| נשלח ב-2/12/2007 23:01 |
|
| |
חרדים תוהים או אנוסים
לעומת הדיונים שהיו כאן על תופעת בעיות החינוך וחזרה בשאלה, אשכול זה מיועד לדיון בתופעת "החרדים התוהים"
זהו ציטוט מבלוג בתפוז הנכתב ע"י חסיד בלבושו הפוקד את אדמורו.
http://www.tapuz.co.il/blog/ViewEntry.asp?EntryId=919721&passok=yes
תעודת זהות
אתחיל במספר פרטים על עצמי.
ראשית, יש לי קושי גדול מאוד לכתוב. מחד, אני אוהב ויודע לכתוב. מצד שני, אני חש צורך להסביר כל דבר עד לפרטיו האחרונים, מה שהופך את הכתיבה למלאכה שאין לה סוף, מתחביב למחוייבות מעיקה. זו בעצם הסיבה שכבר עברו שנתיים מאז נשבעתי לעצמי שאפתח בלוג ועד שהגיע הרגע המיוחל.
אפתח בפרטים הבסיסיים ביותר. אני חרדי נשוי בשנות העשרים המאוחרות, יליד ותושב הארץ. עברתי את המסלול הרגיל אותו עובר כל חרדי, שזה כולל: תלמוד תורה עד גיל 13, ישיבה קטנה מגיל 13 עד גיל 16, ולאחר מכן ישיבה גבוהה עד הנישואין. אני שייך למגזר החסידי המזוהה עם קיצוניות יתר בלבוש ובהתנהגות, אם כי ברמה המחשבתית כולם אותו הדבר. מאז ומעולם הרביתי לחשוב והצטערתי על כך מפני שקינאתי בגורלם הטוב של חברי שחיו את חייהם בשלווה בלי שכל ובלי בעיות. הדילמה הזו קיימת בתוכי עד היום מפני שנידונתי לחיי צער מתמידים. יש בי מרד פנימי לכל מוסכמה חברתית כמעט, ואצלנו יש הרבה הרבה מוסכמות לא נכונות.
בפוסטים הבאים אבחן אותם אחת לאחת ואנסה לשתף אתכם בהרהורי ותובנותי. מטבע הדברים תחשפו לאורח החיים בו גדלתי על מעלותיו ומגרעותיו, לא פעם נרתעתי מלפתוח בלוג מכיוון שלא רציתי ליפול אל פיהם של אלו המתעבים את הציבור החרדי, העם הזה הוא שלי ואני גדלתי בו. אשתדל אם כך ללכת בין הטיפות ועם זאת להיות נאמן לאמת ולעובדות כפי שהן.
שם הבלוג מתייחס לסיפור המופיע בתלמוד אודות ארבעה שנכנסו לפרדס ורק אחד יצא בלי פגע. ה'פרדס' במקרה הזה מכוון אל עמקי ההויה האלוקית ובסיסי האמונה היהודית. מתוך הארבעה שניסו להכנס למקום רגיש זה ולבחון את הדברים בשכלם - אחד הציץ ומת, אחד הציץ ונפגע (דעתו נשתבשה), אחד קיצץ בנטיעות (חזר בשאלה במונחים של ימינו אנו), רק רבי עקיבא נכנס בשלום ויצא בשלום.
עומד אני היום בפתחו של פרדס זה, מהסס בכניסתי. אינני יכול לומר שלא הצצתי ואולי גם נפגעתי ואמונתי אינה צחה ותמימה כביום שנולדתי. ואולי טרם למדתי מה פירושה של אמונה ורק בסופו של התהליך אדע במה ראוי להאמין והאם אני בכלל רוצה להאמין.
ימים יגידו....
תוקנה כותרת לבקשת פותח האשכול
תוקן על ידי לומדמכלאדם ב- 03/12/2007 20:05:27
תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 03/12/2007 21:48:56
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/12/2007 23:41 |
|
| |
מכתב אישי לאלוקים
פוסט נוסף בבלוג:
מכתב אישי לאלוקים
אלוהים, אפתח בבקשת מחילה וסליחה על שאני עומד להטיח בך דברים קשים ולדבר אתך קצת בגובה העיניים. מי לנו גדול ממשה רבינו שכאשר הוגדשה סאת הסבל של בני ישראל במצרים גם פנה אליך בטרוניא ואמר "למה הרעות לעם הזה".
נאמן אני לדברי רבי נחמן מברסלב ושאר חכמי ישראל לדורותיהם שהמליצו לדבר איתך צפוף ובשפת אם. אנא קבל בהבנה אם אחנק מבכי באמצע כתיבתי, מחה את דמעותי שיפלו על הכתב. סלח לי אם לא סידרתי את דברי בטרם פניתי אליך, אל מלך רם ונישא, ואם לא שקלתי אותם בפלס. העבר על מידותיך כאשר אתהה על הנהגתך ומצא מזור לנפשי הדוויה.
אינני בא לבקש ממך לא בריאות ולא פרנסה, לא ילדים ולא אשה, לא כסף ולא זהב. גם לא אטרידך בשאלה מדוע חלתה אחותי במחלה חשוכת מרפא. לא אשאל על שואת עמנו ולו בשל כך שלעוד הרבה עמים היו שואות ואף קשות כשלנו וכולם היו בניך.
די לי בעולמי בפת עבשה ובחבית קטנה של מים, לו רק אדע את סודך.
איני מבקש דבר אך אני מבקש את הכל...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
אינני בא לבקש ממך לא בריאות ולא פרנסה, לא ילדים ולא אשה, לא כסף ולא זהב. ... הדי שלי אני שומע, מעצים את קולי ואת שאלתי... שמא, שמא אתה בוכה, איך קלקלנו את עולמך..ושמא, שמא אתה כועס, איך כולם מדברים בשמך... אל נא תשלחני אל הרי החושך בהם גדלתי... משם אני בורח כל עוד נפשי בי...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
איני חפץ בכבוד ואיני תר אחר תהילה. כעיור באפלה אני מגשש ושומע רק הד, הד גדול וחזק, הדי שלי אני שומע, מעצים את קולי ואת שאלתי. מעניק לו אלפי סימני שאלה מרצדים, וכולם שואגים יחד - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -. שאגה שאין בה אותיות ואין בה מילים, אין לה תחילה ואין לה סוף. יש לה רק קול אדיר וחזק, משבר הרים ומפרק סלעים, זעקה ללא מענה.
דעת.. לדעת אני מבקש...
אני רק רוצה לדעת מה לעזאזל המשחק המטורף הזה, בו אנו רודפים אחר הכלום, אחר התוהו, בו כולם נעים במחזוריות לא מובנת כמו כדור במגרש משחקים. מטולטלים באגרסיביות ממקום למקום, נצבטים, נבעטים, ננשכים, זבי דם וחסרי כח. האם אתה שנתת לנו את הקיום, את ההויה, יושב שם למעלה וצוחק איך אנו מתרוצצים כעכברי מעבדה ומחפשים אחר האור, אחר התשובה לחידה הנפלאה?
ושמא, שמא אתה בוכה, איך קלקלנו את עולמך. איך בשם הדת והקירבה אליך רחקנו מכל מה שנתת. בזינו לכל הטוב שבעולמך, תיעבנו כל יופי, שללנו כל חידוש בבריאתך, ודיכאנו יצירתיות.
ושמא, שמא אתה כועס, איך כולם מדברים בשמך, איך רוע ורשע מתנקזים אל הטוענים להיות שליחיך. שמא אתה כועס על אלו שירדו לגנך והצמיחו בו ערוגות קוצים ודרדרים. איך התיימרו עניי נפש אלו לצמצם את יקומך האינסופי ולטעון שסודך נתון בידם.
אפצע את ידי, אקרע את בגדי ואסובב כמשוגע ברחובות ובשווקים לחפשך. אך לאן? לאן אסע? מכל המקומות שעולים בראשי חושש אני למנותם שמא אמעט בגדולתך, באינסופיותך. אם רק אדע לאן, אצמיח לי כנפיים ואצעד בשרב ובקור בגשם ובשלג ליעד אליו תשלחני.
רק זאת אבקש, אל נא תשלחני אל הרי החושך בהם גדלתי. משם אני בורח כל עוד נפשי בי. אכזרים הם, מרי נפש ורפי שכל. איני יודע איזה חטא חמור יותר בעיניך, אם הרשעות או שמא הטפשות. אך שניהם יחד נמהלו לכדי תמיסה רעילה ממנה נבנתה מיטת סדום החרדית. 40 יום קודם יצירת הולד, הוא נוצק אל תוך תבנית צרה מעשי ידי פזיזים שלמדו את תורתך אך כשלו מלהבינה. אוצר, אוצר גדול נתת להם. פתחת בפניהם את בית גנזיך, והם? לקחו להם אלוהי עץ ואבן. אותך עזבו ותורתך עיוותו, הפכוה לבאר יבשה היורקת אש, אש ששורפת את המוח, את העבודה, את היצירה, את היופי, את הרגש, כל חן שנותר כאן הפך לכיעור מוגלתי.
אל נא, אל נא ממך, אל נא תשלחני שוב אל אותו גטו מעופש, אל נא תצווה עלי להשאר במקום המכלה את ימי ושנותי. אתה שציוית לנו את החיים, אל נא תצווה עלי את המוות. הוציאני מגלות הנפש והדעת המרה הזו, חלצני נא מיד אויב עריץ. חלץ את כולנו והבא גאולה לעולמך.
אומרים שאתה סופר את הדמעות שבוכים לך, מונה אותן ומניחן בבית גנזיך. אך את זאת אבקש, את דמעותי שלי אל תמנה ואל תגנוז. פזר אותן בחלל עולמך, הרשה להן לשוטט ולסמל במידת מה את מי ששפך אותן כמים. גזור עליהן חיים חסרי מנוח שם למעלה כפי שגזרת עלי כאן למטה.
יהי רצון מלפניך שבמהרה תגאלנו מעבדות לחירות, חירות אמתית ונעבוד מלפניך בלבב שלם.
|
|
| נשלח ב-3/12/2007 06:30 |
|
| |
רק מילה אחת: מדהים!!!
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2007 19:43 |
|
| |
חבל שאותם תוהים מתקשים לפרק את החבילה שלהם, ולבדוק מה הם סוחבים. במקום זאת הם מתעקשים לזרוק את כל החבילה, כי חלק ממנה אינו נחוץ.
הפרט שמטריד אותי בכל זה, הוא שבתחילה הם לא משלים את עצמם שהם זורקים הכל, אלא שהם עושים בדיוק את מה שאמרתי קודם לכן, הם בוררים מה נחוץ ומה אינו נחוץ. אבל עד מהרה מתברר להם ששום דבר אינו נחוץ. ואני שואל את עצמי, מה גורם לאנשים למהר להגיע למסקנות אלו? מה הם יודעים שאני לא יודע שגרם להם להגיע לשם? איזו ריאקציה חזקה כל כך מבריחה אותם רחוק כל כך?
האמונה היא נטיה דקה מעדינות הנפש
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2007 19:50 |
|
| |
לומד אבקש לערוך את הכותרת
חרדים תוהים או אנוסים
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2007 19:56 |
|
| |
לומד!
אובדן הרגש....
כך קוראים לזה......
אליזד הגדיר את זה יפה פתאום מגלים כמה הכל מאוס עד שא"א כבר לנפות וזורקים הכל....
ראית פעם איך מנפים קמח?!
כשמגלים בו תולעת אחת עוד ניתן לסבול. אבל כשהמספר עולה מיחידות לעשרות, ופעמים אפי' מאות. עוד לא פגשתי באותו אדם שימשיך לסנן..........
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2007 20:04 |
|
| |
אני קצת מבין, אך לא מספיק.
אתן ציטוט נוסף, ואתרום לאשכולו של חיים9999 (הדגש שלי הוא על המסקנות, במשפט האחרון שבציטוט).
כשהיינו קטנים דאגו הסובבים אותנו לפתח את חשיבתנו בדיוק בהתאם למצופה. אסור ומותר, יפה ומכוער, ראוי ולא ראוי -
חברו יחד לכדי מעגל יומיומי של התנהלות מדויקת ומכוונת תחת מסווה של צחוק
ילדות. הטפות רבות, לעיתים מרעילות, עד כי לא יעלה על הדעת שכה אמרה הגננת
נחמה רכת החמוקים, בעלת העמידות של תלולית גבינה בשמש, חברו יחד לכדי
מסורת קשוחה וברורה, ממורקת בפשטות, בחזקה, עד זב.
סיפורי
התנ"ך, המאופיינים בקו תיאטרלי אלים, סופרו בפאתוס לבני הגן הקטנים שבידחו
את ההורים בסעודות השבת עם המחזות מקסימות ומעוררות אהדה, שבמרכזן גויים
מרושעים עם אלות מסוקסות המכים בכל מה שזז. ואז מגיעה השאלה התמימה שנופלת
על כל הורה בשלב מסוים: "אבא, למה המכוניות האלו נוסעות בשבת?" והאבא
מהמהם ומתלעלע ואז נזכר בתשובת המחץ: "אלו הם גויים, יקירתי." "הם יבואו
וירביצו לך אבא, יש להם מקל גדול. כשאני אהיה גדולה אני אהיה גוי וארביץ
לילד שלקח לי את הכדור."
אט
אט מתרחבת ההסתכלות: השחור והלבן, היהודי והגוי, ההבדלים בין תרבויות, הכל
כבר פחות נהיר. הגויים הם רעים ואכזריים והשם שונא אותם, אבל לנו במכולת
מוכרת "גויה" אשר לה חיוך צחור, והיא מעניקה עדשים לילדים האהובים עליה,
והרופא הגוי "כי אין לו כיפה אמא" מדביק לנו על החולצה, לאחר הטיפול,
מדבקה שעליה מצויר דינוזאור מחייך בפסיכיות תחת הכותר "התנהגתי למופת", ומכוניות כסופות ממשיכות לנסוע להן הלוך ושוב בשבת על הכבישים הריקים והחלקים.
זהו
חינוך מגונן מאד ומסוכן מאד, תורות, לקחים ושיעורים רבים, שרמתם עולה עם
הגיל, משברים את האזניים בדבר האמת היחידה המצויה בינות לכתלינו, והעולם
הרע, המושחת והמשוקץ אשר מחכה בחוץ, אורב לכל שעת כושר על מנת להטביע
במצחנו הטהור את חותמתו המלובנת.
כאשר
המציאות מתרפקת על הפרוזה, וההגיון מפלס לו דרך בלתי כבושה בינות למשפטים
וללקחים העטויים בסימני קריאה רבים משל היו פואמה חגיגית, ושאלות קטנות
גורמות למורה להסמיק במבוכה ובלה בלה בלה כי על זאת כבר סופר רבות,
או
אז, מבין השברים הרבים של המיתוס האיום, של ההוויה המקודשת, צצים חיוכי
הרשע ולהם עיניים תמות, וזהו העולם שנסדק לעולם לא ישוב להיות שקרי ומוגן
כפי שהיה.
http://www.tapuz.co.il/blog/viewEntry.asp?entryid=1133075&passok=yes
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2007 20:08 |
|
| |
מוטי
אני חושש שאנשים אינם יודעים שאפשר לשלוט ברגש. אני יודע מה זה לפתח תיעוב, הרגשת מוזרות, אי שייכות ושפיטה. אבל אני חושב שצריך לשלוט ברגש הזה, ולא להידרדר במדרון. מעבר לכל שיקולי דת, זה לא בריא.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2007 20:39 |
|
| |
המשך של הבלוג שהבאתי למעלה
במוצאי שבת האחרון קבעתי עם אחי הצעיר ממני ללכת לאירוע משפחתי. סיכמנו שאבוא לאסוף אותו ברכבי מבית הכנסת. כשהגעתי הצצתי מבעד לחלון הזכוכית הקבוע בדלת. אחי אהובי ישב שם באותה פוזה בה אני הייתי יושב לפני שנים במוצאי שבתות החורף ולמד בשקידה. נסענו לאירוע, אמרנו יפה מזל טוב, יצאנו לאויר הירושלמיו לסיגריה קצרה. ואז הוא אומר לי: "טוב, תחזיר אותי לבית כנסת אני חייב להמשיך ללמוד". החזרתי אותו לבית הכנסת והשארתי אותו שם כשאני אפוף מחשבות. אותו לילה היה הפעם הראשונה בחיי בה תכננתי ללכת למועדון סנוקר עם חבר. במועדון סנוקר בסוף שבוע לא מוצאים בדיוק אברכי כולל או רבני קהילות. לא פניתי לשם מתוך מטרה מסויימת כי אם מתוך רצון עז לחופש, רצון כביר ללכת לאן אשר יוליכוני רגלי. פאב ומועדון אינם אופציה בשבילי כרגע לא מבחינה טכנית ולא מבחינה רגשית. אולם סנוקר היה בשבילי המקום האידיאלי להרגע ולתפוס ראש.
הגעתי למקום עם בן דודי, לקחנו שולחן ומקלות ושישיית בירה והתחלתי לצלוף לכל הכיוונים, הכדורים פנו לכל כיוון אפשרי, ואני הייתי ללעג ולקלס בעיני המקצוענים בשולחנות הסמוכים. שיחקתי אך ליבי ומחשבותי היו נתונים הרחק הרחק משם. לאחי היושב אי שם בבית כנסת אפלולי ומתייגע בהלכות כתמי נידה. מנסה לפצח את הקוד ההלכתי מתי סברו חכמים שאשתו אמורה לקבל את המחזור החודשי.
מהרגע שנולד ראיתי באחי בבואה מושלמת שלי באיחור של מספר שנים. כרגע הוא צועד לאט אבל בטוח במסלול שאני צעדתי בו. ואני עומד תוהה ומפוחד ומתלבט מה לבקש בשבילו. אם ידע תורני רב, השקפת עולם מצומצמת אך ברורה וחסרת סדקים. או נתיב יסורים מדמם וחיי הסתרה קשים מנשוא בתמורה לאופקים רחבים ואויר פסגות מחשבתי צלול.
זיפי התהיה מנצנצים כבר מבעד למצחו הרחב, כבר היום הוא בא מדי ליל שבת אל בית הורי כשחומש המאור הכחול תחת בית שחיו. הוא יורה בפני אבא צרור שאלות ונקודות למחשבה בפרשת השבוע. בדיוק כפי שאני עשיתי לפני מספר שנים. ואבא... אבא, במין חיוך שאת פשרו לא ידעתי - מפנה אותו אלי בטענה שאת כל זה בדקתי ואני היחיד שבאמת למד את הפרשיות כמו שצריך. אנו מתיישבים על הספה ומתחילים לעבור פסוק פסוק. אמא מרחפת ברקע עם צלחות הגשה, פיצוחים, פירות ועוגות. ואבא שותה נחת בכמויות ענק כשכל הזמן החיוך הסתום הזה מרוח על שפתיו. הוי אבא אבא... מי עובד על מי? האם אני עליך או שמא אתה עלי? או אולי כולם עובדים על כולם? האם גם אתה מודע למשמעותו האמיתית של התנ"ך והדת שמדברת בשמו ואתה רק מנסה להוביל אותי לשם מבלי לומר בפירוש? אם זה כך אז הצלחת. ואולי אני הוא זה שעובד עליך ומשכים מדי בוקר לפתחך בשאלות של "כיצד מעשרין את המלח" ו"למה התכוון רש"י בוישלח באמרו מלאכים ממש"? ואח שלי, בנתיים אצלו הכל בגדר שאלות ובקשת אינפורמציה, הוא עדיין לא מתריס, לא מפריך, אבל גם הוא כבר בפתחה של נקודת האל-חזור.
אחי יקירי, השמים עדי כי אנצור את לשוני ואת הגיגי לעצמי. כל עוד לא תבקשני, לא אשחית את נפשך הטהורה. פי יהיה חתום כל עוד לא תשטח בפני את הספקות האמיתיים שאינם נותנים לך מנוח. אך הלבבות... הוי הלבבות... הם משוחחים כבר מזמן. הם שוחחו בתור להצצה חפוזה בפני הרבי, כשלכל אורך החוויה צץ שריר של אטימות על פניך. הם שוחחו כשהלכנו לטבול את הכלים החדשים של אמא בערב פסח, ואתה הסתובבת לי בחצר המקווה כאומר "מה לי ולצרה הזאת". לא אמרת את זה חלילה, אבל כל אבר וגיד בגופך צעקו... "אני לא שייך לפה". אומרים שלהומואים יש ראדארים לגילוי אנשים מסוגם. גם אני פיתחתי לי מערכת שכזו. והראדארים שלי אומרים לי שמשהו עובר עליך, אתה יושב ליד הגמרא אבל אתה שונא כל קטע שאתה מדקלם. אתה מרגיש הכי טיפש בעולם בקיום מנהגים שאבד עליהם הכלח.
אני אחכה לך אח שלי, תרים טלפון כשתהיה מוכן.
http://www.tapuz.co.il/blog/userblog.asp?Blogid=83529
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2007 21:13 |
|
| |
מישהו יכול להסביר לי על מה הדיון פה?
(מלבד האובססיה ל"העתק הדבק" מתפוז, הגימיק שעבד פעם אחת ברייטינג לפורום )
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2007 21:17 |
|
| |
חיים
יש לך מה לומר בעצמך, חוץ מלצטט?
אני מכיר את הבלוג, קראתיו מתחילה ועד סוף. אין לי העוז לומר דעה לאדם כל כך כואב. במיוחד לא אם הדעה תישמע כהטפה. ואני לא חושב שאני חכם או צדיק יותר ממנו. אני גם לא יכול להיות מגן האמונה, בסופו של יום זו בחירה אישית של האדם, ובמידת מה היא נשארת לא מנומקת לחלוטין. החזו"א טען שאין טעם להתווכח (בנושאים מסויימים, ככל הנראה) משום שאדם עשוי מכל מה שעבר עליו, מכל מה שחש והרגיש ולמד ושמע וסבל ונהנה במשך חייו. ולעולם לעולם לא יוכל אדם אחר להעתיק את נקודת מבטו, נמצא שהוויכוח חסר טעם ותוחלת.
ועם כל זה, קשה לי גם לקבל חלק מטענותיו.
קח לדוגמא את מה שהוא כותב על הרלוונטיות של הגמרא, בפוסט אחר, שלא ציטטת ממנו.
"בדרך כלל כאשר לבן אדם אין פואנטה, הוא ממציא. זה מה שעושה אמנון יצחק כשהוא מחפש תשובה חילונית לשאלה למה באנו לעולם. וכשאין תשובה חילונית הוא מאלץ את המאזין המסכן לקבל את התיאוריה שלו. גם זו דרך חשיבה ידועה ומוכרת בארון הספרים שלנו שכאשר כל התיאוריות מופרכות מתקבלת התיאוריה הכי לא שגרתית והכי פחות מסתברת. דוגמא לכך ימצאו יודעי הספר בהיכי תימצי דמפוזרין בריש אלו מציאות. התרגלנו להעניק להכל משמעות מפותלת ובנויה גג על גג מכיוון שכך חונכנו, כאשר התלמוד מתמודד ללא הצלחה עם משנה שאינה מובנת, הוא מיישב זאת בסופו של דבר בסיטואציה מוזרה שלעולם לא תתקיים. בכל ספר חוקים רגיל המקרים האלו הם לאקונות שעליהם לא חשב המחוקק. רק אצלנו בתלמוד שהוא פאר היצירה היהודית, יש הרבה משניות שמחברם התכוון כפשוטו ובפרשנות המאוחרת יותר בתלמוד הפכו את המשנה על פיה וקבעוה כרלוונטית רק כשהאשה קפצה מהחלון והבעל שבדיוק היה באוטוסטרדה זרק לה את גיטה כשבתווך מעופף שליח הרבנות. יחסי לגמרא הוא בכלל אמביוולנטי ובעתיד נתייחס גם לכך."
האם הוא לא שמע על דעתו של בעל חובת הלבבות בענין? או מאידך גיסא על החתם סופר המפורסם בנושא הזה? זה כל מה שיש לו לומר, שזה סיטואציה של לאקונה בחוק? האם מתוך לימודו שלו בגמרא הוא לא ראה שדווקא המקרים המופרכים ביותר הם אלו שמגדירים אל נכון את סיבת הפסיקה כך או אחרת במקרים הפשוטים יותר?
קשה לי מאוד לומר זאת, אבל אולי קצת ענווה היתה מועילה. החתימה בלשון רבים גם היא פרוידיאנית קצת.
תוקן על ידי בןציוןכהנא ב- 03/12/2007 21:46:28
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2007 21:30 |
|
| |
לב
אתה מוזמן להתחיל לדון .
יש כאן אמירה ברורה של אנשים החיים באורח ובלבוש חרדי, אך לבם רועה בשדות זרים. לתופעה זו הודבק לאחרונה (אולי מאז ומתמיד) הכינוי " חרדים אנוסים", המלמד על חיים כפולים של אותם אנשים. האם זו מגמה שולית שתלך ותתרחב בעתיד? מה ההשלכות על החברה החרדית כאשר בליבה מסתובבים אנשים שבלבם אינם דתיים?
אני כלל לא מנסה לדון בצדקת טענותיו אלא בסיבות ובהשלכות על החברה. תופעה זו עלולה להשפיע על החברה החרדית הרבה מעבר לאיומים של חזרה בשאלה
תוקן על ידי חיים9999 ב- 03/12/2007 21:39:49
|
|
|
|
| נשלח ב-3/12/2007 21:53 |
|
| |
ייתכן שבעבר אנשים כאלו היו בודדים, וכיום יש להם את האפשרות למצוא אחד את השני. ייתכנו סיבות נוספות.
אני מעדיף לחפש את החלק הנכון שבטענותיהם, ולנסות לשנות ולו במשהו. יש דברים נכונים שם.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/12/2007 09:21 |
|
| |
לומד, אייקון ירוק (בענין הגמרא).
בדרך אגב, או שמא לא בדרך אגב, רואים כאן את הנזק שגורמים הורים בתשובות שקריות ומטופשות. לדוגמה שהובאה, תשובה על חילונים הנוסעים בשבת, אני גאה כשאני שומע את בני הקט (פחות מבן ג') אומר לי בראותו מכונית הנוסעת בשבת: הם מסכנים, הם לא יודעים מה זה שבת, הם לא יודעים שאסור ליסוע בשבת. אבל אני יודע, אז אני אומר להם ששבת שהם גם ידעו שאסור ליסוע בשבת... (בדר"כ אח"כ הוא גם "צועק" שאבעס, אבל זה הוא למד ברחוב... חוץ מזה, שכשזה בכוונה כזו, "להזכיר להם ששבת היום ואסור ליסוע", שיצעק. למה לא?)
לא יחס של שנאה, לא לקרוא להם "גויים" (אגב, מזה נמשך שאח"כ בחיידר כשהילדים בכיתה רצו להעליב ילד היו קוראים לו במקהלה: גוי, גוי, גוי, ימח שמו, כל"ח... מכירים?), אלא לדעת שאנחנו ב"ה יודעים מה זו שבת ומה עושים בה, והם, רחמנות עליהם, תינוקות שנשבו ואינם יודעים זאת, לא לימדו אותם. מה כ"כ קשה להסביר את זה לילד?
|
|
|
|
| נשלח ב-4/12/2007 09:43 |
|
| |
טענות רבות מטענותיהם נכונות. ובעיקר בנושא הזה, שהחינוך המקורי שלהם (ושל רוב החרדים) פיטם אותם בשקרים ובהגזמות, צייר את החיים בשחור וורוד, ולא נתן להם כלים לטעום מהחיים עצמם.
אחר כך יש כבר מדרון של זלזול והרגשת עליונות, והסקת מסקנות שאם סוכני השטח אינם אמינים, כנראה שהחברה כולה בלוף.
|
|
|
|
| נשלח ב-4/12/2007 20:23 |
|
| |
מסכים עם כל מילה. (אני מבין שבכוונת מכוון הכנסת את
חתימתך כאן דייקא, כמעין המשך לתגובה עצמה.)
|
|
|
|
|