| נשלח ב-25/7/2007 16:10 |
|
| |
בני ברק החדשה
שלום לכל החברים. אני כותב בעצכ"ח, אינני חרדי, וכאן אני אורח פורח.
אני בא בהצעה שתפתור לכאורה את בעייתו הכלכלית של הציבור החרדי לדור שלם, בלי לעורר שום התנגדות אידיאולוגית. מאחר שרוב תושבי בני ברק, אני חושב, הם לומדי ישיבות וכוללים, מורות,ובעלי עסקים הפונים בעיקר לקהל הפנים-חרדי, למה הם צריכים לגור באיזור היקר בארץ? יתאחדו כל הרבנים והאדמורי"ם ויחתמו עם יזם ועם הממשלה, שתשמח על היוזמה, הסכם להקמת בני ברק חדשה בנגב. כשהעיר תהיה מוכנה יתחילו למכור את בני ברק המקורית- בכמה שלבים כדי לא ליצור נפילה במחירים, ולעבור לדירות החדשות. העודף יספיק לדור או שניים נוספים של לומדי כוללים. לחילופין הוא יכול להיות לשמש להכשרה מקצועית, הקמת עסקים ועוד- זו כבר החלאטה פנים חרדית.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2007 17:23 |
|
| |
מזמן חשבתי שהיה ראוי לעודד את פיזור האוכלוסין בעזרת האוכלוסיה החרדית. הרי לא צריך אזזורי תעשיה וכוד'.
|
| נשלח ב-25/7/2007 17:31 |
|
| |
זילבר
היות שאני קצת מכיר אותך וכנראה לא התכוונת להתלוצץ, אנסה להראות כמה נקודות ראשוניות מדוע אין ממש בהצעתך.
א. בכל מקום שהחרדים באים המחירים עולים באופן חסר שליטה, ראה השכונות המתחרדות בי-ם. הסיבה היא האקסיומה החרדית שלכל זוג יש דירה. ב. גם נשים חרדיות צריכות תעסוקה מינימלית, ראה המשבר התעסוקתי במודיעין עלית. ג. העודף יספיק לכל משפחה כדי לחתן חצי ילד ותו לא. ד. גם אם יקחו את כל הרווח למחיה, כמה שנים אפשר לכלכל משפחה בת שש נפשות ממאה אלף דולר? מקסימום שבע שנים בעניות.
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2007 19:53 |
|
| |
הרעיון של זילבר הוא מעניין, גילגלתי אותו ביני לבין עצמי כמה פעמים בווריאציות שונות.
בעל דירה בב"ב או ברמת שלמה יכול למכור אותה במינימום שלוש-מאות אלף דולר, לקנות דירה בברכפלד, ביתר, עמנואל, קרית אתא, טבריה, באר שבע וכו', ואת העודף להשקיע ולהתבסס כלכלית. אם אלפיים משפחות חרדיות יעקרו לפריפריה, וכל אחת תחסוך מאתיים אלף דולר מהעודף, יש לך ארבע מאות מיליון דולר להשקעה כלכלית. אם העברת חמשת אלפים משפחות - יש לך מיליארד דולר להשקעה. אם הממשלה תבין את הפוטנציאל ותעודד את זה אפשר להגיע לתוצאות יותר גבוהות.
אברך פשוט מב"ב יכול לעקור לשלומי ולהשקיע מאתיים אלף דולר. לא חבל?
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2007 21:15 |
|
| |
מובן שהרעיון אינו מעשי כי: א. מי יקנה דירות כמו אלה שבבני ברק ב. בודאי תהיה נפילת מחירים ג. מי בכלל יכול לשכנע את תושבי בני ברק לעבור לנגב
אמנם מה שהוזכר כאן נכון: משפחה בבני ברק או בירושלים - בעלת דירה - יכולה לסדר עצמה כלכלית, גם בלי לעבור כלל למגורים במקום רחוק.
לדוגמה: כל מי שברשותו דירה ששוויה שלוש מאות אלף דולר ימכור אותה, אם ישקיע בקרן נאמנות (אפילו כמו "שוהם" המנוהלת ע"פ ההלכה) יכול להגיע לרווח של לפחות 20% בשנה, שהם משכורת חדשית בגובה חמשת אלפים דולר לחודש, ישכור דירה באלף דולר לחודש (בבני ברק או בירושלים!), ויישאר בידו סכום של ארבעת אלפים דולר לחודש למחיתו. הסכום הבסיסי (המספיק לחתונת עשרה ילדים בתנאים צנועים) נשאר בידו. ככל שמשתמש בכסף לחתונת ברבות השנים, הרווח השנתי ירד, אבל גם הוצאותיו לדירה ומחיה קטנות עם הזמן.
(גם אם ישקיע את הכסף בצורה סולידית ויקבל רק עשרה אחוז לשנה, יקבל סכום של עשרת אלפים שקל לחודש, ויוכל גם לשכור דירה למגוריו וגם להוסיף להכנסתו סכום נכבד מאד)
הצעתי את הענין לפני כמה ממכרי שיש להם דירה כזו, אבל חיים בעניות קשה כבר שנים, ומשום מה הרעיון נראה להם בדיחה, או שגעון, ואינני מבין למה.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2007 21:49 |
|
| |
מורי ורבותי
אגלה לכם סוד כמוס בגלל שאתם חברים שלי, אבל דירבאלק, אל תגלו לאף אחד. אני חי ככה, זו המשכורת שלי.
זו לא דרך לרבים, זה דורש שלוות נפש ועוד תכונות צנועות שלא אמנה כאן מרוב ענוותי המפורסמת.
יעקב
התכנית שלך מזכירה את הפירמידה הידועה. שלח לי חמש שקל והכנס לרשימה שכל אחד ישלח לך....
מיליארד דולר להשקעה??? מה עלה לך בראש? מי יקנה את כל הדירות? באלו מחירים? מי ינהל את ההשקעה? לכמה נפשות זה יספיק? למה קבוצות אוכלוסיה אחרות לא מתפרנסות ככה?
מה המצאת פה כלכלת מילניום?
רבותי! זה נשמע כאילו המצב הכלכלי שלנו משעשע אתכם אם אתם מצליחים ככה להתבדח. החיים אינם סרט בידור. בשביל פרנסה צריך לעבוד, ככה זה בעולם הזה. בדיוק הקהילה הכי מובטלת במשק חולמת להפוך לביל גייטס שכספו עובד בשבילו?!
------- מאיר
|
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2007 22:55 |
|
| |
מובן שזה רעיון ליחידים בלבד, הרי ערך הדירה הוא לא אבסולוטי, וברגע שקבוצה תעזוב, במיוחד אם באופן מאורגן ומתוכנן מראש, המחירים יצנחו ברגע, ענין פשוט של היצע וביקוש. אגב, טום קלנסי בספרו "חוב של כבוד" משתמש בעובדה דומה של ערך קרקע מופקע. שם מדובר על יפן. הנקודה היא שכשתבוא לממש את הנכסים בהיקף משמעותי (בדוגמה שם מדובר שהבנקים ייאלצו לממש את הקרקעות הממושכנות כעירבון להלוואות ענק), תמצא את עצמך עם כלום כסף ביד, יחסית לערך "בספרים", אף שהערך הזה אמיתי לחלוטין כשמדובר בקניה/מכירה בצורה נקודתית.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/7/2007 23:58 |
|
| |
תשובה לזילבר
כמובן שהנושא של זילבר היה אחר, וא"כ תגובותיכם הם בגדר "קלאצ קשייעס".
השאלה היא האם שייך למצוא פיתרון כלכלי שיאלץ את אברכינו התפרנים לרדת מרמת חייהם הגבוהה יחסית, ובתוך כך לשמור על התמיכה החברתית הבני ברקית ( - שזה התירוץ לדרוש דירות בב"ב כידוע).
לענ"ד, ופה נזדקק לתשובות ההם, הנושא הכלכלי אינו עומד בראש מעייניהם של אברכינו. הראיה שכולם פחות-או-יותר מסתדרים, וגם אם אינם מ"מ זה נחשב כבעיה שולית יחסית למגזרים אחרים, עקב מנגנון מסועף של עזרה פיננסית לצורותיה השונות.
ממילא, פיתרון זה אינו אקטואלי מכיון שהמצב לא כ"כ רע, וגם אם כן אינו רע ברמה של מהלך עם כ"כ הרבה בעיות טכניות.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2007 00:40 |
|
| |
אני רואה ש"מנחם מנדל" מתקופת ההשכלה קם לתחיה בפורום זה. שיהי' במז'ט.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2007 00:51 |
|
| |
רווסאר
מנו הדה מנחם מנדל?
זה קשור במיוחד לאשכול הזה?
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2007 01:46 |
|
| |
שרגא
לפי הבנתי זילבר טוען שלדירות בבני ברק יש ערך שנגזר מהיותו אחד האזורים היקרים בארץ , ללא קשר לעובדת היותו מרכז חרדי , אם החרדים יעזבו באופן מאורגן , יהיה מי שירצה לקנות מהם את הקרקעות (כנראה אנשים מהציבור הכללי שחשוב להם לגור בגוש דן קרוב להיכן שיש מקומות עבודה וכדו' ) . במלים אחרות , יש כאן איזה חוסר יעילות , לחרדים לא משנה אם הם גרים כקבוצה במרכז או בשוליים(כנראה כי הם לא כל כך עובדים), זאת אומרת שיש בידיהם משאב מוגבל (=סמיכות למרכז) שהם לא עושים בה שימוש , בזמן שאחרים שיש להם שימוש לכך יהיו מוכנים לשלם עבור המשאב . לא מדובר במשהו שקיים בספרים אלא במשהו ממשי מאד , כי המחיר לא מופקע , לפחות חלק מההפרש בין ערך דירה בדרום לבין דירה בגוש דן נובע מערך הסמיכות למרכז.
אין זה אומר שאני מסכים עם טענה זו , אני רק מסביר אותה לפי הבנתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2007 03:42 |
|
| |
מייציץ (כך ראיתי מכנים אותך), יש בזה משהו אבל לענ"ד זה לא יביא את ההפרש המדובר, זה יהיה הרבה פחות משמעותי.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2007 11:26 |
|
| |
[מאיר
מנחם מנדל הוא אחד מספריו המצחיקים והטובים ביותר של שלום עליכם. הספר מורכב מאוסף אגרות ששולח, כביכול, מנחם מנדל לאשתו ושם הוא מספר לה כל כל הלופט געשעפטן שהוא מתכנן. כל אגרת מכילה איזה יוזמה אחרת כשאיגרת לאחריה מסופר בהערת 'עיקר שכחתי' הקריסה של היוזמה הקודמת.
'מנחם מנדל' נחשב למייצג הביקורת המשכילית על היהודי הסוחר שראשו בעננים. מבחינה זאת כנראה שזה קשר לאשכול ואף בעצם קשור להודעתך שלך.
בכל מקרה, אני הק' ממליץ בחום על הספר עדיף כמובן בשפת המקור.
למדתי לסגור הודעות מספרן]
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2007 12:44 |
|
| |
שמרן
נו, למדת משהו. (יכולת ללמוד את זה גם מאמשלום)
שווה ללמוד את שפת המקור בשביל זה?
------- מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2007 13:51 |
|
| |
כאמור, קראתי את זה רק בשפת המקור לכן איני יודע איך התרגום העברי. בנוסף לכך יש פולמוס מייגע בין המומחים איזה תרגום לספרי שלום עליכם טוב יותר: התרגום הקלאסי של חתנו י"ד ברקוביץ, שנעשה בהסכמת השווער, או זה החדש של אריה אהרוני.
לעצם העניין, נראה לי שבשל הקרבה המהותית בין היידיש לעברית התרגום מצליח להעביר את רבדי הרומן והשפה. כך את 'צמח אטלס' של גראדה קראתי גם במקור וגם בתרגום, ולדעתי הענייה התרגום לא נופל מהמקור. ציטוטי חובות הלבבות ובחינת עולם שברומן עדיפים בגרסה העברית מאשר במקור.
[לתומי חשבתי שאמשלום קבלה מספרן, ועתה רואה אני שיש מקורות קבלה נפרדים ועלי לבחור ביניהם]
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2007 15:05 |
|
| |
חרדים פועלים אמנם באופן עדרי, ואני מבין שעל עיקרון זה מבוססת ההצעה של זילבר,
אבל חרדים גם מאוד מאוד לא אוהבים שינויים. (חוץ ממתי שהם ממש ממש נאלצים.) ועל זה לבד צפויה הצעתו ליפול
|
|
|
|
|