| נשלח ב-6/1/2008 09:57 |
|
| |
צניעתנות
יש עיתונאי בשם אורי אורבך. הוא פירסם מאמר חריף למדי נגד כמה תופעות בציבור החרדי שאנו מכירים וגם דנים בהם פעמים רבות בפורומים.
קטע מדבריו:
אם היה מדובר רק בהלכה ובצניעות – החרשתי.
אבל לא בצניעות מדובר אלא בצניעותנות. בהתרסה מוחצנת נגד העולם שבחוץ וגם
נגד העולם הדתי המודרני והפתוח והקצת-פמיניסטי. המחויבות הטבעית והנורמלית
להלכה מנוצלת כדי למכור סחורה והרגלים שאינם הלכתיים אלא חברתיים, להגדיר
מי משלנו ומי לא-משלנו.
כל הכתבה: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3490641,00.html
למעשה, בפירסום בYNET כשלעצמו אין תרומה אמיתית לדיון. אם כבר, אז להפך. אם מישהו יביע דעה מהסוג של אורבך, יאמרו לו: אהה, גם אתה כזה (עיתונאי מחמד? דתי חרדי מתקלקל?).
מה שלקחתי מן המאמר הוא בעיקר מונח. ואין לזלזל בדבר. מונח הוא כלי חשוב (כדברי יחזקאל הרמן כהן).
המונח הוא צניעתנות.
להבדיל מצניעות, שזה נושא בפני עצמו, הצניעתנות היא רדיפה אחרי הגדרות חדשות ומחמירות בשם הצניעות והחלתן על החברה.
לא פתחתי את האשכול רק עבור המונח, למרות שזה לדעתי מוצדק. אני רוצה להעלות לדיון סיפור שהביא שרגא בטיהרא באשכול אחר, ששם זה לא כל כך שייך.
אפרופו קנאות (מצטער, אך לא מצאתי מקום מתאים יותר), כתבה מעניינת עם ציטוט מעניין יותר:
מסעוד מספר, למשל, כי באחד הימים הוא נסע עם נהג מונית בקהיר ופתאום הם
ראו בחורה "לבושה למחצה". "אני עשיתי את מה שראוי היה לעשות, הסבתי את פני
ממנה עד שחלפה. נהג המונית לעומת זאת צרח עליה: 'את תגיעי לגיהנום'. אחרי
שנרגע שאלתי אותו, האם לא רצית בעצם לנשק אותה וכל צרחתך לא היתה אלא
תסכול וכעס על כך שאינך יכול? הוא השיב לי: 'באמת אלה דברים גדולים שאתה
אומר'". מסעוד מביא את הסיפור הזה כדוגמה למקורותיה האמיתיים של הקנאות
הדתית.
http://www.haaretz.co.il/captain/pages/ShArtCaptain.jhtml?contrassID=11&subContrassID=0&sbSubContrassID=0&itemNo=940306
מה שטוען שרגא הוא שהקנאים, כלומר הצניעותניים, בעצם מעבדים באופן פסיכולוגי את התאוות שלהם והתוצאה היא התעסקות בצניעתנות.
למרות שגישה כזו נראית, אינטואיטיבית, שיש לה על מה לסמוך, והיא בוודאי קוסמת לכל מי שמרגיש פגוע מן החומרות הצצות ומולבשות עלינו, אני סבור שהיא מוטעית.
א. האם כל מי שצועק חזק נגד חוסר צניעות זה בא מחמת הרהורי עבירה שיש לו?
ב. בניסוח יותר שיטתי, האם אין כאן בלבול בין המניע לבין ההצדקה, בין הקשר הגילוי (מדוע אדם מגיב כך או אחרת) לבין הקשר התקפות (האם התביעות שלו מוצדקות, במקרה זה על פי ההלכה)?
יש להוסיף לכך את מה שאני סבור כי ההחמרות באוטובוסי מהדרין, פלאפוני מהדרין ומי יודע מה עוד מהדרין אינן נובעות מתוך פחד מהרהורי עבירה (של תאוות עריות) אלא מתוך מערכת שונה לגמרי של שיקולים. ולא רק אינטרסים כספיים עומדים מאחוריה. אני משער כי יש כאן גם צורך למציאת עיסוק עבור עסקנים שאין להם תמיד מה לעשות. אבל בעיקר יש כאן, אצל אלו שאחראים לקיום ההלכה, חוסר הבנה (כלומר תפיסה שונה משלי) מה התורה מלמדת אותנו בתחומים אלו. למשל, האם יש איסור תורה בראית אשה, להבדיל מהסתכלות בה. האם האיסור הוא על הרהור, ומה טיבו של הרהור זה, למשל: כמה זמן הוא נמשך והאם הוא בא לאונסו של האדם או לרצונו. כלומר, יתכן שאין אדם נמלט מהרהור של אשה כפי שאין הוא נמלט מראית אשה, אבל לא זה ולא זה הם בתחום שיש לתקן בו תקנות ומסתבר שאין התורה מתייחסת אליהם כלל, כי התורה אינה עוסקת בהוראות (באופן ישיר) בתחום עבודת הנפש הפנימית. ויש להאריך בדבר זה.
כללתי דברים רבים מאד בתוך האשכול הזה, ולכן אני מסייג. המטרה הראשית היא לדון בתופעה של הצניעתנות. לאן יתפתח הדיון? לפי רצונכם. ועל מנת, כדבר מייסדי הפורום, להועיל ולא להזיק, לתקן ולא לעורר מחלוקת סתם. אבל גם הכרה והגדרה של שיקולים, הלכות ותופעות סוציולוגיות יש בה ערך רב.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2008 13:21 |
|
| |
שמא לא יראו תגובתי בעצכ"ח...
אין אנו זקוקים לדבריו של אורבך, כבר הרמב"ם ז"ל עמד על התסביך הנ"ל:
רמב"ם הלכות דעות פרק ג הלכה א
שמא יאמר אדם הואיל והקנאה והתאוה והכבוד וכיוצא בהם דרך רעה הן ומוציאין
את האדם מן העולם, אפרוש מהן ביותר ואתרחק לצד האחרון, עד שלא יאכל בשר ולא ישתה יין
ולא ישא אשה ולא ישב בדירה נאה ולא ילבש מלבוש נאה אלא השק והצמר הקשה וכיוצא בהן כגון
כהני העובדי כוכבים, גם זה דרך רעה היא ואסור לילך בה, המהלך בדרך זו נקרא חוטא, שהרי
הוא אומר בנזיר וכפר עליו מאשר חטא על הנפש, אמרו חכמים ומה אם נזיר שלא פירש אלא מן
היין צריך כפרה המונע עצמו מכל דבר ודבר על אחת כמה וכמה, לפיכך צוו חכמים שלא ימנע
אדם עצמו אלא מדברים שמנעתו התורה בלבד, ולא יהא אוסר עצמו בנדרים ובשבועות על דברים
המותרים, כך אמרו חכמים לא דייך מה שאסרה תורה אלא שאתה אוסר עליך דברים אחרים, ובכלל
הזה אלו שמתענין תמיד אינן בדרך טובה, ואסרו חכמים שיהא אדם מסגף עצמו בתענית, ועל
כל הדברים האלו וכיוצא בהן צוה שלמה ואמר אל תהי צדיק הרבה ואל תתחכם יותר למה תשומם.
כל מילה נוספת מיותרת!
|
|
| נשלח ב-6/1/2008 14:37 |
|
| |
מיימוני, לא אני טענתי כי אם מסעוד. אני הבאתי זאת כדוגמה להסבר *אפשרי* לקנאות הזו. בענין הקשר הגילוי - הקשר התקפות: שים לב שגם מסעוד הגיב על ראיית הבחורה, כלומר, הוא הסיט את מבטו. הוא מסכים שהיא לא בסדר והשאלה היא איך להגיב. כשאדם מגיב בצורה שאנו רגילים לזהות כ"קנאית", יתכן מאוד שמעורבים בזה שיקולים זרים, ביניהם כאלו שנובעים מתסכול וכדומה כמתואר לעיל.
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2008 15:11 |
|
| |
אולי ברוח דבריו של שרגא. (אם הבנתיו נכונה) תובנתו של מסעוד באשר למניעיו של הנהג, אינה שוללת את תגובתו של הנהג. אכן, אם היא נהגה שלא כשורה ובכך גרמה ליצרו להתעורר והוא מרגיש מתוסכל בשל כך, היא ראויה לגערה. מי אומר שגערה יכולה לבא רק משכל טהור?
השאלה שצריכה להשאל היא, האם, מתי, איפה ועד כמה רשאי האדם לגעור במי שנוהג שלא כשורה, או שלא כשורת הבנתו של הגוער. (גם אם הוא - הגוער - צודק) אף אם הוא רשאי, האם זה יועיל או יזיק.
ובסיטואציה המוכרת לנו יותר ממחוזותינו, יש גם לשאול, האם כל נורמה של פלוני, מחייבת גם את אלמונית. האם הוא בדק מה מחייב ומה תוספת משלו?
---------
מאיר
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2008 18:45 |
|
| |
לצניעות יש פרושים רבים .צניעות היא דבר שתלוי בחברה ובמקום .
יש בצניעות ענין של "מנהג המקום" הינו החברה שבא אדם חיי .
לאחרונה נקשרת הצניעות לקנאות .[חובשות השאלים הרעלות ובורקות למנייהן].
לא היו אלו מסתפקות בזה .דיינו
כל אחד רשאי ללכת כרצונו הבעיה מתחילה
שהן מתחילות להעיר על צורת לבוש שעונה על כללי הצניעות המקובלים ברחוב.
[הינו פאה . או לבוש אחר תיקני].
ואז זה מתחיל להיות קנאות .וכפיית דעה על השני .ונגמר בשירפת פיאות וריסוס אקונומיקה .
|
|
|
|
| נשלח ב-6/1/2008 21:20 |
|
| |
יש צדק בכך שלא כל "קנאות" נובעת מקנאות אמיתית ורצון אמיתי להקפיד על ההלכה. אך ממש אין זה מענייננו מה עושים אחרים ומדוע הם עושים זאת. מאידך, ראוי לנו לחקור מה מציק לנו כשאנו רואים איזו קפריזה צניעותית חדשה? האם היא מפריעה לחיינו הפרעה של ממש? אולי מפריע לנו לראות את אחינו משתטים בריש גלי? או שמא לחם חוקינו, כמו של "מורינו ורבותינו" הוא הרכילות והטלת הדומן במי שכבר שקוע בו עד צוואר?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2008 08:52 |
|
| |
כן, זה מציק, כי יורדים לחיינו.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2008 09:22 |
|
| |
בע"ב
היכן יורדים לחייך אתה?
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2008 09:24 |
|
| |
החל מאוטובוס, בקרוב רחובות נפרדים, ועבור לכפיה על הפרדה בשמחות משפחתיות.
|
|
|
|
| נשלח ב-7/1/2008 13:22 |
|
| |
א. אכן כן, הצעקה של נפגעי הפריצות באה בדיוק בגלל שזה מכשיל אותם.
ב. יש לדון האם מי שמפריע לו שאני אוכל תפוחים, יכול למנוע את זה ממני. כלומר האם זה שזה מפריע לו, נותן לו את הזכות גם להכתיב לי את אורחות חיי.
ג. לאלה המעונינים לדעת מהי דעת התורה בעניין, יש בהחלט כר נרחב ופרה לעסוק בו.
ד. יש לדון עד כמה יש כח כיום להשליט את דיני התורה על הציבור ובאיזה אמצעים.
ה. מי הקובע (הרב המקומי, "גדולי הדור", רב של חוג מסויים, עסקנים, וכו'), ומי המבצע (אקונומיקה, שריפה, סקילה באבנים, משמרת הצניעות, וכו')
|
| נשלח ב-7/1/2008 18:42 |
|
| |
ללא ספק יש לדון בכל הדברים שהוזכרו במסגרת דיונים תאורטיים. אך לי, כל הדברים הללו לא מפריעים: ממש לא מפריע לי לשבת בחלקו הקדמי של האוטובוס או לעמוד כאשר זה תפוס, או ללכת דרך רחוב זה או אחר. מעולם לא העירו לי כאשר ישבתי עם אשתי בספספל אחד באוטובוס הנפרד, לדעתי כי ברור היה שאיני מחפש להתגרות בילידים. באמת גם לא מעניין אותי מי קובע וכיצד הדבר מתבצע כל עוד רוב הציבור מרוצה; ואם הוא יפסיק להיות מרוצה הם כבר לא יקבעו לו. פסוק כר' מאיר ולא כר' מאיר: על כל גל נענע בראשך, אך אכול את הרימון בקליפתו.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2008 15:34 |
|
| |
יש גבול לעוול שאפשר לגרום לציבור...
למשל, אזוטרי- זה נחמד שאין לך בעיה לשבת בקדמת האוטובוס. אך מה לגבי אישה זקנה או אישה בהריון שצריכות ללכת עד סוף האוטובוס (דבר שגורם לבחילה, בעיקר בהריון) ולסבול במשך כל הנסיעה? מענין שזה לא מפריע לך כ"כ, אולי כי לך זה יוצא די נוח...
ועוד, יצא לי לראות לא מעט מקרים בהם גברים חרדים היו עסוקים כ"כ בלא להסתכל על הנשים באוטובוס (ממש ר"ל..) שהם גם לא ראו את האנשים המבוגרים שעמדו לידם ולא קמו עבורם. אין זו דרך ארץ אלא צביעות ובושה.
|
|
|
|
| נשלח ב-13/1/2008 22:07 |
|
| |
הפוסקים, עד הדורות האחרונים, דנו בגבול שבין המותר לאסור בדיני ראיה - גבול הלכתי. גם אם עסקן כזה או אחר מונע ע"י תאוותו - שזה בהחלט ייתכן, יש לכבד את מה שהתקבל אצל רב שכונה כגדר צניעות במקום מסוים.
ואם כבר במניעים פסיכולוגיים עסקינן:
מה מניע את אלה שפותחים כבר כמה אשכולות בענייני צניעות?
מזוהר
אין קשר בין הרמב"ם שהבאת לנושא שלנו. הרמב"ם מדבר על מידות ולא על הרחקה מעבירה ממש, ובטח שלא בתחום העריות.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2008 10:35 |
|
| |
אבגד
א. כתבת כי "יש לכבד את מה שהתקבל אצל רב שכונה כגדר צניעות במקום מסוים".
כבר דן מאן דהוא (נישטאיך?) כמדומה בעצור חושבים באיזה מקום על המעמד של "רב שכונה". לפי מה הוא נקבע ומה הן סמכויותיו.
אמנם ידוע שיש את ה"מרא דאתרא" לגבי שיטות בהלכה, אם גם היום קשה או בלתי אפשרי ליישם את העקרונות האלו כפשוטם. המציאות שונה מדי.
אך גם אם נניח כדבריך, אפשר לקבל שבהלומד בפנימיה של ישיבה יצטרך לקבל את הנהגותיה (זה נכון לא רק לגבי גור, נניח, לפי המסופר בח"ח, אלא גם למי שלומד בישיבה ליטאית ורוצה להכין קפה בשבת בכלי שני כדעת הרב עובדיה, שהרי הקפה עבר קליה ואין בישול אחר קליה. הדבר יהיה אסור במקום זה).
אבל האם ניתן להחיל את הקריטריונים הקבוצתיים האלו על הציבור?
ב. אני משער כי לפתיחת אשכולות בעניני צניעות יכולות להיות סיבות שונות.
1. מציצנות
2. עידון (סובלימציה, במובן הפרוידיאני) של תאות עריות.
ולהבדיל:
3. ענין במחקר סוציולוגי.
4. לימוד תורה. האם זו הדרך הנכונה לנהוג.
יתכן שכל הנטיות האלו ישכנו בנפשו של אותו אדם.
ועוד בענין הפסיכולוגיה האנושית של דמיונות של עריות:
מרבותי קיבלתי שאין לבוא בטענות לאדם על מה שהוא אדם. גם האדם עצמו אינו צריך לענות את עצמו על שיש לו מחשבות ודמיונות. הוא צריך רק לדעת איך לטפל בהן. וזה בדיוק הנושא שממנו יצאנו.
קשה לכל אדם לא להתפעל רגשית ממראה של נערה יפה שאינה לבושה לפי הקריטריונים שהתרגל אליהם, ובעצם, גם כשהיא לבושה לפי הקריטריונים... אז מה? כך נבראנו.
השאלה היא מה אנו עושים מכאן ולהבא. עד כמה אנו מניחים לדמיון להעסיק אותנו ועד כמה אדם תופש את מחשבתו ומחזיר אותה לדברים הראויים.
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2008 13:55 |
|
| |
א. כוונתי היא לאו בדווקא לרב שכונה אלא לכל רב שמנהיג ציבור מסוים. גם כיום ישנם רבנים שמנהיגים ציבור. מה על אדם שנכלל בציבור בו הרב לא מוצא חן בעיניו? זה כבר עניין אישי שלו והוא צריך למצוא לו רב או חברה אחרת.
את פסקי הרב, מנהיג הציבור, חובה לכבד - לפחות בפרהסיא.
אני מאמין שגם בתקופות הקודמות המושג "מרא דאתרא" לא היה פשוט והיו הסברים לחלק מאנשי הציבור מדוע הוא קצת בעייתי (וגם אז הם היו אנשים שיודעים תורה). ובעצם נראה שכבר בתקופת משה רבינו סמכויותיו לא היו צריכים להיות כמו שנתנו לו, ואם עצכח היה קיים כבר באותה תקופה אני בטוח שהיינו מתלהבים ביחד מהאשכול המהמם של קרח עם הסברו המאלף.
ב. גם אדם שעוסק בתקנות הציבור לא בהכרח מונע במעשיו אלו מהדמיונות והתאוות שלו, אלא מודע למה שמתנהל בציבור ולצרכיו. - "התפעלות רגשית" יכולה לנבוע מבושה והתרגשות ויכולה לנבוע מהתעוררות של תאווה.
|
|
|
|
| נשלח ב-14/1/2008 21:55 |
|
| |
דווקא לאלו שזה כ"כ מפריע להם שכןפים אותם לחיות בצניעות , סימן שהם לא חיים כך!
|
|
|
|
|