בית פורומים אגודה אחת

טוב לבריות רע לפוליטיקאים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/8/2008 17:03 לינק ישיר 
טוב לבריות רע לפוליטיקאים

למי זה טוב

המנחים: בביתר נפל דבר: רשימת 'טוב'. ראשיה מצהירים גלויות: 'אנחנו מודרניים, אין לנו רבנים ונעשה מה שאנחנו רוצים'. עכשיו מדברים על מפלגה כזו גם בית שמש, פתח תקווה ועוד. איך מתמודדים עם התופעה הזו?

פינדרוס: לא היה מי שירק דם בנושא קבלת תלמידים אלה למוסדות החינוך יותר ממני, כולל ילדיהם של אותם אנשים שהקימו את המפלגה.

גפני: הבעיה היא הרבה יותר רצינית ולא פשוטה כלל. זהו בעצם מאפיין של מה שקורה ביהדות החרדית. זו הייתה רק שאלה של זמן עד שהתופעה תחלחל למערכת הפוליטית.

היהדות החרדית לא עומדת במבחן העושר. אנחנו לא מה שהיינו לפני חמישים שנה - שאנשים מסרו את נפשם על חינוך הילדים. הם לא קיבלו עבודה ולא הביאו לחם הביתה כי לא היה להם 'פנקס' מתאים. למה? כי הם שלחו את הילדים לחינוך חרדי. מסירות נפש ממש.

באותם ימים היהדות החרדית הייתה קטנה ומוגבלת וכולם למדו עם כולם, חסידי גור עם ליטאים. ברוך ה', גדלנו. בנוסף גם התקרבו אלינו אלפי בעלי תשובה. אבל הבעיה שלנו היא שאנחנו לא יודעים לקבל אותם!

התקשר אליי יהודי תושב אלעד, ואני בכיתי בטלפון. אני לא אומר את זה בציניות, בכיתי! הלה מספר לי בטלפון: 'לפני שבע-עשרה שנה היית באוניברסיטה ודיברת שם על יהדות. השתכנעתי מההרצאה וחזרתי בתשובה. התחתנתי עם חוזרת בתשובה, עברנו לגור באלעד ויש לנו שתי בנות. אבל לא מקבלים את הבת שלי לגן. הרב גפני', זעק הלה מעבר לקו, 'זאת הבת שלך!'.

למה לא מקבלים אותה? כי הוא מודרני, הוא למד באוניברסיטה, הוא חזר בתשובה. הבנות הליטאיות, בניגוד לגור, צריכות ללמוד עם אותן בנות. תראו לי מוסד חסידי אחד שמכניס אליו חוזרות בתשובה.

הם באים למרנן הגרי"ש אלישיב והגראי"ל שטיינמן ובוכים שם שיכניסו את ילדיהם למוסדות שלנו. 'המנהלים שלך לא מקבלים את הבת שלנו למרות בקשתך המפורשת', הם בוכים בפני גדולי הדור.

מה קורה בבחירות? אנחנו אומרים להם להצביע ליהדות התורה כי הרבנים אמרו, אבל אז הם צועקים: 'אותם רבנים גם אמרו להכניס את הבת שלנו לבית הספר ואתם לא הסכמתם! אז למה עליי לשמוע בקול הרבנים? מתי כן צריך לשמוע להם ומתי לא?!'

בביתר נפלנו. היינו עסוקים במאבק על ראשות העיר ולא שמנו לב שיוצאת לה ככה מהצד רשימה כזו, בתמיכה כספית של פא"י.

אלה שרוצים להריץ מפלגה כזו בבית שמש מורכבים משני סוגים. כאלה שלא מקבלים את ילדיהם ואחרים שהם פשוט פא"יניקים ולא נשמעים לגדולי התורה. חד וחלק. זו בהחלט תופעה מסוכנת.

'דגל' משקיעה את כל כוחה למנוע תופעה זו ולהשאיר אותם אצלנו. אחרי שנצליח, תבוא אגו"י ותודיע לנו כי המקום הראשון שייך להם. אין לי הסבר לזה, זולת זאת שלגור יש כנראה זכות אבות והם עכשיו מקבלים פירות שהם השקיעו בשנות החמישים בהקמת בתי הספר.

זייברט: מצטער לקלקל לך את החגיגה, ר' מוישה. אבל בוזגלו לא נמצא ב'טוב'. זה הציבור האשכנזי נטו. לחסידים יש מודרניים ולליטאים יש מודרניים. אין קהילה מושלמת וחבל לטמון את הראש בחול. צריכים לדעת איך להתמודד עם התופעה הזו. זה לא פשוט בכלל.

http://www.bhol.co.il/news_read.asp?id=6541&cat_id=1

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/8/2008 18:18 לינק ישיר 

והנה, פרסום ראשון על הדאגה של דגל למניעת התופעה של תנועת טוב:

"ביתר: אינטרנט בבית? - מחוץ למוסדות החינוך !

פרסום ראשון בבקהילה: בתי הדין של 'ביתר עילית' יצאו בהחלטה תקדימית, לפיה תלמידים שבביתם יש חיבור לגלישה באינטרנט לא יוכלו ללמוד במוסדות החינוך החרדיים בעיר, כך מדווח הבוקר עיתון 'בקהילה'.

בדיווח נאמר כי ההחלטה התקבלה פה אחד על-ידי כל רבני העיר ועליה חתומים גם הרבנים הגדולים של הציבור החרדי-ליטאי, הגאון רבי יוסף שלום אלישיב והגאון רבי אהרון יהודה לייב שטיינמן שליט"א. "

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=2472624&forum_id=771

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2008 07:56 לינק ישיר 

בעזהי"ת

נו נו.
   כאחד שרוב עיתותיו ברשת, מוקדשות לפורום בקישור להלן, אתה בטח יכול לתאר מה אני חושב על הנושא. 
   ואמנם זהו נושא לדיון מעמיק יותר מסתם דיון בדברים של חבר הכנסת משה גפני - איך אני, אשר נמצא בקשר מתמיד עם יהודים בשלבים הראשונים של החזרה בתשובה, צריך להתמודד עם הידיעה שהציבור החרדי לא ממש רוצה אותם? מהי ההדרכה שאני צריך, מתוך יושר והגינות, לתת לאותם יהודים?

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/forumpage.asp?forum=490

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2008 08:37 לינק ישיר 

האם כיום יש איזה יתרון לחוזר בתשובה להיות חרדי על פני חרד"ל?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2008 09:04 לינק ישיר 

בעזהי"ת

לא חושב שאפשר להציג את הדברים, כאפשרות להיות חרדי, ואם לא אז חרד"לי. ההבדלים בין הציבורים השונים האלה, מורכבים יותר, לעניות דעתי.

א. לשיטה החרדית, יש יתרון גדול על השיטה החרד"לית, בדמות היבדלות והסתגרות בפני תרבות הפנאי החילונית. נכון שהלכתיתי כנראה מותר לשמוע פינק פלוייד ואריק קלפטון, קצת טכנו-טראנס של רמירז ואפילו מקרנה (כל הרשימה הזו לא מחוייבת המציאות לצורך הדוגמא, אבל נטלתי מכל קצה כדי למנוע נסיון לזהות משהו אודותי מתוך הרשימה, כאשר אוהבים לנסות לעשות בפורום המרושע הסמוך), אבל "קדש עצמך במותר לך".
   ונכון שהלכתית אין שום בעיה ללבוש ג'ינס וטי שירט, אבל שוב: "קדש עצמך במותר לך" -- בדל את עצמך במאפייני לבוש יהודיים.
   קושי עוד יותר גדול של התרבות החרד"לית להסתגר, הוא לנוכח ההזדהות הגדולה עם סמליה החילוניים של המדינה - וממילא קשה לסגור את עצמך בפני תרבות הפנאי של המדינה 'המקודשת'.

השיטה החרדית גם היא, לוקה בכשלים רבים.
   הקיבעון לחומרות, הנוקדות הכפייתית, הרדיפה של כל נסיון 'לחיות בעולם הזה', המחשבה התת מודעת שכאילו התורה היא נקמה בבריות, ולא משפט חסד ושמחה.
   וכן - במיוחד בהקשר של חוזרים בתשובה, חוסר רצון (ושמעתי טענה מיושבת היטב, שלמעשה יש כאן חוסר יכולת), לקבל אל חיקה את החוזרים בתשובה. אפילו אם חוזר בתשובה ישנה את כל הליכותיו באופן כפייתי ומטורף קמעה, עדיין הוא יחשב נטע זר - ולא כל שכן חוזר בתשובה שרק מבקש להיות יהודי טוב, וממש לאו דווקא לדקדק בין בורסלינו, סאמעט, סופר, המבורג או לך תדע.

שיטה שיכלה להתאים מאוד כאן, היא השיטה החב"דית, אך למרבה הצער תופעת המשחיסטים הפכה את האפשרות הזו למפוקפקת לא פחות. האפשרות שהילדים ילמדו בינקותם לומר "יחי אדונינו מורנו ורבינו, עצמותו ומהותו נצח סלה ועד", שכבר מזמן גובלת בעבודה זרה - היא מפוקפקת הרבה יותר מקודמותיה.

ב. ראיתי לא מזמן דברים שאמר חוזר בתשובה ותיק, שראה דורות לא מועטים של חוזרים בציבור החרדי, והוא דיבר אודות צורך לחשוב על אפשרות שחוזרים בתשובה ישארו בעולם החילוני. להקים לעצמם חיים יהודיים בעולם החילוני, כי החברה החרדית אפילו עם עצמה אינה מסוגלת להתמודד, וקל וחומר לא עם תנועת החזרה בתשובה הגדולה ביותר (כנראה) שראה העם היהודי מימיו.

אמנם, גם לאפשרות הזו יש מגרעות רבות, וחלקן מפורטות בביקורת לעיל כלפי הזרם החרד"לי.

ג. לנוכח זאת, אפשרות מקורבת לומר, שהחוזרים בתשובה צריכים למקם את עצמם איפשהו בין העולם החרד"לי והעולם החרדי, ליטול וללמוד מכאן ומכאן, ולא לראות את עצמם מחוייבים לכאן בגלל שהם כך, או מחוייבים לשם - בגלל שהם אחרת.
   ולמשל: בהחלט להכנס למסלול החרדי, אבל לא לוותר בשום אופן על רכישת יכולת כלכלית, ואפילו שגדולי התורה בציבור החרדי מורים אחרת - כי סוף סוף חז"ל דווקא כן מורים לעשות כן, ואפילו אמוראים לא יכולים לבטל משניות ברייתות ותוספתות - ולא כל שכן גדולי התורה בדור שלנו אינם יכולים לעשות כן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2008 10:04 לינק ישיר 

אין ספק שהחוזרים בתובה צריכים לעשות שבת לעצמם, התורה לא שייכת לחרדים, ואין עליהם שום חובה לקחת הכל כעיסקת חבילה. אלא שפעמים רבות מחמת רגשי נחיתות לא מוצדקים הם נצמדים ומנסים לקבל הכל, וזה גורר רק בעיות, לכולם.
ושח לי פעם בעל תשובה מפורסם, ידעתי גם ידעתי שלעולם לא אתקבל במאה אחוז, אבל אני בונה על הדור השני, הם כבר יוולדו בציבור החרדי. (הערות ציניות על המשפט הזה, מיותרות).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2008 10:32 לינק ישיר 

הסיסמה שלא מפסיקים להשמיע אותה
אלה שרוצים להריץ מפלגה כזו בבית שמש מורכבים משני סוגים. כאלה שלא מקבלים את ילדיהם
ואחרים שהם פשוט פא"יניקים ולא נשמעים לגדולי התורה. חד וחלק. זו בהחלט תופעה מסוכנת.

אם במשפט אחרי זה הוא טוען שמנהלי הסמינרים, שהם שלוחא דרבנן, מצפצפים על הרבנים מדוע שהאחרים יהיו קתולים יותר מהאפיפיור?

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 29/08/2008 10:32:27

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/8/2008 11:33 לינק ישיר 

000_אלישיר כתב:
בעזהי"ת

לא חושב שאפשר להציג את הדברים, כאפשרות להיות חרדי, ואם לא אז חרד"לי. ההבדלים בין הציבורים השונים האלה, מורכבים יותר, לעניות דעתי.

א. לשיטה החרדית, יש יתרון גדול על השיטה החרד"לית, בדמות היבדלות והסתגרות בפני תרבות הפנאי החילונית. נכון שהלכתיתי כנראה מותר לשמוע פינק פלוייד ואריק קלפטון, קצת טכנו-טראנס של רמירז ואפילו מקרנה (כל הרשימה הזו לא מחוייבת המציאות לצורך הדוגמא, אבל נטלתי מכל קצה כדי למנוע נסיון לזהות משהו אודותי מתוך הרשימה, כאשר אוהבים לנסות לעשות בפורום המרושע הסמוך), אבל "קדש עצמך במותר לך". 

סלח לי, אבל לא הרב שפירא ולא הרב טאו (וגם אני הקטן) שמעו מעולם מוזיקה זו. כשאני כותב חרד"ל אני מתכוון ברצינות לאנשים יראי שמים, שאונם אינם סגורים הרמטית בפני הציבור החילוני והשכלה מקצועית, אך אינם הולכים לתרבות הפנאי שלו.

ונכון שהלכתית אין שום בעיה ללבוש ג'ינס וטי שירט, אבל שוב: "קדש עצמך במותר לך" -- בדל את עצמך במאפייני לבוש יהודיים. 

אין לי מה להגיד, איש איש ודרכו. יש הסבורים שכיפה ושמלה עם שרוולים מספיקה.

קושי עוד יותר גדול של התרבות החרד"לית להסתגר, הוא לנוכח ההזדהות הגדולה עם סמליה החילוניים של המדינה - וממילא קשה לסגור את עצמך בפני תרבות הפנאי של המדינה 'המקודשת'.

מה הקשר בין המדינה לתרבות הפנאי שלה, ראה הערתי למעלה. הרי במדינה עם עניני הכלכלה והביטחון שלה אנו חיים. אם הינו בארה"ב היה היחס למדינה שונה.

השיטה החרדית גם היא, לוקה בכשלים רבים.
   הקיבעון לחומרות, הנוקדות הכפייתית, הרדיפה של כל נסיון 'לחיות בעולם הזה', המחשבה התת מודעת שכאילו התורה היא נקמה בבריות, ולא משפט חסד ושמחה.
   וכן - במיוחד בהקשר של חוזרים בתשובה, חוסר רצון (ושמעתי טענה מיושבת היטב, שלמעשה יש כאן חוסר יכולת), לקבל אל חיקה את החוזרים בתשובה. אפילו אם חוזר בתשובה ישנה את כל הליכותיו באופן כפייתי ומטורף קמעה, עדיין הוא יחשב נטע זר - ולא כל שכן חוזר בתשובה שרק מבקש להיות יהודי טוב, וממש לאו דווקא לדקדק בין בורסלינו, סאמעט, סופר, המבורג או לך תדע.

שיטה שיכלה להתאים מאוד כאן, היא השיטה החב"דית, אך למרבה הצער תופעת המשחיסטים הפכה את האפשרות הזו למפוקפקת לא פחות. האפשרות שהילדים ילמדו בינקותם לומר "יחי אדונינו מורנו ורבינו, עצמותו ומהותו נצח סלה ועד", שכבר מזמן גובלת בעבודה זרה - היא מפוקפקת הרבה יותר מקודמותיה. 

השטיה החרדית בישראל לוקה בכשל, כי היא חיה כיום במנותק מהחיים הכלכליים של העולם. הגישה הדתית הלכתית שלה היא בשטית תעלת בלאומילך, כאשר מישהו מוצא חומרה והציבור נגרר אחריו מעט מרצון והרוב בלית ברירה.

שיטה זו יכולה להתקיים כטפיל על גבי חברה, אולם עד לגודל מסויים. בשום מקום בעולם החרדי מחוץ לישראל השיטה אינה מתקיימת ואורח חייהם דומה לאורח חיי החרד"ל ולא לאורח חיי החרדים.

אני חושב שחוזר בתשובה שיעבור על אתר בחדרי חרדים לפני חזרת,ו יחרד מחרדים ולא יגיע אליהם.

ב. ראיתי לא מזמן דברים שאמר חוזר בתשובה ותיק, שראה דורות לא מועטים של חוזרים בציבור החרדי, והוא דיבר אודות צורך לחשוב על אפשרות שחוזרים בתשובה ישארו בעולם החילוני. להקים לעצמם חיים יהודיים בעולם החילוני, כי החברה החרדית אפילו עם עצמה אינה מסוגלת להתמודד, וקל וחומר לא עם תנועת החזרה בתשובה הגדולה ביותר (כנראה) שראה העם היהודי מימיו.

אמנם, גם לאפשרות הזו יש מגרעות רבות, וחלקן מפורטות בביקורת לעיל כלפי הזרם החרד"לי.

ג. לנוכח זאת, אפשרות מקורבת לומר, שהחוזרים בתשובה צריכים למקם את עצמם איפשהו בין העולם החרד"לי והעולם החרדי, ליטול וללמוד מכאן ומכאן, ולא לראות את עצמם מחוייבים לכאן בגלל שהם כך, או מחוייבים לשם - בגלל שהם אחרת.
   ולמשל: בהחלט להכנס למסלול החרדי, אבל לא לוותר בשום אופן על רכישת יכולת כלכלית, ואפילו שגדולי התורה בציבור החרדי מורים אחרת - כי סוף סוף חז"ל דווקא כן מורים לעשות כן, ואפילו אמוראים לא יכולים לבטל משניות ברייתות ותוספתות - ולא כל שכן גדולי התורה בדור שלנו אינם יכולים לעשות כן.

הרעיון שלך הוא נכון, כי אני חזרתי בתשובה. היתי חרדי והפכתי לחרד"ל. ההפיכה לחרד"ל נבעה מחוסר ברירה כי לא היה להיכן לפנות, העדפתי אמירת הלל ביום העצמאות, על פני חיים שהציע הציבור החרדי.

בכל מקרה אם יתפתח זרם כזה, הרי ש - 90% (אולי הגזמתי וצ"ל 95%) מאנשיו יהיו חוזרים בתשובה מהציבור החרדי ולא מהחילוני.

אלישיר תודה על התשובה הארוכה.

אולם כמי שחי בציבור החרד"ל, ראה הערותי בפנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2008 17:04 לינק ישיר 

הבאתי תגובה שכתב מאן דהוא בפורום של בית שמש על גפני

כל מה שיגיד לא מפריע לי. גפני, במשך כמה שנים אחרונות, אמר וצוטט כמה פעמים, שמי שעזב הישיבה והלך לעבוד - אנחנו לא נגן עליו ועל צרכיו. יש אחרים שיכולים להגן עלין. עבודה שלנו (של דגל) זה להגן על הישיבות - על הבחורים ועל האברכים.

מאז שקראתי את זה בשמו - פעם ראשונה לפני 6 שנים פחות או יותר (ומאז עוד כמה פעמים) (אני זוכר שגפני נשאל למה הוא לא תמך באיזשהו הצבעה בכנסת שהיה עוזר להוריד כצת את המס הכנסה של בעלי בתים ממוצעים - והוא השיב שזה לא ענייניו של דגל), אני לא הרגשתי שום מחוייבות לדגל. הם לא מטפלים בציבור שלי - אנשים שעובדים. אחרים יגנו על הצרכים שלי. אם אחרים ייגינו על צרכים שלי, לא מגיע להם גם ההצבעה שלי?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2008 18:28 לינק ישיר 

בוא נראה אותם מצליחים להתרחב ומריצים את המפלגה בפ"ת קשה להאמין...
הם לא נראים לי כ"כ ממוסדים.
זה היה יותר גחמה מקומית.
ו-לוואי ואתבדה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2008 19:29 לינק ישיר 

פצעי אוהב

אני לא מאמין שגפני עומד מאחורי הדברים הללו. מה עוד שדגה"ת (אולי לא גפני) פעלה ששנות לימוד בישיבה יוכרו כשנות לימוד למשרות דירקטוריון שונות (איני יודע פרטים), מה שבטח לא מיועד ללומדי תורה בלבד.

אם דגה"ת אכן מגדירה את עצמה ככזו, אין ספק ש"טוב" צודקים ויש מקום למפלגה אחרת. כבר כתבתי את דעתי בעבר שיש מקום לפעול במסגרת דגל, למען צרכי ה"קובעי עתים לתורה" (או כל שם אחר, אבל הגיע הזמן להתנער מה"בעליבתים" שפעם היה מכובד ובחסות הדה לגיטימציה הפך ללא מספיק).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2008 19:43 לינק ישיר 

פצעי.
תשובה דומה שמעתי מגפני אודות תכנית ההינתקות לפני שלוש שנים. הוא אמר למאן דהוא מהמפד"ל: אתם לא עזרתם לנו עם התקציבים שלנו, אנחנו לא נעזור לכם עם היישובים שלכם.
 התשובה הזו הותירה אותי בזמנו פעור פה, ועכשיו אתה מדהים אותי מחדש. נבחר ציבור אומר בפה מלא שאינו מעוניין לסייע לכלל (למדינה או לעם, אותם אלו שהכנסת מיצגת אותם) אלא רק לחבריו, במקרה זה חברים רבים. אם זו לא שחיתות, איני יודע שחיתות מהי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2008 19:53 לינק ישיר 

לומדמכלאדם כתב:
פצעי אוהב

אני לא מאמין שגפני עומד מאחורי הדברים הללו. מה עוד שדגה"ת (אולי לא גפני) פעלה ששנות לימוד בישיבה יוכרו כשנות לימוד למשרות דירקטוריון שונות (איני יודע פרטים), מה שבטח לא מיועד ללומדי תורה בלבד.

זה בשביל משרות הכבוד והכסף לעסקנים בדירקטוריונים של חברות ממשלתיות. בשביל זה ש"ס דאגו גם לקריית אונו שיוכלו לקבל תארים בלי להתאמץ (ולזייף) ומתוך שלא לשמה בא לשמה.

אם דגה"ת אכן מגדירה את עצמה ככזו, אין ספק ש"טוב" צודקים ויש מקום למפלגה אחרת. כבר כתבתי את דעתי בעבר שיש מקום לפעול במסגרת דגל, למען צרכי ה"קובעי עתים לתורה" (או כל שם אחר, אבל הגיע הזמן להתנער מה"בעליבתים" שפעם היה מכובד ובחסות הדה לגיטימציה הפך ללא מספיק).

אי אפשר לחשוב על הציבוריות החרדית שהולכת בדרך החזו"א כציבוריות שתהא ידידותית למחפשי ההשכלה המקצועית (ברמה גבוהה/אקדמית). לענין זה ראה מכתב מאליהו חלק ג' מכתבים בענייני חינוך ודוק' היטב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2008 20:10 לינק ישיר 

אזוטרי

מי מנבחרי הציבור דואג לעם כולו? מעבר לכך שרובם ככולם דואגים לעצמם, ומוכנים למען מטרתם האישית לעזור לאנשים בדרך, אם זה תואם את שאיפותיהם. הרי שמטרותיהם הם ברורות, עזרה לאנשים שבחרו בהם, מפלגת הגימלאים קמה כדי לעזור לגימלאים, ולייצגם ואת אינטרסיהם. ככה הדמוקרטיה עובדת. לא?

שרפ
מדוע ההגדרה משנה, האם המפלגה מסייעת גם למי שאין תורתו אומנותו, או לא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2008 20:27 לינק ישיר 

לומד
קראת פעם את המכתב של הרב דסלר?
תקרא ותבין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/9/2008 20:29 לינק ישיר 

כבר נופפת בו בעבר לא פעם, אבל איני מבין מדוע זה רלוונטי לנושא. דגה"ת לא הצהירה על מחוייבות לדרך זו דווקא, או אחרת בדווקא, ואנו נאלצים לשפוט אותה לפי מעשיה.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > חברה וקהילה > אגודה אחת > טוב לבריות רע לפוליטיקאים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext