בית פורומים אגודה אחת

מטרת האגודה 'הפיכה' או יצירת אלטרנטיבה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/11/2007 19:49 לינק ישיר 
מטרת האגודה 'הפיכה' או יצירת אלטרנטיבה?

לכל בן אנוש צרכים ורצונות, גם לציבור החרדי וגם לאנשי א"א ודומיהם. אל לה לאגודה להתעלם מצרכיהם של רבים אחרים שלא חפצים לצעוד בדרכה של 'תורה עם דרך ארץ', בעצם נגד החתך העיקרי בציבור שנוהה אחר העדר.

רוב הציבור החרדי לא דוגל בשיטת א"א (לפחות פורמלית), אלא הולך בתלם המצומצם שמתווים גדולי הדור ובעיקר חצרותיהם. בחירתם היא כבודם. מי הוא זה אשר לו הזכות לשלול את זכות הבחירה החופשית לבחור בדרכם שהיא מוגבלות הבחירה, הרי בחירה להגבלה גם היא בחירה. סביר להניח שאנשי א"א דוגלים בפלורליזם, בהבנת אנוש בסיסית. גם לאותם אחרים שלא חושבים כמו האגודה, ישנה זכות קיום ואפשרות לקבוע לעצמם את איכות חייהם ואג'נדה משל עצמם. יש להם צרכים אנושיים מסוג אחר, אולי זה נובע מחינוך (אילוף) שונה, אולי מסיבות אחרות ואולי אף ללא כל סיבה אידיאולוגית אלא חברתית אגואיסטית. אבל ודאי שרצונו של כל אדם באשר הוא, הוא כבודו.

הרי בעצם זו הטענה של א"א – תנו לנו לחיות את חיינו, תנו לנו להקים קהילה משלנו, אנו נחנך את ילדינו ע"פ דרכינו, אנו לא ניצור סטיגמה שאדם עובד אינו בן תורה וכו'.

א"כ מדוע כ"כ קשה להקים את הקהילה בשטח, מדוע אין אנשים מוכנים לצאת בגלוי ולהכריז ולהצהיר? מדוע כל הרבנים והיועצים של האגודה נמצאים מאחורי פרגוד כבד? כנראה שישנה יראה מהחברה הקיימת.

כאן צריך להבחין מהי מטרת האגודה. האם מטרתה היא ליצור אלטרנטיבה לקהילה החרדית הקונבנציונאלית כיום, או לשנות את הקהילה החרדית ע"פ חשיבתה ולגרום לה לנהוג ע"פ המתווה של א"א. אם מטרת א"א היא כהצד השני, מה שונה האגודה מכל מסיון בעולם? יתר ע"כ מה היא שונה מאותה קהילה חרדית טוטליטרית שקיימת כיום? (אולי לשיטת ר"ס צריך ליצור טליבאן כנגד טליבאן...). לכאורה אני מבין שמטרת האגודה היא ליצור אלטרנטיבה וחלופה לקהילה העכשווית בצורה יפה ובדרכי נעם.

משום מה נראה לי שהאגודה פועלת ליצור מרד ציבורי. מרד כמוהו כהפיכה, נסיון השתלטות. כל כינוסי החשאי והכתיבה האנונימית ההתקפית והמתריסה, משדרים אסוסיאציות של קשירת קשר ותכנון מרד. לדעתי זו טעות.

אמנם ישנה בהקמת האגודה ובכינונה בציבור בעיה מובנית – אנשים לא ישושו לצאת לרחובה של עיר ולהכריז "אני דוגל בשיטת א"א", מפני שאם האגודה לא תצליח להתרומם נמצאו אותם האנשים קרחים מכאן ומכאן – ללא קהילה כרוחם ומנודים ממושבם הקודם.

איך פותרים את הבעיה הנ"ל?

אין לי דרך ברורה להציע למעלתכם, אבל נראה לי כמושכל ראשון לא להתגרות ולא להתחרות עם הציבור החרדי הפנאטי. אם הקליקה של חצרות הרבנים תחשוב שחותרים תחת מושבה, היא תילחם על כסאה ועל קהלה מלחמת חורמה (בעצם מה היא עושה כרגע?!).

נראה לי שהרבה מן הכתיבה כאן בפורום היא כתיבה מתגרה, עיינו לדוגמה בהצעת ר"ס לנקוט בכל צעד שהוא להפיל את ה'טליבאן' אפילו ע"י הלשנה והיזק – טרור נגד טרור. במחשבה ראשונה ופשטנית ר"ס צודק, הם מיצרים את צעדי מי שלא הולך בדרכם, מטילים סנקציות – מידה כנגד מידה, עין תחת עין. אבל אם האגודה תחשוב על מטרתה האמיתית ולא תיכנס לאקסטזה של נקמנות, היא תישאל את עצמה: מה יצא לה מכל זה? מלחמה? עימות? הרי הסיכוי שא"א תצא את העימות וידה על העליונה, שואף לאפס (אלא עם ר"ס והשאר סוברים שא"א כמוה כחשמונאים ויפלו רבים ביד מעטים וחזקים ביד חלשים ובלחמת מצווה הכתוב מדבר).

כמו שכתבתי, אין לי להציע לכבודכם מתווה ברור איך האגודה יכולה להשיג תוצאות, להשתית קהילה בנויה עם מוסדות וכל הנחוץ לחינוך ותעסוקה וכמובן גם ת"ת. אבל ברור שצריך להבדל, לנטוש את הקהילה ולא להילחם בה. אינני חושב שמישהו חושב אחרת וסובר שצריך להילחם ביד אחת ולנהוג כמסיון ולסחוף קהל ביד השניה.

א"כ מדוע התחושה היא של קשירת קשר? של מחתרתיות? נכון שלא שייך להכריז על קהילה ללא קהל. נכון שכל אדם צריך לעשות שיקול דעת האם הוא נוטש את הקהילה החרדית העכשווית. אבל ע"י מלחמה בקהילה, האגודה לא תתרומם אלא תירמס כעוד קבוצה שולית וקטנה שניסתה את כוחה בהנהגת הציבור ואפילו לא תירשם בהסטוריה.

איך להבדל ללא עימות?

זה תהליך ארוך וקשה. מכיוון שהוא אינו 'זבנג וגמרנו', אלא אט אט להבדל ממוסדות החינוך הנשלטים ע"י הציבור הפנאטי, ע"י דוגמה אישית איכותית שאפשר להיות בן תורה ללא פנאטיות וכו'. ככל שיווצר יותר ביקוש לחלופה כך ההצע יהיה גדול יותר. לדוגמה אם בנות שמגיעות לגיל סמינר (והוריהם השולחים אותן) לא ילחמו להגיע לסמינר הפנאטי שכיום נחשב מס' 1, הם יגרמו:

א.      לסמינר היותר פתוח שאליו הן הולכות להתרומם יותר וככל שהביקוש אליו יגבר כך הוא יחשב יותר מיינסטרים.

ב.       לסמינר שאליו הן לא הלכו, לרדת מגדלותו וממילא מהשפעתו. אולי אף אותו הסמינר ישנה את מתווה הדרך שלו עצמו.

ג.        כלל הבנות שקבלו חינוך יותר ליברלי יגדל, וההשפעה הציבורית מאותן בנות על חברותיהן אינה נעלמת.

אמנם גם בדרך זו העסקנים ילחמו, אבל יהיה להם הרבה פחות במה להאחז והם ירוצו אחרי הרוח.

כמובן שלא כל מה שהאגודה עושה זה חיכוכים והתגרות, ישנו את האשכול שמציע מקומות עבודה, ישנם דיונים אקטואליים ללא ארס שנאה. אך לפעמים הרבה פעילות טובה יכולה להגדע ולהחרב ע"י מלחמה ושנאה.

אפשר לסכם את דברי במשפט הידוע "הסוף לאלימות מתחיל בך".

אשמח אם יעלו הכותבים עוד הצעות ורעיונות לשינוי ללא גירוי.

מ. זוהר

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2007 22:36 לינק ישיר 

המחתרתיות הינה מאפיין של כל ניצן התארגנות אלטרנטיבית בחברה טוליטרית.   נגזרת הכרחית של המציאות וכורח בל יגונה.  ויותר משהיא מלמדת על אופי המסתתרים תחת סינורה, היא מלמדת על החברה שממנה מסתתרים. ועל הא קא בכינא.

מה שמביא אותי לנקודה השניה:

מהיכרות עם כמה וכמה מחברי הפורום, נראה לי שלא מדובר במתקני עולם עם יומרות הנדסה חברתית.  יומרות גורפות אלו הינם בד''כ מאפיינות את הכוחות הקיצונים והקנאים.

אני לא מזהה אג'נדה חובקת ''חרדיות'' החותרת לשינוי מהותי ולמהפכה משדדת מערכות, אלא חתירה להסרת רובד אנורמלי ברדיוס הקרוב.  מה לי אם חסיד סטמאר במונרו בוחר שלא ללמוד ולדבר את שפת המדינה ולדבר אחרי שנות דור לאחר הגירת סבו במבטא רומני קרפטי? כמובן שלו היה בידי לשחק למספר שעות את תפקיד מנהל העולם הרי שלא מן הנמנע שהייתי לוחץ על כמה כפתורים אדומים, אלא שבמציאות יש נטיה להתמקד בשינויים שיש להם השלכות פרקטיות על חיינו, המלווה בהכרה שאין ענין לשנות את העולם הן מצד הפרקטיות והן מצד הספק שתמיד מקנן לפחות ביחס לנכונות כפיית אג'נדה אישית ברמת הקוסמוס (הכרה שמציבה את המתונים הפרגמטים בעמדת נחיתות מול אלו הבטוחים שהקב''ה מדבר אליהם ישירות ונותן להם הוראות איך לנהל את העולם).

הייתי אומר שרוב השיח מתמקד בהגדרת מרחב התמרון הלגיטימי של היחיד ואו של קבוצת היחידים, ולא ברמת המפלגה.  אולי יש כאן קריאת תגר חתרנית מבחינה צורנית על עצם הגדרתנו האקסלוסיבית כמפלגה (מה שמנקודת מבטם של דיקטטורים חרדים מסויימים נתפס בהחלט כסכנה קיומית) ומחאה על העדר  הלגיטימיות של תת קבוצות אוטונומיות מצד הממסד.

יתכן שאני מדבר רק מהרהורי ליבי, שכן אני הייתי מעדיף שהאגודה תמנע מיומרות הנדסה תרבותיות ושאר משימות שהינם בתחום אחריותו של היחיד.

ועל השאלה הקרדינלית על פני החרדיות לאחר הסרת הרובד האנורמלי מעל פניה נאלץ לדון בפעם אחרת. האם יש קשר הדוק ומהותי בין החרדיות ובין האנורמליות המאפיינת אותה, או האם מדובר ברובד הניתן להסרה ללא השפעה מהותית על הרבדים המהותיים שמתחתיה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2007 23:15 לינק ישיר 

mzohar

היות ול"אגודה אחת" עדיין לא התמנה דובר, אני סבור שאין אפשרות לדבר על "מטרת" האגודה, או על "שיטת" האגודה. לכל אחד מהמשתתפים בדיונים של "אגודה אחת" בפורום בעלונים או במפגשים, ישנן מטרות ושיטות משלו. הנקודה שבעיני היא אכן העניין המרכזי של "אגודה אחת" וכבר כתבתי זאת פעמים רבות, היא עצם היכולת של אחד ואחד להשיח את אשר על ליבו. העובדה שבציבור החרדי כיום אינך יכול להעלות אפילו בסביבתך הקרובה כמו משפחה וחברים, תהיות כאלו ואחרות אודות הנורמות השונות הרווחות במחנינו, ועל אחת כמה וכמה להעלות ספקות בנוגע ליסודות "דעת התורה" וההשקפה המסורה לנו מדור דור, מתוך חשש לפגיעה ולנזק אישי רב, היא הדבר החמור ביותר והוא הרה אסון לקהילה החרדית עצמה.

ההשתקה של כל עמדה שאיננה מיישרת באופן אוטומטי קו עם הנורמה השלטת, גם אם מדובר בשאלה הבאה מכוונה טובה ומתום לב, היא דבר הרסני ובעל נזק רב ביותר. במקרים רבים ניתן לומר שדווקא אילו ניתנה לאדם האפשרות להביע בדרך כלשהי את רחשי ליבו ואת הלבטים והספיקות המטרידים אותו, היה בכך בכדי לשכך מעט את המבוכה בה הוא שרוי. הפחד מלהעלות את המחשבות באופן גלוי, גורמת במקרים רבים לתסיסה פנימית חזקה ולחוסר אימון בקיומן של תשובות מניחות את הדעת.

הבחירה החופשית שעליה אתה כותב, היא בדיוק זו העומדת מול עיני בכל הנוגע להקמתה ולהתרחבותה של "אגודה אחת". החובה לאפשר לכל אדם לבחור באורח החיים העצמאי שלו ללא הכתבה בדרכים שונות ומשונות, היא צורך בסיסי של אנשים רבים מאוד בתוך המחנה החרדי. ההיתממות הקבועה בנוסח "אלו הם הכללים הנהוגים כאן, אם אינך מעוניין כלך לך למקום אחר", היא שקרית ולא הוגנת. כמובן שכל דיקטטורה באשר היא יכולה להשתמש בטיעון זה ולהציע לנתיניה להגר בעירום ובחוסר כל לדמוקרטיה שכנה. עובדה היא שבעניינים רבים הנורמות אינן נקבעות על פי רצונם של אנשים, אלא על ידי מיעוט קטן המצליח להכפיף את הרוב לכללים שלו. אותם אנשים אינם מעוניינים לעזוב את אורח החיים החרדי ואת סביבתם החברתית למקום לא מוכר ולא ידוע, רק בגלל שאינם שבעי רצון מכפיית קודי הלבוש שנכפו על ידי מנהלי הסמינרים ובד"ץ "משמר התורה" / מהאיסור על ההשתלמויות / מהחובה להחזיק פלאפונים הכשרים / מהרמה הנמוכה של לימודי חול בתלמודי התורה / מהנוהג לרכוש דירה לילדים / מהאפליה במוסדות החינוך של ספרדים; בעלחי תשובה; בעלי בתים וכיו"ב. לא כל אי נחת מהדרך מצדיקה עזיבה של החברה, או לחילופין קבלה מוחלטת של הנהוג בה. זכותו הלגיטימית של אדם חרדי לצפות לפחות כפיה בחייו האישיים, ללא הזדקקות להקמת חברה אלטרנטיבית. אנשי "אגודה אחת" לא נראים לי בשום אופן כאלו הסבורים שעליהם לפעול לכפות בדרך כלשהי את תפיסת עולמם על כלל החברה החרדית.

הדיאלוג הפתוח אודות בעיות העומדות על סדר היום של הציבור החרדי, איננו אמור להיות רק נחלתם של קוראי תיגר ובעלי עמדות אופוזיציוניות. גם אלו הרואים - במידה רבה של צדק - את הציבור החרדי כחברת מופת חסרת כל רבב, מודעים לכך שעל סדר יומה של קהילה זו עומדות סוגיות כבידות משקל כמו נוער השוליים; המצוקה הכלכלית של יחידים ושל מוסדות; יחסי דתיים חילוניים; מצוקת הדיור ועוד כהנה וכהנה. סוגיות אלו מצריכות גם הם חשיבה וניתוח של הגורמים לבעיות ועל הדרכים להתמודד איתן. אם ניקח לדוגמא את עניין התעסוקה, אין צורך לטעון שהקמת ה"כוללים" הייתה טעות בשביל לחפש דרכים להגדיל את שיעור הגברים המועסקים, אלא די להבין שהנסיבות השתנו וכיום יש צורך בפעילות שלא נדרשה בשנים עברו.

אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-9/11/2007 00:05 לינק ישיר 

נראה לי שיש כשל בניסוח השאלה שבכותרת ומכאן התשובה.
יצירת אלטרנטיבה חרדית היא הפיכה במלא מובן המילה. חרדיות כפי שהיא מוכרת כיום בישראל היא חסרת אלטרנטיבה מעצם הגדרתה, ההפיכה הגדולה היא שיש אלטרנטיבה.
ניתן לומר שגם מי שיבחר בדרך הקיימת, אם יעשה זאת לאחר ששלל את האלטרנטיבה הרי גם הוא חלק מההפיכה, שהרי הוא לא כאן כי אין משהו אחר אלא כי הוא רוצה כך.

המחתרתיות היא משום הסיכון שיש בהתאחדות של המשוכנעים. לי באופן אישי אין שאיפה לשכנע את מי שלא רוצה להשתכנע. איני מתמקד גם בשיכנוע של מי שרוצה להשתכנע. חשוב לי מאוד לאסוף את המשוכנעים. כיום זה מחתרתי ולא מבחירתנו.

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2007 00:47 לינק ישיר 

הפיכה.

למרות הקשיים וההשגות והחששות הרבים שיש גם לי, אני בעד הפיכה.

אם נתכוונן להפיכה, יש סיכוי לא רע לשינוי. איטי, זוחל ורצוף קשיים שונים. אם נתכוונן לשינוי איטי וזוחל לא נשיג כלום.

הריטוריקה צריכה להיות חדה (אך לא מתריסה או מתגרה סתם) וממוקדת - יש צורך בשינוי, ואם הרבנים או המנהיגים לא ישכילו להביאו בעצמם, הוא יבוא מן השטח. לטעמי, בראש וראשונה בתחום החינוך. צריך לומר את זה בקול רם וצלול וללא מורא. בנים צריכים ללמוד אנגלית בתלמוד תורה. ומתמטיקה, ולשון, והסטוריה, וגיאוגרפיה וכל מה שבנאדם נורמלי צריך לדעת.

וחומש, כי גם תנ"ך לא מלמדים כמו שצריך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2007 01:16 לינק ישיר 

מ זוהר
 אכן דבריך נכוחים המה 

אצטט את שאמר הרב קוק (בערך)

"הצדיקים אינם קובלים על הרשעה אלא מוסיפים קדושה"

כך צריכה להיות גישתינו
בהחלט טוב נעשה אם ניקח יועץ אסטרטגי ואיש פירסום שידעו להעביר נכון את המסרים שלנו בצורה חיובית כדי  שרבים יוכלו להזדהות עמה.

ברור לי שבין כל שאר הכותבים לפני, הגם שהם כותבים 'הפיכה' הם אינם מתכוונים לאיזה מחתרת בסקית או פת"ח אלא להפיכה מלשון שינוי דרסטי היפוך מצב.

עת לעשות, הקב"ה מחכה לנו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2007 02:35 לינק ישיר 

ר"ס,

אני רואה שאתה סבור שאין להקים דרך חדשה אלא לשפץ את הישנה. אתה סובר שצריך להוריד רובד אנורמלי וכך לכונן על אותו בסיס של החברה החרדית הקיימת, קהילה שפויה יותר. את אותו הרובד אי אפשר לסלק אלא בהתאגדות שמטבעה מתאפיינת במחתרתיות.

[זה עדיין לא מסביר את דעתך באשכול סמוך שצריך לנהוג בטרור כנגד ה'טליבאניזם', נראה שכתיבתך כאן מתונה יותר ושקולה יותר.]

אינני יודע איך לשנות את המאפיין המחתרתי הנ"ל שלדבריך הוא פועל יוצא מכל התכנסות של יחידים לשינוי גלובאלי, אך לדעתי הוא מחבל במטרה. כאשר תחשף כחותר כנגד הרובד שהינך רוצה להסיר, לא רק שלא תסיר את אותה שכבת אנורמליות אלא תוסיף לה רבדים דפנסביים חדשים. לא תצליח להרוג את הפרה הקדושה הפנאטית עם סדין אדום, תצליח רק לקומם אותה יותר ותיצור ריאקציה.

בן ציון,

מנימת דבריך נראה שאינך אופטימי לגבי האפקטביות בשטח של האגודה, לדבריך א"א משמשת כקבוצת תמיכה לאותם אנשים שקשה להם עם הנורמות בתוך המגזר, וכאן הם יכולים ליצור דיאלוג ולפרוק את אשר על ליבם.

הבנתי נכון?

מאיר,

גם הציבור החרדי טומן בחובו כמה המגזרים. ללא ירידה לכל מגוון המגזרים אפשר לראות את השוני בין המגזר הליטאי לספרדי, את השוני בין שני המגזרים הללו למגזר החסידי, וכמובן שבתוך כל מגזר ישנם תתי מגזר רבים.

לא כל הפלחים נוקטים את אותה המתודה, מטבע הדברים הרב עובדיה יוסף והאדמו"ר מגור אינם אוטוריטה הנהגתית לגבי הציבור הליטאי, כמו שהרב אלישיב אינו מהווה פקטור לשינוי רשימתו של יוסי כדורי לכנסת.

אמנם ישנו משותף לכל המגזרים הללו בשונה מהאג'נדה הליברלית של א"א, אבל לדעתי אתה מקצין שכל יצירת חברה ליברלית כמוה כהפיכה. אפשר ליצור חברה חרדית עם אסכולה שונה במקביל ולצד החברה שקיימת היום (לפחות כך נראה מריבוי המגזרים השונים), השאלה היא איך.

תוקן על ידי mzohar ב- 09/11/2007 2:40:49

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2007 06:00 לינק ישיר 

פעם אחת מיני רבות כשזאבים התנפלו על עדר כבשים. הכבשים החליטו לשם שינוי לעמוד על נפשם והחליטו להתחפש לאריות.

בתחילה הזאבים נבהלו נורא,אבל כשהכבשים ניסו את מזלם גם בשאגות קרב ויצאו פעיות דקות,אז זה היה הסוף...

הסוף של הזאבים כמובן, שפשוט התפחלצו מצחוק.ממש מתו.

למחרתו של קרב היו תחקירים ופורסמו המסקנות של מועצת הכבשים לעיניני אסטרטגיות גלובליות(תמיד צומחים גופים כאלו אחרי הצלחות מסוג זה כידוע) וכך פורסם:

א.הזאבים הם חיות לא מזיקות עם חוש הומור מפותח.

ב.תמיד יש לגשת לפיתרון משברים בגישה חיובית שהצד השני תמיד מעדיף פשרה ראציונאלית.

ג.תמיד רצוי לפתור בעיות בדיבורים ובשיחה חברית

ג.לבודד את הגורמים המליטנטים הטוענים שהסכנה לא חלפה.

(האם תמיד תמימות תהיה קדושה והתפכחות תמיד כואבת מלמל בלחש כבש שקרא את המסקנות)

תוקן על ידי - COGITO22 - 09/11/2007 6:03:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2007 10:10 לינק ישיר 

mzohar

ההסתפקות במועט במטרות "אגודה אחת" איננה נובעת כלל מחוסר אופטימיות, אלא ממחשבה שיש לצעוד במקביל בשתי דרכים שונות להשגת שתי מטרות נפרדות כדלהלן.

הדרך האחת, פיתוח דיאלוג פנים-חרדי וחשיבה עצמאית ומעמיקה אודות אורח חיינו, כשבשיח זה אמורים להשתתף אנשים בעלי דעות ועמדות שונות, שהמכנה המשותף שלהם הוא עצם ההשתייכות לקהילה החרדית והנכונות לקיים דו-שיח ענייני ומכובד. לדעתי, זהו הדבר החסר כיום לקהילה החרדית יותר מכל דבר אחר, היעדר היכולת לקיים דיונים נוקבים ורציניים בשום במה שהיא, לא על גבי העיתונות החרדית ולא במפגשים פנים אל פנים, גורמת להתפתחותן של צרות רבות ורעות במחנינו. זוהי המשימה הדחופה ביותר ולשם כך השתתפתי בהקמת "אגודה אחת", לאחר ניסיון ארוך להוציא לאור כתב עת פנים חרדי. אמנם המטרה הזו לא הושגה עדיין, אבל בהחלט יש לי מקום לתקווה שעם הזמן היא תושג. ניתן לומר שבמידה רבה פורום "בחדרי חרדים" אכן מוכיח שיש נכונות ורצון של אנשים מכל פלגי היהדות החרדית ללבן שאלות מהותיות זה עם זה, שם ניתן למצוא התדיינות פומבית בין ליטאים חסידים וספרדים; צעירים ומבוגרים; אברכים ובעלי בתים; ימניים ושמאלניים; ניצים ויונים; אליטיסטים ועממיים; שמרנים ומהפכנים; נטורי קרתא וציוניים וכיו"ב, אלא שהסביבה שם איננה מתאימה לקיום דיונים ענייניים. התקווה היא להצליח כאן לשמור על תרבות דיון ועל שיח מכובד כפי שהצלחנו עד היום, ויחד עם זאת לשמש במה לאנשים מכל פלגי היהדות החרדית. ניתן כמובן לטעון שמדובר בחלום באספמיא וכי כל המוכנות של אנשים מקבוצות כה מנוגדות להתדיין, היא אך ורק כשניתן לעשות זאת בברוטליות מילולית ובהטחת רפש זה בזה. האם אמנם ניתן לקיים דיון ענייני ומכובד בין שני הפלגים בישיבת פוניבז' או בין שתי החצרות בבאבוב או בסאטמער?

הדרך השניה, היא התאגדות של אנשים בעלי עמדה דומה או זהה במספר תחומים כדוגמת חינוך; תעסוקה; נישואי ילדים; אפליה; יחסי דת ומדינה וכיו"ב, לפעילות מאורגנת ומעשית כמו הקמת תלמוד תורה או כל מוסד חינוכי אחר, או גיבוש כלי סיוע לרכישת מקצוע ולהשתלבות בעבודה ועוד כהנה וכהנה. זוהי בעיני פעילות נפרדת שאיננה אמורה להיעשות במסגרת "אגודה אחת", למרות שבהחלט ישנו יסוד סביר להניח שההתארגנויות הללו יצמחו מתוך חברים ב"אגודה אחת". לדוגמא, מפלגת "טוב" בביתר עילית ומפלגות דומות נוספות שעשויות לקום בבחירות הקרובות למועצות המקומיות ולעיריות בריכוזים החרדיים, אינם אמורים להיות חלק מפעילות "אגודה אחת" למרות שכפי הנראה יימצאו להן תומכים רבים בתוך "אגודה אחת".

באופן אישי, אני מאמין ונוכח לראות שלפעול דברים מעשיים במגרש הציבורי אין צורך דווקא בהתארגנות של אנשים רבים, לשם כך די בדרך כלל ביזם אחד חדור מוטיבציה ולהט של שליחות. ההתארגנות הציבורית חשובה כאויר לנשימה להשגת היעד הראשון שציינתי, כלומר יצירת אוירה מתאימה שלא תהרוג באיבה כל יוזמה מרעננת וחדשנית. עובדתית, אני מכיר כמה יזמים חברתיים צעירים שיכולים לחולל גדולות ונצורות לטובת הקהילה, אבל הם מאויימים בשל היעדר לגיטימציה להביע בפומבי עמדות לא שגרתיות. לכן המטרה הראשונה שהזכרתי חשובה בעיני הרבה יותר מאשר המטרה השניה.

בשיחה ארוכה שקיימתי לפני כשבועיים עם האדמו"ר מקרלין-סטולין שמעתי דברים דומים, הוא טען שהרעה החולה בציבור החרדי זו האלימות והאגריסיות כנגד כל מי שסבור לא כמוני, זוהי בעיה קשה יותר מכל בעיה אחרת שניתן למצוא בציבור החרדי. אני רואה מטרה חשובה לטפל ראשית לכל בבעיה זו.

תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 09/11/2007 10:13:46

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-9/11/2007 10:16 לינק ישיר 

COGITO22

אם אפשר בבקשה לכתוב עבור אנשים קשי הבנה כמוני גם את הנמשל, ככל שהמשל יפה יותר אני הרבה יותר מיצר על כך שאינני מצליח להבין את הנמשל.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-9/11/2007 11:14 לינק ישיר 

בצ"כ הנכבד
כתבת " אמנם המטרה הזו לא הושגה עדיין, אבל בהחלט יש לי מקום לתקווה שעם הזמן היא תושג. ניתן לומר שבמידה רבה פורום "בחדרי חרדים" אכן מוכיח שיש נכונות ורצון של אנשים מכל פלגי היהדות החרדית ללבן שאלות מהותיות זה עם זה, שם ניתן למצוא התדיינות פומבית בין ליטאים חסידים וספרדים; צעירים ומבוגרים; אברכים ובעלי בתים; ימניים ושמאלניים; ניצים ויונים; אליטיסטים ועממיים; שמרנים ומהפכנים; נטורי קרתא וציוניים וכיו"ב, אלא שהסביבה שם איננה מתאימה לקיום דיונים ענייניים. התקווה היא להצליח כאן לשמור על תרבות דיון ועל שיח מכובד כפי שהצלחנו עד היום, ויחד עם זאת לשמש במה לאנשים מכל פלגי היהדות החרדית. ניתן כמובן לטעון שמדובר בחלום באספמיא וכי כל המוכנות של אנשים מקבוצות כה מנוגדות להתדיין, היא אך ורק כשניתן לעשות זאת בברוטליות מילולית ובהטחת רפש זה בזה. האם אמנם ניתן לקיים דיון ענייני ומכובד בין שני הפלגים בישיבת פוניבז' או בין שתי החצרות בבאבוב או בסאטמער?"

וזה תמצית הנמשל.

ולחשוב שסגנון הרפש הרדוד של בחדרי חרדים זה פתיחה טובה ותקווה לאפשרות דיאלוג תרבותי אנושי ורציונאלי.. האם  ציבור שכל סטיה מהתקן שהוא משוכנע מהווה את ערעור יסודות היהדות יכול לעבור בדיון לא אלים ולא אגרסיבי ?

גם אם מידות רעות וצרות מוחין ינוטרלו עדיין תחושת המגננה והפחד שכל שינוי בחשיבה מאיים על אושיות האמונה מחסלים כל סיכוי להתקרבות בין צדדים בציבור.ותוסיף כמובן את בעלי השררה ואינטרסנטים שזקוקים לקיום הקפאון לצורכם הרי לך שורשים עמוקים מדי של אטימות .

הבעיות חמורות מידי ועמוקות מידי בכדי שיהיו כלים להתמודד עמן .דיינו אם יהיה מקום שלא יכיל את הכלל אלא דוקא את המיעוט שמרגיש נוח במסגרת התדיינות ב צורה תרבותית אחרת .בנכונות לבחן דעות .ובלי מחיצות  אחרות של שיוכים סקטוריאלים .שרעיונות רחבים יותר מהוים עיקר וממילא הטפל נשאר למאבקים על חיים ומוות אצל אלו שזקוקים לזה בשביל לקום בבוקר.

בכל רגע של התארגנות שתחרוג מעבר לכך .המאבק בהתארגנות כזו יהיה מכוער.

זה שיש כת קטנה ביהדות שמוכנה לדבר אחד עם השני בלי מחיצות מכוערות ,זה עדיין לא אומר שהזאבים נהנים  מסוג כזה של דיאטה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2007 12:12 לינק ישיר 

בן ציון,

איך אתה חושב שמפורום א"א תצא הישועה והפלורליזם.
גם פורום בח"ח שהוא הפורום הגדול בארץ, מספר האנשים שקוראים הכתובכתוב שם הוא מזערי ביחס לכלל הציבור, מספר המשתתפים אקטיבית קטן עוד יותר. אם תעשה חשבון כמה כניסות יש לאשכול פר מספר תגובות תקבל אפילו בבח"ח כמה מאות בודדות של אנשים שניזונים משם. ק"ו פורום א"א שהוא קטן בהרבה. כמובן אינני מזלזל באיכות הפורום וכותביו, אך אני לא מאמין שמשיח של מספר מצומצם של אנשים משכילים ככל שיהיו תצא הבשורה.
אני מסכים לחלוטין שיש כאן רב שיח חביב וכמין קבוצת תמיכה מסויימת, אני לא מזלזל בזה, אך לא מצינו שנגע הסמים פסק בגלל איזה מפגש תמיכה במתנס כלשהוא.

לגבי הפעולה השניה שכתבת שאינה כלולה בא"א אלא פעילות אישית של אנשים, ודאי שזה ראוי וכדאי אבל כפי שכתבתי לעיל, אם יקשרו את הפעילות להתגרות זה רק יביא נזק וירחיק את המטרה.

קוגיטו,

אם הזאבים יגלו שהם מותקפים הם יתקפו ויטרפו.

פרקטיות אינה תמימות, אלא ראיה נכוחה את המצב והפעלת שיקול דעת למרחוק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2007 12:39 לינק ישיר 
די למלחמות!

חברים, ערבבתם!

לנחש הטוטליטריות החרדי יש ראש וזנב:

הזנב, הולך בתלם, מתמסר לדעת בידי ה"נורמות", (יהיו הנורמות אשר יהיו).

הראש, עוסק לרוב בעצמו: בכבודו, במזונותיו, בתאוותיו. נכון, מעל השיניים יש לו שתי שקיות מסוכנות, ולפעמים הוא נושך.

האויב הגדול לדעתי אינו הראש, אלא הזנב.
הנשיכות של אנשי החצרות (כפי שהם מכונים כאן בנימוס מפליג) לא ממש מפחידות. הן אינן מונחות ביד מכוונת. ובעליהן ישמרו אותן ברצון למטרות מועילות יותר מבחינתם.
הזנב לעומת זאת, קרי, העם אשר במדרשות, לעולם אינו נושך, אבל הוא מכוון על אג'נדה מסוימת כרגע. ולכן השינוי אצלו יהיה קשה יותר.

המסקנה שלי היא, שהשינוי יבוא (אם יבוא, כשיבוא) בצורה של אחדים (מתרבים) שיראו דוגמא מושכת לאחרים.

בלי מלחמות, בלי מרד.

תוקן על ידי חדוש_ובאור ב- 09/11/2007 12:40:23

http://blugermagid.blogli.co.il/ 

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-9/11/2007 12:41 לינק ישיר 

כל פעולה יצירתית היא פעולה הרסנית (פיקסו)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/11/2007 14:01 לינק ישיר 

מנקודת עניות מבטי, בפרפרזת האמרה הספרותית על זה שרצה לשנות את כל העולם, חס מליגע לריק על מהפכות ואף לא על אלטרנטיבות, אלא ברוח דברי ימ"י, ליצור פינה שקטה לחפצים ללכת ביושרם, יהי הווה עמהם!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/11/2007 18:59 לינק ישיר 

נראה מועיל להביא המשך הבהרה להודעתי הקודמת.

קבלתי תגובה באישי בזה"ל:

יצירת פינה שקטה אינה אלטרנטיבה? אולי היא אלטרנטיבה שקטה אולי זו התכנסות לנישה אבל עדיין זו חלופה.

לא ראי גור וסאטמר כבוטשאן ומשכנות הרועים, אך הם מגזרים שונים. אלטרנטיבה אינה בדווקא השאיפה להוות פקטור כמו גור, אלא לחיות בפינה לעצמנו ובאוטוריטה שונה.

עכ"ל

ועליה הנני משיב:

נקח למשל רכבת עם הרבה קרונות בהם סוגים שונים של בני אדם בכל קרון וקרון. והנה ישנו סוג של בני אדם ששונים מבני שאר הקרונות ולא יכולים להשתלב עמהם למרות המשותף ביניהם ובקרונות הקיימים הם מפריעים ומפריעים להם אך הם בכ"ז שייכים או עכ"פ רואים את עצמם שייכים [ואולי יותר מהאחרים] לאותה הרכבת וכיוונה. לכן הם מבקשים קרון לעצמם. זו לא חלופה עבור הקרונות הקיימים וגם לא מהפכה הדורשת שכל הקרונות יהיו בשליטת בנ"א כמוהם, אלא בקשה לריכוז בנ"א כמותם בקרון נוסף משלהם. אולי התכוונת שעבור בנ"א אלה מהווה הקרון שלהם תחלופה להמצאותם בגלות שאר הקרונות? אם כן אז אין כאן אלא סמנטיקה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > מטרת האגודה 'הפיכה' או יצירת אלטרנטיבה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext