| נשלח ב-8/3/2007 02:53 |
|
| |
הנאות למינם דבר רע או יופי העולם
בס"ד
סוקרטס בצוואתו האחרונה בספר הפידון הרבה לדבר על כך שהנאות העולם מפריעות משקיעות ברוחניות ומההבנה העמוקה
אפלטון , ובמיוחד אריסטו לא מיהרו להסכים עם קביעה זאת ,
בהשקפה היהודית רווח המושג כי הנאות וחומריות מפריעות לעבודת ה' ולהשגות רוחניות ,
גם במישור הכללי , לא פעם שאנו יוצאים ללמוד השכלה , מעלים דעות חריגות ומנסים לשנות את העולם שמיסבבנו , חשוב לנו לא להיות מאותם "הפרוסטרים" שכביכול אינם נראים כבחורי ישיבה נורמלים , יוצאים לבילויים כאלה או אחרים ,
חשוב לנו שכולם יבינו שאנחנו מיוחדים ,שאנו בבחינת "הציץ ולא נפגע " בלב רובינו לפחות משתכן התקווה הזאת שכל אלו שהתאכזבו מאיתנו במהלך חיינו על כך שהשמענו דעות מוזרות כאלו או אחרות , הלכנו ללמוד השכלה גבוהה , או נקטנו בפעיליות שונות , כמו זו של אגודה אחת , שבסופו של דבר יודו לנו , שנשארנו בתלם ולא נפגענו , ובקיצור חשוב לנו להראות שאפשר גם אחרת.....
אך אם נתבונן לעומקם של דברים האמנם תענוגות העולם אסורות על פי תורה ? כמו כל דבר ביהדות ישנם טקסטים לכאן ולכאן , "עתיד אדם להיתבע על כך שאינו נהנה " אנו מברכים ברכות מיוחדות על הנאות העולם ,ועוד שלל של ראיות , וכבר עמדו רבים מן בעלי המוסר בעניין , ואין זה המקום ,
אך בו נבחן את הדברים מבחינה לוגית , אמנם הנאה מחייבת היחלשות הרוח , האמנם הנאה מיופי העולם( ולאו דווקא לצאת ולהסתכל בפרחים ולומר מה רבו .. ) ושימוש בו במידה נכונה , אלו הנאות תאוות פרוסקיט , או זה נקרא פשוט לחיות ? מובן שהתשובה תהיה ברמת השקיעות וברדיפה אחר מותרות , אך לדעתי יש פה עניין שורשי יותר , האמנם אלו שנחשבים המודרנים בלע"ז לא יכולים להגע להשגות כמו אלו מהפילוסופים שחיו בתוך חבית - אבקש את תגובתכם בעניין -
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 10:11 |
|
| |
הבנתי ששיטת הר' נדל ו\או הר' מילר היא שאין בזה שום דבר פסול וחלק מחיינו אלו ההנאות,
מה אומר ומה אדבר, אני אמנם לא סגפן גדול ולא מתנהג בהתאם אבל אני אינני מצליח לחשוב מה חיובי בהנאות, הרי כל אדם דתי שמאמים בשכר ועונש, ערכים מוחלטים, וייעוד ספציפי מאוד בעולם וכו' וכו' לא יכול להבין מדוע אלוהים החליט בכלל לברוא את המושג הנאה, ל-ש-ם מ-ה?
אני כמעט בטוח שאין אף אחד שטוען שהנאות הינן ערך עליון, ומצד שני אלה שאינם שוללים אותן טוענים שיש בהן משהו מן החיוב, שכן למיטב הבנתי הנחת היסוד של כל אדם דתי היא שמעשה לגיטימי הינו אך ורק מעשה חיובי ומעשה שאינו כזה מוביל אותנו לריק ואילו ייעודנו בעולם הוא להוביל אותנו למצב צבירה רוחני טוב יותר(- יהיו שיגידו העולם הבא יהיו שיגידו לשם עצם הקדושה בעולם הזה וכו' וכו', לא משנה לעצם העניין),
לסיכום: מה שכתבתי כאן לא משקף דבר וחצי דבר מהשקפת עולמי האישית, אבל אני לא מצליח להבין איך אדם דתי, (לפחות במובן הרגיל של המילה), יכול להסתדר מבחינה קיומית עם הנאות, איך בדיוק זה משתלב בחייו שיועדו מראש למטרה מאוד מאוד ברורה,
תוקן לבקשת גוונא
תוקן על ידי - ymy33655 - 11/03/2007 13:46:11
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 10:15 |
|
| |
ואולי המושג אדם דתי צריך ברור?
|
| נשלח ב-8/3/2007 10:37 |
|
| |
ואולי לא?
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 11:51 |
|
| |
קצת על ר' גדליה נדל
גר בחורבה של 2 חדרים, והילך עם בגדים הדומים במקצתם לסמורטטים.
מאז עמד על דעתו לא אכל מאכלים שכל מטרתם אינה הנאה, כדוגמת פיצוחים ממתקים וגלידה.
עד כמה שידוע לי, השקפת ר' גדליה היתה בהקשר הנאת מאכלים, כשצריך לאכול אין צורך בסיגופים ואין כל מניעה לאכול עוף מיוחד וכדו'. אבל הוא חשב שיש עניין להתנזר מהנאה לשם הנאה.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 12:09 |
|
| |
עוד קצת על הר' נדל, אהב לשמוע מוזיקה קלאסית,
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 12:10 |
|
| |
גוונא
אני חושב שהרבנים שחך בישיבה העלימו ממך דברים אלו למשל
בראשית רבה פרשה ט ד"ה [וירא אלהים את
נחמן בשם ר' שמואל הנה טוב מאד זה יצר טוב, והנה טוב מאד זה יצר הרע, וכי יצר הרע טוב מאד הוא אתמהא, אלא שאלולי יצר הרע לא בנה אדם בית ולא נשא אשה ולא הוליד בנים, וכן שלמה אומר כי היא קנאת איש וגו' (קהלת ד ד) . אמר ר' הונא הנה טוב מאד זו מידת
ירושלמי קידושין פרק ד דף סו טור ב /הי"ב חזקיה ר' כהן בשם רב עתיד אדם ליתן דין וחשבון על כל מה שראת עינו ולא אכל רבי לעזר חשש להדא שמועתא ומצמית ליה פריטין ואכיל בהון מכל מילה חדא בשתא
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 12:20 |
|
| |
ירוחם,
מדרשים לא משכנעים אותי, בטח לא כשהם קובעים דברים שרירותית ללא הנמקה,
וחוצמזה שהמדרש בבראשית רבה מוכיח בדיוק את דבריי, הרי הוא טוען שאין כל חיוב בהנאה עצמה אלא רק בתועלת שיוצאת ממנה,
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 12:22 |
|
| |
(והדוגמא מהירושלמי ממש מרתקת מבחינה ספרותית, כי הסיפר על ר' לעזר בא בדיוק להבהיר איך לא צריך לקיים את העניין הזה של אכילה מכל מה שרואים, בריסקער קלאסי),
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 12:46 |
|
| |
גוונא
שרפו אותך לגמרי. אפשר גם לפרש אחרת.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 12:54 |
|
| |
גוונא נזכרתי אולי זה יעזור. המשנה אומרת כי בעשרה מאמרים נברא העולם. אם תספור תגלה שיש רק תשע מאמרים. הכונה שכתוב ויאמר אלוקים אז מנסים להסביר כי בראשית זה גם מאמר, נו שוין זול זיין.
אבל האמת כי כי יש עשרה מאמרים, המאמר העשירי הוא ויאמר אלוקים לאדם מכל העץ תאכל
הציווי הראשון שנאמר לאדם זה תאכל ולא רק עם הפה אלה כל מה שאתה יכול ולא מזיק לך.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 13:32 |
|
| |
ירוחם,
אנחנו לא משדרים על אותו הגל... גם אם תביא לי אין סוף הוכחות מכל מקור תורני שהנאה היא חיובית כשלעצמה זה לא יעזור לי, כי אני לא מבין איך מתמודדים עם זה קיומית,
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 14:46 |
|
| |
גוונא
לא כמדרש או מקור אלא שאיני רוצה לומר דבר שאמרו אחר על שמי, ובכן הפרק השני במורה הנבוכים עוסק בשאלתך, הוא כותב כי שאלו אדם חכם היאך יתכן כי חטאו של אדם הביאו למעלת הכרה בין טוב לרע, הרמב"ם עונה כי יש טוב ורע ויש אמת ושקר, אמיתות ואידיאלים נבחנים בסקאלה של אמת - שקר, לעומת זאת הנאות וחויות ממוקמות על סקאלה אחרת, טוב - רע / נאה - מגונה.
אתה מתקשה מדוע ברא השם הנאות, ומדוע ברא חכמה אתה יודע? זה האדם וזו הבריאה, שניהם קיימים בה ומפעילים אותה, חכמה היא ערך והנאה היא חויה, אדם מעריך כמו שהוא חווה, ואין מקום לשאלה לשם מה הוא חווה כמו שאין מקם לשאלה לשם מה הוא מעריך.
אתה מציג נקודת מבט שהיא אמנם קלאסית בראיה חד ממדית שיש חינוך מסוים שדוגל בה, כאילו העולם הזה הוא סרט נע במפעל, מנקודת הפתיחה לנקודת הסיום עליך להספיק * ולהמנע מ* ובכך באת על תיקונך, בעולם כזה אכן הערך היחיד שיש לאסטתיקה ולחויה הוא כמכשולים במרוץ הסרט הנע, רמב"ן כמו זה האומר כי לאברהם לא חסר דבר מכל תאוות האדם שכן היו לו עושר כבוד ובן יקר מוכרחים להתפרש על דרך הסוד, נראה כי העולם הוא רב ממדי, אני לא יכול לחשוב שהבורא ברא עולם כל כך יפה רק כדי לבחון אותנו אם נצליח להתעלם ממנו.
------- מאיר
תוקן על ידי - ymy33655 - 09/03/2007 16:40:40
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 15:09 |
|
| |
גוונא
אני לא מבין מה הבעיה להתמודד קיומית עם הנאות?
מברכים, נהנים, מברכים ברכת הנהנין, וחזר חלילה. אני באמת לא מבין מה הבעיה שלך.
מצווה להנות- טוב להנות= וטוב שנהנין. האמן לי תעשה ניקוי ראש יסודי ותרא שהכל נרא אחרת,
אגב אם אתה לא תברך לפניה ואחריה- הנאתך לא תיפגע. אולי רק יועיל,
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 15:40 |
|
| |
הלא, אתה מהל"ל?
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-8/3/2007 17:12 |
|
| |
גוונא
חוששני שהבעיה שלך אינה עם הנאות, אלא ענין של טעם בסוגי ההנאות.
טעם אישי של בן אדם הוא דבר חשוב, אבל לא הופך הנאה שהוא מסתייג ממנה לנחותה יותר.
|
|
|
|
|