| נשלח ב-30/3/2008 14:32 |
|
| |
קריטריונים לקבלה למוסדות חינוך
אחת הבעיות על ראש שמחתנו, היא הסוגיא הכאובה והאנושית של דחיית ילדים ממוסדות חינוך. ניתן כמובן להתייחס בשטחיות ולהאשים את המנהלים הרעים שרוצחים משפחות בדם קר. ניתן אולי גם להשטיח את הצד השני ולומר ש'מה לעשות, זה מה יש וזכותי לתת לילדי את הטוב ביותר ושיפתחו להם מוסדות משלהם'. נראה לי שלא זה נכון ולא זה נכון. אז מה כן?
כבר כתבתי כאן בעבר, בניק הקודם, על הפרדת הקהילות שבמצב הזה. גם כשיש טענה נכונה כלפי זלזול בקיום מצוות על מאן דהוא, יש לשקול בזהירות רבה אם זה מצדיק את דחייתו מהקהילה ודחייה ממוסד חינוכי היא דחייה מקהילה. אך הדיון הוא נוקב יותר ומקיף יותר.
מהי זכותו של הורה, לדרוש חינוך טהור ונקי כמו שהוא רוצה?
במוסד פרטי זה דיון אחד ובמוסד ציבורי זה דיון אחר.
במוסד פרטי, לכאורה רשאי בעל המוסד לעשות כל שלבו חפץ. הוא מספק חינוך למי שהוא בוחר ואינו חייב דבר לאיש. עקרונית הוא רשאי לדחות את בנו של השכן שמרגיז אותו בשעות המנוחה, כי הוא לא סובל אותו. האם זה מוסרי? במקרה האחרון ודאי שלא. במקרה של טענה חינוכית, יש שוב שאלה, אם אדם רשאי לפתוח חנות שתיצור אפליה בקהילה. אם כל הצידוק הוא הפרטיות, אזי אין הרבה בצידוק הזה. עצם יצירת שירות מפלה, היא עוול כלפי הקהילה.
במוסד ציבורי, אין בכלל על מה לדבר לענ"ד. הרשות לדחות ממוסד ציבורי צריכה קודם כל להגדיר את בעלי המוסד - הקהילה כולה. אם הקהילה מגדירה את עצמה כ'הקהילה החרדית' אזי כל מי שהוא חרדי בהגדרה הוא מבעלי המוסד. דחיית תלמיד צריכה להתבסס על הוצאת משפחתו מהגדרתה של הקהילה ולא, זהו עושק ממוני ממש.
ההבדל הזה אינו תיאורטי. זהו ההבדל במחוזותינו בין מוסדות לבנים ובין מוסדות לבנות. התתי"ם הם פרטיים בדרך כלל, למרות שהם נהנים מהקצבה ממשלתית, זו הרי הסוגיא של מציל מידם וכל זה, שאין לי כוח להכנס לזה כעת. שם קשה לבא בטענות משפטיות למנהל, הוא הקים את המוסד והוא יחליט את מי לקבל. מוסרית? טוב, אם זה נסתדר.
בתי הספר של החינוך העצמאי לבנות, לעומת זאת, הם ציבוריים. המנהלת היא רק שכירה ועובדת של מאיר לוריא שהוא עובד מדינה. הבעלים של בית הספר הוא משרד החינוך פורמאלית, אך בעצם זהו הסדר בין הקהילה החרדית כולה לממשלה, כך שניתן לראות את הקהילה החרדית כבעלי המוסד.
יהיה מה שיהיה, המנהלת אינה אלא פקידה ואין לה כל זכות בעלות על המוסד. היא רשאית לפעול אך ורק במסגרת תפקידה, ורק לטובת המוסד והקהילה.
מהי זכותה לדחות מישהו שהוא חלק מהקהילה? אפשרות אחת, הוא מזיק למוסד בהגדרה.
לא די בכך שהיא או מי מההורים רוצה לראות את המוסד באופן מסוים. זה עדיין לא הגדרת המוסד של המעסיק. הגדרה היא כזו שעומדת בבסיס קיומו של המוסד ואשר בלעדיה אינו עוד מוסד חרדי של החינוך העצמאי.
האם ניתן כך לדחות בני עדות המזרח?
האם ניתן כך לדחות בת לאמא שלובשת משהו שלא נראה למנהלת?
האם ניתן כך לדחות מי שאביה לא החליף את הסלולרי לכשר?
אלו קריטריונים לדעתכם, יכולים להגדיר את גבולות הקהילה החרדית?
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2008 00:55 |
|
| |
מאירק'ה
קריטריונים אינם הכלי להגדרת חרדיות
מכיון שכל קריטריון שנציע הוא בדרך כלל עשוי מענינים של טעם וריח ואין בהם ממש
למשל צניעות האישה כל קבוצה מפרשת את ההלכה כראות עיניה מי יותר לחומרה ומי יותר לקולא
ואין האחד מוכן לקבל את דעת חברו בנושא וכך זה בעוד הרבה נושאים
ממילא גם קיום ההלכהאינו יכול לשמש הגדרה כי הוא נתון לפרשנויות
אין כל צורך להגיע לאבסורד של פלאפון כשר כדי לראות את הבעיה, הרבה קודם לכן אין הסכמה בין קבוצות אנשי ההרגישים למיניהם לבין מפעילי השכל הישר
לכן לעניות דעתי הרחבה הקריטריונים הם האידאולוגיה החרדית רק כאן הבן שואל מי בכלל יודע מהי שהרי העם הפשוט ברחוב לא קרא ולא שמע מעולם חומר השקפה מהו
מי זקוק להשקפה אם מה שיודעים היום זו הכתבה או לחלופין העפה
איך סיפר לי איזה חוזר בתשובה
אלוקי עד שלא נוצרתי איני כדאי- כלומר עד שלא חזרתי לגמרי וניהיתי חרדי למהדרין אם כל ה"חלות" איני כדאי, ועשכיו שנוצרתי (ונהיתי חדרי) כאילו לא נוצרתי אזי אין אף אחד שמסתכל עלי כשוה בין שוויםכאילו לא נוצרתי.
ביום שאידאולוגיה תחזור להיות החלק הדומיננטי והחשוב או אז לא נזדקק יותר לקריטריונים בדיוק כמו שלא היינו צריכים אותם לפני ארבעים שנה.
אז כולם ידעו מראש לאיזה מוסד הם משתייכים והם אכן היו מתקבלים בו בדרך כלל
אנחנו צריכם להבין שקריטריונים זה טרף
פעם אחד בא אלי מנהל חיידר ואמר לי תראה אייך אישה פלונית מתלבשת בצורה שאינה הולמת?
אז השבתי לו ואמרתי אז בא נגיד יחדיו פרק תהילים ונתפלל שאותה אישה תתחזק בנושא הצניעות, עכשיו תאמר לי אדון מנהל אולי נתחיל ללמוד יחד שמירת הלשון שהרי באיזו זכות אנו דורשים מאחרים להחמיר כאשר יש בנו הרבה דברים שהם מדאוריתא לתקן.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2008 09:12 |
|
| |
ועדיין אנו מחכים לראות את התוצאות הגדולות והנפלאות של הסלקציה/קריטריונים/אפליה (מחק את המיותר)
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2008 14:18 |
|
| |
פומפא
חשבתי שאתה כבר יודע ת'תוצאות
כמוני למשל
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2008 10:00 |
|
| |
פצעי
אתה התוצאות?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/4/2008 15:52 |
|
| |
לומד
יכול להיות
|
|
|
|
| נשלח ב-2/4/2008 03:20 |
|
| |
פצעי
לא התכוונתי חלילה לעלוב, רק להבין מה היתה כוונתך בהודעה הקודמת. ומאי משמע "יכול להיות"?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2008 12:49 |
|
| |
כן לומד
אני עוד אחד שלמד ולמד ולא יצא מזה כמעט כלום
ולכן יכול להיות שגם אני חלק מהתוצאה החרדית הסטנדרטית
עכשיו חברים באו נחזור לדיון שלנו
מה הם הקריטריונים לקבלה למוסדות
חוץ מדעתו של ככה שזה אני בעצם (כי אני משתמש בשם הזה בפורומיים אחרים וכאן זה רק בטעות)
אז עדיין לא כתבתם את דעותיכם
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2008 21:10 |
|
| |
ישנה בעיה מה המדינה מגדירה כזרם. ז"א לאיזה קריטריונים המדינה מחלקת את החינוך. נניח שיש ממלכתי, ממלכתי דתי וחרדי. הרי שיש לקבוע רף כניסה לכל אחד מהם. ז"א חינוך ממלכתי פתוח לכל. חינוך ממלכתי דתי פתוח לכל אדם שהוא דתי ויש לקבוע רק מנימום מהו דתי כגון שומר שבת, מניח תפילין, כיפה, חצאית וכד'.
הוא הדין לגבי חינוך חרדי יש לקבוע רף מינימאלי לכניסה וכאן באה השאלה מיהו חרדי, שומר שמיטה לחומרה, לא מאמין בציונות, נוסע באוטובוס מהדרין, בעל טלפון כשר, אוכל רק הכשרים מהודרים?
לכן יש צורך לקבוע רף לכל סוג של חינוך. לגבי מוסד שהוא ממש פרטי, כמובן שהוא צריך להיות מוקצב בסכום נמוך יותר (וזה יכול להיות גם במקום בית ספר ממלכתי), כנגד קביעת קריטריונים העונים על דרישות מקימיו/אנשי הועד שלו.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/4/2008 23:34 |
|
| |
שרפ
כמו שסיימת, החינוך החרדי הוא לא ממלכתי. גם החינוך העצמאי הוא מוכר שאינו רשמי. לכן קשה יותר לקבוע לו גבולות ברורים.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2008 10:34 |
|
| |
הציבור החרדי בהיותו קטן אכן כולם גדלו עם כולם כיום הציבור גדל בלי עין הרע ולכל חוג יש משלו הן לטוב והן למוטב רצוי שכל ציבור יתמודד אם שלו וזה לטובתו לדוגמה הציבור הספרדי לו לא היה נדחף (ומתבזה) למוסדות אשכנזים יכול היה להקים גם מוסדות למצוינים והיה מרים את קרנה של יהדות המעטירה ומוכיח שליהדות ספרד יש עילויים לא פחות מלאחיהם האשכנזים (ואולי יותר) כנ"ל בשאר החוגים ובמלחמה שהיא באמת!!! לשם שמים כולם מרויחים
|
|
|
|
| נשלח ב-26/4/2008 23:54 |
|
| |
במוסף יתד 'אברך', הובאו דברי הרב אלישיב, שכיוון לדברי קדשי בהודעת הפתיחה, באמרו שמנהל מוסד ציבורי שדוחה תלמיד ללא קריטריון ברור, הוא גזלן.
הבה נראה מישהו מניף אמירה זו ומבצע אותה.
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2008 01:08 |
|
| |
מאיר, את עווני אני מזכיר שלא קראתי את מעתיק השמועה שזכה ונבחר לכתוב את דברי מרן שליט"א בעיון רב, אך כמדומני שהמדובר למוסד שנתמך ע"י ציבור ולא לכל מוסד ציבורי. (הדברים תואמים לקביעות בג"ץ שכל מוסד שנתמך מהמדינה מחויב לעקרון השוויוניות).
|
|
|
|
| נשלח ב-27/4/2008 01:29 |
|
| |
אכן, הכוונה היא למוסדות לבנות שהם ציבוריים כלכלית.
|
|
|
|
|