| נשלח ב-11/7/2007 10:58 |
|
| |
הצורך והבעייתיות שבהסברה חרדית
רוב חברי הפורום מסתייגים, בלשון המעטה, מ"המאבקים הקדושים" של קברניטי מחננו. אולם המסייר בדעת הקהל החילונית בשאול הטוקבקים וכף הקלע של הכתבות והמאמרים ילמד עד מהרה שישנה התנגדות אחרת, שונה במהותה - לא עניינית אלא שונאת ואלימה. שלילה מוחלטת של קיומנו בין במקומות בהם אנו צודקים בין במקומות שאנו טועים, הכרוכה בכל לשון של בוז ואלימות המנויה באבן שושן.
כמובן, ש"ההתבכיינות" הזו (כפי שמכנים זאת המגיבים למאמרי המסבירנים החרדיים) היתה דלק לשלטון שרירות הלב של הממסד שלנו. המימרא "כולם שונאים אותנו" הוותה תומך להסתגרות ולהידוק חגורת "האח הגדול" על בגדיו, טקסיו, אפליותיו וחניכי ישיבותיו. לא רק לפיד ה"גוי" גם דה הרטוך המזרוחניק ופלוני הבעל-הבוס... כולם שונאים אותנו ואין לנו על מי להשען אלא על הגדול ועסקניו מוקירינו. זה המלכוד.
עם כל הרצון להכחיש את השנאה ע"מ לשמוט את הקרקע מתחת רגלי משעבדנו, אי אפשר לעשות זאת.
מאידך, השנאה שימשה כחומר ביד אחינו הסרוגים להטיף לנו לשותפות ואחדות עם מי שאינו שומר תורה. גוש קטיף כבר שינה את דעתם של רבים בעניין זה. עם זאת לא תמה אידאולוגיית ההתרפסות ("אני דתי אבל בסדר - לא כמו [שחורים\כתומים\ירוקים]"), וכך ממשיכה הדינמיקה: כגודל האהבת חינם שדתיים אוהבים חילונים גודל השנאה שהללו משיבים להם.
השלב הבא היה מתבקש, קמו אנשים שהכירו בחשיבות התקשורת וההמון ויזמו הסברה חרדית. מחד בעלי תשובה כגון דני נשיא, שמתוך היכרותם עם העולם החילוני וכח של ארגונים כמו "המכון הישראלי לדמוקרטיה" וכיו"ב הרגישו שיש צורך לשנות את תפיסת עולמם של חילונים כלפי הדת והדתיים ע"י הסברה. מאידך אנשי תקשורת או מרצים חרדיים כאייכלר ונויגרשל שבכושר הרטורי שלהם הרגישו שיש ביכולתם להציב "יהדות בקומה זקופה".
עם כל הרצון הטוב של הנ"ל, ההסברה החרדית אינה פועלת. יתרה מזו ישנן בעיות מובנות בה כדלהלן, שגם מומחיות תקשורתית רבה לא תוכלנה להן:
1. אנחנו לא צודקים בחלק גדול מהמקרים. בעיקר בזעם המופנה כלפינו באי נכונות של המנהיגות לשאת ולתת בצורה אנושית על מאזן החובות והזכויות האזרחיות של הציבור.
2. האידאולוגיה החרדית אכן עויינת את הממסד החילוני וא"כ תמיד כל הסברה תהיה כרוכה בהכחשה מפולפלת של הזלזול בחוק או בהסבר מקומם על עוולות הציוינים. בקיצור: איך מסבירים יפה את המימרא הבאה: "אתם קופה של גזלנים"??
3. ההסברה קשורה לא פעם במפעל "ההחזרה בתשובה", שכן אם אנו צודקים מה זה אומר לגביך?
4. לא ניתן ליצור במה להסברה במציאות של פוליטיקת התקשורת בזמננו. גם טקטיקת היללה על "תקשורת עוינת" לא מסייעת בידינו להגדיל את הבמה. אנשי התקשורת הם שיכורי כח קטנוניים וציניים, כאשר פוליטיקאי מתקיף אותם הם יודעים לעשות ממנו שוטה הכפר. על אחת כמה וכמה תחנוני ומתקפות המקופחים הדוסים מורידים את הסיכויים שלנו לקבל במה. האינטרנט מערער קצת את המונופול, אם כי ההמון המוסת גם הוא מקבל ביטוי רחב יותר ברשת, כידוע.
5. ההסברה לעולם לא תהיה כשוה אל שוה. משתי סיבות: א. כי אנחנו שוים יותר; ב. כי אנחנו שוים פחות.
א. כי אנחנו שוים יותר, נקודה. כך רובנו מאמינים, לא שהאישיות שלנו טובה משל החילוני אלא שהם טועים ואנו עושים את הדבר הנכון - וזה בניסוח עדין. רבים מאחינו הסרוגים מנסים לטשטש הכרה זו או להכחיש אותה. אבל החילוני בעל החושים הבריאים אינו ירא מהפרושים כמו שהוא מריח צבועים. בכל הסברה שאין בה מההתנשאות תהיה בה מן הצביעות.
ב. כי אנחנו שוים פחות - המעט מכל העמים. התורמים פחות מכל המגזרים. המשונים. החלושים. הנתמכים. מי רוצה לשמוע את הטפותיו של הקבצן החלוש? של החברה הכושלת שהפסידה 80% מבניה? חכמת המסכן בזויה.
*
אציע מבט אחר על ההסברה החרדית.
ישנה תפיסה "מזרוחניקית" נאיבית במקצת השולטת גם במסבירנים החרדים. גם אלו שיכנו את משנאינו "נאצים" וכיו"ב, לא מתכוונים אלא למשוך בצמות של הילדה החביבה עליהם. ואם איש עסקים חרדי מצליח ירצו ש"כולם ידעו" , אצל אחינו הסרוגים יש כבר התנהגות אובססיבית בעניין - שיראו אותם, שימחאו להם כפיים, דבר ההולך וממאיס אותם.
איננו מתיחסים אל עצמנו כמיעוט בחברה דורסנית, זה בסה"כ אחינו - החברה' שלנו מהשכונה. במידה מסויימת רעיון ה"אחדות" עשה שמות בקרב מבדילי הקהילות. יש לשוב ולאמץ גישה "גלותית", גישה ש"שכמה שפחות ידעו שיש דבר כזה יהודי". ירבו ויפרצו - אבל בשקט.
אני לא מחפש לא אחדות ולא הכרה, אני מפחד מכוחו של האספסוף וכוחה של רשות ואני רוצה לחיות בכבוד בארצי, להתפתח ברוחניות וגשמיות במינימום הפרעה.
אחרי השואה עמדו החרדים בפני כליה. חלוצים מעטים יצאו לפני המחנה וקוממו את היהדות ההלכתית מהריסותיה. רובם ככולם עשו מפעלם בצניעות, תחת משטר אדיש עד עוין. בניגוד לרושם שנוצר היום, עיקר העבודה לא נעשתה בעשורים האחרונים, הכנסים הגדולים והכח הפוליטי הם תוצר של עמל הראשונים, לא העבודה עצמה. אולי הרס העבודה?
אי אלו מנהיגים בדור השני "הוציאו את החרדים מהארון": בן הישיבה אינו עוד קוני-למל אומלל ההולך בפאתי הסמטאות מחשש בריון ציוני שימשוך בפאותיו, הוא משודר בלויין שר "ימים" לממליכי מלכים וגוזרי גזרות. בני הדור של לפני 20 שנים מסתכלים בערגה על תקופת ההתעצמות החרדית, אך בפרספקטיבה של זמן: לאן כל זה הוביל אותנו?
*
בטרם אסיים את שיר ההלל על הגלותיות, לא אמנע מלהציג את הבעיה. כל זמן שהיינו עם הראש למטה, איבדנו את הנוער. בחור בן 17 לא רצה להיות שייך לרכיכות, למיעוט המתנצל בנימוס על קיומו, הוא העדיף להיות פלמ"חניק עם בלורית. יתכן שהארוגנטיות החדשה הצילו דור של בני נוער. הישיבה בחור הגאה ההולך בחוצות ירושלים, בלבוש של ראש העיר אינו חש במרירות של בן הדור הקודם.
ויש לחלק, דהתם הוה חברת כור היתוך, החילונים באו לדרוס אותך ואת כבודך העצמי בתוך ביתך. הכא הוי נטיה לחברה אזרחית רב תרבותית. אילו היינו מצטיירים בעיני ההמון כ"עדה צ'רקסית" חתומה ונימוסית לא היה דחף לאיש להתגרות בנו, הרי בדור זה סוגדים להבל "איש באמונתו יחיה", ילכו נא עדר ועדר ללא משא ומתן השקפתי שכן "אין אמת מוחלטת" (ח"ו). אם כן, עלינו למצוא את מקומנו בזרימה עם המציאות העכשוית, לא בצלצלי תרועה כי אם בשטח מרעה.
תוקן על ידי לבהעיברי ב- 11/07/2007 10:56:26
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 12:09 |
|
| |
לב העברי בן בנו של לב העברי הגדול
<וכך ממשיכה הדינמיקה: כגודל האהבת חינם שדתיים אוהבים חילונים גודל השנאה שהללו משיבים להם> זו מניין???
להצעתך, לא זו בלבד שאיני יודע אם יש לו ליהודי הרשות להסתגר בבית המדרש, האם התורה ניתנה ליחיד? ביותר, האם לדעתך לולי זקיפת הקומה של שנות הקואליציה, כלום לעולם היו החילונים מתעלמים מקיומו של ציבור הולך וגדל? האם אתה סבור שאם נכנס היום לקונכיה מישהו ישאיר את הקונכיה שלמה? ברצונך או שלא ברצונך אתה משיק למדינה ולעם לא בשפופרת הנוד אלא כמלוא פי חבית. אם כלכלית, אם בטחונית ואם תרבותית. אתה מתכוון גם למערכת מיסוי נפרדת? או שאתה חושב ש'הם' ישתקו כשאתה תתנהל מולם לפי בחירותיך בתוך מערכת המיסוי שלהם.
אם מדינה בתוך מדינה אתה רוצה להקים, עליך להוועץ בבני דודינו היקרים. אם להבלע באדמה אתה מבקש, כבר קדמוך היענים במדבר.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 16:27 |
|
| |
ymy
זו מניין לי? בתוך עמי אנוכי יושב זה 32 שנים.
לגופו של עניין, אני חושב שאפשר לתת להם ליטרת בשר ולהשכיח את עצמנו
אני מדבר על גלותיות אמיתית - כניעה ללא תנאי לדרישות השלטון. אם לא רוצים לתקצב שלא יתקצבו. אל רוצים לתקצב עם ליבה - נעשה ליבה וכו'
כמה שיותר פשרות מוקדמות בעניינים שוים (גיוס, דת ומדינה וכו') כדי שלא נגיע ליום הכפיה המאוחרת שיהיה גרוע יותר.
זו המנטליות הראויה בשלב זה.
אם יאמרו לנו לא למול את בנינו נצא בחרבות ובקבוקי מולוטוב. עד שלא תהיה באמת כפיה אנטי דתית צריך לכופף את הראש בשתי קומות מתחת למה שהם רוצים.
תוקן על ידי לבהעיברי ב- 11/07/2007 16:30:19
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 17:31 |
|
| |
לב,
עוד לפני קום המדינה החרדים תמיד נכחו בפוליטיקה ובתקשורת. את גודלם אינם יכולים להסתיר, והחברה הסובבת תמיד העריכה אותם בהתאם לגודלם.
לא ברור לי בדיוק לאיזו תקופה אתה מתגעגע. וגם אם כן, את הנעשה אין להשיב. ברור שהעבודה נעשתה בעשרים השנים האחרונות. אתה עצמך תוצר שלהן.
נדמה לך שפיל בחנות חרסינה יכול להתנהל כמו זבוב שעל הקיר?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 23:01 |
|
| |
לב
<אם לא רוצים לתקצב שלא יתקצבו. אל רוצים לתקצב עם ליבה - נעשה ליבה וכו'> <פשרות מוקדמות בעניינים שוים (גיוס,>
סליחה, אני לא מתחיל להבין את המודל שאתה מציע.
------- מאיר
|
|
|
|
|
| נשלח ב-11/7/2007 23:16 |
|
| |
המודל הוא פשרנות פוליטית כדי לרדת מהמוקד הציבורי ולחיות את חיינו, בניגוד לפשרנות מהותית לשם "אחדות".
שלויימלע,
אני לא מבין מי הפיל ומה החרסינה, אבל אני חושב שמבחינה דמוגרפית אנו קרובים יותר לזבוב. למרות שכרון הכח האופף אותנו ואת מנגדנו בעשורים האחרונים.
|
| נשלח ב-11/7/2007 23:23 |
|
| |
ועוד משהו שלויימלע
א. אני דיברתי על אחרי השואה, לפני השואה באמת היה לנו יותר כח.
ב. אני לא מתגעגע לשום תקופה. לא בא לי שימשכו לי בפאות, אבל אני פשוט מעריך טקטיקה וקצת צניעות.
ג. לא נראה לי שאני תוצר של מה שאתה חושב. (אולי ההיפך הוא הנכון, יש כאן ניכוס למפרע של תנועה אותנטית שהתפתחה מאז מלחמת יו"כ באופן ספונטאני, ודי בזה)
|
| נשלח ב-11/7/2007 23:31 |
|
| |
אתה מציע ויתור מראש על כל זכות שלא רוצים להעניק לך. אתה יכול לשרוד כך?
חידה: כמה אחוזים מחלל חנות החרסינה ממלא הפיל וכמה הזבוב? רמז: החרדים מהווים קרוב לעשרה אחוזים מהאוכלוסיה והרבה יותר מזה בגיל החינוך.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2007 10:42 |
|
| |
אני חושב שכל הרעיון הוא לשם השרדות.
פתרון החידה: 50 שנים של התרבות ו-6 מנדטים עלובים.
יותר דומה לזבוב בעדר פילים.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2007 13:01 |
|
| |
...ובנתיים, איך לא?
בבחדרי שוב מדברים על "הצורך הגדול שבהסברה"
http://bh.hevre.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2242353
אגב, מרוב זעזוע מהרעיון שלי אף אחד לא התיחס לגוף המאמר על אי היכולת להסביר והסכנה שבלא להסביר. אולי אם תבינו את עומק הדילמה לא תתפלאו כ"כ מהמסקנות.
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2007 13:24 |
|
| |
לב
אתה לא מציע שום מנגנון השרדות, למנגנון כזה קוראים התאבדות. לא רוצה? אל תיתן. תציב תנאים? אני אעמוד בהם ללא מאבק. אין לנו את הפריווילגיה לזלזל בתלות שלנו במדינה, כמה שאתה יותר משתכנע בחולשתנו אתה אמור להבין את זה יותר.
אני מכיר שנים שלשה חרדים שהצביעו ש"ס. לטענתם יש שמונה עשר מנדטים חרדים. האמת אי שם באמצע.
גוף המאמר שלך מציב דילמה, היא נכונה ודי מדויקת, הבעיה היא אכן עם המסקנות העולות שלדעתי הן לא אפשריות וגם לא יפתרו את הבעיה.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-12/7/2007 19:38 |
|
| |
ב"ה מהחרדי כבר א"א להתעלם: א. מהטעם ששלוימע כתב שהחרדים כבר אינם זבוב אלא פיל.
ב. מהטעם שהחרדים התחילו לקלוט (אם כי בתהליך זוחל ולא כ"כ מודע) שהם אזרחים שווי זכויות, ושאינם האיסקופה הנדרסת. ואף למעלה מזה- החרדי הפשוט היום בסתר ליבו שואף לשלוט על החילוני (ע"ע אמנון יצחק, ש"ס, ועוד ואכמ"ל), וממילא כבר לעולם לא יוכל לחזור ולהיות היהודי של הפריץ שמתעלל בו ככל אשר יחפוץ (אם כי עדיין יש הרבה מאוד להתקדם בנושא).
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2007 00:04 |
|
| |
בוחן
כל חלומותיך יתנפצו ברגע שהזבוב\פיל יעלה על העצבים של החפשים והם יפרידו את הדת מהמדינה גם באמריקה ובאנגליה היהודים הם אזרחים שווי זבויות אבל הם יודעים גם שהם מיעוט קטן,הפתגם אומר שהכלב מקשקש בזנב ולא להיפך.
מה תעשה אם מחר יחליטו על משטר נשיאותי? מה יועילו המנדטים? או אם יוחלט על בחירות
אזוריות במקום יחסיות?
|
|
|
|
| נשלח ב-13/7/2007 09:59 |
|
| |
וואסער
גם אם יפרידו את הדת מהמדינה- ברגע שהחרדים בעלי מודעות ושאיפה אידיאליסטית לשליטה, הם ימצאו את הדרכים להשפיע על הרוב שאין לו גב מוסרי ואידיאולוגי הפוך.
הדוגמא מאמריקה אינה נכונה. שם אין ליהודים כל מטרה להשפיע על הפרהסיה.
אני אגב בעד החלפת המשטר לנשיאותי, וביטול המפלגות הדתיות. יש הרבה יותר סיכוי להשפיע מבפנים מאשר מבחוץ (ע"ע השפעתו של פייגלין בהצקה לשרון בהתנתקות, "מורדים" וכו', לעומת השפעתם של האיחוד לאומי והמפד"ל בעניין).
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2007 10:27 |
|
| |
הבוחן,
אזרחים שווי זכויות או מתכחשי אזרחות פטורי חובות?
על זה אני בדיוק מדבר. אילו היינו נושאים ונותנים בהגינות על חובות וזכויות אזרחיות (אני לא נכנס כרגע אם אי ההגינות מוצדקת, יתכן מאד שכן) אז היינו יכולים גם להסביר את עצמנו ואפילו לנסות להשליט את דעותנו.
כל זמן שאנו נוהגים לשלטון כפריץ - זו עסקת חבילה. אנחנו חייבים גם להוריד פרופיל, כך יאה וכך נאה.
...ופשוט אין מה להסביר.
|
|
|
|
| נשלח ב-15/7/2007 13:07 |
|
| |
לב העברי
לפי מיטב הבנתי , המוקש היחיד הוא סוגיית הגיוס , מעבר לכך אין עוד תחום בו המצב הוא שהחרדים לא יכולים לקבל את כללי ההגינות. אני חושב שבתחום הגיוס יש היום פתיחות רבה בצד החילוני לפשרות, כבר לא כל כך שומעים כל מיני פופוליסטים רוכבים על הגל של גיוס החרדים , היום כל מי שעוסק בנושא מבין שלעולם לא יהיה גיוס כזה ושעדיף לעקוף את המוקש הזה , השמאלנים ממר"ץ מקדמים רעיונות של שירות לאומי ופטור מטעמים מצפוניים לכל מי שרוצה (ומפלגת שינוי הלכה פייפן) . כך שאני חושב שקביעתך שצריך לקבע איזה מערכת חולנית של עוולות ועוולת שכנגד (אעקור לך עין ואתן לך לעקור לי עין בתמורה) היא מוגזמת לחלוטין.
מאידך , מעניין באמת מה הסיבה שהחרדי המצוי אינו מסוגל להבין שיש קונפליקטים אמיתיים וחושב שהכל תולדה של שיווק והסברה. מהיכן עוצם הנאיביות המתגלמת במחשבה הזאת שהפרשיה המשעשעת האחרונה היתה אמורה להפוך לאיזה קו פרשת מים בכל יחסי חרדים חילונים , כאילו עתה הוצא כאור משפט וצדקת החרדים זוהרת באור יקרות לאחר שהוברר שרודפים אותנו חינם ורק כשלון הסברתי אשם בכך שאחינו התינוקות שנשבו לא שמו לב לכל זה.
חלק מזה בודאי נובע מהפרדת האוכלוסין , כשכל מה שאתה יודע על הצד השני נגזר מעיתונות בעלת אג'נדה משלה , אין לצפות שתיצור לך מושג נאמן . אבל השאלה היא למה המושג שנוצר הוא דווקא כזה שהכל עניין של הסברה . לדעתי יש כאן שני יסודות , האחד הוא היסוד חוסר היכולת להכיל מורכבות מחשבתית ברמה כזאת שתאפשר להבין שגם בני דעת ושבפניהם כל האינפורמציה הרלוונטית עלולים לעצב לעצמם עמדה שונה , הרי אם יתכן כזאת , למה זה אנוכי? אם יש כאן משהו שאינו ברור ופשוט לחלוטין ומכל וכל , שגם אדם בעל הבנה יכול לסבור בו אחרת , אולי יכול גם להיות שהצד השני צודק ? זוהי מורכבות מחשבתית שכל החינוך החרדי דהיום מכוון כנגדו . והיסוד השני הוא הרי אהבת ישראל , לא קל לשנוא יהודים (חוץ מאשר קומץ הרשעים המסומנים כאליטות וכאשמים בכל) , לכן במקום ליחס את העמדה השנייה לרשעות ולשנאה (סתם עמדה לגיטימית שונה לא יכולה לבוא בחשבון בשל היסוד הראשון) , מייחסים הכל לשטיפת מוח תקשורתית ולבורות .
|
|
|