בית פורומים אגודה אחת

ספרדים במוסדות אשכנזים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-24/4/2008 00:08 לינק ישיר 
ספרדים במוסדות אשכנזים

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2399363&whichpage=&forum_id=771

אריה דרעי- "הגראי"ל שטינמן מורה למוסדות בנשיאותו לא לקבל ספרדים"

בראיון עם מרדכי לביא במענה לשאלת לביא על זה שמנהלי המוסדות לא שומעים למרנן הגראי"ל שטינמן והגרי"ש אלישיב אודות קבלת תלמידים ספרדים,ענה אריה דרעי שהגראי"ל שטינמן מורה למוסדות שבנשיאותו לא לקבל ספרדים.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/4/2008 00:43 לינק ישיר 
למה ספרדים רוצים ללמוד במוסדות אשכנזים ליטאים

אני נתקל תדיר בשאלה מדוע ספרדים (או נכון יותר בני עדות המזרח), רוצים ללמוד במוסדות אשכנזיים, בעיקר ליטאים  ואינם מסתפקים במוסדותיהם. הנושא נפוץ אפילו יותר אצל המכובדים (ח"כ של ש"ס) שהיו מצפים מהם לנהוג אחרת.
התשובה שנראית לי היא שלכל עם או מגזר יש את האידיאל של אם בארה"ב זה דמות הוואספים (לבן, אנגלו-סכסי, פרוטסטנטי), בישראל במשך שנים זו היתה דמותו של החלוץ (דמות הירואית בתקופות העליות השניה והשלישית). בפסיכולוגיה זה נקרא "תפיסת ה-Self האידיאלי".
גם במדינת ישראל בקרב האליטה תפסה במשך שנים ההנהגה האשכנזית (ממזרח אירופה), את רסן השלטון והיוותה אמת מידה להתנהגות האידיאלית. ההיטמעות באליטות בארץ להיות דומה לאשכנזי. יש לציין כי גם בקרב הציבור החילוני קיימת על "אש קטנה" גזענות בנושא נישואין וכד', בעיקר בקרב הדור הקודם. הדור הצעיר של האליטות מנסה לטשטש את עקיבות העבר באימוץ דרך החיים המערבית לחלוטין.
במשך השנים בהם פעלו בקרב בני עדות המזרח שהגיעו לארץ משפיעים חרדיים, מהפלג הליטאי וחב"ד (לחב"ד לא אתייחס כי כמתבונן מהחוץ אני חש שהם מתיחסים בשוויוניות לספרדים). בהתאם הוטמע בציבור כי האידיאל היה בחור הישיבה מפוניביז'/ חברון/קול תורה וכד' הישיבות הנחשבות ולא הישיבות הספרדיות בהן בחור הישיבה האדיאלי אינו נמצא. רבנים לובשי פראק והמבורג ולא הלבוש הרבני המסורתי. תפיסת האשכנזים כציבור האידיאלי והתנהגותם כהתנהגות האידיאלית הוזרמו לעורקים של הציבור החרדי הספרדי והזינו את הרצון להיות תואם "אשכנזי", דהיינו להימדד לפי קנה המידה כמה אני בסולם האשכנזי (כמו תואם IBM למי שזוכר).

ועכשיו באה השאלה, אם חינכו את הספרדים שלהיות "ליטאי זה האידיאל", למה הליטאים לא נותנים לספרדים להיטמע בהם לחלוטין. הרי גם בציבור החילוני האליטיסטי ההיטמעות התקרבה למושלמת. יש אומנם את נושא המנהגים אבל אם בישיבות הליטאיות יש 20% ספרדים והם נוהגים כמותם. גם ב-60% ספרדים היו נוהגים כמו ליטאים.

התשובה נמצאת במקום אחר לחלוטין. בציבור החרדי לצורך קיומו יש צורך באש תמיד, דהיינו יש צורך ביצירת מוקדי חיכוך תדירים עם הסביבה לצורך מניעת היטמעות. על חברי הציבור לזכור כל העת כי הם מיוחדים, שונים מאחרים (כמובן שיותר טובים) וכד'. המעגל המתבקש בציבור החרדי היה חיכוך עם החילונים ועם הדתיים (שאינם חרדים לדבר ה' כמו החרדים). הבעיה היא שלמחלוקות אין גבולות. אם אדם צריך לחיות בתחושה שהוא הכי טוב היא לא נעצרה בגבולות החרדיות אלא התקדמה אל עבר הסביבה הקרובה, מי שאינו כמונו בדיוק הוא שונה=נחות מאיתנו.
הפרדוקס תפס את הציבור הספרדי. מצד אחד האדם האידיאלי הוא "בן תורה ליטאי". מצד שני הליטאים אינם אוהבים אנשים ששונים מהם והספרדי הוא השונה.
תוצאות המתח הזה ניכרות כל הזמן איפה בציבור הספרדי הרוצה להתקרב לציבור הליטאי אך נדחה על ידו בשל היותו שונה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2008 16:42 לינק ישיר 

תפסיקו כולם לדבר שטויות אני אמנם לא ספרדי אבל באמת הם עושים לנו את הישיבות תמיד השפיצים בישיבות הם ספרדים לא פרנקים והאשכנזים מקנאים ומשפילים אותם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/4/2008 00:06 לינק ישיר 

א זה לא נכון הרב שטיינמן לא אמר
ב יש הרבה בחורי ישיבה ספרדים טובים 
וזה שאין להם ביטחון עצי כשקוראים להם פרנקים להמיך הלאה זה בעיה 
אני מודה שגם קורא להם כך מסיבותי שלי   

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2008 11:04 לינק ישיר 

שאלה שאלתית שיש בה הרבה מן השאלתיות

הישובת ובתי המדרש של רבותינו התנאים והאמוראים
מינהיו ישיבה אשכנזית ומי היו ישיבה ספרדית

האם הלל ושמאי או תלמידהים היו ספרדים או אשכנזים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2008 12:24 לינק ישיר 

הסוגיה אינה רלוונטית בכלל.
בכל דור יש את האיש המושלם(ה- self האידיאלי). מי שהיה שם האידיאלי אותו ניסו לחקות. סביר שבחורים בישיבות לא של שמאי והלל ניסו לחכות את קודי ההתנהגות, הלימוד והלבוש בישיבה שנראתה להם האידיאל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2008 23:46 לינק ישיר 
ואז אמר המנהל: 'אצלי אין מקום לשחורים'

יואב ללום הוא אולי אדם שנוי במחלוקת, אך עקשן ואמיץ לכל הדעות • מה מניע את האיש להיאבק בכל כוחו בממסד החרדי? • שמעון מירוני ביקש תשובה וגילה פצעים שותתי-דם • פרויקט מיוחד - חלק א'

שמעון מירוני, כתב 'בחדרי חרדים'
תאריך: 07/09/2008 18:22:00

"אבא, יהודי בעל תמימות מזרחית, הגיע לתלמוד התורה האשכנזי יחד איתי. התיישבנו בחדרו של המנהל, זכרונו לברכה, ואבא אומר לו 'אני רוצה להכניס את בני, יואב, ללמוד כאן'. המנהל מסתכל עלי, על אבא ושותק. אבא מבין שישנה איזושהי בעיה, ומסביר לו. 'אנו בעלי תשובה טריים, עברנו דירה מהצפון לירושלים בשביל חינוך הילדים. יואב הוא ילד טוב ואני רוצה להכניס אותו ללמוד כאן, בתלמוד התורה שלך.

"המנהל מסתכל עליו ופוצה את פיו: 'בעיקרון אין בעיה, יש לי מקום פנוי בכיתה של בני גילו. רק מה? אתם 'שחורים', והמקום הזה לא מיועד לשחורים'. אני רואה את אבא מוכה הלם. בלי לומר מילה הוא קם, נוטל את ידי בחוזקה, ויוצא מהמשרד ומהבניין. הוא שותק והולך איתי במהירות לשום מקום, רק להתרחק משם.

"אנו עולים במעלה ההר לכיוון שכונת גאולה. ואז אני מפנה את עיני, מביט על אבא וחוטף את ה'שוק' של החיים. אבא בוכה! אבא הולך ומזיל דמעות כילד קטן. לא הצלחתי לתפוס את זה. אבא החזק, האמיץ, הגבר שלא פוחד מאדם פשוט בוכה. אני זוכר את זה כאילו הדבר התרחש היום. זה היה מחזה שנחקק בתוכי. מחזה שלא יישכח ושלא ייסלח".

את המונולוג המצמרר דלעיל מספק לא אחר מאשר האיש והמאבק באפליית הספרדים והספרדיות - יואב ללום. האיש התפרסם בשנים האחרונות במאבקו הבלתי-מתפשר באי-קבלת תלמידים לבתי ספר חרדיים, בעיקר אשכנזיים, על רגע גזעי או אישי. יואב ללום הוכתר השנה כאחד מ-50 האנשים המשפיעים בחינוך בדירוג שערך עיתון 'הארץ'.

כשבאנו לעסוק בעניינו, לא ביקשנו לעמוד ולספר על מלחמתו ומאבקיו הציבוריים הנוכחיים וגם לא על ההד התקשורתי הרב לו הוא זוכה, שאלנו לדעת דבר אחד – מה הדלק המניע אותו לזנוח את כל עיסוקיו ולהקדיש את חייו למאבק. בשיחה עם 'בחדרי חרדים' גולל ללום את סיפורו האישי. נוכחנו לדעת כי לא מדובר ב'דלק', אלא בחומר נפץ טעון, מסוכן ועמוס באנרגיה.

לסיפור שהובא לעיל, בו מככב יואב הקטן בן ה-8, היה דווקא סיום טוב ובלתי צפוי. עוד צועדים האב הבוכה ובנו ההלום ברחובות גאולה, עוצרת אותם אישה חרדית ושואלת את האב לסיבת בכיו ("אתה יכול לתאר לך שהיום אישה חרדית תשוחח עם גבר זר רק בגלל שהוא בוכה?", שואל ללום בסרקזם). האב חושב שנפלה מלאכית מן השמים, ומתאר לה את הטראומה אשר עבר לפני זמן לא רב.

האישה, שמתבררת כפעילת 'חבר הפעילים' (יד לאחים), נדהמת, ומחליטה לפעול. "בוא אחרי", היא אומרת לאב. הוא לא שואל שאלות, נוטל את ידו של יואב, והולך אחריה. היא מובילה אותם היישר לאותו בניין תלמוד תורה בו היו לפני זמן קצר, נכנסת עם האב לחדרו של המנהל כשהיא מותירה את הילד בחוץ.

"אני לא יודע בדיוק מה הם דיברו שם, אבל דבר אחד אני זוכר", מספר יואב. "הספסל עליו ישבתי, כמו חלונות הבניין, רעד מהשאגות שנשמעו מתוך החדר. האישה האלמונית שאגה על המנהל כחיה פצועה, כשאני לא יודע היכן לקבור את עצמי.

לאחר כמה דקות הוזמנתי אל תוך החדר. ישבנו, אני אבי ואשת 'הפעילים' מעבר לשולחן, והמנהל בחן אותי. והוא נדהם מכמות ידיעותיי. לאחר כמה שאלות הוא קם ממקומו, תפס את ידי, לקח אותי לכיתה, הושיב אותי על כיסא פנוי והודיע לי 'מהיום, אתה לומד כאן'. במקום ההוא למדתי עד שנכנסתי לישיבה".

קשה שלא לשמוע את ההתרגשות והזעם בקולו של יואב ללום, גם כשהוא משחזר את הדברים כ-20 שנה אחרי ההתרחשות. שיחה ארוכה מלמדת אותנו – האיש נחוש מאד, לא עוצר באדום וגם לא בשחור. הוא מתכנן מהפיכה אמיתית וצועד לקראתה בכל הכוח. חוש הצדק משחק תפקיד בעניין, אך הזעם, זעם כבוש הנושא עוצמה אדירה, הוא שמוביל אותו.

מהפך בכרמיאל

יואב ללום הוא אברך ספרדי בן 29 ותושב שכונת 'קריית משה' בירושלים. הוא נשוי לבת עדות המזרח ולהם ארבעה ילדים ("תדגיש: ספרדים גאים"). ללום נחשב לבחור מוכשר ובעל קשרים רבים. הוא סטודנט למשפטים, ומשמש גם כיו"ר אגודת הסטודנטים באקדמיה החרדית בקריית אונו. בעבר היה מנהל לשכתו של הראשל"צ, הגר"א בקשי-דורון וכיהן בתפקידים נוספים.

עמותת 'נוער כהלכה' מהווה פרויקט הדגל שלו. במסגרת העמותה מתנדבים ארבעה עורכי דין הפעילים משפטית במאבק נגד אפליית ספרדים ואי קבלתם למוסדות חינוך אשכנזיים. העמותה נלחמת נגד שיטת ה'ספרדים בקילו' אותה הנהיגו רבים ממוסדות החינוך, אשר במסגרתה מקבלים תלמידים בני עדות המזרח על פי חישובי מספרם באחוזים. כתובת אתר האינטרנט שמחזיקה העמותה נקראת, איך לא, 'פרענקים' (frenkim) .

הילד יואב נולד בכרמיאל, עיר חילונית מובהקת, למשפחה חילונית סטנדרטית. בראשית שנות ה-80 הגיע לעיר הרב אברהם צבי מרגלית. מה שהפך כיום לאימפריית תורה של ממש תחת פיקודו של רב העיר, החל באברך צעיר, אב ל-2, שבא באומץ רב לגור בעיר החילונית והחל לעשות בה נפשות.

ההורים, חיים ומרים ללום, היו בין הראשונים שבאו לשיעורים ולחוגי הבית שערך הרב מרגלית. הם שמעו, נדבקו, והחלו להתקרב ליהדות. צעד אחר צעד, עקב בצד אגודל, בהתקדמות איטית וזהירה אך יסודית עשתה משפחת ללום את המפנה הגדול בחייה.

בתום זמן לא רב, הפכו ההורים לדתיים בכל מובן, וכצעד ראשון הוציאו את הילדים מבתי הספר הממלכתיים והעבירו אותם לתלמודי תורה חרדיים. "מוסדות החינוך התורניים הקרובים ביותר לעיר היו אז, בימים ההם, במרחק נסיעה של שעה וחצי כל דרך", משחזר יואב. "אותי שלחו ל'חיידר' חרדי בקרית-אתא, את שני אחיי שלחו ללמוד בחיפה. במסירות נפש של ממש".

בתוך זמן לא רב התחזקה המשפחה עוד, וההורים הפכו לחרדים. הבית הפך למשהו אחר לגמרי משהיה, הכול השתנה. בעצה אחת עם הרב מרגלית החליט האב כי אין מקומו עוד בכרמיאל. בשל החשש מהשפעת הסביבה, החילונית לחלוטין, על הילדים הגדלים, החליטה המשפחה וגם ביצעה: עוברים לגור בירושלים. עיר הקודש. אבל שם הכול השתנה, ולא לטובה.

http://www.bhol.co.il/news_read.asp?id=6621&cat_id=1

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/9/2008 23:53 לינק ישיר 

ראשית כל הכבוד הבחור תפס את הפרנציף לדאוג לעצמו לעבודות על ידי עשיית רעש (ראה גם אבידגור פלדמן ואמנון זיכרוני) בנושא מתוקשר.

שנית, תארו לעצמכם שהאבא לא היה בוכה, אלא שולח אותו לבית ספר אחר. הוא יכל היום ללכת ללמוד משפטים במוסד נחשב וגם כל מקצוע מפרנס אחר, ללא צורך בעשיית מהומות לשם שמים.

שלישית, כנראה הדרך של הפיכת החרדים לבני אדם עם תרבות של המאה העשרים ואחת, תספק פרנסה ופרסומת לעוד הרבה עורכי דין מהמגזר החרדי. צפוייות לנו שנים מעניינות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2008 00:10 לינק ישיר 

רק בשביל הקטע, ניתן להקים עוד מספר ועדות נפגעים לדוגמה:
http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2472624&forum_id=771

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2474414&forum_id=771

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2021542&forum_id=771

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=1816716&forum_id=771

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=1291179&forum_id=771

טוב אני לא אלאה אתכם, אתם מכירים את הסיפורים יותר טוב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2008 00:28 לינק ישיר 

כל אדם עם גאווה עצמית מסוימת מרגיש נעלה ולו במשהו על פני חברו, ואם באפשרותו לסווג זאת באיזשהו חתך חברתי יותר קל לו להרגיש עליון ולא שחצן, דרך אגב, מכירים את הביטוי "תשמע, הוא לא אשם פשוט הקב"ה לא חנן אותו"? זה משפט שרבים וטובים משתמשים בו בכדי להרגיש יותר מוצלח מהשני ובד בבד להתכחש לגאווה שבדברים
ואם תכירו מעט יותר את החברה הספרדית החרדית תגלו שהם גזענים לא פחות מהאשכנזיםן
ואני לא בא כרגע להסביר שיש חילוקי מנטליות קיצוניים ורקע משפחתי שונה וכו' שגם עובדות אלו מספיקות כדי שהמנהלים ינסו למעט ככל שניתן את מכסת התלמידים בני עדות המזרח בתוך מוסדות החינוך שלהם
{סתם שאלה קטנה, למי מכם יצא לעמוד על ההבדל ביחס של משפחה מעדות המזרח שאחד מבניהם פרק עול לבין משפחה אשכנזית באותו מצב? ואל תתחילו לתקוף שרק באהבה וחיבה יש סיכוי לקרב, כי המרחק בין אהבה וחיבה לבין עמידת דום לכל התחלואים שהבן מביא איתו הביתה רבה היא}

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2008 00:46 לינק ישיר 

זה בסדר.

אני עד הרגע לא מבין למה אנשים מתעקשים על המוסדות הללו. הרי יש מוסדות טובים יותר.

נניח בית יעקב. הרי כל מי שתלך לאולפנא תצא עם יותר שכל, יותר בריאה בנפשה, עם יסודות טובים יותר לחיים ובודאי השכלה רבה יותר.

בפרט שאם ההורה הוא בן עדות המזרח הרי שהוא יודע שבתו לא תזכה להתיחסות לעדתה ולא תאלץ לדירה/חצי דירה בכדי למצוא חתן מתאים. תוכל להתפרנס בכבוד ועוד.

הוא חושב שההשקפה של אלו שיורקים עליו נכונה יותר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2008 10:01 לינק ישיר 

שרפ שאל: "ועכשיו באה השאלה, אם חינכו את הספרדים שלהיות "ליטאי זה האידיאל", למה הליטאים לא נותנים לספרדים להיטמע בהם לחלוטין. "

בעבר סברתי שדקדוקי ההלכה הם המבדילים בין שני העדות, שהרי בכל יום ובכל שעה האשכנזים ובני עדות המזרח מבליטים את היותם 'שונים' זה מזה. זה מתפלל בסידור כזה וזה באחר. זה נופל על אפיו לאחר התפילה וזה לא. וכו' וכו'.

אך לנוכח ההיטמעות הכמעט מושלמת בין שני העדות בקרב הדתיים הלאומיים חרף הקפדתם כל אחד על מנהגיו - הבנתי שאנשים שאין להם זהות לאומית משותפת - לא יתערבו לעולם האחד בשני אם לא מתוך הכרח.

זהות לאומית פירושו - הבנה שבני עם אחד נחנו.

צאצא ישראל מערבי  שאינו רואה באחיו המזרחי את עובדת היותו אחיו - לא יתן לו להיטמע בתוכו. נכון, יש הבדלי מנטליות, אך לשם איחוד העם - עלינו לטשטש הבדלים ולהסיר מחיצות.

אבסורד הוא שדווקא הכלי הכי מתאים ליצירת איחוד - חינוך משותף מקטנות (כמו בציבור הד"לי) כשעדיין אין פירוד - הפך לכלי מלחמה ליצירת הפירוד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2008 11:55 לינק ישיר 

מי פימפם את הנושא העדתי בשנים האחרונות? לא ש"ס?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2008 12:44 לינק ישיר 

יהודים
אנקדוטה קטנה על השילוב בחברה של המזרחי.

אני ספרדי, נשואי לאשכנזיה, מתפלל בבית כנסת אשכנזי, עם סידור ספרדי. הילדים שלי מתפללים עם סידור אשכנזי (נוסח ספרד).

לפני מספר שבועות הבן שלי זימן בביתנו עם בני דודים (יקים) והתחיל עם זימון של ספרדים, הסתכלנו עליו בכזה מבט וביקשנו שיזמן נורמאלי (הוא מאד נעלב והסברנו לו שאף אחד סביב השולחן לא מכיר את הזימון הזה חוץ ממנו). 

בכל מקרה גם אצל הדתיים לאומיים טישטוש ההבדלים מכוון את כולם להתנהג בדרך הנראית נורמטיבית. האם זה נכון או לא, אינני יודע.

צעג
גם לפני ש"ס היו מכסות, באחריות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2008 14:25 לינק ישיר 

אגב
פוק חזי שרוב הבחורים מבני עדות המזרח ובמיוחד הטובים שבהם סובבים בישיבות האשכנזיות בתחושת עליונות ומרגישים ומדגישים כמה שהם מוצלחים ושמנהגיהם עדיפים ומבוססים יותר משלנו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/9/2008 14:56 לינק ישיר 

שרפ
מי כמוך יודע שבצבור הד"לי הנושא התחיל לשקוע.
האם זה חלק מההתחרדות של ש"ס?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > ספרדים במוסדות אשכנזים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext