בהומור אז , אבל אם התכוונת להעיר הלכתית אזי כיון שאינו יכול להתפרנס מקרקעותיו (דירה?) אינו חייב למנוע עצמו מן הצדקה, אם הוא עשיר שאינו מצליח לממש לעת עתה, דינו הוא כבעל הבית העובר ממקום למקום שרשאי ליטול מן הצדקה ולכשירווח צריך להשיב לצדקה.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2007 15:19 |
|
| |
כיציד אני בודק אם הוא נחשב עני ?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2007 15:24 |
|
| |
דומני שכ"ק "כסף הקדשים" זיע"א (נד' על השו"ע) פילפל בזה בריש גביית חוב, ור"ל שבספק עני הולכים לקולא אע"פ שהוא דאורייתא. אבל אני לא זוכר בדיוק, עיי"ש.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2007 15:53 |
|
| |
אין לך מושג למה הוא לא מחזיר?
אם אתה יכול לשאול אותו בעדינות מה טוב, אין צורך בדפי חשבון, אם יש לו עוד חובות הרי הוא עני.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2007 20:37 |
|
| |
המוציא מחבירו עליו הראייה
אמר מר, מניין שאם יש לפניו מנהג ודין דאזלינן בתר מנהג, הרי שלווה ראובן משמעון מאה מנה והגיע יום פריעת החוב, כלום נאמר לו ל ראובן לך אצל שמעון ופרע חובך? פיק חזי מה עמך עבד.
הרי שאין אומרים לו לאדם משוך ידך מן המנהג ונקוט כהלכה, ואינו חייב להחזיר. ואעפ"כ בבא לצאת ידי שמים אין מעכבים אותו.
אכן מנהג לא טוב שהשתרש בתחומינו...
להעיר שמבחינה הילכתית אין כל ערך לניירות שנוהגים לכתוב היום בין לווה למלווה, אם לא שנחתם או נכתב בפני שני עדים.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2007 22:16 |
|
| |
בנימיני
כתב בכתב ידו ואין עליו עדים גובה מבני חורין ואינו גובה מן המשועבדים.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2007 22:22 |
|
| |
מאיר תודה על התיקון, וחבל שאינך מביא את המקור. [גמרא, הלכה,] בכל מקרה אם אתה בעניין אולי תוכל להוסיף בנושא.
זכור לי שהגמרא מספרת על אחד האמוראים שלא הסכים להלוות ללא עדים אפילו שהלווה היה אדם גדול, ומובא על כך שמצווה להלוות דווקא בעדים. [מן הסתם כמו שציינת ואין זה לעיכובא.]
|
|
|
|
| נשלח ב-15/1/2007 23:19 |
|
| |
בנימיני
הגמרא שאתה מדבר עליה עוסקת במלוה על פה, העדים שם מועילים רק כדי שלא יכפור, לומר פרעתי הוא עדיין יכול אלא שאינו חשוד לשקר, לשכוח הוא עלול.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-16/1/2007 01:05 |
|
| |
מאיר, שמא תואיל נא בטובך לשתף אותי במקורות שאתה מביא.
הגמרא שאני מדבר עליה היא ב"מ, וככל הנראה באיזה שהוא מקום בפרק החמישי.
ומה בדבר המצווה והעדיפות ההלכתית בהבאת עדים. יש לך איזה ידיעה על כך?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2007 15:04 |
|
| |
מאיר,
א. אתמהה למה אזרחי צ' לוותר על החוב אם הלוה עני (ונעזוב לרגע את הקרקעות שגם בזה צל"ע). וכי עני יכול לתפוס ממון אחרים משום שרשאי ליטול צדקה??
ההלואה ודאי אינה ממון צדקה.
ב. לגבי "כסף הקדשים" כדאי לעיין בדבריו המקוריים והמעניינים.
לעניינינו: אחר שהוא דן אם הדין של "לא תהיה לו כנושה" הוא דאורייתא גם כשלא מדובר בעבוט. הוא כותב שאפי' נימא שהוא דאורייתא, התורה הקפידה דוקא בעני ודאי, אבל לא בספק עני - וליכא למימר הכא ספק דאורייתא לחומרא.
מה גם שהלוה בחזקת כשרות שהיה לו ממה לפרוע כשלוה ואינו "לוה רשע", וגם לא איבד אחר ההלואה את הממון בידים במזיד - שגם זה איסור, וכן הממון עצמו שהיה לו אז עומד בחזקה דמעיקרא שלא אבד.
ופסק להקל. עכת"ד.
וכן הדעת נותנת דא"כ לא מצאנו תביעת הלואה - שברוב לווים יש לחשוש לעניות. ואין קץ לנערווים, וא"כ נעלת דלת וכו'
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2007 22:11 |
|
| |
לב
אזרחי הבהיר שההלוואה לא היתה על חשבונו אלא מכספי צדקה, הפרעון אם כן ילך לצדקה, על כן אמרתי שאין טעם לבקש מהעני לפרוע כדי לתת לעני אחר, אפשר למחול על ההלוואה וזוהי גופא נתינת כסף הצדקה לראוי לה. ודאי שאם היה ידידנו מלוה מכיסו לא היה עליו למחול משום שההוא עני אלא אם כן הוא מעוניין לתת צדקה בסכום כזה, ובדידי עובדה שאני מחזר אחר לווה (בזהירות בדין לא תהיה לו כנושה) משום שאיני יכול ליתן לו כצדקה את סכום ההלוואה.
אחר שהבהרת את דברי כסף הקדשים יצא לנו שהוא לקולא דבעל הבית, כלומר להקל ולומר שהלווה אינו עני ומותר להיות לו כנושה, אם כן במקרה דידן הוא לחומרא שאין רשאי לוותר לו על החוב משום גזל עניים. (אם כבר זכו בו עניים כמו שכתבתי בתשובה הראשונה.
בנימיני
כעת ראיתי שאלותיך, כתר לי זעיר ואתיבך.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-21/1/2007 22:26 |
|
| |
מראה מקום אני לך.
משנה סוף בבא בתרא י,ט [ח] המלווה את חברו בשטר, גובה מנכסים משועבדין; על ידי עדים, גובה מנכסים בני חורין. הוציא עליו כתב ידו שהוא חייב לו, גובה מנכסים בני חורין.
רמב"ם מלוה ולוה ב טו [ז] אסור לאדם להלוות מעותיו בלא עדים, ואפילו לתלמיד חכמים, אלא אם כן הלווהו על המשכון; והמלווה בשטר, משובח יתר. וכל המלווה בלא עדים--עובר משום "ולפני עיוור, לא תיתן מכשול" (ויקרא יט,יד), וגורם קללה לעצמו.
שם יא ו [ג] הוציא עליו כתב ידו שהוא חייב לו, ואין שם עדים--אף על פי שהוחזק כתב ידו בבית דין, הרי זה כמלווה על פה לכל דבר. *ואם טען שפרע--נשבע היסת, ונפטר; ואינו גובה בכתב זה--לא מן היורש, ולא מן הלקוחות.
_______ ועיין משנה למלך שהביא מחלוקת בדין פרוע.
------- מאיר
|
|
|
|
|